Sada je: 07 kol 2026, 20:39.

Pomoć-ne znam osnove o ribama

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Pomoć-ne znam osnove o ribama

PostPostao/la ivanaibruno » 06 ožu 2011, 13:43

Dakle, uz soju morala bi jesti plavu ribu. Moze na jednom mjestu nabrojati koje su to, i pokoji brzinski recept?
Jedino kaj sam shvatila je da se prije stavljanja u ulje mora dobro osusiti,
Zna ci, uvaljati u kukuruzno/ostro brasno i bacit na ulje.

Sjecam se da je netko cijelu ribu stavio u alu foliju, napunio nekim povrcem, zacinio i zatvorio foliju te takve paketice pekao u pecnici. E sad, imate li ideju: kojim povrcem, cime se to moglo zaciniti, na kojoj temp se pece i kolko dugo? To mi se cini relativno jednos tavno, a znam da je bilo bas fino. I koja bi to plava riba sve mogla biti?

U sortiranim receptima mi ima nes prihvatljivo sa slojevima fileta i krumpira u pecnici.
Juhe od ribe mi smrde, od tog odustajem. ima jos nes jednostavno, brzo?

Moram kompletno promijenit jelovnik. Dakle, bacit se na sve ono kaj sam cijeli zivot izbjegavala pa nemam pojma o pojmu. Dakle, to bi trebala jesti kroz tjedan, nakon posla, pa mi komplicirani , zaahtjevni recepti ne odgovaraju. :mah
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Pomoć-ne znam osnove o ribama

PostPostao/la Solea » 06 ožu 2011, 14:47

evo brzinski, od plave ribe u nas je najpopularnija srdela. tu su ti još inćuni, skuše, lokarde, palamide, tuna.....

za gradelanje, friganje i prženje je bitno da je riba suha pa se neće lijepiti za podlogu.
za pripremanje u pećnici na način "en papillote", znači zatvrorene u alu-foliji ili pek-papiru, uz ribu možeš dodati povrće po želji (npr blitvu) ali i ne moraš, dovoljno je dodati malo maslinovog ulja s peršunom i češnjakom, pa dodati malo b. vina ili vode.
tunu je dobro prije pečenja marinirati u maslinovom kako ne bi bila suha kad se ispeče (a ako je pečeš u komadima dovoljno je tek minutu-dvije sa svake strane).

ivana, imaš ovdje krasnih recepata za pripremu ribe
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 63&t=62874
sve autorice recepata su ti ovdje pa pitaj za konkretan recept ako ti nešto ne bude jasno ;)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la ivanaibruno » 22 ožu 2011, 16:25

juhu, izvrsne su ribe ispale! uzela sam brancine. ispekla na tavi- ajme, super.

e, jel nešto značajno bolje ih peći na onoj valovitoj tavi? ak je neka značajna razlika- još bih ju i kupila. ak nije, da ne bacam novce.
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thalia » 22 ožu 2011, 16:38

brancini su ti bijela riba :)

plava su tuna, skuša, lokarda, papalina, inćuni, srdele.
možeš raditi inćune na brudet, na lešo, možeš njih i srdele peći u pećnici, zaliješ s maslinovim, češnjakom, peršinom i sokom jednog limuna i u pećnicu na 180.

što se tave tiče, svejedno ti je. ja sam i srdele i inćune pekla na tavi. bitno da je kvalitetna tava :dada
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Solea » 22 ožu 2011, 16:51

ivana, super da ti je ispalo i bilo super :lol al brancin ti nije plava već bijela riba ;)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 23 ožu 2011, 11:01

i losos treba svakako u to ubaciti i tunu i palamidu ponekad. I jedno i drugo je jednostavno za pripremiti. Uzmes filete, navlazis maslinovim uljem i pospes s mjesavinom zacina koja ti pase, zamotas u alu foliju i u rernu na pecenje. Jednostavno, brzo, prakticno :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la ivanaibruno » 23 ožu 2011, 17:46

znam znam da je bijela, al ta mi nekak bila dobra za prvu probu, po veličini :hahaha

jel morski pas plava riba :)
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thalia » 23 ožu 2011, 18:39

ivanaibruno je napisao/la:znam znam da je bijela, al ta mi nekak bila dobra za prvu probu, po veličini :hahaha

jel morski pas plava riba :)

te veličine su ti šaruni i plavice.
ja jako volim šarune (tu se zovu i širuni) pečene na kriškama limuna i pokriveni u pećnici :dada
al mislim da im sad nije "stađun"
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la boysmama » 23 ožu 2011, 18:49

ivanaibruno je napisao/la:jel morski pas plava riba

nije
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.