Postao/la alexandra » 23 sij 2011, 19:37
odgovorila sam ti na pp, sad vidim pitanje i ovdje pa evo i za ostale "nove"
"malo pročitaj po grupama potpore, imaš cijeli niz topica o autizmu, pervazivnom poremećaju, mentalnoj.....
po onom jako šturom opisu - hodanje na prstima i mahanje rukama - moguće je, ali kažem samo moguće, da se radi o autističnom spektru. suvag je dobar, ali ne specijaliziran - po više savjeta možete otići na edukacijsko rehabilitacijiski fakultet imaju savjetovalište.
ako ste predali papire u centar, dobit ćete rješenje ovisno o nalazima, ako se radi o najtežim dijagnozama, onda jedan od roditelja (ako ste oboje zaposleni) može koristiti dopust do 8. godine života djeteta ili skraćeno radno vrijeme (i nakon 8.), a dijete ima pravo na invalidninu i uvećani dječji doplatak. ali to sve možete realizirati nakon komisije i nakon što dobijete nalaz i mišljenje.
terapija za takvu djecu preko socijalnog praktički nema, ako i ima to je pola sata tjedno, a preporučeno trajanje terapija i rada je minimum 40 sati tjedno. maka centar je dobar, ali privatan, sve se plaća..... tako je i s ostalim.
s papirima od centra ne možeš ostvarit terapije, opet kažem, zato jer ih sustav jednostavno ne predviđa.
moj prijedlog je da koliko možete financijski ispratiti idete privatno i učite od defektologa kako raditi i kako odgajati dijete i onda raditi doma.
mi svi radimo doma i roditelji su oni koji "izvlače" dijete, ne sustav. opet kažem, na žalost.
također ti savjetujem, ako dijete ne ide u vrtić, da ga svakako upišete."
ako treba, pišam crveno