Sada je: 17 tra 2026, 14:51.

dijete sa problemom psihomotorike

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: djete sa problemom psihomotorike

PostPostao/la stray_cat » 15 vel 2011, 23:21

toni je napisao/la:ima 5 godina i večinom ponavlja riječi npr kad ga pokupim iz vrtića pitam ga kako je bilo on ponovi isto ili jesi dobro on kaže jesi dobro a ne dobro sam a prepoznaje osnovne boje slova i brojeve vjerojatno memorijski jeste vi dobili kakvu dijagnozu i kakva prav

ne kuzim

to je dijete od 5 godina i niko od roditelja se ne igra sa njim da bi mogao zakljuciti da li dijete komunicira?

kako izgleda njegova interakcija sa drugom djecom? pa vec sa godinu i pol se vidi da dijete reagira drugacije u odnosu na NT (Neurologically Typical ili ti normalni ljudi). moj je izrazito komunikativan, znaci mahao je i pozdravljao zgodne cure ali nije bilo komunikacije, nije bilo normalnog odgovora na komunikaciju

na koj se vi nacin kod kuce bavite sa tim djetetom?

ja kao prvo nisam profesionalac nego sam mama decka od skoro 7 godina. on ima autizam i velikih problema sa senzorskom integracijom i ne mogu nista reci o klincu kojeg u zivotu nisam vidila. po meni je bitnije da se neko intenzivnije pocne baviti sa djetetom (igrati, zabavljati a to znaci da u kuci sve skupa i tv, i kompjuter i razlicite konzole tipa PS3 budu upaljene do 60 minuta dnevno). ostatak vremena neko se intenzivno bavi sa djetetom

kad smo mi krenuli u promatranje prvo sto su raditi je bilo da su promatrali ponasanje roditelja sa djetetom da se vidi da li je mali zapusten, da li se recimo njime ne bavimo dovoljno ili na odgovarajuci nacin. onda ga se promatralo u igraonici. na kraju ga se promatralo kod djecijeg psihijatra. cesto roditelji ne posvecuju dovoljno paznje djetetu i bave se gledanjem tv-a ili cime vec i od djeteta ocekuju da se samo zabavi pa neki klinci jednostavno ne znaju kako da se igraju i kako da komuniciraju jer ih se nije naucilo.

moj mali je model koj se uredno razvijao i onda krenuo unatrag pa je negdje sa 2-2,5 god govor skoro potpunonstao i bio se vratio pelenu

mi zivimo sa idejom da je sebastian to sto je i da cemo izvuci iz njega njegov maksimalni potencijal. takodjer zivimo vrlo intenzicno jer mi ne pada na pamet da mu autizam ukrade djetinjstvo. to znaci da i dalje idemo sa njim na sve strane, on se bavi sportom, uci svirati klavir. namucili smo se dok smo pronasli ljude koji prihvacaju raditi sa njim ali nasli smo.

mislim, kako tvoj sinko reagira kad ga dignes, kad ga grlis, kad ga ljubis? da li voli autice ili se vise voli igrati sa zivotinjama ili razlicitom figuricama tipa playmobil? da li voli graditi sa legom? da li voli crtati, da li voli plastelin ili mu se gadi dodir plastelina? da li vozi bicikl, kako mu ide penjanje i da li se rola?

SVE OVO STO SAM NAPISALA NIJE NAPAD NA TEBE I VAS KAO RODITELJE NEGO OPCENITO PRICA O DJETETU KOJE SE PONASA DRUGACIJE OD DRUGE DJECE. ZNACI NE PROZIVAM TE DA SI LOS RODITELJ NEGO TI CISTO PRICAM O TOME SA CIM SAM SE JA SRETALA UZ SVOJE DIJETE.

sa njim su u skolu isla cak 2 klinca koji su unistni roditeljskim zanemarivanjem. jedan je zavrsio kod bake a drugi je skupa sa sestricom oduzet roditeljima i usvojen nakon toga. mislim da su ta dva klinca savrseno normalna ali su bili toliko zapusteni da se kad je trebalo nisu naucili igrati i nisu imali nikakve socijalne vjestine. oba su isla na intenzivne terpije kroz igranjem i kreativno izrazavanje da ih se nauci komunicirati. za malog koj je usvojen ne znam sto se dogadja ali ovaj koj je zavrsio kod bake dan danas ima problema sa igranjem sa drugom djecom ali se popravlja (ostatak skvadre su carobnjaci ali to nije toliko zanimljivo za ovo o cemu pricam)
Zadnja izmjena: stray_cat; 16 vel 2011, 11:45; ukupno mijenjano 1 put/a.
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 15 vel 2011, 23:29

ako sam skuzila zanima te dijagnoza? mi imamo dijagnozu, imao je manje od 5 godina kad smo dobili papir na kojem pise autizam. djiagnoza uopce nije potpuna ali nizozemska klipse za ostatkom svijeta 20-30 godina i mi cesto kad skriziramo i uspanicarimo se pocnemo kombinirati preseljenje u hr. realnost je takva da je moj partner nizozemac i da u hr nema teorije da on dobije boravisnu i radnu dozvolu i vec tu nam plan pada u vodu

kod dijagnostike se uopce nisu zamarali njegovom senzorskom integracijom, motorikom koja kasni i koliko je socijalno i emocionalno u banani. fokusirali su se iskljucivo na kognitivnu inteligenciju.

kretenima uopce nije recimo jasno da neciji IQ uopce ne znaci da je u stanju uciti. uz visoki IQ najurednije moze ici learning disability (nesposobnost da uci).

visoki IQ ne iskljucuje disleksiju koja je bas cesto prisutna kod problema sa auditornim procesiranjem (signal od uha do mozga ne funkcionira) pa to u kombinaciji sa problemamima sa senzorskom integracijom morze napraviti vise problema nego svi autizmi skupa

po meni je autizam problem da se otkljucaju i puste u sebe i iz sebe razlicite informacije, osjecaje i slicno u kombinaciji sa tim da ne osjecaju sto je ispravno ponasanje i reagiraju u najmanju ruku egzoticno na razlicite situacije (to je opet vrlo individualno od osobe do osobe)

da li tvoj klinac normalno jede? da li ima problema sa spavanjem? kakva mu je stolica? da li jos uvijek nosi pelene?
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la toni » 16 vel 2011, 12:48

uh punp pitanja odjedanput ne shvačam to kao napad evo ovako najkraće moguće dolazim iz siska pomalo smo skužili nakon konvulzija koje je imao sa godinu i pol da nešto nije u redu obavili pretrage tipa logoped neuropedijatar fizijatar u sisku i na svim nalazima u granicama normale pa ti prosudi sama dok smo sve to obavili prošlo je cirka 6 mj mi i dalje vidimo što je stariji veće odstupanje a da napomenem kad je imao konvulzije nije ga njegova pedijatrica poslala na goljak mi na svoj zahtjev trazimo uputnicu za goljak narucujemo se i cekamo termin za cirka 7 mj u medjuvremenu faksiram sve nalaze u goljak i dobijam povrat da je nalaz od neuropedijatra star treba ponovit u sisku neznam zašto ponavljamo i doktorica neuropedijatrije u sisku govori da je <prevelik za goljak treba na suvag< procijeni sta to znači ok narucujemo se na suvag <normalno>cekamo cirka 5 mj i eto ti gdje ode godina i pol skoro dolazimo na suvag obavljamo sve pretrage u par navrata od par mjeseci i dobivano dg teškoče u psihomotornom razvoju oni nemaju tretman pa nas šalju u maku na tretmane senzorne integracije gdje smo evo već 6 mj a što se tiče igranja s njim igramo se koliko on dopušta jer mu je koncrntracija bazirana na 5 min maximalno jede sam ali nespretno ide po danu na wc kad ga mi opominjemo malo malo jel ideš na wc po noči obavezno pelena prije 3 mj dobio je seku ja radim a žena je s njima doma pa znaš i sama da mala beba ima svoje traženje igramo se s njim koliko mogućnosti dopuštaju neznam kud više s njim išli smo i na erf da nam bar kažu pravo stanje stvari.radimo s njim vježbe koje su nam u maki dali ide i 1put tjedno tamo ali sve je to malo
toni
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plava » 16 vel 2011, 17:10

evo da se i ja malo nadovežem...moj ti je savjet da se i ti i supruga ppodredite tom djetetu, novorođena beba ukoliko nema nikakvih teškoća, treba manje brige nego vaše starije dijete....nabavite si knjige http://www.superknjizara.hr/index.php?p ... jiga=10172 i ovu Senzorička integracija iz dana u dan, L.Biel i N. Peske....i dobro ih proučite...dat će vam odgovore na mnoga pitanja...a najvažnije od svega...pročitajte iskustva mama sa ovog foruma...uključite se u neku udrugu ...i tamo ćete saznati od roditelja sve na što vi i vaše dijete imate pravo i gdje doči do dobrog terapeuta...samo nemojte čekati od državnih institucija da oni reagiraju i misliti da je rješenje problema ako ste ostvarili neko pravo...VI kao roditelji morate raditi sa djetetom, ako to niste u stanju sami, morate tražiti pomoć da vas educiraju...
za početak morate znati kako i kada vaše dijete diše...što sve jede, ne jede, kako se igra, sa čim se igra...doslovno sve a pogotvo ono što ga po vašem mišljenjju odvaja od njegovih vršnjaka...
nemojte čekati jer vrijeme vam prolazi započnite igru i rad sa svojim djetetom i hrabro naprijed..nema čudotvornog lijeka već mukotrpan rad..
a sva prava koja imate ćete polagano ostvariti usput kao i dijagnoze liječnika...najvažnije je da ne gubite vrijeme ..a dali ćete kasnije dobiti dijagnozu ili ne mislim da je to manje bitno...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la toni » 17 vel 2011, 11:31

radimo koliko možemo a što se tiče udruga volio bih da mi neko kaže jel ima kakva udruga ja još nisam čuo za nešto slično a što se tiće igre jao je teško s njim kad je problem komunikacija pa kad pokaže volju onda radimo kad nezna reči radimo radimo al nije to tako jednostavno život te goni okrutno dalje al se nedamo
toni
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la stray_cat » 18 vel 2011, 01:10

pa jel ide on logopedu?

u tome i je fora, da ga dobijes da se igra da ga povezes. ja to nisam znala ali je tata imao smisla za igranje

u pocetku pricaj i svoje i njegove dionice i neoj odustajati premda je cesto frustrirajuce i imas osjecaj kao da se igras sa zidom. iza te sutnje ti cuci dijete zakljucano u svojoj tisini i stvarno zeli izaci iz te cahure

moj mali kad je progovorio i dobro prokomunicirao pricao je o periodu prije pricanja kao o onom "prije". isto tako mi je poceo pjevati pjesmice koje sam mu dat pjevala.

ja sam inace uz sebastianovu sutnju i sama utihnula, ali je tata bio nepokolebljiv.

koliko vidim oko sebe ocevi se nekako lakse upuste u igranje

mi sa svojim jos spavamo u istom krevetu jer imam osjecaj da ga i na taj nacin drzimo da nam ne potone. kad spava najcesce se stopalima priljepi za jednog od nas a rukama drzi za drugog (prije nego sto neko postavi uobicajeno pitanje koje ide uz zajednicko spavanje...... sexamo se u dnevnom boravku :hahaha )

ja isto nemam nikakvu udrugu, citam knjige i citam po internetu. imas dosta na youtube i da se skuziti i ako ne znas engleski
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la toni » 19 vel 2011, 12:54

ne ide logopedu jel mi je rekla u maki da bi pametno bilo prvo orješiti ovo sto ga muči da je govor završna faza kao vrh piramide i da ga kao nebi trebalo preforsirati ako si čitala knjige o senzoriki tamo piše otprilike tako problem njegov najveći je ta komunikaciji ono u knjigama navode primjere djece koje su znaale komunicirat pa su iz toga izvukli probleme a kod emanuela je to teško tako očekivati iako puno pričamo s njim
toni
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plava » 19 vel 2011, 15:04

moj sin nije imao nikakvu komunikaciju...čak ni prstom nije upirao...nije tražio ni piti ni jesti ni spavati ni na wc niti je pokazivao želju za druženjem, igranjem itd...i nama su rekli da za govor ima vremena...logoped i defektolog rade i nešto drugo što prethodi govoru...moj sin je neki dan spojio 3 riječi u prvu malu rečenicu..."tata doči će"...da sm ja poslušala struku i čekala od ovoga svega ništa nebi bilo...i nije istina da je govor vrh piramide...govor je "šlag" koji ago dobro ne "istučeš" neće opstati na kolaču...inače bebe se uče govoriti od prvog dana...naravno ne uče gramatiku ali svi mi tepamo našim bebicama, reci mama, reci tata, pusa, duda, grli, grli i tome slićno ...moj sin čak nije niti ruke koristio pa su nam rekli na Goljaku da je u mozgu zamjenio ruke za noge :lol, nesmijem se tog sjetiti odmah mi je smješno , jer je nogama odgurivao ono što smo mu nudili kako bi izazvali interakciju, a ruke je držao prema gore uz glavu stisnutih šaka...
nitko me nemože uvjeriti da sa govorom treba čekati... fizioterapija i logopedsko-defektološki rad i senzorička integracija moraju iči paralelno...jer te vrste terapija ovise jedna o drugoj...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 19 vel 2011, 15:16

što sam ja radila sa svojim sinom...sve ama baš sve ono što sam radila popratila sam govorom..ako sam kuhala, govorila sam mama mješa, kuha,miksa, juha, brašno, sol,šećer...sve što sam primila u ruku sam imenovala,mama telefonira, vješa veš, pere suđe, ide na wc, on je sjedio kraj mene jer je prohodao tek sa 2,6 godine...i gledao me ..palila sam radio i glasnu muziku, nudila sam njemu razne predmete i materijale, i najvažnije što smo radili je bio "kontakt oči u oči"..on je dugo imao onaj "mutni pogled" kao da je negdje drugdje...kad sam uspjela dobiti kontakt očima onda mi se prvi put osmjehnuo..sada D ide u vrtić -redovan u skupinu od 34 zdrave djece...i hoda,trči,igra se, svađa se i tuče sa bratom i sekom, bira hranu koju bi htio jesti, a ja razmišljam na koji način da uspijemo doči i do redovnog školovanja...
Toni...nemoj čekati...morate se krvavo pomučiti oko svog sina....i ta muka će ti biti nagrađena- sigurno...
Nama su stručnjaci samo govorili odustanite, to je to, a ja se nisam mogla pomiriti sa odustajanjem i prepuštanjem sudbini...možda da pronađete neko drugo mišljenje...bojim se da Maka nije dovoljna...ako ste došli do Make možete i u zgb...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 19 vel 2011, 18:38

plava :klanja
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la stray_cat » 20 vel 2011, 00:36

toni je napisao/la:ne ide logopedu jel mi je rekla u maki da bi pametno bilo prvo orješiti ovo sto ga muči da je govor završna faza kao vrh piramide i da ga kao nebi trebalo preforsirati ako si čitala knjige o senzoriki tamo piše otprilike tako problem njegov najveći je ta komunikaciji ono u knjigama navode primjere djece koje su znaale komunicirat pa su iz toga izvukli probleme a kod emanuela je to teško tako očekivati iako puno pričamo s njim

a cuj, ko ti je predlozio da ne ide logopedu?

logoped je u stanju otkljucati govor (pretpostavka je da je u igri normalan logoped, ne logoped sa zastarjelim metodama di posjedne dijete pa kao guslaju rijec po rijec...)

moja je radila jako puno kroz igru i dobila ga je da proprica, prokomunicira. prvih godinu dana, ako ne i vise i ona i svi teraputi su koristili i govor znakova (za gluhe) u komunikaciji sa njim

sebastiana je logopedica u prvoj fazi stalno ljuljala u vreci (radi senzorske integracije) i jako su puno tako radili, dok su se ljuljali. dan danas ga svaki put ljulja, jedino sto vise nije toliko dugo u ljuljacki jer ima bolji kontakt ocima

e sad, posto je stvarno ok sa kontaktom sa ocima i posto je najjaci vizualno onda kad treba nauciti novu rijec koja ne ide svi zatvore oci tako da se sebastian skoncentrira na usta, to je onda dio lica koj treba pratiti

ja sa njim cesto izgovor radim tako da stavim ruku na svoja usta ili grlo (tako se radi sa gluhima) ili mu govorim iza ledja, u podrucje izmedju uha i vrata

moj je progovorio kroz igru, ne kroz pricanje. oni su se ganjali po ordinaciji, divljali, ljepili plastelin po prozorima i di god je rekao da stavi plastelin. da bi se tvoj klinac pomaknuo moras mu biti interesantan

moj mali je jos odlicno reagirao na one lutkice koje se stave na ruku i kad mu se pricalo kroz te lutkice premda u je u dobi od godinu i pol kad smo krenuli u muzicku skolu imao emocionalno groznih problema da se rukuje sa lutkicom tigra iz winnie pooh, ko da ga se sramio

sad jako puno probijamo upravo sa tim lutkicama

ne moras imati original lutkicu, mozes na kaziprstu nacrtati oci usta i nos i staviti ako bas zelis neku suknjicu od papira ali ti ne treba ni to i glupirati se sa tim. stosi zabavniji imas vece sanse.....
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 20 vel 2011, 13:15

Toni, za pocetak kupi knjigu "Dijete s posebnim potrebama", Greenspan. Imas je na internetu u knjizari Ostvarenje. Potpisujem stray cat i plavu.
Sto se tice mladjeg djeteta, ja imam djevojcicu od deset godina s pp i mladje zdravo. Od njenog rodjenja nismo smanjili rad sa starijom, a o mladjoj se brinemo za sve sto joj treba. Moze se sve, samo se treba organizirati. Znam da nije pravedno, ali paznju treba rasporediti prema djetetovim potrebama. Vas sin treba vasu pomoc.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la stray_cat » 20 vel 2011, 14:02

martina mama je napisao/la:Toni, za pocetak kupi knjigu "Dijete s posebnim potrebama", Greenspan. Imas je na internetu u knjizari Ostvarenje. Potpisujem stray cat i plavu.
Sto se tice mladjeg djeteta, ja imam djevojcicu od deset godina s pp i mladje zdravo. Od njenog rodjenja nismo smanjili rad sa starijom, a o mladjoj se brinemo za sve sto joj treba. Moze se sve, samo se treba organizirati. Znam da nije pravedno, ali paznju treba rasporediti prema djetetovim potrebama. Vas sin treba vasu pomoc.

mi smo zadnjih pola godine pod floortime-om i imamo coach-a i stvarno pomaze kad ti trenirani profesionalac pomogne ali iskreno govoreci nije nam otkrila toplu vodu. u biti govori sve sto govore tvoji vlastiti instinkti

meni je greespan strasno tezak za citanje jer tako precizno kopa po emocijama sa kojima se suocavas (nije ni cudo jer je psihoteraput) pa sam imala faze da ga ne mogu citati negdje vani jer mi se dogadjalo da se rasplacem. iste sam probleme imala sa knjigama za sonrise kad se ruan u uvodu zahvaljuje roditeljima sto nisu slusali strucnjake sto ga nisu strpali u instituciju i sto su ga izvukli iz autizma. strano mi je tesko citati kad prica o tome da svaki dan pomisli o tome stobi bilo sa njim danas da je zavrsio u instituciji...

ako mozes citati na engleskom bolje sve te knjige citaj na engleskom jer je prevod tako tako
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maka Centar » 07 tra 2011, 15:21

stray_cat je napisao/la:
toni je napisao/la:ne ide logopedu jel mi je rekla u maki da bi pametno bilo prvo orješiti ovo sto ga muči da je govor završna faza kao vrh piramide i da ga kao nebi trebalo preforsirati ako si čitala knjige o senzoriki tamo piše otprilike tako problem njegov najveći je ta komunikaciji ono u knjigama navode primjere djece koje su znaale komunicirat pa su iz toga izvukli probleme a kod emanuela je to teško tako očekivati iako puno pričamo s njim

a cuj, ko ti je predlozio da ne ide logopedu?

logoped je u stanju otkljucati govor (pretpostavka je da je u igri normalan logoped, ne logoped sa zastarjelim metodama di posjedne dijete pa kao guslaju rijec po rijec...)

Htjeli bismo malo obrazložiti ovaj savjet da se ne ide logopedu. Mi svakako potičemo rad s logopedom, no s obzirom na individualni rad sa svakim djetetom ne trebaju sva djeca u isto vrijeme sve vrste podrške jer može doći do prezasićenja pa tako i do kontra-efekta.
Maka Centar
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plava » 07 tra 2011, 15:50

Maka Centar je napisao/la:
Htjeli bismo malo obrazložiti ovaj savjet da se ne ide logopedu. Mi svakako potičemo rad s logopedom, no s obzirom na individualni rad sa svakim djetetom ne trebaju sva djeca u isto vrijeme sve vrste podrške jer može doći do prezasićenja pa tako i do kontra-efekta.

ali to nemožete znati dok se ne proba...nitko nemože pretpostaviti dali će doči do prezasićenja ili ne..nama kad dođe do prezasićenja...napravimo pauzu...koliko djetetu treba i onda kad vidim da on može dalje..krenemo dalje...uglavnom nam svake godine u isto vrijeme postane preteško...početkom 6 mjeseca, onda pozavršavamo terapije i vježbice i uzmemo "godišnji odmor" sve do početka 9 mjeseca..u to vrijeme se igramo, idemo na more (radimo i dalje neprimjetno) ponavljamo naučeno i punimo baterije...uglavnom nam se poslože kockice i budemo spremni i veseli za novu radnu godinu...
glupo bi bilo izbjegavati nešto zato jer može doći do prezasičenja...treba isprobati sve i napraviti ono što je najbolje za pojedino dijete...to ja zovem individualni pristup..
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: dijete sa problemom psihomotorike

PostPostao/la IRENA » 08 tra 2011, 15:57

Maka Centar - hoćete li nam se predstaviti ? Kao osoba - ne kao tvrtka ...
Stručnjaci uvijek dobrodošli :mah
Hvala.
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: dijete sa problemom psihomotorike

PostPostao/la toni » 30 stu 2011, 20:32

molim pomoć idem sa sinom u krapinske toplice na rehabilitaciju 3 tjedna po prvi put kako je tamo kakvi su uvjeti općenito i sama soba kako je opremljena i kakve vježbe ima općenito hvala
toni
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.