Sada je: 30 tra 2026, 03:08.

kako graditi djecije samopouzdanje?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

kako graditi djecije samopouzdanje?

PostPostao/la maryca » 01 srp 2011, 22:53

znaci, kako ga gradite?
sto i kako im govorite da bi bili vise sigurni u sebe?

moja curica (5g), mi se ponekad cini nesigurna u sebe, do neke granice mi je normalno, ali kako pospjesiti tu sigurnost?
cak sam primjetila, ako sam ja u blizini i slusam je slucajno, gledam, ako hoce nesto reci, kao da je sram i kao da ne zeli da je cujem. :|

imate li neke primjere, preporuke, knjige?

ima jos nekih primjera s djecom, npr. vani, rekla joj djevojcica da se ne moze igrati i ona pocela plakati..
poslije raspravljamo, da nije vazno sto je ona rekla, da ona ne moze njoj zabraniti, da se ide igrati nesto drugo, pa i sama..ali mislim, da je to tesko provedivo i shvatljivo jednom djetetu?!

kako vi postupate u tako nekim slicnim , djecijim primjerima, a vjerujem da ih ima bezbroj?
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: kako graditi djecije samopouzdanje?

PostPostao/la tanjabb » 01 srp 2011, 23:44

Djeci jako dizu samopozdanje svakodnevne obaveze koje su samo njihove, npr. postavljanje stola, pospremanje kreveta, nesto slicno. Za njih naravno trebaju biti pohvaljeni s strane roditelja. Dakle kad su odgovorni za nesto i to uspijesno savladaju.
Mi smo isto imali ogromnih problema s samopozdanjem, taman negdje oko 5.godine. Nije on ni sada flegmatik, ali prije npr. nije bilo sanse da bih javno nastupao na priredbi u vrticu, a sada je skolsku priredbu odradio fenomenalno, doduse trljao si je ruke i izgledao kao da ce pasti u nesvijest :mrgreen ali je pobjedio strah :luv .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la sany » 04 srp 2011, 00:00

sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Adorabla » 04 srp 2011, 14:30

Dakle kad su odgovorni za nesto i to uspijesno savladaju.

a aktivnosti koje trebaju samostalno obaviti trebaju biti uvijek biti prilagodjena njihovom uzrastu odnosno moraju ici postepeno na sve slozenije zadatke. Npr za petogodisnjakinju je odlican zadatak pospremanje sudja iz sudjerice, samostalan odlazak u trgovinu po kruh itd

Eh da ono sto beskrajno unistava djecje samopouzdanje je rijec:"pazi!" Treba ju uvijek izbjegavati :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la verona » 05 kol 2011, 15:50

Ma djece ima svakakve kao i nas osraslih. Neki su jednostavno takvi. Slažem se da im treba reći kako nema veze što mu druga djeca kažu jer ta ista djeca mogu biti okrutna zbog svojeg niskog samopouzdanja ili pak zbog ljubomore. Djetetu treba naći njegovu jaču stranu, aktivnost u kojoj uživa i tu ga ohrabrivati i pomagati da usavrši tu aktivnost. Ono će postajati sve sigurnije i sazrijevanjem će uvidjeti da je ono u nečemu posebno, a nepotrebno je reći da u svemu što radi mora biti popraćeno roditeljskom ljubavi. Moja curica ima 5,5 god i također se teško nosi s nekim vršnjacima koji su bez dlake na jeziku, bezobrazni i direktni i iako zna da nisu u pravu ona se povlači i bude tužna. Ja to shvaćam kao dio karaktera i vjerujem da će se odrastanjem osnažiti i postati sigurnija u sebe. Na silu se ne može ništa a uvažavenjem njih kao osoba možemo puno.
[i]Vaša djeca nisu vaša djeca, ona dolaze kroz vas, ali ne od vas. I premda su s vama, ne pripadaju vama. Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli, jer, ona imaju vlastite misli.
verona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la zara01 » 07 kol 2011, 21:43

Pohvale,ohrabrenja,razgovori,poticanje na samostalnost,al mislim da igenetika čini svoje meni je jedna˝divna˝psihologica rekla da mi je dijete previše samopouzdano :ajme da da i to je moguće :roll
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 08 kol 2011, 07:26

Odličan link o samopouzdanju i samopoštovanju!
http://os-fgalovica-zg.skole.hr/roditelji?ms_nav=aadaab

KAKO KOD DJECE RAZVIJATI DOBRU SLIKU O SEBI, SAMOPOUZDANJE I SAMOPOŠTOVANJE?
Imati samopouzdanje znači vjerovati u samoga sebe, u svoje sposobnosti, znanja i mogućnosti uspješnog rješavanja problema.

Postupci za razvijanje dobre slike o sebi, visokog samopouzdanja i samopoštovanja

- Potičite dijete da uočava svoje pozitivne osobine.
- Povremeno hvalite dijete, ali samo kad zasluži.
- Potičite ga da se uspoređuje sa sobom.
- Pokažite mu da ga bezuvjetno volite, često i jasno.
- Aktivno slušajte sve što Vam govori.
- Svaki dan provedite barem 10 minuta kvalitetnog vremena u aktivnosti koja veseli Vas i Vaše dijete.
- Učite dijete optimizmu.
- Dopustite mu da pogriješi, ali ga potičite da greške uočava i ispravlja.
- Vrednujte različita znanja i vještine, a ne samo školski uspjeh.
- Omogućite mu doživljaj uspjeha.
- Potičite ga na samostalnost.
- Potičite ga da se druži s vršnjacima i nemojte se „petljati“ u njihove sukobe.
- Uključite ga u izvannastavne aktivnosti koje samo odabere, u kojima uživa i osjeća se uspješnim.
- Uključujte ga u donošenje odluka koje se tiču njega samoga.
- Postavite mu jasna pravila i granice i inzistirajte da ih poštuje.
- Kritizirajte dječje postupke, a ne osobnost.

Toplo preporučujem i knjigu Bolje biti vjetar nego list!
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Balu » 20 kol 2011, 00:13

Eh da ono sto beskrajno unistava djecje samopouzdanje je rijec:"pazi!" Treba ju uvijek izbjegavati :mrgreen

onda moram ja poceti stvarno "paziti", posto imam osjecaj da uvjek nesto pocinjem sa pazi. :ajme
slika
Balu
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 22 kol 2011, 10:33

I ja isto... :ajme Tek kad sam ovdje pročitala i počela obraćati pažnju skužila sam koliko često mi izleti "pazi...." :ajme
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la adea » 22 kol 2011, 13:19

Pustiti ga s uzice. Kontrolirno i dozirano.

Razgovarati. Razgovarati. Razgovarati.

Ukljuciti ih u donosenje odluka.

Moraju sami shvatiti razloge zabrana. Ako ne shvacaju, navoditi ih da shvate. Ako ni to ne upali, objasniti.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tajci » 29 kol 2011, 20:41

mislim da samopouzdanje prvenstveno dolazi iz stabilne obitelji u kojoj se roditelji slažu i vole. Nakon toga pohvala za sve što dobro napravi, ritika kad zabrlja ali vrlo dozirana, isključivo na ono što napravi. Pokazivanje ljubavi, zajedničko vrijeme.
I jedna stvar koju je meni moja mama govorila, i upalilo je. Da sam pametna, dobra, lijepa i sposobna i da mogu ostvariti sve što poželim. :) :srca
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la adea » 24 ruj 2011, 22:10

tajci je napisao/la:mislim da samopouzdanje prvenstveno dolazi iz stabilne obitelji u kojoj se roditelji slažu i vole. Nakon toga pohvala za sve što dobro napravi, ritika kad zabrlja ali vrlo dozirana, isključivo na ono što napravi. Pokazivanje ljubavi, zajedničko vrijeme.

Ovo je apsolutni preduvijet, ali ako se uz njega dijete polako ne pusta od sebe, uvijek u strahu od onoga sto se moze dogoditi (jer uvijek moze), nece se dobiti sigurno i samopouzdano dijete.

tajci je napisao/la:Da sam pametna, dobra, lijepa i sposobna i da mogu ostvariti sve što poželim

I s ovim se slazem.

Kod mene to obicno ide: Znas sine/kceri, ti si nevjerojatno pametno/spretno/dobro (po potrebi mijenjas) dijete, ali trebao/la bi nauciti/pokusati/promijeniti.....
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Una » 24 ruj 2011, 23:50

baš super tema koja i mene zanima.... :)
super ste savjete dali, oduševljena sam....neke ću odmah prepisati i stavit si na frižider ;)
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.