Bok buduće mame prvašića! Evo da se javim s friškim iskustvom mame curice koja je krenula ranije u školu. Prošle smo sve moguće vrtićke, školske i privatne psihologe i svi su ocijenili da je ona, osim intelektualno (gdje malo kao žuri

, i socijalno i emotivno spremna za školu. I sad, nakon jednog i pol polugodišta, da rezimiram. Ocjene i svladavanje gradiva - nikakav problem, među najboljima je u razredu. Druženje s drugom djecom - našla si je, naravno, one, s kojima se bolje slaže ali je prihvaćaju podjednako i starija i mlađa djeca. Prihvaćanje autoriteta, pravila, mirnog sjedenja bez brbljanja, stvari kao što je odgovornost prema pisanju zadaće, slaganju torbe za drugi dan - e tu mi je žao da si nismo dale više vremena za pripremu za školu. Ono što sam propustila prije - moram nadoknađivati sada. Dakle - moram je bockati da napiše zadaću, moram je bockati da provjeri da li je sve stavila u torbu za sljedeći dan (i onda najčešće još ja provjeravam

)... Čujem doduše da je i kod nekih drugih starijih prvašića to najteži dio no pomalo ide na bolje.
Ako vam ikakav pametan savjet mogu dati, poradite s njima na prihvaćanju autoriteta, dajte im što do jeseni što više zadataka da vježbaju finu motoriku (ne samo zanimljive nego i "dosadne", jer se kreativnost i iskakanje baš i ne potiče previše, učiteljice nemaju previše vremena za "individualni pristup" jer su zgurali previše djece u prve razrede da bi valjda uštedili), potičite ih na crtanje (u prvom polugodištu se jaaako puno crta na svim predmetima)... E da - i nemojte ih opterećivati s previše dodatnih večernjih aktivnosti, pogotovo ako budu išli na boravak. Štogod imali ekstra navečer - jezik, sport, glazbu, to od njih zahtjeva opet disciplinirano sljeđenje pravila učitelja, trenera i slično. Iz sadašnje perspektive vidim da im treba više vremena za igru bez pritiska, bez pravila, za druženje s nama...
Sretno svim budućim prvašićima

!