Sada je: 25 kol 2026, 22:51.

vrtoglavice

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

vrtoglavice

PostPostao/la nadicab » 21 vel 2011, 14:35

mene znadu iznenada uhvatiti i trajati danima, ponekad i tjednima. Uglavnom kod promjene položaja glave. Ne znam uzrok pa niti se ne mogu zaštiti :/
Bila na pregledu kod neurologa i on mi je dao Brandt-Daroffove vježbe
Jedan od najčešćih uzroka je kupulolitijaza, taloženje kristala kalcijevog karbonata u labirintu, a očituje se pojavom vrtoglavice pri određenim kretnjama glave (kao što je npr. zabacivanje, nagli okret glave u jednu stranu...). Kupulolitijaza je benigno (dobroćudno) stanje koje u velikoj većini slučajeva prolazi samo od sebe, a zbog specifične slike bolesti poremećaj nazivamo i benigna položajna vrtoglavica.

Pojavu benigne paroksizmalne vrtoglavice možemo umanjiti raznim vježbama, kao što su Epleyjev i Semontov manevar - kojima pomoću promjene položaja tijela umanjimo pojavu simptoma - te Brandt-Daroffove vježbe, kojima izazivamo vrtoglavicu postavljajući glavu u najnepovoljniji položaj i na taj način tjeramo tijelo da se što prije privikne na vrtoglavicu kako bi je naučilo ignorirati.

http://www.webmd.com/brain/liberatory-maneuvers-for-vertigo
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: vrtoglavice

PostPostao/la kimama1 » 21 vel 2011, 23:02

tenks. kod mene nije tako jako izraženo, al bogme neugodno je i u malim dozama. jako.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la lastavica » 22 vel 2011, 11:02

nadice, ajde javi rezultate.
ja isto imam povremeno problema s vrtoglavicama. Jedne godine su mi trajale više od šest mjeseci pa sam napravila i niz pretraga. Nije se našao uzrok. No točno odgovaraju ovome što si izvukla . Sad imam i dijagnozu kupololitijaza ;)
I baš sam ih prije par tjedana opet počela osjećati.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la TmamaKiN2 » 22 vel 2011, 13:00

tja, ja sam odmah po naslovu htjela postaviti dg :lol i reci da je to vratna kraljeznica :dada a onda procitam i shvatim da i ja nesto takvo imam oduvijek, ja to zovem neimanjem ravnoteze. meni se i od okreta (citavog tijela) zavrti. kako sam ja imala tesku saobracajku ja sam to i tome pripisivala :dunno
enivej, glavno da ima nade :mrgreen
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la nadicab » 22 vel 2011, 14:12

ono što je meni :baba da ja nigdje na stranicama na hrvatskom jeziku nisam našla neke preprouke, nego tek kada sam ciljano kopala, naletila sam na te vježbe. Uglavnom pišu da je od vratne kralježnice ili suženih vratnih žila.
Neurolog s Rebra veli da to nije tako, da većina liječnika krivo to definira jer ako je od smanjene sirkulacije u vratu, onda je vrtoglavica samo jedan od simptoma, a ne jedini simptom.
mm je sada u fazi vrtoglavice i veli da mu je bolje od tih vježbi :up
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.