Sada je: 27 srp 2026, 20:54.

Prehrana u trudnoći- što smijemo a što NE smijemo jesti

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Prehrana u trudnoći- što smijemo a što NE smijemo jesti

PostPostao/la giami » 15 pro 2009, 11:42

Ok, iako mi je ovo treća trudnoća vidim da sam totalno neinformirana što se tiće prehrane u trudnoći :oops:

U prvoj trudnoći mi je jako dugo bilo loše i puno sam gubila na kilaži i većina hrane mi je smetala do zadnjeg dana.
U drugoj trudnoći mi je već bilo malo bolje ali mi je od pića pasao samo biter lemon, a znam da se on ne smije radi kinina koji izaziva spontani, no pila sam ga umjereno :mrgreen: nisam si mogla pomoći.

Eh sada u ovoj trećoj, brzo su mi prestale mućnine i povraćanje i ja bi sve jela, zapravo mi sve paše i to me sada zabrinjava, jer sam bila uvjerena ako mi nekaj ne paše da to nije dobro za mene i bebu.

Sad saznam da ne smijemo jesti svježi sir i vrhnje zbog listerioze, za tunu znam da se ne smije radi žive, nisam imala pojma da ne smijem jesti kupus salatu koju sam naravno jela jer mi je jedna od najboljih i sad si ja postavljam pitanje kaj još sve ima da se ne smije jesti a ja nemam pojma...
Sad me već polako hvata i paranoja jer sam sir i vrhnje jela ko luda, i mislim da ću ga sada izbjegavati u širokom luku.
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Prehrana u trudnoći- što smijemo a što NE smijemo jesti

PostPostao/la eli » 15 pro 2009, 11:46

možeš jesti i sir i vrhnje, ali ne sa placa.
možeš i svo zeleno lisnato povrće. listerija je rijetka, a ne mora biti svježi kupus za je pobrati, a nećeš valjda izbjegavati sve salate :conf
ako možeš, uzimaj povrće iz provjerenih izvora. taman bilo kemijski tretirano, samo da ga ne zalijevaju vodom iz septičke. zbog samonele.

osim tune, nemoj jesti ni morskog psa, morsku mačku i cijelu tu skupinu riba te rakove, školjke i sirovu ribu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la silki » 15 pro 2009, 11:49

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/tr ... shrana.asp

Prehrana u trudnoći

Navike u prehrani i piću određuju naše zdravlje daleko izravnije nego što smo ranije pretpostavljali, osobitu vrijednost i značaj dobiva prehrana u trudnoći.

U trudnoći vrijede gotovo ista pravila kao i van trudnoće:

punovrijedna i raznovrsna prehrana
prehrana bogata vitaminima i mineralima
šećer i masnoća u što manjim količinama
kuhinjska sol štedljivo
proizvodi od cjelovitih žitarica svakodnevno
ne pušiti.
U trudnoći osobito obratiti pozornost na sljedeće stvari:

ne uzimati alkohol
tekućina u dovoljnim količinama
ne svježe meso (opasnost toksoplazmoze)
ne nekuhano mlijeko i produkti nekuhanog mlijeka (opasnost od listerioze).
Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima jedva da se povećavaju. Od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 - 300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unešenih namirnica ne treba rasti, osobito ne jesti za dvoje. Prednost dati namirnicama siromašnim u kalorijama, a bogatim u vitaminima i mineralnim tvarima (povrće, voće, krumpir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi). Dozvoljeni prirast tjelesne težine trebao bi se kretati između 11 i 15 kg.

Vrlo je bitan ravnomjeran raspored unosa obroka. Izbjegavajte dulje periode gladovanja tijekom dana. Doručkujte dovoljno! Ne zaboravite male užine! Da biste sigurno pokrili dnevne potrebe u hranjivim tvarima uvjet je jedan topli obrok dnevno sa krumpirom, povrćem ili salatom te komadićem mesa ili ribe.

Uporabom jodirane soli možete spriječiti manjak joda. Dovoljan unos joda osiguraćete redovnim unosom morske ribe i mlijeka.
Unos balastnih tvari (produkti cjelovitih žitarica, povrće) pomoći će protiv zatvora koji često nastupa u trudnoći.
Dnevni unos tekućine trebao bi iznositi između 1 - 1.5 l. Povoljno djeluju mineralne vode kao i voćni, te biljni čaj bez šećera. Izbjegavajte jaku kavu, jak čaj, coca colu, fantu i sl.

Praktični savjeti:

Mlijeko, mliječni proizvodi:

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice
Namirnice koje se ne preporučuju

Bjelančevine
Od 1. - 6. mjeseca trudnoće 400 - 500 ml/dan punomasnog mlijeka i 20 - 30 g sira

Od 7. - 9. mjeseca trudnoće 500 - 600 ml/dan punomasnog mlijeka i 50 g sira
Pasterizirano punomasno mlijeko, jogurt, kefir, kiselo mlijeko (3,5 % masti)

Masni sir (Gouda, Edamer): osobito bogati kalcijem

Obrano mlijeko: manjak vitamina rastvorljivih u mastima (A,D,E,K)

Minerali: kalcij, fosfor, magnezij, cink, jod Voćni jogurt, gotovi mliječni dezerti, kakao (šećer u visokim količinima, nizak sadržaj vrijednih masnoća)
Vitamini: osobiti vitamini A, B1 i B2. Svježi sir i kvark (relativno siromašni kalcijem)

Jaja

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Bjelančevine 2-3 jaja / tjedno domaća jaja Obratiti pozornost na dodatak jaja jelima i kolačima! Uračunajte ih u tjednu upotrebu!
Rijetki elementi

Vitamini
A, B2,D

Meso i mesni proizvodi:

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Bjelančevine Dnevno 100 - 120 g
(1 mala šnicla
= ca 100 g) Sve vrste posnih mesa Trajna kobasica
Minerali: željezo, cink
i bakar U svinjskom mesu: vit. B1, u telećem
i živinskom mesu:
cink Domaće kobasice: sadržaj masnoće ca 50%
Vitamini: osobito B1 i B6

Teleća jetra: Britanska istraživanja ukazuju da jetra posječno sadrži na 100 g 13 - 39 g vit. A (44.000-130.000 IE). Embrionalna oštećenja mogu biti izazvana u I tromjesječju trudnoće pri unosu od 25.000-40.000 IE vit.A/dan. Ova doza se dostiže već kod unosa 10 g teleće jetre/dan

Sirovo (tartar!) ili polupečeno (steak!) meso ne jesti. Izbjegavajte paniranje, panada upija masnoću!

Kruh

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Balastne tvari 3-4 kriške kruha
na dan (=ca 150 g) Kruh i produkti od cjelovitih žitarica Bijeli kruh
Rijetki elementi Svaki drugi dan porcija zobenih pahuljica (30 - 40 g = 3-4 velike žlice)
Zobene pahuljice, pahuljice od cjelovitih žitarica
Toast
Vitamini: B1, B6, folna kiselina Kifle i žemičke

Krumpir

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Bjelančevine Dnevno 3 krumpira srednje veličine
(ca 150-200 g) Kuhani krumpir Pommes frites
Balastne tvari Krumpir pire Zapečeni krumpir ili krumpir pripravljen na masnoći (veće količine manje - vrijednih masnoća)
Vitamini
B1, B2, C i rijetki elementi Knedle ili njoki od krumpira

Riba

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Bjelančevine Svaka 2 tjedna
1-2 porcije riba
(oko 150-200 g) Morska riba, osobito bogata
u jodu
Heringa, makrele
i jegulje: visok sadržaj masnoće
Jod

Po mogućnosti ribu ne panirati!

Masti

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Buter: vitamini rastvorljivi u mastima A, D, E, K Dnevno ca. 30 g butera/margarina
i ca. 10 g ulja
(1 velika žlica)
Uobičajene vrste butera i margarina, ulje
od suncokreta: visok sadržaj linolske kiseline, ulje od žitnih
klica
Masti: nizak sadržaj vitamina rastvorljivih u mastima, kao i linolske kiseline

Margarin: vitamini
A, D, E, K, linolska kis.
Nevidljive masti: u kobasicama (trajna, kao i domaća kobasica), majonezi, kod fritiranja (pommes, čips), u kolačima (lisnato tijesto) i slatkišima.

Praktični savjet: Buter upotrijebiti kao namaz, za kuhanje i pečenje uzmite margarin, ulje za salatu - ulje ne zagrijavati na visokoj temperaturi zbog gubitka linolske kiseline

Povrće

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Rijetki elementi Dnevno:
100-200 g povrća
i 1 porcija svježeg povrća Paprika, mrkva, sve vrste zelja, špinat, brokoli, endivija, poriluk, luk,
petersilija Konzervirano povrće (povrće iz limenke ili staklenke)
Balastne tvari
ß-caroten (provitamin A), vitamin C, folna kiselina

Folna kiselina je osobito osjetljiva na visoku temperaturu, stoga povrće nikada kuhati da bude posve mekano!

Svaku vrst povrća dobro oprati prije upotrebe!

Voće

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Rijetki elementi
Dnevno:
100-200 g svježeg voća
i evtl.
1 manja čaša prirodnog đusa Svježe voće, ovisno o god. dobu, zimi citruse, prirodni đus Grožđe i banane (veoma kalorično voće!)

Balastne tvari, osobito svježe voće Voćni sokovi i nektari (Voda i šećer)
Vitamini: folna kiselina, vit.C Konzervirano voće (velik sadržaj šećera!)

Voće je osobito pogodno za male međuobroke (bolje nego kolač ili slatkiš).

Voće ili prirodni đus možete po ukusu miješati s mlijekom ili jogurtom.

Prije uporabe voće dobro oprati ili odstraniti ljusku.

Tekućina

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Održavanje ravnoteže tekućine, kao i funkcije bubrega 1-1.5 l dnevno (uključujući
juhe i mlijeko) Mineralna voda, biljni i voćni čaj bez šećera Sve vrste napitaka s dodacima šećera: voćni sokovi i nektari, cola, fanta, jaka kava, jaki crni čaj

Slatkiši, kolači, sladoled

Vrijedne tvari
Preporučena količina
Preporučene namirnice

Neželjene kalorije iz finog brašna, šećera i masti! Po mogućnosti izbjegavati! Nažalost ne mogu Vam ništa preporučiti! Bombonijera, čokoladni bomboni, punjene čokolade, gotovi dezerti.

Šećer koristiti veoma štedljivo! Med nema prednost u odnosu na šećer!

Umjesto slatkiša uzmite svježe voće ili voćnu salatu, malu porciju müslija, čašu mlijeka ili čašu prirodnog đusa.

silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la giami » 15 pro 2009, 12:06

a nećeš valjda izbjegavati sve salate

ma naravno da neću, u zadnje vrijeme mi jako paše zelena salata koja mi do sada nije pasala, ali ja sam i inaće picajzlica za hranu pa operem svaki list pojedinačno pod tekućom vodom i tojako jako dobro, a pošto se kupus ne pere kao zelena salata to me bilo malo zabrinulo.

Silki kraljice :zivili
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la škorpijica » 20 svi 2011, 10:57

Može mi netko reći što od morskih plodova što smijem jesti jer ih obožavam? Znam da ne smijem školjke, tunu, sabljarku i morskog psa, a što je sa lignjama, hobotnicom, škampima, rakovicom?
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thinkPINK » 20 svi 2011, 12:21

Kod morskih plodova problematicno moze biti to sto su osjetljivi (skoljke) da ne bi doslo do trovanja hranom. Druga stvar je kolicina zive u recimo tuni i slicnim ribama pa ne bi trebalo pretjerivati s tim, ali ne znaci da ne smijes jesti uopce.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la pinky » 20 svi 2011, 17:12

eli je napisao/la:možeš jesti i sir i vrhnje, ali ne sa placa.
možeš i svo zeleno lisnato povrće. listerija je rijetka, a ne mora biti svježi kupus za je pobrati, a nećeš valjda izbjegavati sve salate :conf
ako možeš, uzimaj povrće iz provjerenih izvora. taman bilo kemijski tretirano, samo da ga ne zalijevaju vodom iz septičke. zbog samonele.

osim tune, nemoj jesti ni morskog psa, morsku mačku i cijelu tu skupinu riba te rakove, školjke i sirovu ribu.

ja ko pravi štreber ne jedem svježe lisnato povrće... dakle ne jedem salate od ribanog kupusa ni zelene salate.

saznala sam da se ne smije ni jetrica (a jedino mi se u trudnoći sviđala lol)
bar sad ima opciju salata da nisu lisnate - pome, krastavci...

ne smi se ni bakalar

lignje, škampe, hobotnicu smiješ ali ne prečesto. školjke bi trebalo izbjegavati.

pijte bar 2 litre vode dnevno
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la Lady Bla Bla » 21 svi 2011, 16:45

ja od kad znam za sebe jedem vise povrce nego meso..tako i sad... trudna sam 7 i pol mjeseci i dosada sam dobila 7 kg...nadam se da to nije puno.. :)
01.08.2011. - Leon <3
Lady Bla Bla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la leptirić22 » 21 svi 2011, 17:32

a ja sam se tak najela tune danas,valjda mi nebu ništa
Dijete je najbolji kalendar: kad pođe u školu, za sedam godina si stariji; kad ono postane čovjek, mlad čovjek, ti to više nisi; kad stvori nov život, tvoj je gotovo na izmaku.
leptirić22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mali_princ » 21 svi 2011, 17:54

Ovo za zelenu salatu je po meni malo prenapuhano...svako voće i povrće se šprica em pesticidima, em se pola njih još dodatn šprica nakon berbe tijekom skladištenja i transporta protiv plijesni i ne znam ni ja koječega, a posebno jabuke da se onako fino sjaje! :angry
Sve treba dobro oprati, što se da oguliti i papaj!! A zelena salata, nama su na faxu rekli da ju se može potopiti pola sata da odstoji u hladnoj vodi i onda ju još dodatno isprati...navodno izvuče sve! Ja u osobno klopam cijelu trudnoću jer su tek nedavno počele stizati ove druge sezonske!
Mliječni proizvodi se preporučuju, naravno ne sa placa jer ono ne prolazi nikakvu kontrolu, a i pitanje je u kakvim se uvjetima ti sirevi rade i čuvaju! Ja sam znala uzimati sir i kajmak u Sparu ono kad ti teta grabi na žlicu!
Školjke bi svakako izbjegavala, jer su stvarno rizične....lignje papamo one smrznute! Ako imaš neku "svoju" provjerenu ribarnicu i znaš kada dobivaju svježu ribu...samo daj! :D
prva sreća: Matija, 23.12.2005.
druga sreća: Luka, 08.07.2011.
mali_princ
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thinkPINK » 21 svi 2011, 18:41

leptiric naravno da nece biti nista... ne preporucuje se puno i cesto tune
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la škorpijica » 24 svi 2011, 08:22

leptirić a ja sam se baš najela tune nakon što sam pročitala da mogu jesti, ali ne pretjerivati :lol
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la selma27 » 24 svi 2011, 09:30

ne pusim, ne pijem alkohol, ali jedem sve sto mi se jede :mrgreen
selma27
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jelenaa » 19 srp 2011, 11:55

Drage moje trudnice,posto zivim u Nemackoj,pocela sam da idem na kurs za trudnice i cula neke interesantne stvari.
-Pocnite slobodno da jedete so i to mozete cak i malo vise nego sto ste jele do sada,tako ce te spreciti razna oticanja i necete biti ogromne,
-Hodajte sto vise mozete dnevno ,meni je cak rekla moja instruktorka 10 000 koraka dnevno ali to je htela da kaze .mnogo setajte.
-Vezbe svakodnevno:
-Radite sve po kuci normalno,nemojte da izigravate bolesnike zato sto ste trudne,naravno ne mislim da dizete cuda,i teske stvari.
-Tamo sam cula o porodjaju u vodi i razmisljam se ja licno da prihvatim na taj nacin da se porodim,manje je bolan porodja .
-Slobodno idite na bazen i plivajte,ona je svakoga jutra u 6 ujutru isla i plivala.
-Ne valja da sednete ispred tv-a i da jedete slatkise ,to radi svaka trudnica.
-Nikada nemojte da pijete u trudnoci,crni caj,zalfiju i caj od maline ,ne valja zbog bebe.
Nastavicu u cetvrtak s tekstom ,kurs mi je u sredu.

jelenaa
jelenaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 19 srp 2011, 12:20

Draga jelenaa, hvala da s nama dijeliš korisne informacije. S nekim se preporukama ipak ne bih složila u potpunosti.

- sol zadržava tekućinu u organizmu i opterećuje bubrege, zato se ne preporučuje povećan unos soli
- porođaj u vodi ima svoje prednosti i mane, prije svega majka mora biti potpuno zdrava, bez "donjih" infekcija
- bazeni mogu biti izvor infekcija, raznih gljivica i bakterija. Ovisi o bazenu.
- žalfija (kadulja) utječe na smanjivanje produkcije mlijeka i ne preporučuje se dojiljama. Malina može izazvati kontrakcije
i ponekad je rodilje koriste kao prirodno sredstvo za izazivanje poroda.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la jelenaa » 19 srp 2011, 13:27

Poenta je ovde sto se kanali odakle dolazi voda ciste,sve se filtrira,inace Nemacka je poznata po higijeni,kod njih je sve besprekorno cisto.Naravno ako je kod trudnice sve u redu moze da se poradja u vodi,kao sto si i ti rekla.
A dokazano je da so u trudnoci pomaze ,zapravo ovde je sve na vrhunskom nivou ,ja uopste ne oticem a tokom cele trudnoce jedem slano,moja linija je zaista za sve pohvale.
jelenaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 19 srp 2011, 13:59

Kako je to dokazano da sol pomaže? :conf
Povećan unos soli može izazvati, osim ovog što je Hjadi navela i povišen krvni tlak,
koji je u trudnoći još puno opasniji nego inače.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 19 srp 2011, 14:06

Moram napomenuti da se termalni bazeni s jako toplom vodom nikako ne preporučuju trudnicama zbog mogućeg pregrijavanja.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la jelenaa » 19 srp 2011, 16:43

Ja stvarno ne znam ,ali ja trenutno pohadjam taj kurs,gde rade strucnjaci iz oblasti medicine,dugogodisnji staz neki imaju i od 30 godina,tako da ja samo prenosim sta nas uce.
jelenaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la suncica77 » 11 pro 2011, 13:20

podizem malo temu

mene je sokiralo ovo da je bolje kupit u supermarketu nego na placu :shock
ja i onako nemam apetita trenutno i onda kad mi se napokon nesto jede skuzim da to ne smijem :ajme
kiselo vrhnje se ne smije jesti ?
smije li se jesti kiseli kupus , onako kao salatu , domaci naravno
onda onaj domaci tvrdi sir okrugli , taman sam mislila narucit od susjede i sta sada ne smijem ga jesti ?
mama dva anđela ...slikaslika
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 11 pro 2011, 13:29

svjezi kupus, svjezi sir se spominju u kontekstu listerioze, odnosno oni mogu sadrzavati bakteriju listeriju, a neoprano voce i povrce moze uzrokovati toksopalzmozu.
stoga je jako vazno paziti na porijeklo namirnica, dobro ih oprati, ne kupovati ono za sto ne znate je li proslo sanitarne preglede.
to ne znaci da ne smijes uopce jesti sir, kiselo vrnje npr. ali treba paziti na njihovo porijeklo.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Trabakulica » 12 pro 2011, 20:11

čim se o hrani priča evo i mene ;)
ma mislim da se može jest više manje sve. bar ja jedem sve, pazim odakle mi šta dolazi, ali jedem sve.

morski plodovi-mmmmmmljac! to sigurno 2 puta tjedno od početka trudnoće, hobotnice, lignje, rakove, školjke, ribu...i super mi je! tata, brat i dragi mi love, i mislim da bi ja krepala bez plodova mora 9 miseci. a to je u nas sastavni dio prehrane.
čitala sam da je tunu bolje jest iz konzerve nego frišku, zbog veće količine žive(info sa nekog foruma).

meso jedem šta mi se jede.

suhomesnato-izbacila skoro sve salame, pogotovo žešće(kulen, čajna isl.), znam da nisu baš najbolji izbor zbog probavnih problema, a to želim izbjeć pod svaku cijenu. :dada

svježi sir jedem kad pravim pite, vrhnje inače ne jedem,....tvrde sireve jedem normalno.

puno više voća i povrća sam uključila u prehranu, voćne jogurte, puno vode pijem....

uglavnom trudnoća je prirodna stvar, i samo pametno. pa i bebi triba sve ta lipa papica :dada

slažem se za čajeve, da ima dosta štetnih, a indijski kod trudnica izaziva nervozu. ali toliko čudne info po pitanju čajeva, da na kraju ne pijem ništa nego čaj od brusnice i kamilicu.

čokoladu nesmin pogledat-beba mi neda :hahaha odma mi se povraća, krafne također :conf
Trabakulica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la PeekABoo » 18 pro 2011, 14:38

Pozdrav svima,
evo i moj mali doprinos... dakle, dobila sam informaciju kako se trebaju (osim ovog što se već navele) izbjegavati i banane i mandarine, s obzirom da pesticidi i sl. kemikalije prolaze kroz koru i čine voćku više štetnom nego korisnom. Ne pretjerivati ni s narančama. Također, neke su spominjale voćne jogurte - to je bolje izbjegavati s obzirom da se radi o samom šećeru - radije voće izrezati i ubaciti u jogurt. A idealno je da jogurt radite same - uz pomoć tibetanske gljive. Tad ste sigurni da dobijete nešto jako zdravo i hranjivo za vas, a i za bebu.

Općenito, treba paziti na prehranu u smislu izbjegavanja previše složenih šećera, izbjegavati bijeli kruh i sl. tijesta (dobro je zaobilaziti pekare ;) ), pokušajte sladiti hranu medom ili javorovim sirupom umjesto šećera... izbjegavati kavu pa čak i neke čajeve kao što ste već i spomenule... kamilica je recimo OK, pogotovo napravljena od sušenih cvjetova kamilice (vreća toga košta u Sparu 10ak kn). Za špinat vjerujem da sve znate ;)
PeekABoo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la moja ljubav » 18 pro 2011, 14:55

Ja sam pazila sta jedem izbjegavala sve sta se smatralo da nije dobro pa opet zavrsila na zaraznoj u bolnici i infuzijama 5 dana jer sam dobila bakeriju iz PILETINE koja je kupljena u ducanu i termicki obrađena a mali dobio salmonelu :ajme
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la rajvos » 03 sij 2012, 14:02

PeekABoo je napisao/la: Za špinat vjerujem da sve znate ;)

Šta za špinat,al se ne smije? Taman sam mislila sutra za ručak
Patrik Ivan 10.6.2012.
rajvos
napokon Mama

PostPostao/la suncica77 » 03 sij 2012, 14:06

izbjegavati mandarine i banane :conf jedino bananu ujutro mogu pojesti
ma najbolje da nista od ovoga ne citam i jedem sto mi se jede :kino
mama dva anđela ...slikaslika
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la PeekABoo » 09 sij 2012, 17:34

rajvos je napisao/la:
PeekABoo je napisao/la: Za špinat vjerujem da sve znate ;)

Šta za špinat,al se ne smije? Taman sam mislila sutra za ručak

Ma ne, špinat je odličan jer je bogat folnom kiselinom ;)

suncica77 je napisao/la:izbjegavati mandarine i banane :conf jedino bananu ujutro mogu pojesti
ma najbolje da nista od ovoga ne citam i jedem sto mi se jede :kino

Sunčice, ne znam gdje ih nabavljaš, ali ove koje se mogu pronaći u zg konkretno su navodno jako kemijski tretirane, a imaju takvu koru koja propušta otrove, stoga ne valja s njima pretjerivati... Tako je bar meni rečeno. Iskreno, ni ne volim banane, pa nije da me rastužilo :mrgreen , ali volim mandarine :( Al gle, kad imaš "želju za nečim" to je obično znak da ti nekog od mikroelemenata nedostaje u oragnizmu... Npr. meni sad vuče na slano, a imam nizak tlak - slana hrana potiče na pijenje dodatne tekućine, a tekućina lagano regulira tlak...
PeekABoo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jopica » 03 kol 2012, 11:43

ovo je strašno,da se držimo svega ovog pa nebi smjele baš ništa jest.nitko od nas ne jede npr tunu svaki dan,znači ako je sve umjereno mislim da bi trebalo sve bit ok!!! :hug
slikaslika
jopica
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.