Sada je: 25 kol 2026, 23:44.

Strah od stomatologa

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Strah od stomatologa

PostPostao/la montenegrina » 30 ožu 2011, 13:47

Ja bih malo ohrabrenja ako moze :). Do sada sam xyz puta bila kod stomatologa, sto radi popravljanja, sto zbog vadjenja zuba i uvijek taj uzasni strah. Znam u sustini da nije nista strasno, da ne traje duze od 30 min, da ce mi dati anesteziju, al opet nikako da se oslobodim straha.
Da li vas ima jos, koje mucite moju muku? I svaki put poslije zavrsene intervencije, kazem sebi da sl put necu odlagati, nego da cu poci cim primijetim kvar, al joooooook ja to otezem i odugovlacim... ma grozno. I jos, stidim se same sebe sto se ponasam kao beba :roll
"Bicu tu kad ti zatrebam, ja cu biti tu. Nije vazno koliko daleko ili blizu budem, doci cu trceci." - Petar Pan
Nekad bih samo da šetam po kiši… Da brojim korake i ćutim. Sama.
Nisu nam trebali pričati bajke o raju, sada od života očekujemo previše…
Nije mi se desilo ništa loše, ali sam čula neke loše vesti. Koje se dešavaju drugima.
Život nema opravdanja. Eto, tek tako te razbije…
Spustim glavu i krenem…Ogrnem se mrakom…
Kao da pada kiša, iako pljušti tuga…
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Strah od stomatologa

PostPostao/la mama141705 » 30 ožu 2011, 13:54

Sad znam da nisam jedina.Ista situacija je i kod mene i naravno svoju djecu uvjeravam da stomatolog nije nista strasno a u isto vrijeme ja se bojim i odgadjam
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la she » 30 ožu 2011, 13:55

Ja sam juče vodila klince. Vodiću ih u petak opet. Iako ništa meni nije rađeno od ranog jutra sam popila Persen, valjda za slučaj da se ne vratim od ulaza :roll . I u petak ću ga popiti verovatno. I opet neću zakazati za sebe iako bih trebala :ajme

Prema tome, ja samo mogu da ti pošaljem jedan virtualni jadni-mi zagrljaj :jadnimi
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lara.b » 30 ožu 2011, 13:57

Ja sam te došla ohrabrit i reć da probaš sa nekim filmom kako je to nešto super, dobro i krasno za tvoj organizam, pa i za izgled..
i kako i sama kažeš, nije uopće tako strašno!
Ok, nisam nikad imala neke veće probleme, zubi su mi kvalitetni pa sam zadnji popravak imala u osnovnoj , kutnjaci uglavnom,
ali znam da se mnogi boje i nemaš se što sramit. Ti si još super, ne dramiš i sama primječuješ kako to i nije grozno.
Samo natjeraj se nekako i idi redovito i onda ćeš imat samo kontrole koje završe za 5 minuta i svi sretni!
Sretno! Drž se!
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 30 ožu 2011, 13:59

I opet neću zakazati za sebe iako bih trebala

Ajde da nam u petak lijepo napišeš da si se naručila.
zato i imate strah, jer čekate do zadnjega i onda normalno da nije ugodno (valjda),
ali silom se natjerajte i budete redovne i zubar će vam bit pjesma.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la montenegrina » 30 ožu 2011, 14:15

Ni ja u sustini nemam nekih velikih problema sa zubima. Zadnji put sam imala popravke prije 5 godina :roll, al u medjuvremnu nisam imala problema i tako nisam isla. Sad vidim da na 2 zuba imam kvar, ne bas nesto prevelik i zbog toga hocu da idem, kao i zbog skidanja kamenca. Al me uzasno nervira to sto odlazem, a znam da me to ceka u narednih nekoliko dana. MM sam prvo rekla idemo u ponedjeljak, pa onda u srijedu, da bi mu juce rekla bolje da ostavimo za cetvrtak :lol
I ubjedjujem sebe, na taj nacin sto kazem :hahaha da cu izdrzati tih pola sata do sat i biti mirna sljedecih pet godina :hahaha samo izgleda da se nisam jos dovoljno ubijedila :lol
"Bicu tu kad ti zatrebam, ja cu biti tu. Nije vazno koliko daleko ili blizu budem, doci cu trceci." - Petar Pan
Nije mi se desilo ništa loše, ali sam čula neke loše vesti. Koje se dešavaju drugima.
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jopic2 » 30 ožu 2011, 14:17

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 16:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
jopic2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la she » 30 ožu 2011, 14:18

lara.b je napisao/la:Ok, nisam nikad imala neke veće probleme, zubi su mi kvalitetni pa sam zadnji popravak imala u osnovnoj , kutnjaci uglavnom,

Ovo je ključna izjava koja kod mene ne stoji nikako. A evo i zašto:

- rodila se sa zubima i kao mala imala cirkularni karijes
- kad su ti zubi definitivno rešili da ustupe mesto stalnim zubima ovi su izrasli ogromni, već na pola puta napunili ionako malu vilicu i krenuli praviti probleme:
- jako gusti i ispreklapani zubi između kojih je lako kretao karies
- mobilna protezica - nosila sam je valjda 100 godina
- taman kad se sve ispravilo i sredilo, kad smo povadili viškove da bi mi osmeh ličio na nešto krenuli su umnjaci koje je, naravno, trebalo operisati jer nisu imali gde ni proviriti
- kad sam i to sredila pojavila mi se cista ispod čak 3 zdrava zuba i što je još gore prednja zuba pa sam barem 6 meseci sbog života izgubila na lečenje toga...

Hoćeš još?

Sve ja znam ali kad ja nijedne lepe uspomene ne vučem od zubara možete mi vi sa savršenim zubalima soliti pamet godinama :lol
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 30 ožu 2011, 14:20

evo još jedne :jadnimi
stomatolog mi je još u Zg, iako mi nije nimalo zgodno, ali ne želim ga se odreći, jer jedino kod njega sam koliko-toliko opuštena, i grč u želucu na onoj stolici je manji (a anesteziju mi priprema još s vrata, čim me ugleda u čekaonici :oops: )
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la danijela81 » 30 ožu 2011, 14:21

i potpis na ovo
she je napisao/la:Sve ja znam ali kad ja nijedne lepe uspomene ne vučem od zubara možete mi vi sa savršenim zubalima soliti pamet godinama
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la lara.b » 30 ožu 2011, 15:07

Ma neeee, ne solim pamet, hrabrim, nagovaram da budete opuštenije i natjrate se otić i riješiti se muke.
i da vam zubi budu bolji pa da ne morate često ni ić... u to ime :zivili

E da, zaboravila sam na umnjake...i mene gnjave, periodično, ali nije da ih moram vaditi, guram nekako.

ne iščuđavam se što vas je strah i sl..skroz kužim, ali nekad nas netko treba ohrabrit i natjerat da se pokrenemo.

She, kod tebe se baš puno toga potrefilo :znoj
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jopic2 » 30 ožu 2011, 15:10

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 16:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
jopic2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la she » 30 ožu 2011, 15:16

Ne ljutim se ja, lara, nego čisto eto da objasnim kako ja nemam neosnovani strah od zubara na žalost :dunno

A bušilica...buuuh....Još juče ležim na stolici i držim jednog pa drugog (opušteniji su tako) a zubar menja instrumente i imenuje ih: Golicavko, Peravko, Vetrić...A ja šizim onako ispod deteta i preimenjujem mu svaki u sebi :lol
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la montenegrina » 31 ožu 2011, 13:07

Uspjela sam da napravim prvi korak, zvala sam da zakazem al nema ni jedan slobodni termin :hahaha
Ipak sam se pomakla s mjesta, sto je dobro :mah
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la rusulica » 31 ožu 2011, 13:17

kad me pitaju čeg se naviše bojim u životu kažem smrti bliskih ljudi ( i bolest jelte), gaštrapana i zubara. ko dijete smo našu školsku zubaricu zvali mesarica, ta je guštala da nas boli, anestezije tad nije bilo.

al da se pohvalim jučer sam ipak bila i naručila se za mjesec dana opet. I to su bili veći zahvati jer sam u mladosti imala lošeg zubara pa sad ispadaju plombe a ispod njih užas jer ovi nije očistio kako treba, samo zakamuflirao pa sad treba to spašavati. Sjedila sam pola sata tamo, trbuh me mučio 2 dana prije od nervoze a na kraju me ništa nije bolilo, nije čak ni anestezija trebala.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la montenegrina » 31 ožu 2011, 13:22

Da, to je najgore, sto su nam zubari iz djetinjstva usadili takve strahove, a sad kad posmatram to su sve iracionalni strahovi. Pa tu i tamo ako zaboli, nije strasno, al strah je uzasna stvar, paralise cijelo tijelo bezpotrebno.
Treba da se izdignemo iznad straha, vece i jace smo od njega :dada (kako tjesim samu sebe :hahaha )
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la rusulica » 31 ožu 2011, 13:24

meni oni zvuk brusilice radi gricule pa se ukočim sva čak i kad ne boli. jučer sam nosila čepiće za uši jer ne mogu podnit tu škripu, boli me čim čujem taj zvuk :lol
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la jopic2 » 31 ožu 2011, 13:38

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 16:30; ukupno mijenjano 1 put/a.
jopic2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 31 ožu 2011, 13:40

jopic2 je napisao/la:
rusulica je napisao/la:meni oni zvuk brusilice radi gricule pa se ukočim sva čak i kad ne boli. jučer sam nosila čepiće za uši jer ne mogu podnit tu škripu, boli me čim čujem taj zvuk :lol

Stvarno si bila sa čepičima za uši? A ne odzvanja ti onda u glavi ak si ih napikneš? ja mislim da bi ja imala osjećaj ko da mi po mozgu buši :hahaha :ajme
Al da i meni je to najgore taj zvuk bzzzzzzzzz, zato se i pčela užasno bojim... :oops:

:dada je odzvanja ali isto je bolje nego bez njih. zubarica je pukla od smija kad me vidila da stzavljam čepiće
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la montenegrina » 31 ožu 2011, 13:44

A sto mislite da ja stavim slusalice i pustim neku muzikicu sa mobilnog? I meni je preodvratan zvuk busilice :)
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kandy » 31 ožu 2011, 16:31

Moj strah jeste NEOSNOVAN. Nikad mi se nije desilo nista ruzno kod zubara, ali od malena imam averziju i od zubara i njegovih busilica i ostalih cuda u ordinaciji. I ne znam kako imam zube kakve imam danas. I meni su, bas kao kod she, stalni zubi dosta veliki, a vilica dosta malena pa je to izgledalo stravicno kako su narasli. Sve jedan preko drugoga. Od 7. do 14. se nisam ni smijala od sramote sto imam takve zube. A aparatic mi nisu mogli/htjeli staviti dok ne popravim sve zube. I onda sam u 15. godini odlucila staviti aparat, izvadila sam ga u 18. i od onda imam jako lijepe zube (naspram onoga sta su bili).

I da vam kazem jos nesto, sto ce vas najvjerojatnije sokirati. Ja imam toliko straha zubara da idem na preglede tri puta na godinu najmanje. Stvarno ima istine u onoj bolje sprijeciti nego lijeciti. Ja vec dobrih pet - sest godina nisam cula zvuk busilice kad sam u ordinaciji, na zubarskoj stolici. Uopce nisam imala karijes ni kad sam bila trudna!
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la srecica tara » 31 ožu 2011, 16:47

A kak se tek užasavam onog zvuka bušilice

:ajme :ajme :strah :strah

evo jos jedne. :ne

ja se bojim zubara ko luda. pokusavala sam nedavno se narucit i sve sam odugovlacila, pa dobivala razne savjete ne u trudnoci, pa da u trudnoci...itd.
i na kraju kad sam bila kod dr. opce prakse, rekla bolje sacekat iza poroda pa onda ic. ja iman jako nekvalitetne zube i brzo se kvare. sad su ajme, sta od trudnoca sta od nekvalitet same.

i postop se ja bojim svega tamo zubarskoga, pocevsi od stolice do busilice, stemalice i pitaj boga cega sve ne, rusula mi dala ideju za cepice za usi :5
jos samo reci di ih ima kupit?? :zivili :lol
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kandy » 31 ožu 2011, 16:57

srecica tara je napisao/la:jos samo reci di ih ima kupit?? :zivili :lol

U apoteci ih imas, sreco.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la srecica tara » 31 ožu 2011, 17:00

kandy je napisao/la:
srecica tara je napisao/la:jos samo reci di ih ima kupit?? :zivili :lol

U apoteci ih imas, sreco.

e super, fala :kiss

montenegrina- mislim da ti ni to nije losa ideja sa muzikom, raspicit do kraja i nista neces cut.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la she » 08 stu 2011, 14:41

Iznenađenjeeee!!! Bila sam danas kod zubaraaaaaa!!! :bis

I zakazala za četvrtak sledeči susret (biće ih, ovako preliminarno određeno, barem još 3 i da slobodno kažem nakon toga da su mi svi zubi u savršenom stanju).

I ponosna sam na sebe što sam ceo zub odradila bez anestezije (a zub je već bio ispunjen ali mi se odvalilo parče krunice i sve je morao da otvara i nanovo radi). Dobila sam čak i vožnju kao što vozi moje klince - pitala ga ja u četvrtak kad sam bila sa B-om hoće li i mene voziti ako budem hrabra i sita sam se ismejala kad je stolica krenula na gore bez najave :rolf

I tako :joy
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lara.b » 08 stu 2011, 15:00

Bravo she! :zivili
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la she » 15 stu 2011, 17:05

Leči mi neki koren već sedam dana, umirem od bolova. Ne bi ni dirao zub da nisam radila snimak :ajme
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lara.b » 16 stu 2011, 09:35

Pa bolje da si ga snimila, tko zna da li bi mogao spasiti zub nakon par mjeseci kad bi pravo zabolio.
Vjerujem da ti je koma, ali izdrži i imat ćeš manje muke kasnije.
Traži injekaciju ako te jako boli, pogotovo ako dugo radi.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la she » 16 stu 2011, 15:49

Ma ne žalim se, samo hoću da potvrdim da nema bezrazložan strah od zubara - uvek (i slovima: uvek) se nešto iskomplikuje :roll
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lara.b » 17 stu 2011, 10:09

A ne, vjerujem ja tebi.
Znam da neki imaju bezrazložan strah, ali puno vas je sa takvom kvalitetom zuba da vam se svako 6 mj. ima šta raditi na zubima, nažalost.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.