14 ožu 2011, 11:48
Ja sam jedna od onih (nadobudnih) mama koje se nadaju da je dijete moguće odgojiti i bez batina. Nisam nikada udarila svoju curicu (pod tim mislim da ju nikada nisam ni pecnula po ruci,ni po guzi a kamo li nekakvo jače udaranje) i ne dopuštam nikome iz obitelji da to radi iako je njima to normalna odgojna mjera.Da li se vi slažete sa time?Ne mislim da sam bolja od onih mama koje udare svoje dijete niti mislim da je moj odgoj ispravniji nego jednostavno ne mogu to napraviti.Zanima me da li se batinama postigne uspjeh kod konkretnog problema?Nama treba dosta vremena i razgovora do željenog učinka ali imamo metodu stajanja u kutu kada napravi nešto ružno ili ne posluša,ali ni to ne smatram kaznom nego više načinom da se smiri pa da joj ukažem na pogrešku.Kako to funkcionira kod vas?
14 ožu 2011, 13:02
14 ožu 2011, 18:49
da se digne ruka na ženu svi bi odmah skočili na nasilnika, a kad se udari dijete koje je po meni puno bespomoćnije onda je to odgojna mjera
ne kužim tu logiku, niti ću je ikad kužiti
14 ožu 2011, 19:09
14 ožu 2011, 20:55
14 ožu 2011, 21:13
14 ožu 2011, 21:23
Ovu temu sam i započela upravo zato što nemamo nikakve kazne pa me zanima da li je moguće da će tako i ostati ili kazne nastaju i povećavaju se sa djetetovim godinama?! Da li djete shvati poantu kad ga mama udari po guzi?Recimo ako baca kockice i ja ju udarim po guzi, jeli ona shvatila da ne smije bacati kockice ili da će dobiti batine?
14 ožu 2011, 21:33
to je stvar oko koje se može raspredati, umiriti, tajmautirati pa poslije objašnjavati zašto se to ne radi. i tako jedno tisuću puta pa će joj nadoć.
jednom i nikad više. iskreno, ne brine me što je shvatila, da li da ne smije gurati prst ili da će dobit batine ako ga gura u utičnicu. bitno mi je jedino da ga više nije gurala. a bila je definitivno premala da joj razumno objasnim zašto je struja opasna.
14 ožu 2011, 21:56
15 ožu 2011, 09:48
alexandra je napisao/la:šutnju kao oblik kazne pak smatram najtežim oblikom psihičkog kažnjavanja, koji je meni osobno, koja nikad nisam dobila po guzici ni po ruci ni šamar, bio noćna mora najvećih razmjera i rađe bi da sam fasovala šamarčinu nego šutnju.
15 ožu 2011, 12:03
Ne kužim kako je nekome ok udariti dijete da se digne ruka na ženu svi bi odmah skočili na nasilnika, a kad se udari dijete koje je po meni puno bespomoćnije onda je to odgojna mjera ne kužim tu logiku, niti ću je ikad kužiti
15 ožu 2011, 15:36
Garant si u sebi misle: ''A hblo te odgajanje bez batina
15 ožu 2011, 16:44
she je napisao/la:Joj, ja toliko drobim da bi i mojoj deci garant bilo milije da im zviznem po jednu zaušku i završim stvarGarant si u sebi misle: ''A hblo te odgajanje bez batina
. Raspali nas po jednom i umukni više
''
15 ožu 2011, 17:41
ronin je napisao/la:ni ne moraš je skužiti,to ti nadođe prilično instinktivno.
puno sam puta promatrala mamu macu kako potegne šapom nestašne mačiće...ili čimpanzu majmunčiće.
mi bismo,kao bića višeg reda inteligencije,ipak trebali bolje,pa se ipak trudimo,i mučimo i ne ide nam.
ja sam sa svakim svojim djetetom sve bolja mama.najlošije je po logici stvari prošao najstariji sin,jer smo se na neki način oboje ,i suprug i ja,učili roditeljstvu,dok na svoje najmlađe dijete nisam nikada,ali baš nikada povisila glas
s druge strane,u odgoj bez kazni ne vjerujem

15 ožu 2011, 18:34
15 ožu 2011, 21:38
15 ožu 2011, 21:48
krecem od sebe kako bi se osjećala kad bi dobila batinu za sve krivo što napravim
15 ožu 2011, 22:16
15 ožu 2011, 22:33
15 ožu 2011, 22:39
ring je napisao/la:Batina kao odgojna metoda mi je neprihvatljiva. Po meni je batinanje djece (pa i onu u svrhu discipliniranja) odraz bespomoćnosti. Zanimljivo mi je koliko postoji finih nijansiranja za udaranje djece, ali sve jedno udaranje je i dalje udaranje kako god ga mi zvali. Može se dogoditi da za neke stvari dijete stvarno više nikad nakon batine ne napravi, ali to ne znači da se nije moglo drugačije.
Uostalom krećem od sebe kako bi se osjećala kad bi dobila batinu za sve krivo što napravim.
Nadica niti jedan psiholog ne preporuča batinu kao discipliniranje da se ne bi krivo razumjeli, ali preporučaju jasne, usmjerene i promptne reakcije.
Vjerujem da me kao roditelja čeka prilično iskušenja i vaganja i grešaka između ostalog, ali sam uletjela u svijet roditeljstva sa ovim stavovima.
16 ožu 2011, 00:28
Krumpirić je napisao/la:ring je napisao/la:Batina kao odgojna metoda mi je neprihvatljiva. Po meni je batinanje djece (pa i onu u svrhu discipliniranja) odraz bespomoćnosti. Zanimljivo mi je koliko postoji finih nijansiranja za udaranje djece, ali sve jedno udaranje je i dalje udaranje kako god ga mi zvali. Može se dogoditi da za neke stvari dijete stvarno više nikad nakon batine ne napravi, ali to ne znači da se nije moglo drugačije.
Uostalom krećem od sebe kako bi se osjećala kad bi dobila batinu za sve krivo što napravim.
Nadica niti jedan psiholog ne preporuča batinu kao discipliniranje da se ne bi krivo razumjeli, ali preporučaju jasne, usmjerene i promptne reakcije.
Vjerujem da me kao roditelja čeka prilično iskušenja i vaganja i grešaka između ostalog, ali sam uletjela u svijet roditeljstva sa ovim stavovima.
xxx
16 ožu 2011, 00:59
Nadica niti jedan psiholog ne preporuča batinu kao discipliniranje
16 ožu 2011, 05:08
pucnem po guzi kad ne sluša, ružno se ponaša, neda ruku pa bježi po cesti, govori prostote, ili radi bilo što što sam mu više puta ponovila da ne smije!
16 ožu 2011, 08:02
she je napisao/la:Joj, ja toliko drobim da bi i mojoj deci garant bilo milije da im zviznem po jednu zaušku i završim stvarGarant si u sebi misle: ''A hblo te odgajanje bez batina
. Raspali nas po jednom i umukni više
''
.... a sad i ja radim isto ring je napisao/la:Batina kao odgojna metoda mi je neprihvatljiva
16 ožu 2011, 08:42
16 ožu 2011, 09:43
priuštila šutnju kao kaznu, jer mislim da bi mu tek tada psihu uništila
mi se nakon svakog puckanja po guzi lijepo pomazimo, izljubimo, kažemo si da se najviše volimo i da se više nećemo ružno ponašati
16 ožu 2011, 10:03
) , a kasnije kad je dijete veće, može razumjeti razloge pa odabrati raditi dobro, dozvoljeno (ili ono drugo, za što može slijediti kazna primjerena prijestupu). Kako odrasta, trebalo bi već biti povjerenja između djeteta i roditelja jer su temelji postavljeni i razmišljanje svojom glavom i osjećaj za dobro
.
(mislim: ljepota je u očima promatrača) - odvojiti dijete s mjesta na kojem je u opasnosti, pažnju mu preusmjeriti na nešto drugo, ne opasno, pa nek se smješka ili dere (što već odabere)
16 ožu 2011, 10:28
16 ožu 2011, 10:39
16 ožu 2011, 10:40
).