Kako je misterij očito razriješen - gabica pitala za N. , nadicab dala info - za mene je taj "misterij" razriješen ... upitno je koliko je i bio misterij budući se na GP već godinama piše i raspravlja o FU
viewtopic.php?f=52&t=38958&st=0&sk=t&sd=a&hilit=funkcionalno+u%C4%8Denje&start=30#p1396207gabice zabice - ako imaš što privatno razriješiti s nekim učini to preko pp ili drugi privatni način.
No da se vratim FU-u...
Moj Jan ima DS - oprostite što se ponavljam ( već od 2000. to pišem na ovom forumu) ali za one koji se ne žele opterećivati čitanjem onog što su drugi davno pisali ponavljam tu činjenicu.. Imam Jana, down sindrom, rođen 1999.
… i
nismo radili FU ( funkcionalno učenje) a vezano uz misterioznu tetu - iz glavnih razloga - zato jer sam ja vrlo brzo shvatila ( i u sebi prihvatila- bravo ja) da:
to iziskuje vrijeme ( više od onog što ga imam i mogu izmislit- kao liječnik mogla bih lako zabrazdit u psihoaktivne stimulanse – al to mi nije bila opcija)
to iziskuje metodologiju i sistematičnost koju ja ( prema svojoj osobnosti – recimo vodenjačkoj) NEMAM
Lomila sam se oko toga .. i kad sad gledam godinama unatrag .. dobro sam odlučila - to u mom slučaju ( pa onda i u Janovom) ne bi ferceralo... Put koji smo odabrali ( i na kojem smo krvavo radili i radimo) zasada se pokazao dobrim..( nije easy - nijedan nije al pokazuje rezultate i nama je često zabavan –a takvi smo – volimo se zabavljati) … hoće li ubuduće… ne znam .. slijedim naše instinkte i iskustva.. garancije NEMA!( Voljela bih da IMA – i ako postoji bilo koja misteriozna teta da mi to da – lijepo vas sve molim za info – neću se uvrijediti ako ne bude odgovora)
FU jednostavno nije naša metoda( ne zato jer nije ok već zato što joj se mi ne možemo prilagoditi – iz gore navedenih razloga) ..
I osim toga smo davno odustali od zablude ( a moje iskustvo i s Janom i s mojom ostalom neposebno/posebnom djecom kaže da je to zabluda) da će mi misteriozni ili manje misteriozni terapeut čiji ću broj mobitela imati na speed dial-u ( pa bio baš iz Dežele odnosno ups EU) SAM po sebi razriješiti cijelu moju/našu pp priču….Učiniti ko magičnim štapićem da moje dijete prohoda, progovori, zadovolji vrtićke/školske standarde…. Da će učiniti da moj Nizozemac postane Talijan.. ( tko čita znat će protumačit ovu zemljopisnu priču)…
Mi smo radili i globalno čitanje… ( nema veze s misterioznim tetama) al opet na naš način prilagođen našem senzibilitetu ( Janovom i svih nas u obitelji) .. mi smo prošli ili preispitivali svakakve metode i „ metode“ uhodane i neuhodane u RH.. Jan se nacrtao klauna za cijeli život.. naslagao kockica.. nacrtao trokuta i krugova… Čitali i gruntali o matičnim stanicama(čak) .. o omega 3 masnim kiselinama i sardinama.... o plastičnim operacijama dounića, o aminokiselinama.. o plastičnosti mozga… o ljudskom genomu i 21. kromosomu… i koječemu..
Odlučili smo se da idemo putem onog što mi ( pa i Jan kao dio nas) osjećamo našim putem i našim ciljem.. .. odlučili smo se truditi, truditi i truditi… osluškivati Jana na svakom milimetru tog puta… osluškivati sebe i svoj unutrašnji glas… odmjeravati sve naše snage i slabosti ( a imamo ih ohoho) .. određivati prioritete i stvari koje se mogu odgoditi , trajno ili zauvjek zanemariti…. one ne kojima ćemo inzistirati do jaja i one na koje ćemo otfrknuti nosom.,,, usput se moliti vragu, bogu i/ ili sami sebi da izduramo.. da duramo i usput beskrajno uživamo u svakom pomaku, napretku, osmjehu, smijehu , Janovom bezobrazluku ( pa MM komentira kako se isplatilo radit na predgovoru)…
Nakon 11,5 godina ( ups pa to je i više od desetljeća ) ja sam toliko bezobrazna da s visine pišem:
Misterija nema!
Ili je možda moguće ostvariti taj misterij kroz:
…Živjeti, truditi se, pokušavati i griješiti, učiti na greškama, plakati ( kad se mora), smijati se ( što češće i kad baš i nije smješno ), uzdat se u se i u svoje kljuse i ako ide povezivati se sa srodnim dušama, procijeniti vlastite snage, izvagati vlastite slabosti, pouzdat se u sreću ponekad ili se pomolit Bogu ( što kome draže il bliže il lakše), .. živjeti…
Na kraju mog puta možda ću se predomisliti i napisati(reći) Misterije ima! Neću li moć napisat nadam se samo prišapnut Janu i Giti I Vitu na uho… da se još jednom prisjete što ih je mater učila i život pokazao … kako misterija nije u N. niti u B. niti u ŽNJ . … kako je misterij u nama.. ..
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.