Sada je: 07 kol 2026, 01:28.

Kako sve spravljate spinat

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

PostPostao/la melita » 05 stu 2007, 22:44

Ja isto kao većina cura: popržim na maslinovu ulju sitno nasjeckani češnjak, ubacim na to obareni špinat, promiješam i dodam u to malo vode u koj se kuhao špinat i malo mlijeka. Posolim, prokuham i na kraju ubacim kockicu margarina. Obožavam to, a i Zita se davi u njemu!

Popečci od špinata
: U vodu u kojoj se kuhao špinat namočim zobene pahuljice, nasjeckam sitno češnjak i crveni luk. Kad pahuljice omekšaju umiješam u smjesu špinat, luk i češnjak, dodam jaje da sve poveže, oblikujem popečke i bacim ih na vatru. Prste da poližeš! :liza
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivana7997 » 05 stu 2007, 22:52

nda, samo svjeze pripremljen i to po mogucnosti sat vremena nakon branja... zato ga mi ne jedemo :( ili jedemo vrlo rijetko, kad se bas jako zazelim, pa zazmirim na to smije li se ili ne smije i kada itd
ivana7997
Abundija

PostPostao/la melita » 05 stu 2007, 23:24

U vodu u kojoj se kuhao špinat namočim zobene pahuljice

Kvotam samu sebe, jer sam potaknuta ovim topicom napokon krenula u čitanje o špinatu na internetu (to sam dosad svjesno izbjegavala po onoj - ako negiraš problem isto je kao i da ne postoji) i svugdje piše da vodu u kojoj se špinat kuhao treba baciti jer je zasićena nitratima. :cigle I još kaže ono što Tanja i Ina stalno ponavljaju, a ja se ne mogu pomiriti s time - priprema unutar maksimalno 2 do 3 sata od branja.
Može li se špinat uzgajati na balkonu? Je li netko pokušao? :da?
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dunja » 06 stu 2007, 10:24

Da, i ne smije se podgrijavati. A inače ga koristim smrznutog, jednostavnije mi je.
dunja
most

PostPostao/la sjemenka » 26 stu 2007, 15:29

dodoli, danas sam radila po tvom receptu - mljac.
M. i R. 9.6.2005.
V. 19.11.2009.
sjemenka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Masha » 27 stu 2007, 18:43

Može i rižoto sa špinatom (ali isto tako i sa blitvom).
Špinat se skuha u vodi. Malo se prodinsta kapula na ulju i na nju se baci riža. Sve se fino začini, doda bijelog luka i podlijeva ovom vodom u kojoj se kuhao špinat. Pred kraj se u rižu umiješa i isjeckani kuhani špinat i sve dobro promiješa.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Djeni » 28 stu 2007, 10:01

Ja ga volim isprigat na maslu. Stavim masla, na to sira na komadice, spinat, ubacim koje jaje. To mi je super. Moze i tako bez sira a sa lukoM. Na maslu stavim isjeckanog luka, spinat, lupnem koje jaje i to je to. ISto tako napravim izljevak sa spinatom. Stavim 4 jaja, pavlake, sira za pitu, spinata, posolim, malo mlijeka,brasna, vode i izlijem u tepsiju. Tepsiju prije toga namastim maslom. Stavim u pecnicu i KAd se uhvati korica izrezem na kocke. Na vrh stavim tanke fetice masla. Uz jogurt super. :papica
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la barboza2 » 29 stu 2007, 01:11

Djeni, jel u taj izljevak špinat ide onako svježi ili ga prethodno obariš ili isprigaš?
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 29 stu 2007, 09:43

Stavim 4 jaja, pavlake, sira za pitu, spinata, posolim, malo mlijeka,brasna, vode i izlijem u tepsiju. Tepsiju prije toga namastim maslom. Stavim u pecnicu i KAd se uhvati korica izrezem na kocke. Na vrh stavim tanke fetice masla. Uz jogurt super.

ovo moja mama cesto pravi :up
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

Re: Kako sve spravljate spinat

PostPostao/la rusulica » 08 tra 2011, 12:03

Pitanjce:
Jel se može špinat spravit na mlijeku da bude fin i gust a da nije na zapršci napravljen? :mrgreen
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Adorabla » 08 tra 2011, 17:25

a mozes dodati slanutkovo brasno, mozes dodati gustin ili kruh ili krusne mrvice.
Zasto je ta zaprska toliko nezdrava, zasto svi to izbjegavate u tolikoj mjeri, moram priznati da ne kuzim :dunno

Meni je najfiniji spinat kad se napravi na zaprsci od malo maslaca i brasna, doda se nasjeckan spinat, tone mlijeka i bijelog namocenog kruha i to zgnjecen rukama ili nasjeckan nozem. Onda dodam jos muskata i sve skupa mi je za prste polizati. Medjutim bez te zaprske mi je spinat prevodenast odnosno previse travnat. Ja sam preveliki gurman, ne mogu si pomoci :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la thalia » 09 tra 2011, 09:30

ja ne radim zapršku nego u mlijeko umiješam brašno i to ulijem u špinat u koji dodam maslac ili maslinovo ulje.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la titirlica » 09 tra 2011, 11:56

sad vas čitam i mislim si kako mi je ovo promaklo, nisam znala ovo za vodu od špinata , a bogme ni ovo 1-2 sata nakon branja :shock
jedino što sam pročiotala o špinatu i u što sam sigurna je da se špinat NE smije praviti sa mlijekom jer onda nema apsolutno nikakvih kvaliteta, kalcij iz mlijeka poništava željezo ...ustvari nije da se ne smije nego eto mi mislimo kako jedemo zdravo, puno željeza :lol , a ono od željeza ni traga upravo zbog mlijeka :dada
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 09 tra 2011, 12:39

Špinat je preporučljivo pripremati na mlijeku radi oksalata :dada
Međutim, špinat sadrži i oksalnu kiselinu, čiji kristalići mogu začepiti bubrežne kanale pa se bubrežnim bolesnicima preporučuje da ga izbjegavaju. Oksalne kiseline ima najviše u peteljkama i rebrima špinata pa ih prilikom pripreme treba odstraniti. Djelovanje oksalne kiseline na organizam može se ublažiti tako da se špinat priprema s mlijekom ili vrhnjem jer se oksalna kiselina veže s kalcijem iz mlijeka stvarajući netopljivi kalcijev oksalat koji se izlučuje iz organizma. Na taj način, da bi se odstranila oksalna kiselina iz špinata, žrtvuje se kalcij iz mlijeka.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la titirlica » 10 tra 2011, 07:59

vidiš nisam imala pojma :/ znala sam samo da kalcij iz mlijeka veže željezo na sebe ..eto sad znam i ovo ;)
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 11 tra 2011, 10:20

spinat se smije jesti samo svjeze pripremljen :juhu

ne smije se podgrijavati to je osnova. Mozes ga recimo pripremiti dan ranije kao namaz za kruh npr.
To je po Mateljanovoj enciklopediji namirnica. On dapace spinat svrstava u jednu od najzdravijih namirnicac ako je uzgojen domaci. Onda ga treba jesti i svjezeg, ali ako se kupuje na placu on preporuca barenje.

I da s mlijekom radi oksilata
Adorabla
Medena

PostPostao/la rusulica » 11 tra 2011, 10:52

Adorabla je napisao/la:Meni je najfiniji spinat kad se napravi na zaprsci od malo maslaca i brasna, doda se nasjeckan spinat, tone mlijeka i bijelog namocenog kruha i to zgnjecen rukama ili nasjeckan nozem. Onda dodam jos muskata i sve skupa mi je za prste polizati. Medjutim bez te zaprske mi je spinat prevodenast odnosno previse travnat. Ja sam preveliki gurman, ne mogu si pomoci :mrgreen

i ja tako i budem iskrena tehnički kemijski ne znam zašto je nezdravo ali svi bruje o tome. Baš ću pitati frendicu nutricionistkinju
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

Re:

PostPostao/la pomikaki » 12 tra 2011, 16:06

ella roo je napisao/la:A kako je dobra kao salata...to mi je bilo otkriće u Italiji...

meni je isto zapravo najbolji na salatu, sasvim mladi listovi su najbolji, ravno iz vrta.
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Jullishka » 14 tra 2011, 11:17

ja ga obarim,iseckam,onda izdinstam crni luk, jednu soljicu pirinca dodam, dodam spanac, zalijem vodom,stavim kocku za supu i alevu papriku. Dinstam dok se pirinac ne skuva, jedemo sa pavlakom ili kiselim mlekom. Obozavaju i klinci na ovaj nacin. A volim i onaj sa besamelom..
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la latica » 18 tra 2011, 11:16

mi ga jedemo svakako, ali najrjeđe na klasični način s bešamelom jer mm jedino tako ne voli. evo par mojih omiljenih:

Rižoto sa špinatom
na maslinovom ulju se propirja nasjeckani cveni luk i malo češnjaka, onda se stavi riža, kratko poprži i pošteno zalije se temeljceom. kad je pri kraju umiješa se svježi mladi špinat i malo pršuta narezanog na trakice. kad se to fino poveže i špinat povene, gotovo je - još se umiješa jedan paremzan i za prste polizat! (zato treba malo više temeljca da se ne skruti sve na kraju)

Špinat na kineski
- na sezamovom ulju se poprži malo sezama i koji komadić đumbira (đumbir se kasnije izvadi), na to se baci mladi oprani špinat i kratko poprži dok ne povene te se doda soja sosa - mi to jedemo uz kuhanu rižu. gotovo za minutu!

Losos sa špinatom
- u tepsiju se stavi mladi špinat, opran i osušem. malo se posoli i popapri i zalije sa slatkim vrhnjem. to bude cijelo čudo špinata, ali on će sav povenut kasnije. na posteljicu od špinata se stavi odreske lososa, posloli ih i popapri i ravno u rernu. moja frendica ispod špinata stavi red kratko prokuhanog narezanog krumpira, ali meni je ovo super i bez toga.
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la fancy » 22 tra 2011, 18:36

Ja cesto pravim spinat na sto razlicitih nacina :klopa
1. makaroncici ili njoki sa piletinom i spinatom
2. klasicno, sa mlijekom, puuuuno mlijeka
3. zeljanica, obozavana :)
4. rolat sa spinatom, sto varijanti, sa sunkom, sirom, ajvarom ...
5. sa krompirom /kao prilog uz ribu najcesce/
6. lazanje sa spinatom
7. znam ga i u kajganu cesto dodati, kad mi ostane malo zamrznutog /premalo za rucak/ :mrgreen
jos hiljadu nekih varijacija...
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la fancy » 22 tra 2011, 18:37

Zaboravila sam jos jednu super varijantu, kad pravim projice one male u kalupima, cesto dodam spinat u njih, bude odlicno :)
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MalaSirena » 25 tra 2011, 06:51

Mi jedemo špinat na samo tri načina:
- klasično na zapršci s mlijekom (s češnjakom) i uz to pire krumpir i jaje na oko
- varijanta u kojoj se u špinat na mlijeku doda malo muškatnog oraščića i vrhnje za kuhanje - to se jede s njokima, posipano parmezanom i uz to zelena salata s rikulom i rajčicom
- pita zeljanica
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Hajdi » 26 tra 2011, 11:41

u nedjelju sam napravila salatu od mladog špinata ... po pravom receptu idu pržene pinjole (pinije) i parmezan :zivili a ja sam malo improvizirala
Zadnja izmjena: Hajdi; 26 tra 2011, 12:25; ukupno mijenjano 1 put/a.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 26 tra 2011, 11:51

kad radim gambere s vrhnjem za kuhanje (uz zelene rezance) dodam i malo špinata.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.