Sada je: 17 tra 2026, 14:53.

Individualni i prilagođeni program - razlike?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Individualni i prilagođeni program - razlike?

PostPostao/la ive3 » 04 vel 2011, 22:26

IRENA je napisao/la:ive3 zar ti je dojam da jašu na individualiziranom radi ev. naknade učitelju? Koliko ja znam da naša uč. dobiva neku mizeriju za Janove prilagođene predmete a za individualizirani mislim da čak i ne. Gledam GKU( granski kol.ugovor )za OŠ pa piše da imaju neki dodatak al se spominje samo za posebni i prilagođeni program - mada nije isključena i "zabuna" jer čak i neki propisi ne prepoznavaju razliku indvidualizirani/prilagođeni.
Meni se ( ponekad, često ? ) čini da je opservacija u prvom OŠ samo način da se na finjaka otperja "drugačije" dijete , potencijalno "problematično" dijete iz main stream škole.
Zato - nemoj odustati - bez obzira na gorčinu i frustraciju ...sve je to hod po jajima..pametno, polako, što je moguće sabranije...
Mene odn. Jana čeka 5. razred - bit će "drž gaće" za cijelu našu obitelj... ( pa ja već sad sama sebi mantram - polako Irena... polako... )

ako nisu radi neke naknade onda ne vidim zbog čega 'jašu' po tome!? tek tada mi ništa nije jasno!
jer znanje malog ne mogu pobiti, što se toga tiće možemo i na komisiju u ministarstvo, ali na tome sastanku (lječnik, defektolog, psiholog, učiteljica, roditelj) navesti kako nije bitno samo znanje djeteta već da se treba gledati i socijalna komponenta koja je isto tako bitna i radi toga gurati individualizirani pristup.... pa dajte vi meni kazite tko ce sve primjenjivati individualizirani pristup s njim? zar i šofer u autobusu!? ili će možda učitelj trčati za njim po odmorima i na velikom odmoru!? sumnjam. pristup će ostati isti imao on individualni ili nemao eto to je ono sto me iritira, a još kad kažete da nema tu nikakve beneficije nastavniku (novčane) onda ili ga se želi riješiti ili što!? ali zašto je onda lagala na upite: imate li problema u razredu s njim, da li ometa nastavu? zašto je odgovor bio da nema problema.
nije mi jasno i čini mi se da se ipak ponavlja priča iz vrtića: sve je lipo i bajno ali bog...
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 04 vel 2011, 23:57

Ja sam shvatila da vi zelite da vam dijete dobije individualni pristup. To sam zakljucila po onom testu koji si zakacio. Zakljucila sam da si htio reci kako unatoc znanju ima izlete tipa ovo sto si pokazao, kad nije osgovarao na pitanja. Dijete na ind pristupu za ovo nece dobiti jedinicu, a ono koje nije na ind pristupu hoce. Ima jos puno stvari koje na ind pristupu mozes dobiti. Naravno da sve ovisi o nastavniku, ali s tim papirom uvijek imas osnovu za pregovore. Bez tog papira ce ti dijete, ni krivo, ni duzno, biti okaraktwrizirano kao divlje, neodgojeno, konfliktno, neposlusno, glupo.... Velik je to teret. Vrlo je vjerojatno da ce ga neupuceni sve isto tako dozivljavati, ali kazem, bez papira nemas sto traziti. Nije samo u pitanju gradivo, nego i to da ti dijete ne bude kaznjeno zbog svojih poteskoca. Ne znam, mozda se bojis da vas se ne zele rijesiti. Ma, rijesili bi se neki sve nase djece, al sramota u 21. Stoljecu da nas getoiziraju.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 05 vel 2011, 01:33

Mali ispravak dijela kojeg je Nadica izvukla, to je za posebne razrede ili pri redovnoj skoli (u Zagrebu Grigoe Vitez) odnosno Centrima za odgoj i obrazovanje (specijalnim skolama).

U redovnoj skoli smije biti maksimalno troje djece s rjesenjima (prilagodjeni porgram, individualizirani program). Nisam sigurna da li je to napisano u Pedagoskom standardu za osnovne skole ili sam negdje drugdje vidjela. U razredu moze biti vise djece s ADHDom no da li ce svi imati rjesenja je vrlo upitno, mogu i ne moraju ovisno o njihovim teskocama i mogucnostima pracenja programa.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la ive3 » 05 vel 2011, 05:43

martina mama je napisao/la:Dijete na ind pristupu za ovo nece dobiti jedinicu, a ono koje nije na ind pristupu hoce. Ima jos puno stvari koje na ind pristupu mozes dobiti. Naravno da sve ovisi o nastavniku, ali s tim papirom uvijek imas osnovu za pregovore. Bez tog papira ce ti dijete, ni krivo, ni duzno, biti okaraktwrizirano kao divlje, neodgojeno, konfliktno, neposlusno, glupo.... Velik je to teret. Vrlo je vjerojatno da ce ga neupuceni sve isto tako dozivljavati, ali kazem, bez papira nemas sto traziti. Nije samo u pitanju gradivo, nego i to da ti dijete ne bude kaznjeno zbog svojih poteskoca.

Odlicno si to srocila u par crta. I da je uz te rijeci uciteljica dodala (prekjucer na informcijama): pa i ove sve mjesece smo se mi stalno prema njemu odnosili individualnim pristupom mi ne bi imali oko cega razmisljati. to cemo im slijedeci put i kazati. ok, rijeseno.
jedino jos moram rijesiti tko i sto strucnih sluzbi treba raditi s njim... ali to nije tako kazala.
koje su stvari kojima se bavi skolski psiholog, ima li to negdje napisano ukratko i konkretno? jer meni se cini da bi njemu vise koristio takav redovni razgovor nego frustriranje banalnostima (koje ionako zna) kod defektologa.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 05 vel 2011, 23:32

Sve ovo sto pricas, meni isto mirise na to da ce malenom vise pomoci psiholog. Koji je njegov resor, tocno ti se mogu raspitati kod sestre od moje neviste koja je pedagog u jednoj skoli koja ima sve tri osobe. Moj ti je savjet da lipo ides kod skolskog psihologa i s njime popricas, sve ovako mu kazes kako si i nama s malom razlikom da ne kazes da defektologica radi bez veze jer ti se odmah dignu na zadnje noge. Ispricaj sto mislis i trazi da vam da termin jer da ne zelis da se psiholog javi kad nastanu problemi. Sto god da mislis o njihovom radu, vazno je drzat normalne odnose. Postavi se kao altivan roditelj i budi dosadan. U nasoj skoli je bio slucaj djecaka s adhd- om koji je radio nerede. Majka je prekinula komunikaciju sve do trenutka kad su drugi roditelji pisali peticiju da se malog iskljuci. Grozna jedna situacija. Necu uopce komentirati sto mislim, ali po meni je i majka pogrijesila kad nije suradjivala ni s uciteljicom, ni sa strucnom sluzbom.
Sve u svemu, ceka vas dug i naporan put. Ono sto je odlicno je da ti dijete savladava program bez problema. Za ovo drugo se naoruzaj strpljenjem jer nista ne ide lako.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 29 ožu 2011, 09:11

Na početku polugodišta pisala sam o nedoumici programa za Luku i tada nam je na preporuku psihologa ostao i dalje redovni individualiziranim pristupom. I idemo dalje dan po dan.
Kako je Luka pokretan (uz poremečaj ravnoteže i koordinacije pokreta) tjelesnog se nismo baš previše doticali ali ipak on nemože izvesti sve ono što program nalaže. Sada vidim ovo;

O tjelesnom - treba ga individualno prilagoditi djetetovim mogućnostima. U najkrajnijem slučaju dijete može biti i oslobođeno nastave tjelesnog (nisam osobno pobornik toga). U HNOS-ovom priručniku na kraju ima baš poglavlje o djeci s CP-om i nastavi tjelesnog.

Da li se u okviru ovog redovnog programa može individualno prilagoditi djetetovim mogućnostima pa če time i ocjenjivanje biti lakše.
Kako se kod vaše djece provodi tjelesni?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 30 ožu 2011, 07:10

http://www.hzjz.hr/skolska/postupak_tzk.pdf

evo našla sam link koji ne Nadica dala
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.