Sada je: 02 kol 2026, 20:21.

Bye bye, pelene!

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Bye bye, pelene!

PostPostao/la IvaV » 24 ožu 2011, 10:11

ciccobella,blaaaaaaaaaago vama!
moj sinko vidi sestru kako piski,ali kad ga probam stavit: "nece, tu Paua!"
toliko o nasem odvikavanju :ajme
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la ciccobella » 24 ožu 2011, 10:14

IvaV je napisao/la:ciccobella,blaaaaaaaaaago vama!
moj sinko vidi sestru kako piski,ali kad ga probam stavit: "nece, tu Paua!"
toliko o nasem odvikavanju :ajme

Još su oni mali.... Možda te iznenadi do ljeta :naughty
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvaV » 24 ožu 2011, 10:19

u nadi je spas :mrgreen
ne znam sto cu dalje se pelenama, sad nosi sesticu, a koliko znam sedmica ne postoji :lol
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la ANA CASH » 24 ožu 2011, 10:35

ja se moram pohvaliti ovdje :D
moja curka več kaki u tutu :yess 11 mj ima

kad joj dođe postane sva nervozna kmeči, a več znam vrijeme kad to radi, odmah ju frknem na tutu i voila :mrgreen
evo ima več mjesec dana da nemamo pokakane pelene
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la latica » 24 ožu 2011, 10:39

baš mi je drago da se ova tema malo podigla jer i mi se psihički pripremamo za odvikavanje, tj. ja :lol
za sad, s 20 mjeseci, ujutro kad se probudi piški u tutu i to mi je super. jer prije nije htio ni sjest na tutu, a sad hoće i lijepo sjede, čita sikovnicu i popiški se pa mu je super kad tuta svira. nekad piški i tri puta - svaki put malo, pa se digne pa gleda koliko je piškio pa onda još malo :hahaha nekad piški i navečer prije kupanja u WC kad se skidamo. a preko dana, ga ni ne nudimo i ne skidamo ... ja imam dojam da on uvijek skuži kad piški jer se zna primit za pelenu i gledat dolje u nju...
kad kaka onda nekad, ali rijetko zove ranije (iako se pokaka u pelenu dok stignemo do WC-a), a nekad stenje (to je inače zov za kakanje), ja pitam jel kakaš - ne-ne i bježi!

plan nam je krenut na ljeto kad malo zatopli da može i po vani bit bez pelene pa ako se popiški da ga je lakše presvuć!

inače, njemu je to sjedenje na tuti bilo totalno nezanimljivo, ali je tuta stalno bila tu negdje i onda sam ga par puta skužila da kad se igra sjedne na nju, pa mu je valjda nešto bilo čudno i onda si frajer izvadi zi ladice svoju robu i nagura u tutu (par puta si je skinuo i papuče pa nagurao) i tako svašta natrpa da napuni rupu i onda sjede :hahaha kao - pa šta oni misle, kak da ja sjedim kad je tu rupa :hahaha
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la IvaV » 24 ožu 2011, 10:40

ana, bravo, bravo, bravo!!!! :1

znam da se djeca ne smiju usporedjivati, al...:ajme :lol
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la lukak » 08 tra 2011, 12:00

Molim pomoć! Jesam pročitala post, ali i dalje ne znam od kuda početi! Luka ima 16 mjeseci, i ja ga ne bi forsirala na kahlicu, ali ima VUR (urinarni problemi) i bilo bi puno lakše kada bi mi što prije odbacili pelenu. Ja sam trenutno u nabavi kahlice, ali kad ju nabavim ne znam kako i do kuda početi. Ja radim od pon. do pet. 7 - 15 - čuva baka. Dal kahlica ili nastavak za WC? Dal može kombinirano? Dal da piša stoječki ili ga posjesti? Dal odmah ukinut pelenu? Kako po noći? Ujutro više puta nađem popišanu pelenu, a više puta suhu. Zbog VUR-a mora piti puno tekučine. Kojih se pravila držat, a od kojih se smije odstupati? Koje loše navike ne sticati? POMOĆ!
Luka 18. studeni 2009.
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrcinela » 08 tra 2011, 17:44

mene isto zanima kako početi, moj je još maleni ali vidim da neki iz generacijskog već napreduju a ja ne znam kako???
kaka točno u isto vrijeme svaki dan prije doručka ali neće uopće da sjedne na kahlicu, bježi kao lud
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la titirlica » 08 tra 2011, 21:56

nema tu baš nekog pravila, moj nikada nije htio na onaj nastavak za wc nego samo na tutu , drugi pak neće nikako na tutu :dunno to moraš sama procijeniti, možda da počneš sa tutom pa ćeš vidjeti.
Kad se odlučiš početi sa skidanjem pelena onda ju skini skroz preko dana , a za noć ostavi još neko vrijeme dok ne savlada . Moj D npr. nije nikako htio pelenu za noć , jer kao on više nije bebe i neće nikako pelenu, ali tvoj je još mali pa bi mu ja ostavila još neko vrijeme.
Preko dana neka je stalno u gaćicama , često ga stavljaj na tutu, pitaj ga, nudi mu ...kad se popiški u gaće osjetiti će i vidjeti da je napravio nešto što nije dobro i to mu svaki puta naglasi, moj D je doslovno u 3 dana savladao tu naviku , ali imao je pune 2 god. :mah
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lukak » 08 tra 2011, 21:59

Ja još L. nisam niti pokušala staviti na kahlicu. Nema neko određeno vrijeme kada piša ili kaka.
Luka 18. studeni 2009.
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la titirlica » 09 tra 2011, 07:28

Nije ni moj imao određeno vrijeme kad kaka kad piški, stavljala sam ga napamet, svakih pol sata u početku , a kasnije sam ga stalno pitala ;)
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lukak » 09 tra 2011, 22:26

Hvala! Pokušat ćemo! Ja se nadam već sljedeći tjedan jer moramo dogovoriti i s bakom da sudjeluje i bude dosljedna!
Luka 18. studeni 2009.
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ANA CASH » 09 tra 2011, 22:52

ja mislim da je najvažnije od svega u odvikavanju od pelena kad se jednom odluči skinuti pelena, ne ju više stavljati natrag
ali za to treba uzeti i vremena i treba puno strpljenja
sa starijim klincem sam odlučila skinuti pelene sa navršene 2 god, par dana nakon rođendana, jednostavno sam ga obukla u gačice i stavljala ga na tutu svakih pola sata, bilo je zapišanih hlača, poda, kaučeva, svega...
ali važno je to da nismo više stavljali pelenu ni pod razno! to je ono što djecu najviše zbuni, npr. odlučiš si dijete odviknuti od pelena , onda krene pišanje po svuda prvi dan, drugi , treći, objašnjavaš mu da mora na tutu i onda ti prekipi i dosadi stalno brisanje poda kao da imaš malog štenca , a ne dijete :mrgreen i staviš djetetu natrag pelenu- i sama sebe uvjeravaš nije mi dijete još spremno, to je najveća pogreška!!! ( nisam se nikome obračala direktno, tako mi je došlo pisati ;) )
evo nama je trajalo takvo razdoblje 2 puna tjedna, ali onda se odjednom počelo smanjivati i za tri tjedna je sam počeo govoriti kad mu se piškilo, naravno da sam ga ja stalno ispitivala i naravno da je bilo rijetkih slučajeva kada nam je "pobjeglo" ali mi smo bez pelene od 2 godine!!naravno za noć da, govorim preko dana.

ta dva tjedna sam si baš uzela vremena , nismo nikuda išli, a kasnije kad je skužio kad smo i išli nekuda isto nismo stavljali pelene, nego sam uvijek nosila kahlicu sa sobom :bidan jer moj mali princ nije htio pišati , onak na divlje i nije htio nigdje drugdje nego na svoju kahlicu :ne

kakati mi je počeo na tutu sa 13 mj, sam je počeo tražiti sa 18 mjeseci .

eto sve se može i nije to sad neka nemoguća misija,
moj savjet je- ne ni počinjati dok ti- mama nisi potpuno spremna jer kad se jednom krene nema povratka :mrgreen
inače samo zbunjujemo te slatke male glavice
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 10 tra 2011, 21:56

Ok, i ja cu se, sva crvena u licu od srama, prijaviti ovdje. Moj sin ce za 19 dana napuniti tri godine i jos uvijek nosi pelene. :oops:
Ne znam sta da radim vise. Pomalo me hvata ocaj! Proslo ljeto je cijelo ljeto bio bez pelena, ali to dok je bio kod mojih na selu, kad je imao mjesta za skinut gace i piskit di god hoce jer je stalno bio vani. Bio je dva mjeseca bez pelena, ali se nije naucio pitati. Kad se vratio kuci, nezgode su nam se stalno desavale. Nije niti jednom pitao za piskit ni kakit. Zato sam mu vratila pelenu. To vracanje pelene se poklopilo i sa pocetko odlaska u vrtic kada nem je savjetovano od strane teta i psihologice da ne pokusavamo neko vrijeme sa skidanjem pelena jer bi mu to bilo previse promjena. U 1. mjesecu su tete trebale polako poceti sa skidanjem, ali stalno su pronalazile neki izgovor. Onda je konacno pao dogovor sa tetom da pocnemo prije sedam dana, ali je ona otisla na bolovanje pa je njezina zamjena rekla da ona ne poznaje dovoljno dijete da bi zapocela tako zahtjevnu stvar. To me jako razljutilo.
Ja sam pocela sa skidanjem polako, prije sedam dana. On uopce ne pita, ne kaze nista kad treba obaviti nuzdu. Kaze kad je gotov. Ne znam kako se postaviti i treba mi vasa pomoc.

Da li da nastavim sa postepenim skidanjem pelene ili da od sutra jednostavno prestanem stavljat mu pelene? Ocajna sam vec!
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MALA2006 » 10 tra 2011, 22:23

Kandy takva je bila moja D. Ma nista nije dozivljavala niti pokazivala ikakv interes za skidanje pelene.
2,5 mj prije 3 rodjendana, dakle prosle god u 6.mj. Kad je vani zapeklo sunce, osipala se od znoja svagdje gdje ju je pelena doticala.
Tada mi je pukao film, skinula sam joj pelenu, ovukla gacice I rekla da ja vise nemam pelena I gotovo. PRVO iduce pisakanje je SAMA trazila.
Kakala nije 3 dana I 4-ti ujutro se pokakala.
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la penny » 10 tra 2011, 22:42

kod nas pomaci,vec neko vrijeme barem pola dana smo u gacicama, tako je zbog moje spremnosti....
a sad vec par dana skroz bez pelene,osim za spavanje:iz tehnickih razloga...dok se on probudi i javi,a na galeriji je...pa dok ja dodjem gore,cesto se upisa,jos ne kuzi da nesto treba cekat :mrgreen

a eto...prosla nam je 2i pol godine, a cim malo ovladamo krecemo i na skidanje nocne :mrgreen
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la lukak » 11 tra 2011, 07:49

Jako hrabro core! Nadam se da ćemo i mi uspjeti kad jednom krenemo, ali sve mi se čini da ću za taj strašan pothvat morati uzeti i koji dan godišnjeg.??? :dada
Luka 18. studeni 2009.
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la penny » 11 tra 2011, 09:45

:hahaha koja prijetnja,mmar

zaboravila sam spomenut za kakanje, za to moramo vratit pelenu, nema sanse sjest i kakit, bas jako odbija, pa cekam da prihvati piskenje pa cemo polako dalje :ajme
a kad se pokakio u gace, pobjego mi je preko zida u tudje dvoriste i jedva sam ga ulovila, neda se ni ocistit

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la lukak » 11 tra 2011, 14:05

Nisu vam baš svi postovi ohrabrujući! Mi se još spremamo na to i ovo trčanje preko zida mi se nikako ne sviđa. I ja imam jednog svojevoljnog sa kojim bi mogli imati trke! UH! :ajme
Luka 18. studeni 2009.
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kandy » 11 tra 2011, 20:32

Prvi dan je polako na izmaku...
Ah sta da vam kazem. U vrticu nije pitao niti jedanput nego je samo piskio u gace. Dosla sam kuci sa dvije kesice gaca, hlaca i carapa. A kuci smo od 6 i pol. Cim smo dosli kuci, stavila sam ga na tutu, ali nije piskio. Nakon dvadeset minuta me zazvao da mu se piski, ali jadan, to mi je rekao kad je vec poceo piskiti. Eto, sada vec sat vremena nije piskio. Ja mu stalno nudim, on kaze da ne treba. Tutu je kraj nas. Valjda ce ju iskoristiti.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la penny » 11 tra 2011, 22:41

kandy-samo hrabro naprijed :zivili
kad se popiski,pa ako treba navij si sat i probaj ga stavit za 45min,ili jedan sat... i brzo ces ulovit njegov tempo

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la kandy » 12 tra 2011, 10:01

mmar-suosjecam s tobom. Kod nas je slicna situacija. Pitat nece ni pod razno. Tutu mu stoji kraj noge, al on je ignorira. Na skoljku nece jer kaze da ima straha. :ajme
Ja sam si nekako utuvila u glavu da moramo skinuti pelenu. Iskreno, nije mi lijepo vidjeti trogodisnje dijete sa pelenom. Njemu je svejedno, on moze biti u popisanoj peleni i cijeli dan.

Sinoc se popiskio nakon dva sata. Mi smo mu svakih pola sata nudili tutu, ali on je tvrdio da mu se ne piski. I stvarno, popiskio se nakon dva sata, u gacice. Ali dignuo se sa kauca, dosao je do mene i rekao mi da piski.

Sve u svemu, prvi dan je prosao prilicno ok, jel da? Je tako da treba proci malo vremena prije nego pocne pitati? Jel da? (to ja tjesim samu sebe :ajme )

Nema nam druge, drage moje, moramo se naoruzat strpljenjem i gacicama, hlacama i carapama i napraviti sve da dobijemo ovaj rat!

Ah da, zaboravila sam vam napisati da je D. poceo histericno plakati kada smo mu stavili pelenu za spavanje. Nije ju htio.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lukak » 12 tra 2011, 10:42

I da, rekla sam i njoj da će ju krtica ugrist za guzu ako se upiški u gaće, a ona meni kaže da će ona ugrist krticu i opalit ju nogom :shock
Eto, ne možeš dijete više ni zaplašit
:hahaha KAKO FORA!!!!! Sviđa mi se cura!!!!

Oprostite cure! Ja navijam za vas i pripremam se! Ohrabruju me vaša iskustva i pripremaju na stvarno svakojake mogućnosti. Baš ste mi super! SRETNO SVIMA!
Luka 18. studeni 2009.
lukak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 12 tra 2011, 14:27

mmar je napisao/la:od jučer oko 18 pa sad do 10.30 ni kapljice

to je stvarno dugo :/
moras ju cesce stavljati na wc.
ako bas vidis da ne ide narednih par dana, napravi pauzu od tjedan-dva pa pokusajte kasnije opet.
drzim fige :hug
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la IvaV » 12 tra 2011, 17:34

kany, ma super to vama ide, ne brini. :dada bitno je da si odlucila i ne posustaj. moja cura je bila mladja kad je skidala, ali od prvog dana je bilo piskenja i kakanje posvuda :ajme ako to uzmes kao normalno i ne uzrujavas se, vec samo brises, peres i presvlacis, na konju si.
mi smo piskenje savladali za 4 dana (joj kad se samo sjetim), onda je uredno trazila na wc,al sa kakanjem smo se mucili.
samo se nemoj ljutiti, koriti ga, onda se moze okrenuti i skuziti da time izaziva reakciju. samo cool, kazes: nema veze, iduci put cemo na wc, lonku i pici dalje.

mmar, to je stvarno dugo bez piskenja, po mom treba piskiti cim se probudi a za poslije lako.

moj sinko je meni dalje premali, jednostavno si ne mogu zamsiliti da skine pelenu vec sada, uopce ne pokazuje znakove da je spreman :/
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 12 tra 2011, 18:22

Danas je izasao iz vrtica u istoj robi u kojoj je i dosao. Teta mi je u knjizicu napisala da je svaki put kad ga je stavila, piskio u skoljku. Iako nije niti jednom sam pitao, ja sam svejedno sretna! :yess

Edit: I upravo dok sam pisala, popisanko se upisao u gace. :whew

I meni se cini da je jako puno ne piskit 10 sati!!!
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LTL » 13 tra 2011, 12:51

blago vama,moje su već preko 3 godine i ništa,ne žele na wc,ne žele na tutu,čekam ljeto pa da vidim!
jedan dan sam ih malo pustila bez pelene,pokakale su se u gaćice,popiškile,ništa,uopće ne :ajme reagiraju!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IvaV » 13 tra 2011, 13:02

wow mmar, to se zove pomak :yess
cestitam i nadam se da ce i dalje tako :zivili
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la titirlica » 13 tra 2011, 13:16

curke držim vam svima fige da to što prije krene kako treba :bis
moje iskustvo govori da je puno lakše što su djeca manja, što starije dijete to je teže postići suradnju, naprosto ignoriraju, odbijaju jer su već svjesni svega :dunno
mi smo sa točno 2 godine skinuli pelenu doslovno u 3 dana bez ikakvih problema i za piškenje i za kakanje , evo moja prijateljica sa svojom curicom od 3 godine muku mući punih mjesec dana i nikakvih pomaka :dunno

dakle moj savijet je počnite što ranije i neka vam zima ne bude izgovor , mi smo pelenu skinuli u sred zime (prosinac) ;)
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 13 tra 2011, 14:28

mmar-Wow, cestitam!!! Pa to je prekrasna novost! Bravo za malecku, svaka joj cast! :joy :joy
titirlica-slazem se s tobom u potpunosti. Meni je Domi prvo dijete i s njim sam napravila gresku. Sa drugim cu poceti puno prije.

Ja sam jucer sam umrla od smijeha, steta sta nije bilo nikoga da nas smije. Primjetila sam da je D. poceo kakati. Odmah sam dosla do njega, skinula mu gacice i htjela ga sjesti na tutu. Rasplakao se ko kisna godina, nije htio sjesti. Pustila sam ga da stoji, a ispod guze sam mu stavila tutu i tako se on pokakao u tutu dok je stajao. Scena za umrijeti!!! A da ste tek vidjeli kakvu ceremoniju smo imali za bacit kaku u skoljku!!! :hahaha
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.