Sada je: 27 kol 2026, 06:54.

Proljev - povracanje

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Proljev - povracanje

PostPostao/la kandy » 21 ožu 2011, 15:02

Dominik je jutros povracao, ali mislila sam da je to zato jer je dosta pojeo za dorucak. Odvela sam ga u vrtic. U podne me teta zvala da dodem po njega jer se tri puta jako pokakao i oni su duzni poslat ga kuci. Kad sam dosla po njega, jos se jednom pokakao,vidjela sam da je jako vodenasto. Od podna do sada je dvaput povracao. Ne jede nista osim jabuka i banana od kad je dosao kuci, ali zato jako puno pije. Temperaturu nema.
Zvala sam pedicu, ali ona je na ferijama danas i sutra. Najvjerojatnije je to onaj zelucani virus sto kruzi okolo. Ako mali bude nastavio povracati, ici cu na hitnu s njim.

Ovo nam je prvi put da je ovako bolestan, da jako povraca i uz to ima proljev. Zato nemam pojima kako se ponasati. Sta da mu dajem za jesti? Treba li uopce inzistirati na hrani ako mu se jedu samo jabuke i banane? Kako da se ponasam?
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Proljev - povracanje

PostPostao/la pomikaki » 21 ožu 2011, 15:06

Bitnije je da dosta pije. Možeš mu napraviti čaja od šipka ili kompot od jabuka.
Ne bih ga forsirala za jelo ako potraje samo par dana. Ribane jabuke, banane, malo dvopeka i slično...
Dobro da nema temperature, mislim da će to brzo proći.
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 21 ožu 2011, 15:09

Ne forsiraj jelo ako ne ide ( ako može onda mu dok traje daj štapića, smokića, banane, odstajale jabuke - da potamne, riže, mrkvice, krumpira, pileće bijelo meso...), ali puno bitnije je da uzima tekućinu. Daj mu piti šta god može - šipkov čaj, čaj od dunjinog lista, vode, Rehidromix bi bilo jako dobro da uzima ako ikako može (ORS), Linex kapsule (rastvori ih i daj mu uz malo čaja ili vode, prašak ima ugodan okus).
To je sad za prvu ruku čega sam se sjetila. Ukoliko se pojavi temp. koju treba skidati, daš mu sirup.
:mah držite se

p.s.
izbjegavala bih mliječno, masno i slatko
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la danijela81 » 21 ožu 2011, 15:13

evo i nas u istoj situaciji + temperatura.
jesti može ono što mu paše, nije toliko važno.
tekućina je jako važna, mora piti.

nekad se kod proljeva preporučala BRAT dijeta (banane, riža, jabuke, tost).
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la patkica » 21 ožu 2011, 15:14

AKo je ova što kruži gradom ovih dana - kratko će trajati. Danas ga nemoj forsati, neka ne jede (osim ako baš sam traži), čaja mu daj pomalo, ne previše odjednom jer će izbaciti opet.
Moj stariji je proveo dan bez jela (štapići i malo dvopeka je grickao), drugi dan je normalno jeo. Mlađa je po noći povraćala, drugi dan je već normalno jela (tražila je jer je bila gladna), samo laganije.
Oboje su po jedan dan izostali iz škole/vrtića, nakon toga sve normalno.
I nemoj se začuditi ako i tebe uhvati. Mi smo lančano odradili svi u tri dana (svaki dan je po jedan "pao" uključujući i mene)
patkica
svizac

PostPostao/la IINA » 21 ožu 2011, 15:33

U biti ne bi trebalo ništa jesti dva sata nakon povraćanja.
Ako u toku dva sata ne povrati, može jesti, male količine u više
navrata. Znači ne najesti se, nego po malo.
Isto sa tekućinom. Dva sata od povraćanja ne dati da se napije, već
davati na žličicu, svakih par minuta po jednu čajnu žlicu hladne tekućine (najbolje ors, čaj od šipka, ili voda, može Coca cola razrjeđena sa vodom)
Za jelo vidi ovdje:
viewtopic.php?f=41&t=62335
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 21 ožu 2011, 20:18

Hvala vam puno na odgovorima, smirile ste me. :kiss

Ne zeli uopce jesti iako govori da je jako gladan. Pojeo je malo jabuke, ali odmah je povracao. Jako je klonuo. Maloprije se nije ni u krevet mogao sam popeti.

Mislila sam otici na hitnu sutra ako to stanje potraje. Strah me dehidracije bas zbog toga sto ne jede puno, a cini mi se da ni ne pije jako puno (bocica vode od 250 ml je otvorena od 13 sati, a jos je nije popio ni do pola).

Zasto coca cola? Jel moze fanta umjesto cole koju nemam kuci?
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 21 ožu 2011, 20:27

Ne fanta.
Zapravo ne znam zašto, samo znam da na zaraznoj "prepisuju"
Colu kod tih crijevno želučanih viroza. A Cola je i prvotno bila izmišljena kao lijek za želudac.
I ne mora jesti, al prema opisu djeteta ja bih svakako kupila ORS u apoteci i
na žličicu obavezno davala, svaki čas. Samo jako rashladi.Želudac u takvom stanju
puno bolje podnosi hladno nego mlako ili toplo.
I ako ga ne živne bar malo do sutra otiđi doktoru.
Koliko puta je povraćao i koja je to količina?
Koliko stolica je imao?
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 21 ožu 2011, 20:33

Zasto coca cola? Jel moze fanta umjesto cole koju nemam kuci?

Cola je navodno dobra za smirivanje proljeva - tako da mislim da ne možeš fantu...e, sad, ljudi se kunu da im je znalo pomoći.
Daj mu tekućinu ( čaja šipkovog) malo po malo, gutljajčići, žličice, ali svako malo ( to mislim na svakih pet minuta doslovno), ako ne može Rehidromix na žličicu, probaj onaj Hippov ORS 200. Možda mu se ne pije voda, možda bi mu čaj bolje pasao, neka bistra juhica - makar ona najobičnija iz vrećice ( sa slovima ili rezancima) - pa par žlica bar...
Ne očekuj da će ti ( a i nije ni dobro) iskapiti pola bočice vode u cugu...Samo hrabro, prati ga, nutkaj...ako je gladan daj mu štapića ili smokija ili dvopek da gricka, ne treba forsirati jelo ako ne može jer neće mu ništa biti, ali s tekućinom ne odustaj.
Želim vam mirnu noć
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Duga » 21 ožu 2011, 20:34

off
:lol joj, IINA, ispast će da te na proljevima pratim u stopu.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la IINA » 21 ožu 2011, 20:41

:lol :ajme
IINA
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 21 ožu 2011, 21:25

ORS??

Oprostite mi na neznanju, ali stvarno mi nikad do sada nije bila ovakva frka. Mali jednostavno nije bio nikada bolesta. Zato jesam sada u panici.

Sada je popio tri gutljaja vode sa onom slanom otopinom. Rekla nam je pedica da je to dobro protiv dehidracije (mozda je to taj ors?). Jesti ne zeli nista.

Pokakao se sve skupa 12 puta danas. Tri puta ujutro i to jako, a od podna na ovamo je to skoro pa nista (iako se brinem jer smrdi po kiselini). Povracao je sve skupa 8 puta. Nakon rucka u vrticu 2 puta obilno, ali to zato jer je jeo, zatim kod kuce u 6 popodne jabuku koju je par minuta prije pojeo, a ostalih pet puta je kiselina.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swenova mama » 21 ožu 2011, 21:38

gle, nemoj panicariti, ali on je jako mali. Odvedi ga na infuziju u Zaraznu da sprijecis dehidraciju. edit. sad vidim da si u istri. Odvedi ga na pedijatriju bilo koje bolnice da mu daju infuziju da ne dehidrira.
Inace, ja sam sad starijem sprijecila sve osim prvog naleta povracanja i jednog proljeva sa umesokuzom.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 21 ožu 2011, 21:44

ORS ( ORALNA REHIDRACIJSKA SOL) se kupi u ljekarni i pomiješa s pola litre prokuhane pa na sobnu temperaturu ohlađene vode - ako želi uzimati žličicu po žličicu svako toliko i to je dobro.
Imaš i u bočici HIPP ORS 200 ( okus mrkve ).
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la kandy » 21 ožu 2011, 22:07

Dobro je, ORS vec uzimamo. Sada polako jede prepecenac. Nadam se da ce ga uspjet zadrzat u sebi.

Malo sam se smirila jer je sada popio ostatak bocice u 15 minuta. Sada sam mu izvadila iz frizidera drugu ORS sta sam mu spremila i polako to pije.

Preda mnom je besana noc. Nadam se samo da ce se on uspjet odmoriti.

Ah da, mjerila sam mu temperaturu prije pola sata. Ima 37.3.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ancica » 21 ožu 2011, 22:57

kandy - kod nas je identična situacija. mogle bi se sresti na pedijatriji :jadnimi
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la kandy » 22 ožu 2011, 08:34

Dobro jutro!

Kod nas noc prosla dobro, puno bolje nego sam mislila da ce biti. Budio se samo tri puta i to zato jer je bio jako zedan. Nakon sta se napio, zaspao je. Nije povracao niti se pokakao. Imao je temperaturu 37,7, pa mu se sada spustila na 37,3. Sve u svemu, stanje je ok.
Nadam se da i danasnji dan biti barem malo bolji nego jucerasnji.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 22 ožu 2011, 09:07

:proljece
super za dobru noć, bit će to sve ok!
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la IINA » 22 ožu 2011, 09:44

Odlično, nadam se da je to kraj.
Ipak mu danas kroz dan daj ORS. 12 stolica i osam povraćanja je zbilja jako puno.
Zato ti je i bio klonuo.
Ako više ne povraća daj mu da pije i obične vode koliko hoće, ali svakako
i ors na žličicu. To će ga podići. Ako želi jesti štapiće slane, rižu slanu, uglavnom
prvo daj slano.
Ukoliko opet krene, nedajbože, odvedi ga svakako na infuziju.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 22 ožu 2011, 09:51

Za sada je dobro. Probudio se pun zivota iako ima laganu temperaturu. Ja sam mu stavila taj ORS u bocicu u kojoj je bio caj tako da on misli da pije caj (barem do sada me nije prokuzio jos) pa to ide nekako. Nadam se da ce i htjeti pojest nesto iako za sada odbija.

Obavezno cu ici kod doktora ako se stanje pogorsa i vrati na jucerasnje!

edit: Upravo sada me pitao sladoled. Kaze da ima ludu volju za pojest barem malo. :ajme
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 22 ožu 2011, 10:00

Eh, da, nikako ništa mliječno.
Mlijeko, jogurt. Ne.
Može friški sir kravlji.
Štapiće mu daj.
Samo nek pije ors, to čini čuda. Zbilja.
:alc
IINA
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 22 ožu 2011, 10:39

Nisam mu dala sladoled, rekla sam da nema.

Narezala sam mu jabuku, stavila blizu stapice, ali ne zeli jesti. Malo strajka i sa vodom, ali svako toliko gucne.

Hvala vam puno cure!
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 22 ožu 2011, 10:41

Ne mora jesti.
Nek svako malo gucne. I to je odlično!
Nek je kraj :zivili
IINA
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 23 ožu 2011, 11:10

kod tako malog djeteta s toliko stolica i povracanja mene bi zbilja bila frka dehidracije. A kad dodje do dehidracije, onda tijelo vise ne prihvaca tekucinu u obliku vode.
dobro je da je proslo.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 23 ožu 2011, 11:41

Jucer popodne je imao i temperaturu, ali, hB, nije ni povracao ni imao proljev. Jedino ne zeli jesti, ali pije jako puno. Provela sam cijelu noc budna jer je on svakih pola sata pitao vode.

Bili smo kod pedice. Ona je smatrala da nije potrebna infuzija ni ista tako drasticno.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ancica » 04 tra 2011, 09:40

Kod nas se stanje nije smirilo. Povraćao je jedan dan (20/21.03.) i onda prestao. Od tada ima proljev. Prvo vodenaste stolice, nakon popijene cijele kure prolife ampula postale su kašaste, ali i dalje česte. Povremeno se žalio na bolove u trbuhu. Jučer ispočetka. Povraćanje, jaki grčevi. Završili smo na pedijatriji. Dobio je infuziju, danas idemo kod pedijatra. Jako, jako sam zabrinuta. To sad traje već 15 dana.
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

ancica
Čudo od žene

PostPostao/la Trini » 07 tra 2011, 13:08

Jako, jako sam zabrinuta. To sad traje već 15 dana.

jesi li mu odnijela stolicu na analizu? kod nas hospitaliziraju nakon tjedan dana!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la ancica » 07 tra 2011, 13:31

Odnijeli smo stolicu, ali nalazi će biti tek u ponedjeljak :roll Dugo se čeka, kaže mi doktorica da je to zbog toga što se traži i analiza za neke gljivice pa to traje.
Ne povraća trenutno, ali proljev i dalje ima. 3 dana se čini da će biti bolje, pa onda opet grčevi, povraćanje i tako u krug.
Izbacili smo apsolutno sve mliječno, slatko, masno, pečeno...
Kad ga ne boli trbuh i ne povraća onda je dobre volje, nije imao temperaturu uopće.
Ne mogu dočekati nalaze jer ovako samo nagađam i imam barem 5 scenarija u glavi šta mu sve može biti :ajme

ancica
Čudo od žene

PostPostao/la teutonija » 07 tra 2011, 14:02

S obzirom na dob ili Campylobakter ili neki od virusa ,Rota, Adeno.... :jadnimi
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Trini » 07 tra 2011, 14:16

vjerojatno rota. cudno je to da se vratilo nakon dosta dana, moze biti i nova infekcija ... uglavnom, saljem veliki :hug jer je moja curica imala adenovirozu koja ju je ful iscrpila u sedam dana, mogu samo misliti kako je kad traje tako dugo kao kod vas ....
Trini
sv. Monika

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.