Sada je: 08 kol 2026, 18:12.

Poseban sat za ocitavanje vode

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Poseban sat za ocitavanje vode

PostPostao/la srecica tara » 19 srp 2011, 18:30

Dolazi mi zadnja 2 mj, jako veliki racun za vodu, sta mi nikad do sada nije toliko dolazilo.
Zivimo u obitelj. kuci sa vise stanova, i racun se djeli po clanovima.
Posto nas ima najvise, samim tim je i racun u usponu. Sta razumim u svakom pogledu.
E sad ako osoba koja zivi sama placa nekih 40 kn svoj racun, a ja platim 3x vise od nje, a ta ista osoba sta ja znam, pere dvor svaki dan, naliva bacve svako drugi itd. nije mi jasno da joj ispadne tako mal racun. Sta meni opce nije bitno sta neko tamo drugi radi, da se odma razumimo.

I sad, posto mi je to na sve rezije previse vode za platit, a ujedno me sokiralo, sta treba napravit da ja posebno sebi ocitavam stanje mjerila za vodu.
Znam da treba ugradit kucni sat, al kome da se za to obratim? Dali ima netko iskustva stim? Hvala :)
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

Re: Poseban sat za ocitavanje vode

PostPostao/la nevenera » 19 srp 2011, 18:32

mi smo u zgradi, ima nekih 10 obitelji, nas je troje, mislim da smo razumni u trošenju vode, imamo perilicu. račun nam je mjesečno za nas troje 250 kn
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la srecica tara » 19 srp 2011, 18:38

nas je u kuci 6 a racun 250 kn. s obzirom na vas, to je nista.
ali kazem, zadnja 2 mj, abnormalne cifre dolaze na naplatu.
mene samo ljuti sta se okolo voda bezveze proliva. na dvor, cvice i sta ja zna sta sve ne.
pa onda toj osobi dode sramotno mala svota, a mi sa vise ukucana platimo i svoje i tude.
tako ispada.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 19 srp 2011, 18:43

nevenera je napisao/la:račun nam je mjesečno za nas troje 250 kn

nas je 5 i voda nam je oko 200kn. mi smo u velikoj stambenoj zgradi i sami očitavamo potrošnju.
za usporedbu - u kuhinji mjesečno potrošimo 2-2,5m kubna (imamo perilicu), a u kupatilu 16-17
ne znam jesu li se ti satovi plaćali iz pričuve ili ih je svaki od stanara platio posebno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la srecica tara » 19 srp 2011, 18:46

sami očitavamo potrošnju

To i ja zelim, jer mi ovo nema nikakve logike. Al kome se obratit, koga pitat?

Do sada nam nikad vise od 180 kn nije dolazilo, i sad odjednom te pokose sa ciframa. :angry
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 19 srp 2011, 18:58

mislim da se moraš javiti ovima iz Vodovoda, oni ugrađuju mjerila
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la srecica tara » 19 srp 2011, 19:20

Ina66 je napisao/la:mislim da se moraš javiti ovima iz Vodovoda, oni ugrađuju mjerila

ok, odma cu sutra to otic pogledat. Hvala
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 20 srp 2011, 08:18

Nas je četvero i plaćam oko 450 kuna mjesečno :angry
Brojilo ti dosta košta, ali stavi sve na papir, pa vidi.
Nekako mi se ne čini da puno plaćaš :dunno
Prijatelj mi ima svoje brojilo, ima ih petero i plaća oko 90 kuna vodu.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 20 srp 2011, 08:40

Srećice, vidi s Vodovodom jesu li voljni i koliko bi te koštala ugradnja zasebnog vodomjera ( taj vodomjer koji stavlja i baždari Vodovod je jedini koji oni priznaju i po kojem bi ti ubuduće obračunavali potrošnju i dobivala bi zasebne uplatnice).

Imaš još jednu opciju, a to ti je ugradnja kontrolnog vodomjera koji bi ti poslužio da vidiš koliko vaše kućanstvo troši, ali on nije "službeni" vodomjer i Vodovod ti ne bi po njemu obračunavao trošak potrošnje, služio bi tebi za kontrolu.

Ovako nešto:
http://www.cmc-ekocon.hr/hr/ponuda/236/ ... tails.html
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la srecica tara » 20 srp 2011, 09:57

IINA- i nama je tako nekako dolazilo prije vode, nehih stotinjak kuna, plafon. Zato mi je sad tih 250 kn sok, jer trosim samo vodu u kucanstvu masina za robu, tusiranje, i sude sta perem.

Muz je isto planija kad je vidija racun jucer. Otic ce on na vodovod i vidit koliko bi doslo da ugradimo zasebno mjerilo.
Pa cu pregorit i tu cjenu ugradnje, al onda imam svoj sat, i mirna sam.

Duga. hvala na linku. Mi dobijemo racun na ruke i obracun, tako da meni to kontrolno mjerilo ne rjesava problem, kad imam uvid u racun.
Treba mi bas odvojeno mjerilo , jer na sve izdatke nemogu pratit toliku potrosnju vode :(
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 20 srp 2011, 10:01

meni je sasvim jasno zasto vam je toliko racun - svi trose previse, a vas je puno. i kod nas su bili problem veliki racuni za vodu, pa smo najprije na sastanku stanara upozorili na taj problem, zatim provjerili curi li negdje instalacija u zgradi, a onda sve pozvali na razboritije koristenje vode.

i bome se smanjila potrosnja.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la IINA » 20 srp 2011, 10:10

Ivana, kod nas je ovo što ti kažeš neizvedivo.
Ima 84 stana i moš mislit kakvih likova u tolikoj količini ljudi :ajme
Razboritost nula bodova.
A Srećice jesi ti podstanar?
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 20 srp 2011, 10:16

Duga. hvala na linku. Mi dobijemo racun na ruke i obracun, tako da meni to kontrolno mjerilo ne rjesava problem, kad imam uvid u racun.
Treba mi bas odvojeno mjerilo , jer na sve izdatke nemogu pratit toliku potrosnju vode :(

Dobiješ račun za ukupnu potrošnju pa onda dijelite trošak po članovima ako sam dobro razumjela :conf
Kako ti onda ne bi koristilo da znaš kolika je tvoja stvarna potrošnja ako nije moguće staviti zasebno brojilo za vaše kućanstvo od strane Vodovoda (iz nekog razloga)?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la srecica tara » 20 srp 2011, 10:25

IINA- jesam nazalost, podstanari smo. :/

duga- je tako je. dobimo jedan racun, i onda se dijeli na sve clanove po obiteljima, sta po meni osobno nije racun mjerodavan bas iz tog razloga koji sam navela. Mozda jedna osoba vise potrosi sama na kucanstvo+ sta se voda koristi za pranje ogromnog dvora, cvice itd.
A na racunu joj pise sta ja znam, cifra od 50 kn, bubam na pamet.
Stvar je u tom sta ja dobijem racun na ruke i vidim koliko se potrosi, koliko je ocitano i koliko je za platit. Jer da i stavim taj kontrolni citac vode, opet nisam rjesila problem, i dalje cu morat placat koliko pise na racunu, kuzis me sta zelim rec?
Jer nece oni mene priznat moje stvarno stanje koje bi ja mogla u kuci ocitat, nego ono sta pise na racunu.

ivana- tocno tako. i onda u bti mi kojih ima najvise u obitelji placamo i nasu potrosnju i tu razliku koju potrosi jedna osoba samo.
A po meni to nije u redu. Jer sta npr. da mene nema mj. dana doma, opet mi se racuna potrosnja sveukupnog racuna djeljeno nas 6.
Znaci nema me doma, al opet placam racun vode koji taj mj. nisam koristila. ovo sam samo navela kao primjer.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 20 srp 2011, 10:26

ma da, ali kad ti npr dodju gosti, isto placas kao da nisu.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la lastavica » 20 srp 2011, 10:28

ako možeš staviti kontrolno mjerilo onda i vodovod može staviti zasebno brojilo. Cijena ovisi o tome da li je jedan ulaz za vodu ili imaš više vertikala za vodu. U slučaju više vertikala morala bi stavljati na svaku od njih brojilo.
Moja mama je imala samo svoju vertikalu i to odvajanje ju je mislim koštalo oko 1500 kn.
Zadnja izmjena: lastavica; 20 srp 2011, 10:32; ukupno mijenjano 2 put/a.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la srecica tara » 20 srp 2011, 10:30

ivana7997 je napisao/la:ma da, ali kad ti npr dodju gosti, isto placas kao da nisu.

kad mi muza nema doma, 15 dana u mj. meni se isto racun djeli na 6. znaci uvik je nas 6, bija on doma ili ne.

Lastavice- e to neznam stvarno. ma ni 1500 kn mi nije bauk, kad bi sama mogla ocitavat i placat na samo svoju uplatnicu. prigirola bi nekako i tih 1500 kn i onda sam mirna
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Novamama » 20 srp 2011, 10:31

košta oko 1.500-2.000 kn po vertikali.
mi npr. imamo 2 i to odvojeno toplu i hladnu vodu, što znači da kad bismo baš htjeli sve odvojeno, morali bismo staviti 4 brojila!
treba vidjeti i da li negdje nekome curi voda.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 20 srp 2011, 10:32

A što se tiče pravednosti, nema smisla ulaziti u to jer se za neke druge komunalije plaća po kvadraturi, a recimo jedna osoba pravi manje smeća nego 5 osoba, a kvadrati mogu biti obrnuto proporcionalni.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Duga » 20 srp 2011, 10:40

duga- je tako je. dobimo jedan racun, i onda se dijeli na sve clanove po obiteljima, sta po meni osobno nije racun mjerodavan bas iz tog razloga koji sam navela. Mozda jedna osoba vise potrosi sama na kucanstvo+ sta se voda koristi za pranje ogromnog dvora, cvice itd.
Stvar je u tom sta ja dobijem racun na ruke i vidim koliko se potrosi, koliko je ocitano i koliko je za platit. Jer da i stavim taj kontrolni citac vode, opet nisam rjesila problem, i dalje cu morat placat koliko pise na racunu, kuzis me sta zelim rec?
Jer nece oni mene priznat moje stvarno stanje koje bi ja mogla u kuci ocitat, nego ono sta pise na racunu.

Srećice, razumijem šta pišeš (očito je situacija među sustanarima takva da bi i dalje plaćala po članu šta god ti pokazao tvoj kontrolni vodomjer).
Ali, činjenica je i da vodomjer Vodovoda ne možeš postavljati bez suglasnosti ostalih sustanara (pitanje je hoće li oni pristati na to jer odvajaš potrošnju) čak i da si vlasnik dijela u kojem živite.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la saptacica » 20 srp 2011, 10:41

To je istina.

Problem je s vertikalama, i jesu li ti odvojene. Isto tako srećice, da se ne bi neugodno iznenadila, s toliko male djece i kupanjima i mašinama za rublje- da možda i ne trošiš više od dobivene cifre. S druge strane, dvor je zajednički (jel?) i lijepo je da ga netko pere, bit će se i tvoja djeca tu igraju, jedino, ako mislite da je previše, a upozorite tu osobu malo, neka smanji.

Samo ti želim reć da nisam sigurna jel bi ti se to isplatilo :dunno .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la IINA » 20 srp 2011, 11:04

Da teško da ti je isplativo.
A i ako si podstanar, moraš tražiti dozvolu ne samo sustanara nego i vlasnika stana.
I onda odseliš jednog dana...
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Kris2 » 20 srp 2011, 11:26

Mi imamo vodomjer i potrošnja nam je za nas 4 cca 250 kn mjesečno po očitanju.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la snowwhite » 20 srp 2011, 13:45

srećice kada niste doma mjesec dana možeš vas odjaviti. tj. to mora predtsavnik stanara i tako možeš mijenjati broj čalnova kućasntva svaki mjesec ako treba.
nas smo 3 kućanstva i jedni susjedi se uredno odjave kad su na moru iako navrate pa zaliju cvijeće, operu terasu, i puste par mašina :roll
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la yoda » 20 srp 2011, 13:47

Moja prijateljica je stavljala poseban vodomjer, u zgradi.
Cijela igra ju je koštala, prije par godina, 9500 kn.
Njoj je to vikend-stan, samo su ljeti tamo, a prijavljeno ih je valjda 2 ili čak 3,
pa su im cijelu godinu dolazili računi.

Srećice, provjeri da li možda negdje ne curi voda. Nama je prije 2 ljeta
došao ogroman račun za vodu (a ljeti je obično mali, jer ljudi nema u Zg),
na kraju se ustanovilo da je u praznom stanu ispod nas 3 mjeseca non-stop
curio kotlić. Računi za nas četvero su od 200-300 kn, ovisno o očitanju,
za ta 3 mjeseca bili su po 800 kn...
yoda
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la srecica tara » 20 srp 2011, 19:25

Duga je napisao/la:

Srećice, razumijem šta pišeš (očito je situacija među sustanarima takva da bi i dalje plaćala po članu šta god ti pokazao tvoj kontrolni vodomjer).
Ali, činjenica je i da vodomjer Vodovoda ne možeš postavljati bez suglasnosti ostalih sustanara (pitanje je hoće li oni pristati na to jer odvajaš potrošnju) čak i da si vlasnik dijela u kojem živite.

Da, ja sam tu kao "padobranac" jer to su sve rodbina u ciloj kuci, pa i ja idem na to ko sam ja da korijim kako meni pase.
al da zelim neto poduzet, moram.
Sve cu provjerit na vodovodu sta mi se isplati, pa cu odlucit.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 23 srp 2011, 18:13

mi smo u istoj situaciji i sada kada renoviramo stan smo isto pomislili na ugradnju vodomjera - na kraju zaključili da je preskupo i da bi to amortizirali, prošlo bi puuuno godina :whew
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la kerry » 24 srp 2011, 17:33

Ajde molim te javi što si saznala i kolka je sad cijena tog postavljanja...

Kod nas je slična situacija-živimo u zgradi sa 20 stanova i plačamo po broju članova, a mene isto užasno živcira to kaj mi pazimo koliko trošimo i sve,a platimo više jer nas je prijavljeno 4 člana, a susjeda je prijavljena na 2 člana, a uvjerena sam da troši barem kolko i mi jer svaki radni dan prije i poslije škole i vrtića čuva 3 unuke, znači automatski više kuha za njih, više suđa pere, više vode za wc se koristi itd, a druga je neko vrijeme svojoj kćerki stalno prala veš kod sebe...Uglavnom, ne tiče me se ko kaj radi u svojem stanu i kak živi, ali ne želim ja plačati ono kaj oni potroše!
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la srecica tara » 24 srp 2011, 17:43

kerry je napisao/la:Ajde molim te javi što si saznala i kolka je sad cijena tog postavljanja...

Kod nas je slična situacija-živimo u zgradi sa 20 stanova i plačamo po broju članova, a mene isto užasno živcira to kaj mi pazimo koliko trošimo i sve,a platimo više jer nas je prijavljeno 4 člana, a susjeda je prijavljena na 2 člana, a uvjerena sam da troši barem kolko i mi jer svaki radni dan prije i poslije škole i vrtića čuva 3 unuke, znači automatski više kuha za njih, više suđa pere, više vode za wc se koristi itd, a druga je neko vrijeme svojoj kćerki stalno prala veš kod sebe...Uglavnom, ne tiče me se ko kaj radi u svojem stanu i kak živi, ali ne želim ja plačati ono kaj oni potroše!

To i meni ide na zivce, i sta ej od svega najgore, ona meni lipo zaokruzi racun na 250 kn, a moj bija 245 kn :ajme :roll
i sta na to rec, a da ja nisam dala 5 kn onda bi pitalo se daj vamo jos 5 kn. mislim bezobrazluk teski. :/
Ice mm kroz ova tjedan pa ce pitat, pa javim.
Moja teta zivi isto u stambenoj zgradi i svako kucanstvo ej imalo to mjerilo pored spine ugradeno, svaki mj. bi se zapisala i onda bi neko u zgradi krao, jel, sta nije nsta strano. Pa su laptopm prispojili stanje na glavno mjerilo i tako da uvik vodovod ima uvid u tocnu potrosnju. I sva plati svoje i adio
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 25 srp 2011, 07:13

srecica tara je napisao/la:nas je u kuci 6 a racun 250 kn. s obzirom na vas, to je nista.
ali kazem, zadnja 2 mj, abnormalne cifre dolaze na naplatu.

sad kužim u čemu je stvar :)
vama se račun povećao kad su vam dodali još jednog člana + ljetna potrošnja koja je uvijek veća.
i mi zimi trošimo manje vode, ali ljeti se tuširamo i po par puta dnevno
i ne zanemari to da si sama pisala da pereš 4-5 mašina robe dnevno
Ina66
kuhinjska fly lady

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.