Sada je: 27 kol 2026, 22:46.

Steper

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Steper

PostPostao/la pulse » 25 svi 2011, 20:31

Namjerila sam se da kupim steper, pa dođoh po par savjeta od vas koje ste ga već koristile.

1/ Da li je održavanje ravnoteže na steperu problematično?
2/ Koja je razlika bočnog stepera u odnosu na klasični i koje grupe mišića se više angažuju kod jednog u odnosu na drugi?
3/ Koliko je korisno uzeti model koji ima i sajle za ruke?
4/ Da li da tražim steper sa podešavanjem nivoa opterećenja ili je onaj sa fiksnim opterećenjem sasvim dovoljan?
5/ Koliko je steper uopšte efikasan za topljenje masnih naslaga?

Aj' sad vi :D
pulse
atletičarka

Re: Steper

PostPostao/la danijela81 » 25 svi 2011, 21:08

1. ne (manje zahtjevno od vožnje bicikla)
2. meni je nekako lakše bilo raditi na običnom, ne znam za grupe mišića, nisam toliko upućena :p
3. umjesto ovog sa sajlama za ruke možda je bolje je uzeti orbitrek :dunno
4. svakako s podešavanjem
5. ja bih ga stavila negdje između sobnog bicikla i orbitreka, orbitrek mi se čini najefikasniji, steper manje, a bicikl najmanje (ali to je moj subjektivni doživljaj)

ja sam imala tri ona najobičnija mini stepera (s podešavanjem), jedan sam skršila u roku dvije godine, drugi ni u roku mjesec dana, srećom pa je imao garanciju, pa sam dobila treći koji mi je trajao nekih godinu dana. al to je bilo davno, ne znam kakva je sad kvaliteta tih mini stepera. u ono doba su bili jako popularni, bilo ih je za kupiti na svakom koraku, i svakakvih marki, vjerojatno sam nabasala na neke lošije (kad si studenti ne mogu priuštiti neki skuplji).
u nekim teretanama sam vježbala na nekim steperima koji nisu radili po principu opterećenja, kao npr. ovi moji (koliko pritisneš jednom nogom prema dolje, toliko druga pedala ode gore) nego prema tome koliko visoko i brzo podižeš noge, tj. što je manje opterećenje bilo na jednoj pedali, to je druga išla "dublje". (uf, sva sam se smotala objašnjavajući, valjda će netko drugi znati bolje opisati). uglavnom, ti su mi se činili još najefikasniji za ono što je meni trebalo, a to je skidanje kila. eh sad, to su vjerojatno bili i neki jako skupi steperi...
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Madir » 26 svi 2011, 08:30

1. nije, al je u početku lakše vježbat na onom što ima ručke, nego na mini steperu.
ako nabaviš mini steper, za početak se možeš osloniti na zid ili stolicu.
kasnije kada se ušaltaš, možeš u svaku ruku držati bučice ili bočice s vodom. ( moš' i sa rakijom ) :mrgreen

2.ne znam razliku, a rade ti mišići donjeg dijela, noge i guzni mišići.
ravnoteža se vježba do savršenstva.

3.korisno je onoliko, koliko misliš vježbat i ruke dok si na steperu.

4.sa podešavanjem naravno, jer kad se ušaltaš tražit će ti snaga viši level opterećenja.

5.ne znam jel znaš, al steper nije sprava za mršavljenje, nego kardio sprava.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la pulse » 26 svi 2011, 09:45

Hvala cure :kiss

Ja sam računala na sajle jedino da uposlim ruke radi lakšeg održavanja ravnoteža i veće koordinacija pokreta tijela. Tako mi se barem čini da bi tome poslužile, a nije mi namjera da naročito vježbam mišiće ruku. Ali ako velite da u tom slučaju sajle nisu neka korist, onda o.k.

Znam da je steper kardio vježba, ali meni je taj dio niže od struka kritičan čak i kad sam na minimalnoj težini koju mogu da postignem, tako da bih tu fokusirala vježbe, a za kilograme uvodim "šuplju kašiku" :mrgreen
pulse
atletičarka

PostPostao/la Madir » 26 svi 2011, 11:34

Nakon mjesec dana, možeš vidjeti razliku, tj.zategnutost pogotovo guznog mišića. :D
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la mrcinela » 26 svi 2011, 12:24

meni se orbitrek čini puno boljim.... ja sam imala nekakav steper i skupljao je prašinu pa sam ga dala dalje...
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pulse » 26 svi 2011, 12:29

Jedan od razloga što kupujem steper je taj da ne bih imala glomaznu spravu u kući. Upravo namjeravam da prodam sobno biciklo iz istog razloga, pa ga ne bih zamjenjivala jednako ili još glomaznijom spravom kao što je orbitrek.
pulse
atletičarka

PostPostao/la danijela81 » 26 svi 2011, 14:24

onda je za tebe mini steper super stvar.
i još kad nakon nekog vremena uzmeš i bučice u ruke...
i meni je bio zgodan zbog veličine, znamo kolike su sobe u stud. domu
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la pulse » 27 svi 2011, 13:06

Ja kupila taj sa podešavanjem opterećenja. Sajle nema. Po potrebi, ima da se kupi zasebno, a mogu i tegiće istovremeno da podižem. Sreća da za steper ne mogu da se kače košulje :mrgreen

Hvala na dobrim savjetima :)
pulse
atletičarka

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.