Nisam u srijedu gledala emisiju i prilog o asistentima u nastavi i sada sam ju pronašla i odgledala.
Kao prvo, Nadice bila si super ( kao i uvijek ) i u malo vremena reklo toliko toga i iznjela srž problema, hvala ti !!!
Gospođa savjetnica je istaknula "da su u završnoj pripremi drugi provedbeni propisi koji bi detaljno propisali kriterije i uvijete uključivanja asistenata u nastavi ..." To je več dugo u završnoje pripremi, zar ne? Bojim se da če u ovo doba recesije ta završne priprema još potrajati...
Po zakonu škola ima pravo angažirati asistenta u nastavi ali plačanje je od mjesta do mjesta različito i ta gospođa savjetnica ( nisam zapamtila ima ) se držala toga kako to financira Zagreb, Split i stvarno dobri primjeri ali manjih sredina se nije dotakla i iznjela stvarnu situaciju...
Mi našu preko javnih radova imamo do 31.3. i nakon toga trebamo dobiti drugu osobu kojoj če da pohvata sve konce, upozna dijete, upozna nastavnicu, ostalu djecu u razredu, shvati način na koji moje dijete savladava gradivo, koliko smije pomoći koliko poticati samostalnost i slično to če trajati mjesec- dva i gle čuda tu je kraj školske godine ... onda ta osoba ide preko praznika na neke gradske poslove ( javne radove ) i vrača se mome dijetetu u 9 mjsecu i sa njim je mjesec dana i 1.10. dobiva opet drugu osobu ... i naša lokalna zajednica je mišljenja da je to ok, i poticajno za dijete....
Reci te mi, ako znate, gdje vaši asistenti prolaze edukacije ( npr. Udruga Idem, ERF ili gdje več ) i koliko te edukacije traju.