Sada je: 01 svi 2026, 07:21.

bebe na adaptiranom i dodatna tekucina

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: bebe na adaptiranom i dodatna tekucina

PostPostao/la mrgud » 05 srp 2011, 11:51

mi pijemo čaja od 3.tjedna života i volimo čaj. od 2.mjeseca smo počeli pti čaj od kamilice, komorača i anisa. za vrijeme vrućina zna popiti i svih 100ml. kaže davati više od jedne porcije nakon 4-og mjeseca. ponekad kada to popije i naravno ne radim joj više, a ona je i dalje žedna onda joj dam prokuhane vode i vuče bez ikakvih problema. mnogi od vas će se pitati da nije možda gladna, vjerujte mi nije jer joj ponudim mlijeko pa samo okreće glavu, a kada joj ponudim čaj odmah navali.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 srp 2011, 11:54

naravno da voli caj. i ja volim coca colu.
:whew

ma uopce mi se ne da vise objasnjavati sto je dobro, a sto ne, sto se smije, a sto ne, a sto se moze ali je nepotrebno.
imate linkove i citate izvora koji nisu kumica manda s placa, a niti pedijatrica xy , vec WHO, odnosno svjetska zdravstvena organizacija. a za koje nisam cak ni sigurna da su ih neki od vas procitali.
uglavnom, radite kako vam je drago i slusajte preporuke koga god zelite. a mozete se cak voditi i onom premudrom - kako mama zna najbolje.
siroko vam polje.
sretno! :mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la swenova mama » 05 srp 2011, 14:37

mrgud, naravno da se bebi svidja caj kad je u svim bebi cajevima dodan secer. Procitaj sastav pa ces vidjeti. A secer je strogo zabranjen.
Ako si sigurna da bebi fali tekucine voda je dovoljna.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la mrgud » 06 srp 2011, 10:09

swenova mama je napisao/la:mrgud, naravno da se bebi svidja caj kad je u svim bebi cajevima dodan secer. Procitaj sastav pa ces vidjeti. A secer je strogo zabranjen.
Ako si sigurna da bebi fali tekucine voda je dovoljna.

0sim čaja volimo i vodu. moje osobno mišljenje je da kod djece na adaptiranoj treba davati čaja, vode. ne vidim šta je loše u tome, riješava joj problema sa plinovima, a i stolica nam ide lakše. između ostalog uvijek će biti podijeljena mišljenja pedijatara i u svakoj specijalizaciji u medicini će uvijek biti podijeljenih mišljenja u nekoj temi.
na kraju krajeva svaka od nas sama odgaja svoju djecu, ne vidim da će moje dijete biti nešto drugačije od djece koja ne unose dodatnu tekućinu.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 06 srp 2011, 20:01

mrgud, ne bih rekla da je problem u dodatnoj tekucini vec u seceru koji se nalazi u caju. a tu, oko secera nema nikakvih dilema ni kod kojega specijaliste. Secer je veliko no- no u toj dobi i moze imati ozbiljne reperkusije na (nezreli) probavni sustav. Otprilike kao da dajes brasno ili nesto sto nije jos za taj uzrast.
sto se vode tice, daj koliko ti srce zeli.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 09:16

ako pije adaptivno mliojeko bitno je da pije tekućinu e sad hoće li to biti voda ili čaj ovisi samo o njegovom prihvaćanju i navikama. Ima djece koje neće ni čaj ni vodu, a ima ih i koji žele.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 srp 2011, 09:20

ne, nije bitno da pije tekucinu. da si procitala ista od onoga sto je napisano i za sto su stavljeni linkovi vidjela bi da nije bitno da pije tekucinu.
bebe na adaptiranom ne trebaju dodatnu tekucinu, osim u iznimnim situacijama koje su u tekstu pobrojane.
a ako ih vec tankas necim, onda bolje vodom jer voda ne skodi (iako je u vecini situacija nepotrebna), nego cajem koji steti.
ne znam kako je moje dijete prezivjelo prvih 6 mjeseci svog zivota samo na adaptiranom mlijeku, bez ikakve dodatne tekucine, kako samo nije dehidrirao.
ali najlakse je lupati po svome bez da se uopce pokaze zelja cuti i procitati nesto drugacije od vlastitog uvjerenja.
nitko ti ne brani da dajes bebi caj, to je tvoje dijete. ali ovdje te moderatorice nece potapsati po ramenima i reci ti kako je super to sto radis jer ovo citaju i druge mame. a vjerovala ili ne, neke od njih se dodju informirati kako bi znale sto napraviti, ne dodju samo po potvrdu vlastitog misljenja.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 10:21

ja kao prvo nisam došla po potvrdu vlastitog mišljenja nego stojim pri stajalištu da djeci treba dati ili vodu ili čaj, pogotovo sad na ovim vrućinama.
ja vidim po svojoj curici da jednostavno je žedna. ponekad plače, plače i uz zabavljanje, čistu pelenu, nuđenje mlijeka koje odbija a pružanjem vode ili čaja odmah navali na tekućinu. i ta tekućina nam ne umanjuje obroke vremenski, a bome ni količinski, nikako nam ne stvara probleme. i sasvim dobro napreduje kao i ostala djeca. i ne smatram se lošom majkom zato što joj dajem čaja ili vode.
i zato postoji forum da se iznese mišljenje, a ne da bude jednoumlje.
svaka buduća majka će sama odlučiti da li će svome djetetu davati tekućinu ili ne.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 srp 2011, 10:24

tekucina moze biti svasta :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 10:27

mamashnita od noje je napisao/la:tekucina moze biti svasta :)

pa dobro zna se šta mislimo kod tekućine kod djece. nedajem joj sigurno colu, fantu, guste sokove. neka se javi mama koja to daje svom djetetu.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 srp 2011, 10:32

ti mislis na caj. ja mislim na vodu.
razlika je ogromna.
svako dobro zelim tebi i tvojoj bebi :mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Bubidea » 07 srp 2011, 10:34

da, tekucina je i nafta, pa recimo ulje, pa onda ocat

i tak, ima razno raznih tekucina :kima
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 10:45

mamashnita od noje je napisao/la:ti mislis na caj. ja mislim na vodu.
razlika je ogromna.
svako dobro zelim tebi i tvojoj bebi :mah

gle, nama čaj odlično utječe na probavu. prvenstveno nam riješava probleme sa plinovima, a zatim i sa stolicom.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la JiA » 07 srp 2011, 10:49

navikni bebu na slatko, tj. na caj i moze ti se desiti kao i meni. i danas, a imaju 10 godina, vodu ne vole, bljak im je. naravno da im je bljak kad sam ih od najranijih dana tutkala sa finim slatkim cajem. :ajme
a da ne spominjem kakvih problema smo imali sa zubicima od bocice sa cajem. :ajme
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Rimaithor » 07 srp 2011, 10:57

X na JiA do u slovo. :ajme I mi smo malog natakali čajem jer tada nisam znala da bebe ne trebaju dodatnu tekućinu a posebno ne zašećerenu :ajme
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 11:08

[quote="JiA"
a da ne spominjem kakvih problema smo imali sa zubicima od bocice sa cajem. :ajme[/quote]
pa do kada si joj davala čaj na bočicu?!?!
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la JiA » 07 srp 2011, 11:11

ne njoj, nego njima ;) ( imam blizance decke )
pocela sam sa cajem uz adaptirano odmah. nisam znala da bebe na adaptiranom ne trebaju dodatnu tekucinu. a mislila sam, bebi je finiji caj nego voda.
i tako je bilo dok god su bili na bocici ( malo dulje od godinu dana ), ali su se toliko navikli na caj da su bocicu sa njim vucarali sa sobom jos dugo ( ne sjecam se vise, ali sigurno do 3. godine ).
zubi su im bili blaga katastrofa. :ajme
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 12:01

tu možda nije bio toliko problem u čaju koliko u korištenju bočice. do kraja prve godine djecu bi se trebalo naučiti piti iz čaše/šalice.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 srp 2011, 12:02

ne das se ti krstiti, je l' da? :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Rimaithor » 07 srp 2011, 12:04

moj je pio s deset mjeseci iz čaše :mrgreen
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 12:23

mamashnita od noje je napisao/la:ne das se ti krstiti, je l' da? :)

gle, ja ne smatram da nam je čaj problem kao ni voda jer obadvoje odlično prihvaća, a već po nekoliko puta ponavljam on nam uvelike pomaže sa plinovima i stolicom.
kada joj radim čaj ne radim joj po uputama nego napravim "obojenu " vodicu i zaista ne smatram da joj to škodi.
tko misli da djetetu ne treba davati tekućinu neka ne daje.
između ostalog nisam ovdje da bi se krstila po tom pitanju nego sam samo iznjela svoje mišljenje i stavove.
ajde, možda je moja greška što joj dajem uz vodu i čaj, ali mi je smiješno i apsurdno da dijetetu na adaptiranoj prehrani ne treba davati ni kap vode.
ja sam učila da majčino mlijeko ima ulogu kao kod nas odraslih.. prvo se kreće od juhe pa dolazi do deserta. prvo mlijeko je rjeđe i ono nastoji zadovoljiti žeđ djeteta, a zatim ide sve gušće i gušće te tako daje do znanja djetetu da je ono sad sito.
to koliko znam i koliko vidim nije slučaj kod adaptiranog.. bez obzira što je ono zamjena za majčino mlijeko ono NIJE majčino mlijeko, samim time ono je i teže probavljivo.
mi osobno koristimo od početka bebimil i kod njega je karakteristično da zna napraviti probleme s probavom. odkako smo uveli čaj mi nemamo nekih velikih problema sa probavom kao prije.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la osijek19 » 07 srp 2011, 13:00

Bok cure,
obzirom da sam "nova mama" polako se uključujem u svijet foruma, zato najprije lijep pozdrav. Ova tema mi je interesantna jer moj Tin nije sisao (u stvari samo 1 mj) i non stop je plakao dok mu nismo pogodili formulu. Krenuli smo s nekoliko adaptiranih mlijeka i tek iz 4-tog puta došli do Bebimila i konačno odahnuli. Pojeo je punu bocu, podrignuo i zaspao. I mene je jako mučilo trebam li mu dodavati tekućinu pa mi je patronažna savjetovala Bebimil čaj od komorača koji se može dodavati već nakon 2. tjedna starosti bebe i obavezno običnu vodu nakon što bi popio bočicu. Nakon toga sam malo istraživala i raspitivala se kod različitih nutricionista da shvatim da voda treba kod adaptiranog mlijeka jer je to u stvari koncentrat proteina koji na sebe veže veću količinu vode te može dovesti do tvrđe stolice kod djeteta. Zbog toga drage moje voda je obavezna :)
osijek19
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ronin » 07 srp 2011, 13:05

moj sin koji je bio na adaptiranom također je imao problem s probavom

problem je nestao ne dodavanjem čaja već prelaskom s Bebimila na Aptamil

zbilja mi nije jasno kako neke mame ne žele vidjeti kako njihova djeca od ušećerene vode s aditivima neće prosperirati u odnosu na adaptirano koje u sebi ima dovoljno tekućine da dijete ne bude dehidrirano i žedno.

u nekim prilikama -prevelika vrućina i znojenje,temperatura....mislim da je OK dodati vodu(ja osobno bih na žličicu,bočicu ne bih koristila za ništa osim za mlijeko)
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 13:07

a današnji dan je kao stvoren za davanje vode ili čaja!
dajete cijepiti svju djecu iako ste svjesne mogućih posljedica ,ali ne dajete vodu.Pa koliko može malo vode štetiti.VODE!!!Koliko samo ljusko tijelo ima vode...Stvarno smatram da samo mlijeko nije dovoljno,a voda ne može naštetiti,može samo pomoći pogotovo po tako vrućem ljetu.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Bubidea » 07 srp 2011, 13:10

tko je bilo gdje rekao da voda steti?
voda, ne caj, koji si ti spominjala.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 13:26

mamashnita od noje je napisao/la:uvjerena sam kako nema nikakve stete ako se djetetu ne daje dodatna tekucina u tih prvih 6 mjeseci dok je dijete samo na adaptiranom, ali nisam sigurna da mnoge mame nece pogrijesiti tankajuci svoje bebe dodatnom tekucinom, cime im pune zeludac i ostavljaju manje prostora za ono sto bi u njemu trebalo biti - mlijeko.

http://www.healthychild.net/articles/na47thirst.html

Infants fed breast milk or infant formula (prepared according to the instructions) do not need additional water. Currently, no additional fluids are recommended beyond those required to meet the infant’s growth needs. This is true in all geographical locations and in any kind of weather.

ovdje cak pise kako nije potrebna dodatna tekucina na svim geografskim podrucjima i u svim vremenskim uvjetima.

ljudi nemojte pretjerivati!!!
gle, ja sam pri stajalištu da treba davati tekućinu, vodu, čaj. naravno ne pretjerivati, ali djetetu neće biti ništa od malo tekućine. jedna forumašica se našla u nezavidnoj situaciji kada joj se djete razboljelo i zakurilo, a ono nije htjelo ništa osim mlijeka. naravno da nije htjelo jer nije naučilo na druge okuse poput čaja ili vode. ne dao Bog da se itko od nas nađe u takvoj situaciji jer je stvarno ne zavidna.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrgud » 07 srp 2011, 13:33

tko god bi se našao u toj situaciji mislim da bi si razbijao glavu zbog nedavanja tekućine i htio bi vratiti vrijeme da to ispravi i da ne mora gledati svoje dijete na infuziji i braunili na glavici. postavite se u tu situaciju, grozno!!!
i da, smatram da je daljnja rasprava na tu temu uzaludna. pokušavate promijeniti moj stav, ali teško.
bitno je samo da imamo zdrave i sretne bebice bez obzira na to uzimaju li uz AM vodicu/čaj ili ne uzimali. neka su deca zdrava!!! to je najbitnije!
Zadnja izmjena: mrgud; 07 srp 2011, 13:50; ukupno mijenjano 1 put/a.
mrgud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jopic2 » 07 srp 2011, 13:39

Mrgud ja koja nemam dijete znam da djetetu nije potreban ŠEĆER i zato ne trkeljaj gluposti!
Izvlaćit se na bolesti, pa daj si zamislite pa ovo pa ono misliš s time kaj napravit nabit nekima grižnju savjest a svoju smirit :conf ...kupovni čajevi su puni svega i svačega i to djeci na adaptiranom nije potrebno i .
Moj nećak je bio na adaptiranom i pio je vodu, običnu prokuhanu vodu, kasnije mu je ponuđen čaj koji se sastojao od prokuhane vode i kojeg cvjetića kamilice
I osnovna razlika je da to dijete nije za slatko ni znalo!
jopic2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 srp 2011, 14:00

mrgud je jedna od onih mama koje znaju najbolje ;)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la jopic2 » 07 srp 2011, 14:07

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 17:14; ukupno mijenjano 1 put/a.
jopic2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.