Sada je: 03 kol 2026, 11:19.

Desant na pelene!

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Desant na pelene!

PostPostao/la IvaV » 27 lip 2011, 17:33

Nastavljamo u revijalnom tonu :dada
Ljetna sezona je pocela, a osim sto je idealna za kupanje i suncanje, jos je idealnija za micanje tih dosadnih pelena sa malih guza!
Pisite nam o vasim zgodama i nezgodama, zajedno smo jaci!

Sinko, skoro pa dvije godine.
Hoces kakati u nonu?
Ne!
U wc?
Ne!
Jesi kakao?
Nisam!
Jesi piskio?
Nisam!

A naravno da je :ajme
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

Re: Desant na pelene!

PostPostao/la nevenera » 27 lip 2011, 19:53

nama ide kako koji dan. ako ga se instalira na tutu sve obavi. sam traži za kakati a za piškiti je počeo ima 2 dana malo više sam tražiti. malo mu curne ali se zaustavi i trži. noću i danju spava bez pelene, u 99% slučajeva nezgoda nema. ako mu se piški ili kaki po noći onda me zove da dođem.
no s druge strane ako se naljuti na mene prvo što napravi jest da se popiški po sebi :roll
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrava » 27 lip 2011, 21:13

Razgovor između mog sina i mene maloprije:

On: Mama, jel ja imam gaće?
Ja: Ne.
On: Jel se smije kakati u gaće?
Ja: Ne, jel moraš kakti? Idemo u nonu.
On: Ne moram kakati. Mama, a jel imam pelenu?
Ja: Da.
(i čujem ga kako stenje, dok si rek'o keks on se pokaka, nisam se ni snašla da ga skinem i stavim na nonu) :mrgreen
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la roka470 » 27 lip 2011, 23:04

Jelena, 26 mj, je bez pelena već tj dana. Od 18 mj više ne piški po noći, tu i tamo.Tada je počela nešto pričati da piški i kaka, koji puta je to bilo i točno. Od 20 mj ujutro piški na zahod s malom daskom. Naime, kahlicu koju sam kupila nije zarezivala. Ja nisam ništa forsirala, vidjela sam da nije spremna. Prije 2 tj, kad je bila gologuza na moru, rekla mi je da treba piškiti, sjela na zahod i to je bilo to. Možda se par puta desila nezgoda da joj je malo pobjeglo, ali zadrži i ostatak popiški u zahod. Kakanje je posebna priča, oduševljena je kada može vidjeti " drekić" u zahodu i pustiti vodu.
Zato cure strpljenja. Ja sam pristaša teorije da mi dijete ne možemo naučiti kontrolirati sfinkere, to je naprosto razvojna faza. Kada se desi klik u glavi, odu pelene isti dan bye, bye. Dogodi se između 2-3 godine , plus minu koji mjesec. Samo treba pratiti i osluškivati, ništa ne forsirati.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la boysmama » 28 lip 2011, 13:41

ajde da i ja prijavim konačno uspjeh kod mog (već debelo) trogodišnjaka :yess

kad čitam koliko vaša djeca imaju godina, čisto mi dođe bed :oops:

Naime, s L... smo počeli odvikavanje od pelena prošlog ljeta, prije godinu dana... tad smo se mjesec dana u komadu lovili po kući i brisali sve i svašta po podu bez ikakvog pa i najmanjeg pomaka... u tih mjesec dana nije se niti jednom popiškio u kahlicu (tutu) ili u wc-školjku ili vani uz drvo, a o kakanju da ne pričamo... nisam puno forsirala, samo sam ga svaki put napominjala i stalno ispitivala, ali on jednostavno to nije htio prihvatiti... onda sam mu pred vrtić ponovno vratila pelenu jer je tad tek kretao prvi put u vrtić pa nismo htjeli forsirati i jedno i drugo...

tad je uslijedilo ponavljanje potpuno iste priče za Božić pa za Uskrs (na praznicima) jer su mi tete u vrtiću rekle da će one nastaviti s odvikavanjem isključivo ukoliko dijete usvoji osnove odlaska na wc samo i obavi to koji put kako treba, što kod nas nije bio slučaj... tada sam ja možda previše počela forsirati to sjedenje na tuti u prazno i nekad sam znala i povikati kad me igonorira i preda mnom se popiški sa strane tute (namjerno) :roll uglavnom, izazvala sam u njemu (očito) neki revolt jer je baš kontrirao u svim pokušajima da cijela priča krene...

sad smo napravili malu pauzu u vrtiću, kad je bio prošli tjedan ovaj ludi "spojeni" tjedan i potpuno drugačija priča, valjda je zaboravio svoje prijašnje reakcije... ja znam da je on bio psihički zreo za odvikavanje i ranije jer je dosta razuman i s njim se da dosta toga dogovoriti, ali mu valjda nije bilo u interesu :dunno

sad smo u tjedan dana napravili pravo čudo, on stalno ponosno ponavlja kako je velik i kako veliki dečki ne nose pelene, sam bez opomene trči na wc i sam skida gaće, pušta vodu (prije toga nas zove da se pohvali), oblači se i dosad nam se samo jednom dogodilo da se popiškio usred dana u gaće, i to jer je bio zaigran s drugom djecom kod bake... ja sam u pozitivnom šoku :klanja još mu nisam skinula noćnu pelenu, ali je već 5 dana zaredom ona ujutro potpuno suha i večeras definitivno skidamo sve! jedino nas još malo muči kakica, ali kako je to samo jednom dnevno i kako je ona dosta tvrda, ne mogu se puno žaliti... ipak je ovo za nas preveliki uspjeh, a kakica će doći sama po sebi, kad je već krenulo ovako dobro...

jedino što i dalje odbija tutu i ne voli onaj nastavak za školjku, kaže da ga to sve žulja pa se on sam popne na veliku školjku i drži se rukicama dok ne obavi svoje, ali to onda ide ekspresno tj. baš pogodi tajming :lol kako će uspjeti tako kakati, to ćemo još vidjeti...

ali, eto, morala sam se i ja pohvaliti, iako me već svi iz okoline napadaju kako je prestar i kako smo to trebali ranije rješiti, a mislim da se i slažem s njima... manjoj djeci to lakše ide... kad ovako porastu, onda se više protive...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la boysmama » 28 lip 2011, 13:46

e, da, i nadam se da ćemo se opet uskoro dopisivati ovdje jer imam ja još jednog kandidata za odvikavanje :lol ali to ćemo probati ovo ljeto kad rodim... nadam se da će to kod R... ići lakše, sad kad vidi bracu kako to obavlja...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la thalia » 28 lip 2011, 13:48

boysmama, ja sam ti imala identičnu priču (sa starijim). potpuno identičnu. sad kad čitam, želudac me zaboli od nervoze. nadam se da će s manjim ići lakše.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la boysmama » 29 lip 2011, 07:09

thalia, onda znaš sve ;) želudac me još nije gadno zabolio :lol ali mi je jučer u vrtiću baš bilo bed... došla ja po njega, a on u kupaoni s tetom... znala sam da nešto ne štima... on se ukakao 5 min prije i cijelu kakicu razmrljao sebi po nogama, kako je krenuo dalje, sve ostajalo po podu :ajme bilo mi je malo neugodno, žena ga nije imala s čim ni oprati kako treba (mi to u kadi brzo riješimo) i baš je bila ljuta na njega... pita ona njega: zašto nisi otišao kakati na wc? a on, mrtvo hladno: pa zato, nije mi se dalo :/ tu je valjda pukla :lol

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la latica » 29 lip 2011, 11:05

boysmama :hug morala sam se doduše i nasmijat ovome kak mu se nije dalo, sorry :mrgreen

nama nikako ne ide, ali ne brinemo previše :mrgreen dakle M ima 23 mjeseca i već smo dobrih 10 dana bez pelene. u suštini je stanje ovako: ako ga stavimo piškit na nonu ili vani na dvorištu da piški na travu (ili po parkovima) može cijeli dan bit bez nezgode, što je nama super jer možemo svuda ići i ne moramo nosit tonu robe i sl. ali nekad ako ga malo zaboravimo ili mora češće piškit ili što se najčešće dogodi - neće sjest na tutu jer ima posla, pobjegne mu i onda zove: mama piii. sam NIKADA ne zove na vrijeme. kaka ili na travu ili u gačice jednom dnevno i onda trese nogavicu od hlačica da govance ispadne i traži da ga se presvuče :lol popodne spava bez pelene i ne popiški se jer ide piškit prije spavanja i poslije isto na tutu. ali noću ima pelenu i bude prilično natopljena, čak više nego prije odvikavanja rekla bih. eto, znam da bi ga trebala pustit da se češće popiški pa da skuži da treba sam zvat ranije, ali kad nam je ovako lakše i stalno se nadam da će on sam skužit i čemu je stvar. ne mogu si zamislit da idemo natrag u pelene, ali ako ne bude išlo na bolje kroz sljedećih par tjedana, vratit ćemo se ... :dunno
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la nevenera » 29 lip 2011, 12:26

latice, tako je nama bilo, evo sad ide na bolje. brojimo već 3 - 4 tjedna.
sad pita, i to u zadnji tren. nezgode samo ako se naljuti.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la snowwhite » 29 lip 2011, 12:31

i kod nas se nezgode događaji i sad nakon mjesec dana :dunno
ja se ne brinem i stalno pronalazim neki razlog. zaigrao se, zaboravio, novo okruženje na moru, pa nove tete u vrtiću...
ALI
mm koliko god mi pomaže oko svega na nezgode poludi :/
i jučer mu je nakon nezgode stavio pelenu. mišić je ridao ko kišna godina a ja nisam htjel suprotstaviti se mm-u pred njim. baš sam bila ljuta i rekla sam da mora malo nositi pelenu pa ćemo ju skinuti. i fakat ju je imao niti 5 minuta i cijelo vrijeme plakao. mm misli da je to dobra metoda jer mali fakat ne želi pelenu i govori da više neće piškiti u gaće ali i dalje mu se dogodi recimo svaki drugi dan.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la latica » 29 lip 2011, 13:19

snowwhite je napisao/la:i kod nas se nezgode događaji i sad nakon mjesec dana :dunno
ja se ne brinem i stalno pronalazim neki razlog. zaigrao se, zaboravio, novo okruženje na moru, pa nove tete u vrtiću...
ALI
mm koliko god mi pomaže oko svega na nezgode poludi :/
i jučer mu je nakon nezgode stavio pelenu. mišić je ridao ko kišna godina a ja nisam htjel suprotstaviti se mm-u pred njim. baš sam bila ljuta i rekla sam da mora malo nositi pelenu pa ćemo ju skinuti. i fakat ju je imao niti 5 minuta i cijelo vrijeme plakao. mm misli da je to dobra metoda jer mali fakat ne želi pelenu i govori da više neće piškiti u gaće ali i dalje mu se dogodi recimo svaki drugi dan.

joj snow, nemojte ga tjerat da ima pelenu ako neće. ne bi sad pametovala, oprosti, znam da nije uvijek lako dogovorit se s boljim polovicama oko svega jel :mrgreen i mm uvijek bude onako neraspoložen ako se m popiški unatoć mojim predugim monolozima o tome da se ne smije tako ponašat, ali ako mu stavite pelenu u takvom trenu onda ste ga posramili i kaznili, a nije on to napravio namjerno da bude kažnjen. i neće ga onda to natjerat da bolje pazi drugi put, nego mu samo dodaje stres u cijelu situaciju. a vama baš dobro ide, čini mi se da su ovo sve opravdani razlozi da nekad zaboravi i da se dogodi nezgoda! pa mali je on još, svatko ima svoj tempo...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la snowwhite » 29 lip 2011, 13:22

latice znam ja to, o tome i pričam. imam problem s mm-om. samo jučer kad se to desilo nisam htjela mužu kontrirati pred malim jer je to još gluplja situacija. nadam se da sam mm-u uspjela utuviti u glavu da to ne radi niti mu prijeti time. zato ja poludim na mm-a, bolje da mi se uopće ne petlja u skidanje pelena :baba
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la nevenera » 29 lip 2011, 13:32

snowwhite je napisao/la:mm koliko god mi pomaže oko svega na nezgode poludi :/
i moj, poludi totalno
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la snowwhite » 29 lip 2011, 13:35

nevenera je napisao/la:
snowwhite je napisao/la:mm koliko god mi pomaže oko svega na nezgode poludi :/
i moj, poludi totalno

al ne kužim kaj ih to tolko pogađa??
mislim moj je inače stvarno odličan, sve radi oko klinaca. baš sve sve ali te nezgode ga izbace iz takta. a neš ti, skineš gaće, hlaće, obučeš nove i pobrišeš ako je što curilo i to je to :dunno
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la latica » 29 lip 2011, 13:46

ja isto ne kužim, ali puno toga je ne kužim kad je muški mozak u pitanju ;) nekad si mislim - možda i bolje da ne kužim, jer vjerojatno je u pitanju neki toliko banalan razlog da bolje da mislim da je nešto komplicirano i neobjašnjivo u pitanju :lol
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la nevenera » 29 lip 2011, 14:21

meni je moj svaku nezgodu komentirao kao "on nije spreman još". jer su mu svi rekli :roll da ako se dijete ne odvikne u roku od 2-3 dana onda nije spremno. kad se tin popiškio po sebi kod jednih rođaka dogodilo se sveopće zgražanje nad time :whew
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Hajdi » 29 lip 2011, 16:09

Jao jao .... nezgode se uredi čim prije, dijete se presvuče i pobriše i idemo dalje ... čim manje govora i posvećivanja pažnje tome ... oni to ne rade namjerno, jednostavno nisu fokusirani i mi smo ti koji naprave problem. Muževima tako objasnite. Ako budu kažnjavani i izloženi stresu vrijeme odvikavanja se produžava. A ove priče o 2-3 dana su bedastoća. Kod nas je bilo nezgoda kad bi se zaigrali i zaboravili dugo dugo, mjesecima i godinama još nakon skidanja pelena.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 29 lip 2011, 17:29

evo tin već 3 dana uredno traži sam, više ga ne podsjećam. malo mu nekad pobjegne, kap il dvije, ali ja sam prezadovoljna. mm je nekako prihvatio da je to sad ok. ali čim netko kaže nešto negativno on se odmah poljulja. :roll
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrava » 29 lip 2011, 18:24

Da prijavim i svog muža da ga treba zatući od kada skidamo pelene :whew
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la justdoit » 29 lip 2011, 20:58

Hajdi je napisao/la:Kod nas je bilo nezgoda kad bi se zaigrali i zaboravili dugo dugo, mjesecima i godinama još nakon skidanja pelena.

hvala ti na ovome, baš mi je to trebalo, :kiss

mma moram pohvaliti što se tiće te akcije, nije (na njegovu sreću :mrgreen ) imao takvih ispada koje opisujete.
i još moram Tinu :bravo malo, a i ostalima. samo hrabro naprijed!
Lara 13.8.2009.
slika
justdoit
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 01 srp 2011, 13:34

mi smo se defintivno skinuli. sam traži, što mi je najvažnije, nezgoda nema. sve 5. :yess
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la latica » 01 srp 2011, 13:55

nevenera - ma bravo za Tina!!!!!! svaka mu čast!

mi smo na mtrvoj točki. sve isto kao i prije par dana kad sam zadnji put pisala o tome, osim što je jednom tražio da mora piškit, ali mu mmama nije vjerovala jer je netom prije toga piškio i popiškio se naravno :ajme i evo hoće kakat na travu, ne mora više bit u gaće. ali za sada ga stvarno ne mislim vraćat u pelene, vidjet ćemo... imam neki dojam da me namjerno zeza s tim, ne znam ni sama zašto :dunno
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Una » 01 srp 2011, 14:36

da li skinete odmah i noćnu i dnevnu pelenu i kakva su vam iskustva ako ste obe odjednom???
zanima me jer bih ja svom djetetu probala skinuti obe odjednom...ne čini mi se nešto baš spreman i nije mu ujutro suha(to ne mogu ni zamislit da bi mogla dočekat) ali bih ja ipak probala.... :mah
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 01 srp 2011, 14:44

po meni probaj. jedno jutro ga skini skroz, i vidi što će bit. jel kuži, jel smeta i slično.ako ne ide, vrati pelenu i probaj opet za tjedan - dva
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Una » 01 srp 2011, 14:51

hvala ti nevenera , hoću probat ću... :mah
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Minna » 01 srp 2011, 14:59

Bravo Tin!!
I mi definitivno možemo pospremiti pelene :zivili
U nedjelju nam je dva tjedna da smo počeli...gdje se piški smo brzo riješili, noćnu odmah skinuli, ali smo s kakanjem imali par dana "navlačenja" tj. uredno bi se pokakao u gaćice. Ali ovaj tjedan i to je skontao, prijavljuje kakati i to obavezno želi ići na školjku jer tamo može puštati vodu :)
Dakle to je to :yess

Una, mi smo odmah skinuli i dnevnu i noćnu. Tu večer sam ga pitala jel želi ostati u gaćicama ili bi radije pelenu (jer dok je bio u njoj gotovo nikad se nije probudio suh i zato me malo bilo strah), prvo jutro je imao lagano vlažne gaćice, malo mu je pobjeglo i u ovih više od 10 dana nikakve nezgode. Stavim ga piškiti prije spavanja, i ujutro odmah traži. I popodnevni spavanac prolazi bez nezgoda. Doduše, uskoro ćemo tri godine pa je možda radi toga nekako lakše išlo.
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Una » 01 srp 2011, 15:01

hvala minna :mah
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 01 srp 2011, 21:26

Nama je noćna već preko godinu dana uvijek suha. Al moje dijete se boji tute kao vrag tamjana, da mi je znati što mu se zamjerila toliko. Al radimo na tome sa puuuno pričanja i jučer sam ga uspjela dobiti da sjedne na tutu i danas opet. Doduše moram prvo ja sjediti na njoj da se zagrije :ajme al dobro, nek nam to pomogne pa će se isplatiti.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrava » 01 srp 2011, 21:36

Ja sam uvela već nekoliko dana popodnevno spavanje bez pelene, stavljam samo po noći jer uvijek bude prepuna
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.