Sada je: 01 kol 2026, 18:50.

Mislim da gubim bitku...molim pomoć!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Mislim da gubim bitku...molim pomoć!

PostPostao/la prvo krstarenje » 26 tra 2011, 09:26

Imam bebu staru 2 mjeseca i tjedan dana. Rođena je sa 3.650 kg, izrazito gladna beba koja je puno papala. Ja sam imala puno mlijeka i sve je savršeno funkcioniralo. E, i onda počinju problemi. Sa mjesec dana je dobila 1.350 kg, sa dva 950 grama ali od 6. tjedna života mi počinje sve manje i manje jesti, tako da je u zadnja tri tjedna dobila oko 270 grama :conf Totalno sam sluđena i izgubljena, ne muči me toliko što je malo dobila koliko činjenica da jako malo jede. Bili smo kod pedijatra, kaže da se do 400 grama mjesečno tolerira ako je beba na majčinim prsima isključivo. Inače, beba puno spava, ali kad je budna je vrlo živahna, vesela, smije se, tako da po njenom ponašanju i sveukupnom izgledu se ne bi reklo da ju nešto muči. S obzirom da mi malo papa, prsa su mi mekana i nemam osjećaj da se "pune" kao prije i samim time nisam sigurna da li imam dovoljno mlijeka, prije bi teklo u potocima a sada više nije tako. Ona je meni vrlo često na prsima, skoro po cijeli dan, po principu potražnje, kad god hoće dojim ju. Sinoć sam se išla izdojiti i izdojila jedva 10 mililitara (mada je prije toga cijeli dan bila normalno na prsima i jela)!!! Meni se ona ne ponaša kao da je gladna, mada kako bi se trebala ponašati beba koja je gladna? Da li sve plaču? Mislim da više nisam normalna. U zadnja 4 dana dobila je oko 70 grama, da li je to dovoljno? Šta da radim? Da li da pređem na ad mlijeko i koje? :dunno
prvo krstarenje
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Mislim da gubim bitku...molim pomoć!

PostPostao/la Krumpirić » 26 tra 2011, 09:32

ma, sve je ok.
tako ti izgleda dojenje-prolaziš fazu kad puno spava, nabija proizvodnju, odjednom naraste. Prsa poslije prvih mjesec-dva-tri-neće više biti tako puna velikom broju žena.
npr. meni u drugom dojenju, koje još traje, nikad nisu bila puna prsa. Od prvog trena dojim na zahtjev i od prvog trena je sve "mekano"-nije bilo osjećaja prepunjenosti.
Ako beba kaka, piški, igra se, ponaša normalno i nešto dobiva-ne brini. Ako nešto od toga fali-e onda se zabrini :kiss
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 26 tra 2011, 09:33

(izdajanje ti nije mjerilo ničega, neke žene se NIKAD ne mogu izdojiti niti malo-a uspješno doje godinama)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la thinkPINK » 26 tra 2011, 09:35

Mekana prsa ne znace da nema mlijeka, vec prije da je uspostavljena ponuda-potraznja.
Koliko se mozes izdojiti opet isto ne mora nista znaciti. Ja nikako nisam mogla izdojiti vise od 20 ml.
E sad, dobiva li malo ili ne - ne znam. Znam da su vam prva dva mjeseca bila iznimno dobar dobitak na tezini i da to nije za usporedbu :) . Moj je na pocetku vec dobivao oko 500-600 grama. Kako si ga vagala na 4 dana? Na koju vagu? Sto ti kaze pedijatrica?

Ja ne bi dodavala AD ako na bebi ne vidim znakove gladi. Doji kad hoce, pazi da ga stavljas na istu stranu unutar 2 sata tako da dode do masnijeg mlijeka.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 26 tra 2011, 09:36

Ne gubiš bitku, baš suprotno, sve je onako kako treba biti. :)
Beba ti je zadovoljna, jede kad i koliko hoće, spava, smije se i vesela je.
Grudi su ti mekane jer su se ponuda i potražnja izjednačile, proizvodi se onoliko mlijeka koliko ona pojede.
Budući da je prva dva mjeseca dobila toliko puno na kilaži sasvim je uobičajeno da se sada prirast smanji. Zamisli koliko bi dijete bilo da svaki mjesec dobije kilu ili preko kile. :mrgreen
Baš takav primjer je i moja kćer bila, prvi mjesec je dobila preko kilu a svaki slijedeći puno manje, cca 300 do 400 gr.
Isključivo je dojena do 6 mjeseci a od mjesec dana starosti je spavala cijelu noć bez buđenja za dojenje. :shock Vjerujem da joj je i zato prirast na težini bio manji ali nije mi padalo na pamet da je budim i dojim kad je lijepo napredovala i po svemu bila sita i zadovoljna beba.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Hajdi » 26 tra 2011, 09:53

Nisi napisala kako stojite s popišanim i pokakanim pelenama. Ovako na prvi pogled složila bih se sa curama. Početni prirast vam je jako dobar, kasnije se to smanji. Pazi da popije i ono zadnje, masnije mlijeko. Ti moraš uzimati dovoljno tekućine i jesti normalno i raznoliko. Nisi napisala kako spavate po noći?
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 26 tra 2011, 09:56

da, za mekane grudi - sve kako su cure rekle :dada
još sam mislila da sam trebala kupiti broj veci grudnjak - a sad mi je dobar :dada

a izdajanje je vještina (bit će da sam dosadna koliko sam puta to ponovila!!!) - prvo mora se ostvaritit refleks otpuštanja mlijeka da bi izdajanje krenulo, kao i kad beba cica. refleks - znači ne ide na 3-4-sad... moraš se opustiti, gledati u bebu... i onda bude krenulo. i kao i svaku vještinu - treba vježbati i naučiti...

ja sad mogu u najboljem scenaruju 70ak ml izdojiti... a u početku sam mogla tek 30

i bebe rastu u skokovima!

i ako ona spava - ja bih rekla da je sita :dunno
vjerujem da bi je čula da je gladna :dada
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Nina334 » 26 tra 2011, 10:00

meni su prsa bila skoro pa odmah mekana.
Moj R je prvih 6 mjeseci bio isključivo dojena beba, dojila sam ga do njegovih 13 mjeseci kada je sam odustao ( bila sam pre tužna ), a izdojiti nikada nisam ništa uspjela.
Nista ti ne brini, dok spava, ponaša se kao i prije, dobiva na težini barem nešto ja mislim da je OK i da ne treba dohranu!
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la prvo krstarenje » 26 tra 2011, 10:11

Hvala puno na odgovorima.Po noći jede, manje , svaka dva sada po malo. Kaka svaka 3-4 dana, obilno, piški dosta. Pokušati ću još par dana samo s dojenje, htjela bih ustrajati u tome. :(
prvo krstarenje
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 26 tra 2011, 10:40

Samo ustrajaj, kao što vidiš svi smo mišljenja da ti dobro ide.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 26 tra 2011, 11:07

nema stvarno potrebe za tužnim smajlićem, sve je sasvim ok, al zbilja.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mrs. eastwood » 26 tra 2011, 11:28

Budi strpljiva za nocnih podoja!

I jos nesto mi prakticiramo ujutro, a mislim da je dobro za proizvodnju i da beba dodje do straznjeg, masnijeg mlijeka:
Nakon budjenja, presvlacenja, malo igre, moja se jos i pokaki - vratimo se u kervet i ispraznimo obje cice. Ona spava i budi se, cica, a i ja ubijem oko... tako sat-sat ipol...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la ciccobella » 26 tra 2011, 14:18

Ja shvaćam tvoju zabrinutost jer sam imala sličnu situaciju... Ustvari ne sličnu nego goru :ne
Malena mi je rođena niske porođajne mase, bez masnog tkiva a prvi mjesec dobila manje od 100g na kilaži (samo dojenje), drugi mjesec 250g (uz večernju bocu adaptiranog)..... Kad se samo sjetim te muke i brige odmah bi zaplakala, ne trebam ni reći da smo završili na adaptiranom :roll
Zato kad čitam tvoj post i kažeš da je prvi mjesec dobila preko kilo, a sad dobiva cca. 400g ja se ne bi uopće sekirala.... A još je djete zadovoljno .... Zaista nemaš razloga za brigu i za uključivanje adaptiranog ;)
Svi bi mi volili da nam djeca napreduju idealno prema nekoj tabeli, al neko dobiva malo više, neko malo manje.... Bitno da je ona sretna i zadovoljna beba ;)
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 26 tra 2011, 15:03

zaboravi na adaptirano, sve radis bas kako treba.
Moj je Leon prvi mjesec dobio 1kg, drugi isto tako, treci skoro nista. Bila sam kriva ja jer nisam pazila na podoje pa on nije dolazio da zadnjeg, masnog mlijeka (prebrzo sam mjenjala cice) nego je pio samo vodeno. Kad sam pocela paziti na to da unutar 3 sata doji samo na jednoj, raditi kompresije prema kraju podoja da zaista isprazni cicu onda se poceo i debljati. Medjutim ne vise po kilogram mjesecno, to je zaista rezervirano samo za prva dva mjeseca.
Danas ima 18,5 mjeseci, velik je i zdrav i jos uvijek doji :D .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la prvo krstarenje » 26 tra 2011, 15:49

mrs. eastwood je napisao/la:Budi strpljiva za nocnih podoja!

I jos nesto mi prakticiramo ujutro, a mislim da je dobro za proizvodnju i da beba dodje do straznjeg, masnijeg mlijeka:
Nakon budjenja, presvlacenja, malo igre, moja se jos i pokaki - vratimo se u kervet i ispraznimo obje cice. Ona spava i budi se, cica, a i ja ubijem oko... tako sat-sat ipol...

Pokušala sam, uspjelo odlično, hvala na savjetu, jedino me muči kada da ju dignem da podrigne jer ona spava i papa?
prvo krstarenje
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrs. eastwood » 26 tra 2011, 16:07

a ne znam... moja je sad veća pa kad sve to zavrži, čim je podignem podrigne. kad god ti paše... ja ovu "seansu" ne smatram nekim spavanjem, pa mi i nije bed je podignuti pa da mi se i malo razbudi!

a još nešto sad... to ti je dvosjekli mač - ne bi trebalo hraniti dijete koje spava! da ne bi poslije slučajno naučilo da je spavanje ono kad je cica u ustima. eto, samo baš da ne spava s cicom, ako vuče - ok! ako cmolji - izvadi ciku, pa opet kad se probudi nastavite!
meni nije spavanje ako je ispod pola sata!

ja sam do ovoga došla jer sam se našla u sličnoj situaciji kao što je tanjabb opisala - kako nam je to dojenje neočekivano dobro krenulo, s dva mj. sam se malo opustila... sad stvarno pazim!

eto, drago mi da je pomoglo! uživajte i mazite se :kiss
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la samma » 26 tra 2011, 19:13

Ti se nemas potrebe brinut, al znam da ti je sad to teško objasnit jer i ja sam bila u potpuno istoj situaciji i brinula ko luda. Ni slučajno nemoj preć na adaptirano mlijeko jer će ti samo bit manje hrane za dojenje malom andjelu. Nastavi kako si krenula, po tvoj priči bebsi ti je super. :hug
slikaslika
samma
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nevenera » 26 tra 2011, 19:19

i ja se isto slažem s curama da ti ok ide. ne može svaki mjesec dobivat kilogram. jer bi s 12 mjeseci imala 15 kg! a cice ne mogu bit stalno ko baloni (hdB), tebi se sve izreguliralo. ako koristiš dudu izbaci ju, samo cica, cica i cica. ista dojka više podoja da dođe do masnog. samo naprijed, ne treba ti adaptirano.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la prvo krstarenje » 27 tra 2011, 18:23

Veliko vam svima hvala, bez vaše pomoći i podrške moja L. bi danas jela iz bočice ali ste mi dale nade i snagu ( znam da zvuči smiješno i patetično) da pokušam dalje. Jako sam umorna i iscrpljena od dojenja jer me taj strah stalno prati u glavi da li radim sve ok ali uz vašu pomoć po malo dolazim k sebi. Naglasak, na pomalo ! :kiss
prvo krstarenje
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la PixyDust » 28 tra 2011, 09:03

jer me taj strah stalno prati u glavi

Bitno je prevladati taj strah i ne sumnjati. :hug A iz vlastitog iskustva znam da je upravo to najteže. Nemoj odustati! I sama kažeš da je beba vesela i zadovoljna. Vjeruj svojim instinktima. Mislim da je ključno to što je mala dobila tako puno na kilaži prva dva mjeseca. Normalno je da se taj prirast usporava. Pazi samo da jede do kraja, do zadnjeg masnog mlijeka.
slika slika
PixyDust
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 28 tra 2011, 09:25

prvo krstarenje je napisao/la:Veliko vam svima hvala, bez vaše pomoći i podrške moja L. bi danas jela iz bočice ali ste mi dale nade i snagu ( znam da zvuči smiješno i patetično) da pokušam dalje. Jako sam umorna i iscrpljena od dojenja jer me taj strah stalno prati u glavi da li radim sve ok ali uz vašu pomoć po malo dolazim k sebi. Naglasak, na pomalo ! :kiss

pomalo i treba, bas tako, dan po dan

ja sam se s prvim djetetom osjecala slicno, stalno u nekoj panici, a pomisao 'isuse, ISKLJUCIVO dojiti do 6 mjeseci, nema sanse' bi me svako malo paralizirala.

s drugim sam naucila da ne treba postavljati nikakve granice ni ciljeve, nego dan po dan. okej, s njim sam malo pretjerala u duljini dojenja, ali dojen je iskljucivo do 6 mjeseci, i to samo na jednoj dojci.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Hajdi » 28 tra 2011, 10:12

S trećim sam već razmišljala "ajme, samo što duže isključivo dojiti da ne treba kuhati :hahaha" a sa četvrtim sad razmišljam "samo što dulje dojiti" :drink
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 28 tra 2011, 11:10

da, mene je isto strah od kuhanja bocica po noci drzao iz pocetka - iako je onda netko drugi moze nahraniti - znam da bih se opet ja ustajala

:mrgreen
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la ciccobella » 28 tra 2011, 14:21

Kuhanje bočica po noći je katastrofa :roll
A ja sam svoju mlađu po noći prvo dojila, pa onda kad neće više izdajala, pa nakon toga ustajala bočicu praviti.
Sve troje sam radila da je nahranim :ajme Koja je to bila katastrofa :ne
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la srecica tara » 29 tra 2011, 18:21

Da ne otvaram novu temu ja cu ovde pitat.

maleni mi je nocas dojia oko 4 manje 10 pa oko 6.. stim da je zaspa oko ponoci.
i onda je odspava sve do 9 i opet podoj.

Po danu doji svako sat i 45 do 2. Sad mene vata strah da nesto ne radim dobro, mlika imam u dobrim kolicinama.
Problem je u tome sta kad cica, nacicava se nekih 15-ak min, i zaspe. :ajme
Sve pripisujem tome sta zaspe dok doji, pa pojede manje nego sta mu treba.

A sta se tice izdajanja, ja nekad znam izdojit do 80 ml, nekad jedva prekrije dno bocice :dunno
O cemu onda to u biti ovisi?
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 29 tra 2011, 19:25

što te strah da prečesto doji? ili je nešto durgo problem.
ako je to koliko često doji - tin je dojio svakih 2 sata negdje. nekad svakih pola sata, nekad svaka tri sata.... to je individualno. ti samo na svaki kme stavljaj na ciku. dijete ti je ko mi, neće jest jer je 12 sati, jest će jer je gladno. i nema veze jel jelo prije 2 sata. ne znači da se nije najeo dovoljno.
koliko ima pokakanih a koliko popišanih pelena? pokakanih bi trebalo bit minimalno 2-3 a popišanih 5-6.

nije mi jasno zašto se izdajaš?
izdajalicu zaboravi ako dojiš i bebač je na prsima. nema ti smisla izdajati jer time samo pojačavaš produkciju, nek beba sama diktira ritam.
dojka nije tetrapak mlijeka. unutra ima koliko bebi treba ako beba sama diktira tempo. to što ti izdojiš 80 ml ne znači da je toliko "ostalo" tj da on nije toliko popio. izdajanjem samo remetiš ponudu i potražnju.

dakle, bebač ako ima dovoljan broj popišanih i pokakanih pelena je sretno dijete, nije gladno, nego ima takav ritam. to ti se mijenja svako malo. taman se navikneš da doji npr svaka 2 h a on krene dojit svaka 4 pa se onda zabrineš opet da nije nešto u redu. :hug stoga, samo polako.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la sany » 29 tra 2011, 20:50

nevenera je napisao/la:dakle, bebač ako ima dovoljan broj popišanih i pokakanih pelena je sretno dijete, nije gladno, nego ima takav ritam. to ti se mijenja svako malo. taman se navikneš da doji npr svaka 2 h a on krene dojit svaka 4 pa se onda zabrineš opet da nije nešto u redu. :hug stoga, samo polako.

ovo je najvaznije, broj pelena u prvim danima i raspored
izdajanje zaboravi, on mozda brzo zaspe, ali ako nije dovoljno jeo i ogladni probudice se i nastaviti, samo nemoj odmah mijenjati stranu, nego mu ponudi istu dojku da dodje i do masnijeg mlijeka
ako te brine da li se po noci premalo budi, ovo mi se cini ok kako si navela, a to ce se jos vjerojatno mijenjati, vazno je da bar nekoliko puta nocu sisa jer se tada najvise mlijeka stvara
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la srecica tara » 29 tra 2011, 22:35

Ma najvise me strah da mozda njemu nije dovoljno mlika. Jer kako se nakupi u pocetku on vuce i super ide. kako se prazni tako on tone u san, vjerojatno il se umori toliko vuc pa zaspe, ili je nesto drugo u pitanju. :dunno

Da ima dnevno od 2-3 pokakane pelene, al sad ovu zadnju kad sam minjala, stolica je bila zuckasto zelene boje.

Pokusavam ga budit , stipkam po obrazu, nosic mu diram, al on otvori okice na tren povuce malo i opet spavanje.
i tako mi izgleda da se vrtim u zacarani krug.
Odspava nekih pola sata i onda ide ponovo cicanje. jedino sta kroz popodne mozda odspava neka dva sata. ovo sve drugo vrime provodimo na sisi manje vise.

Trudim se imat strpljenja s dojenjem, jer su mi malo i bradavice ostecene, pa me malo u pocetku zaboli, al pritrpim nekako.
Nebi volila sad posezat za kutijom AD-a kad imam svoga mlika, bilo bi mi za, jer je tako sitan i mrvusan da bi me dusa bolila muckat mu adaptirano. :(

Nadam se da ce s vrimenom se to promjenit, jer ovo me iscrpljuje pomalo.

izdojila sam se u tri dana od kad sam doma mozda tri puta. jer kako spava to kroz popodne malo duze pocne mi se nakupljat mliko, pa me strah da mi se ne zacepe kanalici, pa sam tek onda nagrabusila. :ajme
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sany » 29 tra 2011, 23:12

srecica tara je napisao/la:Nadam se da ce s vrimenom se to promjenit, jer ovo me iscrpljuje pomalo.

naravno da oce, samo ne znam koliko bi ti to brzo
beba ima tek pet dana, nema ni snage vuci koliko ce to imati kasnije, ali dok ima toliko broj pokakanih i ako ima popisanih onoliko kako ti je nevenera napisala onda nije gladan
a bradavice ce ocvrsnuti, samo ih mazati, zraciti dovoljno..
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la mrs. eastwood » 29 tra 2011, 23:23

zaboravi izdajanje, zaboravi na sat!
opusti se, zavali se u krevet i uživaj sa svojim bebačem!

pazi jedino koju cicu daješ kako su ti cure već rekle - da dođe do stražnjeg masnijeg mlijeka!

kakica zuckasto zelene boje je ok! zelena kakica nije znak gladi! a žuta je kad se stvar stabilizira!
mrs. eastwood
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.