Sada je: 07 kol 2026, 18:24.

Blitva

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Blitva

PostPostao/la MAJA Skopje » 13 lip 2011, 18:37

Blitva je na nasem podnebju MK relativno nova. Megjutim kako sam procitala puno protiv spanaca pocela sam kuhat blitvu. E sad napravila sam je 2 puta kao spanac na isti princip. Interesuje me kako se mogu upotrebit drske od blitve. Citala sam nesto na internetu da se drske na bacaju i da se mogu upotrebiti. Kako ih vi koristite??? I ako imate jos neki interesatni recept za blitvu bila bih vam zahvalna. ;)
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Blitva

PostPostao/la olja » 13 lip 2011, 18:43

Pohane stabljike blitve
- pravila ih par puta :up
Iako, blitvu većinom samo obarim, posolim i nakapam maslinovim uljem i služim uz kuhani krumpir (manje omiljena varijanta :) ) ili složim svima omiljenu musaku s mlj. mesom :dada
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la LucyInTheSky » 13 lip 2011, 20:21

Kod nas se blitva obicno kuha ovako kako je Olja napisala - krumpir se izreze na manje komadice i kuha u velikoj posudi s puno posoljene vode dok nije napola kuhan. Tada se stavi oprana blitva, skupa sa stabljikama i kuha se dok stabljike ne omeksaju, taman koliko treba i krumpiru da se dovrsi. Ta voda se ocijedi i sve se zacini sa cistim maslinovim uljem ili mjesavinom maslinovog i suncokretovog ulja. Po ukusu jos dodati soli, a moze i cesanj ili dva cesnjaka, narezano sitno.
Najbolje posluziti sa ribom spremljenom na bilo koji nacin ili s tvrdo kuhanim jajima.

Uz tako standradno radjenu blitvu, radim i ovo, nazalost nemam tocne mjere jer radim odoka, zavisno o tome koliko zelim da bude 'blitvasto' :)
Napravim slanu pitu od posnog sira - kore za pitu se premazu smjesom od 1/2 kg sira, 1 jaja, sol po ukusu i jako kratko kuhana blitva (skupa sa stabljikama), ohladjena i narezana na manje komadice. To se sve skupa pece i bude njam. :)

A svakako pogledaj i ove linkove.
slika
LucyInTheSky
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la barboza2 » 13 lip 2011, 22:05

jos jedan nacin, iako vrlo slican gore opisanom...
umjesto da se kuha u puno vode ja u loncu preprzim luk i cesnjak na mjesavini obicnog i maslinovog ulja i dinstam blitvu dok sav sok iz nje ne ispari. sa strane skuham krumpir i dodam gotovoj blitvi. jako je mljac. ja sam sretna sto moji klinci kad je kuham jedu samo nju, meso nula bodova. hoce i ribu... :)
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 13 lip 2011, 22:08

Ja radim i polpete od blitve, juhu i tzv zeleni krumpir
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Madir » 13 lip 2011, 22:15

Možeš napravit tijesto i blitvu narezat na rezance,posoliti i začiniti maslinovim uljem.Bude odlično,moj zvrk jedino tako jede blitvu.A možeš i kupovne kore,al ukusnije je sa domaćim tijestom.Još ako imas peku,super.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Bellina » 14 lip 2011, 08:27

Ja je obično kuham s krumpirom, ali tako da dok je čistim odvajam stabljike, one deblje prerežem na pola da ih malo stanjim, krumpir razrežem na ploške, pa njega i stabljike stavljam u posoljenu vodu na 15-ak minuta. Tek onda stavljam blitvu, na jedno 5-10 minuta, procijedim i zalijem maslinovim uljem.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la saptacica » 14 lip 2011, 09:15

Bellina je napisao/la:Ja je obično kuham s krumpirom, ali tako da dok je čistim odvajam stabljike, one deblje prerežem na pola da ih malo stanjim, krumpir razrežem na ploške, pa njega i stabljike stavljam u posoljenu vodu na 15-ak minuta. Tek onda stavljam blitvu, na jedno 5-10 minuta, procijedim i zalijem maslinovim uljem.

X
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la mrs. eastwood » 14 lip 2011, 09:35

a i quiche sa šunkom i blitvom :dada
ponašaš se kao da je špinat :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la LucyInTheSky » 14 lip 2011, 11:12

Bellina je napisao/la:Ja je obično kuham s krumpirom, ali tako da dok je čistim odvajam stabljike, one deblje prerežem na pola da ih malo stanjim, krumpir razrežem na ploške, pa njega i stabljike stavljam u posoljenu vodu na 15-ak minuta. Tek onda stavljam blitvu, na jedno 5-10 minuta, procijedim i zalijem maslinovim uljem.

da, na ovo sam zaboravila jer obicno pri ruci imam domacu blitvu kojoj stabljike nisu jako debele. U ducanima ona blitva koja se prodaje ima vecu stabljiku od lista pa je to potrebno prije obraditi, list se skuha zacas.
slika
LucyInTheSky
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MAJA Skopje » 14 lip 2011, 16:52

Cure hvala vam puno . :klanja
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la gabica-žabica » 14 lip 2011, 19:01

Majo, ja ti u tavi samo na kratko propržim sitno nasjeckani pršut sa malo maslinovog ulja.Dodam skuhanu i sitno nasjeckanu blitvu,vrhnje za kuhanje,jako sitno nasjeckani češnjak ( po svom ukusu količina češnjaka ).Kada zakuha ubacim njoke i još par minuta lagano kuham i miješam.Ne stavljam sol niti bilo što drugo jer je pršut slan pa sve bude onako kako treba. :p
U nedostatku svježe blitve isti postupak je sa smrznutom.
I umjesto njoka možeš skuhati neko drugo tijesto pa ubaciti u umak od blitve. :mah
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dunja » 15 lip 2011, 09:26

a u nedostatku blitve može i špinat :lol
dunja
most

PostPostao/la mirbi » 15 lip 2011, 09:36

Ja ko i Bellina, ali imam blitvu iz svog vrta. :)

Inače, osim soparnika, dalmatinskog specijaliteta, obožavam pitu zeljanicu. Blitva i sir...

Pravi sam blitva fan. :lol
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la dodoli » 16 lip 2011, 23:01

Ja najviše volim blitvu pod ulje s patatama, ali je ja još onako skuhanu izgnječim sa onom velikom šupljikavom žlicom. To uglavnom rade po otocima. Ali najvažnije mi je da je blitva domaća, ona po marketima je odurna.
A sad evo ti super recept za stabljike (rebra) od blitve:

ZAPEČENA REBRA OD BLITVE
Rebra skuhati u posoljenoj vodi i poslagati u vatrostalnoj ili zemljanoj posudi. Onda redaš - sir na kockice, narezana tvrdo kuhana jaja, posoliš, popapriš, na vrh idu rebra i sve to zaliješ sa bešamel umakom i zapečeš. Njam
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la MAJA Skopje » 26 lip 2011, 16:41

Sutra ponovo blitva na meniju. Dodoli probam ovaj tvoj recept za drske bas mi je mljac. :)
Jos jedno pitanje do kada ima blitve sveza da se kupi. Danas bila na pijaci i uzela lepu zelenu sa lepim belim drskama. Al kazem posto sam pre 2 meseca pocela da kuham blitvu upitah se do kad ima sveze da se kupi i dali prakticirate da zamrznete blitvu i kako to radite???
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.