Sada je: 31 srp 2026, 00:23.

grčevi - koje kapi, koje ad?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

grčevi - koje kapi, koje ad?

PostPostao/la ruzica18 » 01 vel 2011, 16:01

Cure pomozite :ajme Mali mi je navršio mjesec i pol i ima grčeve koji znaju trajati po 2 sata. Probali smo sab simplex, ali nije pomoglo, pa smo kupili torminalis sirup i ajde malo je bolje. Sad me zanima dal možemo probati i kapi biogaia? I zanima me možemo li prijeći s bebimila na bebivitu i kako? Da dajem prvi dan jedan obrok bebivite, drugi dan 2 obroka itd?
ruzica18
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Pomoć!

PostPostao/la IvaV » 01 vel 2011, 22:58

Ruzice, prvo duboko udahni, grcevi su (nazalost) cesti kod malih beba.
kao drugo, ne povezuju se bas sa vrstom mlijeka, tj nije poznato da neko mlijeko posebno izaziva grceve. naravno, osim ako ne govorimo o preosjetljivosti na laktozu.
no, ako ces biti mirnija, mozes mu zamijeniti mlijeko, iako na tvom mjestu ne bih bila iznenadjena ako do poboljsanja ne dodje.
ako ces mijenjati mlijeko, trebala bi to napraviti postepeno, jer je ipak jos jako mali.

sto se tice kapi, niti one nisu bas od prevelike pomoci (inace niti jedno dijete ne bi imalo grceve), vec vise pomazu majci da ima osjecaj da nekako pomaze djetetu. isto je sa biogaiom tj probioticima.

jednostavno, crijeva moraju sazrijeti i grcevi ce proci, samo to treba izdrzati.
znam da je grozno kad si nemocna :hug
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la ZacKa » 01 vel 2011, 23:17

I mi smo ih prošli, s time da se moj grčio stalno, već nakon 5 min. cickanja,
pa smirivanje na rukama + barem 2h navečer plakanja. Od 10 dana rođenja do 2,5 mj.

Proći će. Nisam ti neka utjeha, znam. :hug

Meni je jedino pomagalo, kako sam dojila, to što sam ja pila kamilicu čaj
ali non stop, između svakog dojenja, pa bi ga to smirivalo. Ovo sve drugo, kapi,
čajevi za bebe niš nije pomagalo.

Sad se više niti ne sjećam tih grčeva.......izgleda poslije kao mali problemčić
naspram nekih drugih.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swenova mama » 01 vel 2011, 23:50

grcevi, na zalost, nemaju veze s mlijekom. Ni s dudom. Ni s kapima koje dajes. Ni sa cime. U zadnje vrijeme procitala sam par clanaka u kojemu ih autori povezuju s nesigurnoscu majke i zasto tvrde da su cesci kod prvijenaca dok ih kod drugog djeteta obicno nema (kod nas je tako bilo).
Zelis li mijenjati mlijeko zbog neceg drugog ides mjericu po mjericu nekoliko dana (prvi dan zamijenis jednu mjericu u flasici u jednom obroku, drugi dan dvije itd.)

sto se grceva tice, zivo se sjecam, svakodnevno, od pet poslijepodne do cca. 10 pa i kasnije navecer prvi sin. Svakodnevno. najgore je bilo izmedju mjesec i pol i tri, onda su se poceli prorjedjivati, i na kraju jednog dana sam samo shvatila da ih nije bilo vec par dana. Drzi se.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la ruzica18 » 07 vel 2011, 20:23

Da ništa ne pomaže. Probali smo kapi, sirupe itd. Neki kažu da ima veze sa hranom, ali ja ne vjerujem, jer kako ona djeca koja imaju grčeve, a na prsima su? Sigurno majke ne daju im adaptirano mlijeko, jer je majčino najzdravije. Ali moj sin kad ima grčeve on je sav mokar od znoja :(
ruzica18
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 08 vel 2011, 00:58

Znam da je panika, i mi smo ih prošli. I paničarili :D
Dobio ih je na mom mlijeku, nastavili su se na adaptiranom. Promijenila mlijeko, nije pomoglo. Kupila kapi, nije pomoglo. Naručila još jedne iz Austrije, nije pomoglo. Svaku večer, tri mjeseca, od 7 do 10. Nama je najmirniji bio kad smo mu na truščić stavila termofor, dobro ga ušuškali i nunali. I da, mislim da se nikada nisam napjevala kao tada ;)
I mislila sam da nikada neće proći, a, kao večina majki, više ih se ni ne sjećam :D
Samo strpljivo ;)
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 08 vel 2011, 01:00

Nema veze s mlijekom. Moja frendica je dojila svo troje djece i svo troje su imali grčeve. Samo što s drugim i trećim nije bila u panici ;)
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ruzica18 » 08 vel 2011, 09:57

Hvala Vam. Ajde i mi pjevamo pjesmice koje nemaju uopće smisla, ali ok jer još ne razumije:-)
ruzica18
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 08 vel 2011, 10:39

Vole oni čuti naš glas. Ja sam mu pjevušila titlove sa Zvjezdanih staza, Malcoma i svašta nečega :D Glavno da čuju mamin glas!
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 08 vel 2011, 15:47

kod nas je najbolje bilo kad sam ga nosila kao malog majmuncica potrbuske na ruci.
a imali smo nekoliko puta , dva ili tri, po 48 sati bez prestanka. :ajme
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Trini » 10 vel 2011, 12:07

zasto tvrde da su cesci kod prvijenaca dok ih kod drugog djeteta obicno nema (kod nas je tako bilo).

Oba sina prosla bez ijednog grca, a treca curka ih je imala (doduse kratko vrijeme). A bome nisam uopce s njom bila nesigurna mama :lol

No, salu na stranu, nikakve kapi doista ne pomazu, osim cinjenice da covjek ima osjecaj da nesto poduzima. Kod nas je pocinjalo tocno u 22, to mi je bilo najfascinantnije u cijeloj prici. Pet minuta prije toga, najnormalnija beba, a onda u 22 uzas ... da mi je netko pricao ne bih vjerovala.

I to nije plac, to je vristanje, to me isto iznenadilo. Vristanje koje nista nije moglo zaustaviti, nista ali nista nije pomagalo.

Da, bilo je dramaticno i osjecala sam se nemocno iako se radilo o trecem djetetu, i mogu misliti da se roditelji kojima je to prvo dijete doista izbezume.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la ruzica18 » 10 vel 2011, 12:47

Istina.Ajd sad 2 dana nema.Jedna nam je žena rekla neka probamo ugrijat na gazi obicno jestivo ulje i upalilo je.
ruzica18
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 11 vel 2011, 22:34

Trini je napisao/la:Kod nas je pocinjalo tocno u 22, to mi je bilo najfascinantnije u cijeloj prici. Pet minuta prije toga, najnormalnija beba, a onda u 22 uzas ... da mi je netko pricao ne bih vjerovala.

Isto! Ali u 19:00, ni minutu kasnije. I jedne večeri, dođe sedam navečer, a on ko kamilica. Prođe deset minuta, on pava. Zahvaljujem svim svecima i razmišljam kako su grčevi iza nas. Dođe 20:00, krene urlačina. Promijenio se sat toga dana. Al njegov unutarnji nije :D
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 11 vel 2011, 23:05

mi smo oko 5. Svaki dan. Znao je kasniti, ali ne vise od pola sata. Koma.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la ruzica18 » 12 vel 2011, 11:18

Tako i mi oko 17h.To je naše vrijeme za vrisku.
ruzica18
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la korny » 12 vel 2011, 11:23

Kod nas su grčići trajali cijeli dan, u određenim periodima. Čitala sam negdje da oni uopće nemaju veze s probavom, nego je to rezultat prilagodbe djetetovog živčanog sustava na život izvan maternice. Ružice, drži se, jednog dana će proći kao rukom odneseni, iznenadit ćeš se. :hug
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 12 vel 2011, 23:16

Postoji puno teorija o grčevima, samo nijedna nije dokazana :D
Kod nas se radilo o crijevima. Jer, kad bih ga skinula skroz i priljubila uz sebe, onako, bušu uz bušu, točno sam osjetila kako mu rošta po crijevima.
Inače, meni je to bio grozno stresan period do te mjere da se čak i sada, s distance, živo sjećam svoje panike i osjećaja bespomoćnosti. Vele da je s drugim lakše ;)
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la korny » 13 vel 2011, 12:55

Da, ni jedna nije dokazana, ali je meni osobno ova o prilagodbi najuvjerljivija. Jer i nama odraslima npr. na stres reagiraju probavni organi. Svakako pomaže to što kažeš: priljubljivanje djeteta uza se (nama je u tu svrhu s drugim djetetom jaaako pomogla marama) ili spavanje uz mamu, koja leži bočno, dijete na leđima i njegove nožice podignute preko maminih. To nam je također pomagalo.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la special » 14 vel 2011, 20:03

i mi smo imali grceve. bila sam totalno izgubljena, najradije bi bila plakala skupa s njom :( nisu nam pomogle nikakve kapi... kupili smo i te bioG ali nista... ulaskom u 3 mj njezinog zivota smanjivali su se iz dana u dan i evo sada ih vise nema...
drzim fige da vam to veijeme prodje sto brze i bezbolnije ;)
od 11.10.2010. mama jedne zvijerke slika
special
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.