alkemicar je napisao/la:ledena torta
http://i54.tinypic.com/25up1e8.jpg
Ledena torta
* 500 gr keksa petit
* 500 ml mlijeka
* 200 gr oraha
* 250 gr zele bombona
* 250 gr maslaca
* 250 gr secera u prahu
* 4 zumanca
* 500 ml vrhnja za šlag (dekoracija)
U veću zdjelu staviti petit keks, preliti hladnim mlijekom i dobro promiješati kuhačom
(keks se pri miješanju razlomi na komadiće i takav treba biti).
Dodati mljevene orahe, nasjeckane žele bombone i sve dobro izmiješati.
Pjenasto umutiti maslac i štaub, dodati žumance i sve sjediniti sa smjesom keksa, oraha i bombona
(u originalnom receptu idu žumanci bez termičke obrade, al kako se meni kosa na glavi diže od pomisli na
sirova jaja, ja sam ih kratko na pari prošla pjenjačom i tek onda dodala smjesi).
Prema želji možete dodati i malo čokolade u smjesu da dobije boju. Ja sam na pari otopila 3 rebra čokolade
za kuhanje, al zbilja ni ne treba pa kako vam se bude dalo.
Sve se dobro treba kuhačom izmiješati, staviti u kalup za tortu i ukrasiti vrnjem za šlag.
Obzirom sam je ja radila kao loptu, stavila sam na dno oble zdjele za salatu prozirnu foliju, u to smjesu,
ostavila par sati da se ohladi, okrenila na postolje za tortu i onda ukrasila šlagom.
I to je to

)

Doduse, onda radis serijski uvijek ista, ali se mogu uz malo maste ukrasiti. Evo ja imam ove:
ja još uvijek većinu pomoćnih alata/kalupa improviziram jer mi je to sve, kad se zbroji, prilično skupo, ne isplati se u kućnoj radinosti na malo... a onda nakon svake torte sebi priuštim po neki novi komad, meni za veselje
I kako onda te figurice cuvam? U frizideru, ili na vazduhu? Hoce se istopiti ako je vruce vani, a nisu u frizideru?