Sada je: 27 srp 2026, 00:02.

Trudnoća i dijabetes

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Trudnoća i dijabetes

PostPostao/la adry » 18 srp 2011, 22:58

Drage forumašice, ako želite da podijelite svoja iskustva, strahove i znanja, te postavljate pitanja jedne drugima vezano za gore navedenu temu slobodno se uključite.

Nisam našlaa u pretražniku sličnu temu pa molim moderatorice ako ima da nam spoje ili kao to već ide.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Trudnoća i dijabetes

PostPostao/la 8tjedan » 02 kol 2011, 10:49

Bok svima, evo ja sam nova i danas sam se registrirala baš iz razloga da vidim jel ima što korisno da mi može pomoći..
od prije imam hiperinzulinemiju i poklopilo se da sam zbog toga išla na kontrolu taman kad sam saznala da sam trudna..radila sam obični guk profil (natašte i 2 h nakon doručka), po kojem je doktorica već u 5 tjednu trudnoće posumnjala da imam gestacijski dijabetes, odmah me poslala na vuk vrhovec gdje su mi napravili ogtt, guk natašte 5.5, nakon 60 min 15.0, nakon 120 min 9.1, dijagnoza gestacijski dijabetes, dali su mi dijetu, tjedan dana nakon toga sam se morala doma pikati i vaditi krv i odnjeti im, danas idem po nalaz..zanima me ima li koja trudnica ili već majka kojoj je gestacijski dijabetes dijagnosticiran tako rano i koja su njihova iskustva, ja ću svoja pisati kako budu išla..Hvalaaa
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la snowwhite » 02 kol 2011, 13:09

8tjedan dobro nam došla :buket
meni je gestacijski otkriven kasnije, negdje u 30. Tjednu. Držala sam dijetu i zadnji tjedan hospitalizirana. Imala sam inducirani porod 5 dana prije termin. Sve prošlo u najboljem redu. Bebac ima 7 i pol mjeseci.
Moram priznTi da nisam (još) ponovila ogtt jer mi je patronazna pro jerila šećer kad je dolazila zbog malenog i rekla da je sve ok.
Ako ima pitanja i mogu kako pomoći tu sam. :mah
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la 8tjedan » 02 kol 2011, 15:46

Hvala ti!!! :hug :)
Nalazi od guk profila su mi dobri i moram se ponovo pikati za 3 tjedna, samo što smotana kakva sam bila i što sam se sama pikala prvi put nisam napravila sve kako treba, to sam shvatila tek danas dok su mi dali isti taj papir s procedurom.. nakon pikanja držati epruvetice uspravno u hladnjaku, a ja ih smotana držala u sobi u koverti, nadam se da nisam puno zeznula i da bi nalaz isto bio ovako dobar :)
p.s. čestitam na tvom bebaču!!! ;) i vjerujem da će ti ogtt kad ga napraviš biti dobar!! :dada
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la snowwhite » 02 kol 2011, 18:21

U kojoj bolnici misliš roditi?
U vinogradskoj ne priznaju guk profil koji doma radiš već se mora odratiti kod njh u bolnici. Budeš tamo 24h i oni te pikaju kad treba. Ovisno o nalazima ide dijeta...
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 kol 2011, 22:41

Dijeta je presudna u prvoj trudnoci sam imala gestacijski i uz strogo pridrzavanje dijete secer je do kraja bio pod kontrolom.

U drugoj trudnoci ga nisam imala, ali sam vec znala sta smem, a sta da izbegavam.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la 8tjedan » 03 kol 2011, 11:00

Zasad se čini da ću u Petrovoj, imam recimo vezu tamo pa vjerujem da bih se tamo osjećala najsigurnije..iako mi je prvotni plan bio Sv. Duh.. :dunno
a da, čini se da je dijeta baš ok, naravno ako se može nazvati dijetom tolika klopa, za ručak mi voće baš dođe skroz kao višak..
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adry » 03 kol 2011, 17:38

Draga 8t, ne brini, nije to ništa komplicirano.navići ćeš se na pikanje i dijetu. Što se tiče prehrane, tu voćku ostavi za neka 2 sata iza ručka - to ti više dođe kao neka užina.
Najvažnije je da se prodržavaš te dijete i ako si u stanju da se šetaš.
Ja znam da Petrova ima taj referentni odjel za dijabetes i da se većina dijabetičarki porađa tamo. Sve ovisi kamo te tvoj gin uputi.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la 8tjedan » 08 kol 2011, 14:54

hvala na podršci!!! :hug
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adry » 08 kol 2011, 15:41

Ma samo ti polako i uživaj u trudnoći. Vjerujem da ima dosta mama koje su imale gestacijski dijabetes ili onih dugogodišnjih dijabetičarki kojie ti mogu pomoći.

Za sva pitanja i nedoumice smo tu :D
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la 8tjedan » 01 ruj 2011, 10:01

evo da javim da je drugo pikanje prošlo bez problema, a nalaz je super..:), dobra tj. pravilna prehrana je izgleda ključ svega..
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la titirlica » 01 ruj 2011, 11:41

evo i mene...i ja sam u trudnoći imala gestacijsti , otkriven je u 24 tjednu i od tada sam stalno pazila šta i kada jedem :roll jako često su me hospitalizirali ( po 7-10 ) kako bi im bila pod kontrolom ( totalno bezpotrebno), porod su mi inducirali 7 dana prije termina , drugo sve o.k.
Zaboravila sam da kod mene ogtt nikad nije bio visok nego uvijek na granici , a guk profil uvijek dobar :dunno , ukupno sam dobila 12 kila do poroda i beba je bila 3,5 kg i 50 cm ...dakle sve školski tako da mi baš i nije jasno zašto su toliko dramili u mom sl.

Nadam se da u drugoj trudnoći neću imati s tim problema :kima
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 02 ruj 2011, 08:40

Da nisu "dramili", možda i ne bi bilo sve školski ;)
Ja sam imala gd u prvoj trudnoći.
U drugoj nisam.
Strogo se pridržavaj dijete i kontrola.
Držim fige da sve bude ok. :zivili
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la piapaula » 29 ruj 2011, 13:30

ja imam sada gestacijski dijabetes prvi nalazi su bili koma
nakon dijete sve bilo super samo kako su rekli mrvicu previse povisen
nakon rucka ( ali i ja malo vise popapala) i kontola opet za 2 tjedna znaci 6.9
nosim nalaze i molim boga da bude sve ok.. :roll
e da i bilana uzv-u i sve ok sa bebicom nije velika .. ;)
slika
piapaula
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la 8tjedan » 01 lis 2011, 08:23

i ovaj novi nalaz je dobar :)
samo evo da podijelim sa vama što mi je doktor na uzv u vinogradskoj rekao, da bebe trudnica koje imaju šećer imaju dosta povećanu šansu za mane srca i da u 20-tom tjednu trudnoće idem kod prof. Malčića na rebro na uzv bebinog srca.. navodno se čeka po mj dana da se dođe na red, znati ću više u pon kad se domognem uputnice i krene drama s naručivanjem..
potaknuta jednom porukom sam još malo promislila i pomislila sam da bi bilo dobro kad bih s vama podijelila što radim budući da su mi nalazi ok..
-6 manjih obroka dnevno
- skroz izbačeno bijelo brašno i bijeli kruh, kupila sam raženo brašno i integralnu tjesteninu, a na netu po forumima sam našla da su neke cure komentirale da im je švedski kruh od mlinara jedini kruh koji im ne diže šećer
- od voća sam isto po forumima našla da šećer najmanje skače na jabuke
- negdje sam pročitala da je vitamin B6 kod dosta trudnica izliječio gestacijski dijabetes pa sam si i njega kupila
- od ulja koristim laneno (koje se termički ne obrađuje) i maslinovo
- molitva..pričale mi bake i tete da se trudnicama koje mole ostvaruju sve želje..pa sam si uz zdravlje za bebu zaželjela da ima plave oči, iako muž i ja imamo smeđe :)))
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la titirlica » 01 lis 2011, 10:12

:) ovo sa očima mi je super :hahaha
nisam pojma imala ovo za uzv srca , meni nitko to nije ni spomenuo :dunno
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la adry » 01 lis 2011, 23:00

8tjedan samo se ti drži svoje prehrane i biće to OK. Ni meni nije nitko rekao to za srce ali jeste istina da bebe imaju veću vjerovatnoću od malforacija srca ali stvarno je važno da ti je šećer reguliran i biće to sve OK.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanja1989 » 08 lis 2011, 18:52

Ej ženske, pa eto da vam se i ja pridružim...
Ovak ovo mi je druga trudnoća, u prvoj nisam imala a sad mi je otkriven gd u 24.tjednu...natašte je guk bio 4,6, nakon 60 min 10,3 a nakon 120 min 10,2...
E sad muči me jedna stvar...Fakat mi teško pada ova dijeta...Inače imam problema s dobitkom na težini, a taj se problem nastavlja i u trudnoći...Ostala sam trudna sa 38 kg i sad sam 5 mj trudna i dobila sam 7 kg gore...Visoka sam metar i žilet, 147 cm...
Naime, ne jedem ništa više, a bome ni slađe, masnije itd nego sam jela u prvoj trudnoći...Al sam primijetila da me peru živci, tj svaka me sitnica izbaci iz takta...I mislim si jel možda taj dijabetes od stresa, jer sam fakat pod stresom zadnjih mjeseci...A ako je stres u pitanju kao uzrok svega, kak će mi pomoć ta dijeta???Jel je imala koja od vas slični problem...Ja iskreno ne vjerujem da je od hrane... :roll
slika

slika
tanja1989
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adry » 08 lis 2011, 20:37

Gestacijski dijab ti nastaje usljed hormonalnih i metaboličkih promjena tijekom trudnoće. Često se dešava da se javi u drugoj ili trećoj trudnoći a da ga trudnica nije imala u prvoj. Mada ako se dobije tijekom prve trudnoće veoma su veliki izgledi da će se dobiti i u kasnijim tudnoćama.

Pravilna prehrana tj dijabetička dijeta ti je VEOMA VAŽNA da bi očuvala visinu šećera u dozvoljenim granicama tj da visoki šećeri ne bi utjecali na plod.

Sve će ti se nakon trudnoće vratiti na normalu, a što se tiče kilaže mislim da si dobila sasvim ok uzimajući u obzir tvoju težinu i visinu.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanja1989 » 09 lis 2011, 10:12

hvala adry...
samo još da pitam...imam sestričnu koja je u drugoj trudnoći imala potvrđen gd, inače je, glupo mi se izrazit, ali ima više nego višak kilograma...tak da u toj trudnoći nije dobivala na kilaži, nego je gubila...al me zanima...u prvoj trudnoći je kao sve bilo u redu, a dijete se rodilo sa svim mogućim malformacijama srca, od transpozicije velikih krvnih žila nadalje...mali je bio na par operacija, ali nakon ove zadnje, nažalost nije izdržao do kraja...a baš je u toj trudnoći znala tipa pojest kutiju domaćica za večeru, stalno je uzimala brzu hranu, malo pizza, malo čevapi...a ogtt nije htjela radit jer je čula od svojih pametnjakovića da je ta glukoza za pit nepodnošljiva...pretpostavljam da je velika mogućnost da je i u prvoj trudnoći imala gd, pa da je velikom većinom baš zbog toga došlo do tih malformacija???
slika

slika
tanja1989
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adry » 09 lis 2011, 12:14

Tanja, vjerojatno i jeste imala gd ali ja nisam liječnik i nikad nećemo znati. Ono što se može desiti kod nekontroliranog dijabetesa (bilo kojeg tipa) pored svega ostalog su i te malforacije srca.

Samo ti pazi na svoje papanje i sve će to biti u redu.

Ja sam u trudnoći dobila 16 kg ali pošto sam bila jako mršava nisam se brinula niti su liječnici pravili problem. Najvažnije im je bilo da mi je šećer kontroliran i da sve protiče u redu (a imala sam i komplikacije)
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mt_marina » 14 lis 2011, 19:30

udebaljala sam se 14kg, zadnji put kad sam bila na pregledu bila sam 11kg, a sad je doktorica digla paniku da moram hitno na dijetu i poslala me na ogtt.visoka sam pa se ti kg tako ne vide jako, no mene zabrinjava da što ako mi se dijabetes sad otkrije a već je prekasno.zašto me već onda nije slala na ogtt.sad sam u 27+5 i prilično sam isplašena.

a što se tiče te tekućine, meni to uopće nije bilo preslatko, sestra mi rekla da popijem u maksimalno 3-4 min, a ja to popila kao sokićak. možda postavljam glupo pitanje no ima li to kakve veze s dijabetesom? (sad sam u panici pa možda ne razmišljam bistro)
30.12.11. mamin cvrcak
mt_marina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la adry » 14 lis 2011, 22:53

mt_[b]marina [/b]mislim da to što si ti tako fino popila tu slatku vodicu nema nikakve veze sa tim da imaš gestacijski. Bez obzira što te je doktorica poslala tek sad dobro je da se otkrije ako postoji pa da se može djelovati.
Samo se nemoj uzrujavati, pa i ako budeš imala GD, da se to regulirati prehranom uz dijetu.
To što si dobila na tjelesnoj težini također ne mora značiti da imaš GD.

U svakom slučaju javi nam kako je prošlo, a tu smo za savjete :D
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mt_marina » 15 lis 2011, 00:20

hvala adry..sad čekam nalaze pa ćemo vidjeti
30.12.11. mamin cvrcak
mt_marina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la 8tjedan » 12 stu 2011, 20:14

bok curke..
mt_marina..kakvi su nalazi??
zanima me zna li koja za koji dućan gdje se može kupiti kruh prosenica, na eko etno sajmu sam uzela jedan i čini se da je stvarno zdrav jer mu je okus koma :D,ali zbog bebe bi ga papala na tone, na netu sam našla da ima online shop gdje ga se može kupiti što mi je bezveze, a ovo malo što sam gledala po dućanima nisam našla da ga netko drži..pa ako netko možda zna gdje ga ima, pls neka podijeli s nama..
evo što na netu piše o kruhu:
Prosenica je kruh od sedam vrsta žitarica, odnosno beskvasni integralni kruh ispečen od 7 vrsta žitarica, ali bez dodataka arome, šećera, aditiva i konzervansa. Radi se o jedinstvenom kruhu koji je jako zdrav i ne uzrokuje bolesti srca i krvožilnog sustava te pojavu dijabetesa. To jamče složeni ugljikohidrati koji daju prosenici jako niski glikemijski indeks. Namirnice s GI višim od 55 nemaju takve zdravstvene osobine. Usporedbe radi, GI prosenice je 35, polubijelog kruha 70, a bijelog kruha 95! Prosenica je zbog svojih nutritivnih svojstava odlična u prehrani dijabetičara, smanjuje kolesterol u krvi, umanjuje osjećaj gladi dok s druge strane povećava osjećaj sitosti, te na taj način povećava učinak različitih dijeta i fizičku izdržljivost. Prosenica sadrži balastne tvari koje čiste crijeva i pogoduju crijevnoj flori. Još jedna odlična stvar vezana je uz prosenicu, a to je njen rok upotrebe koji traje 7 dana. Sastojci: integralno brašno, ekološke žitarice kukuruza, prosa, ječma, raži, pšenice, zobi i pira, te sol i voda.
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la iwa » 15 stu 2011, 13:04

evo ja sam imala gd u obije trudnoće koju su završile porodom zdrave djece.oba puta sam imala carski rez jer se prvi put beba nije okrenula, drugi put jer sam bila skroz zatvorena. bebe su rođene prva sa 40+1 bio je 3500/51, a druga na dan termina 3100/49
šećer u prvoj trudnoći mi je bio 7,8 i u drugoj još veći 9,4.držala sam se gestacijske dijete i svakih mj dana radila guk-profil u Vinogradskoj koji su uvijek bili uredu. ako mogu kako pomoći slobodno me pitaj te :)
i ja sam išla na fetalnu ehokardiografiju u Klaićevu kod dr. Lukanović i to tri puta. sad idem sa bebom ponovno na kontrolu jer pedijatrica predpostavlja da ima šum na srcu :dunno
Matej,Marko........ Mia
iwa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la 8tjedan » 18 stu 2011, 18:02

Super da su ti obje trudnoće prošle dobro :)), nadam se da beba nema šum..
mene zanima kako utažiti želju za slatkim, tj. čime, a da ne šteti bebi?neki dan sam si napravila palačinke od integralnog i raženog brašna i prelila tamnom čokoladom (85 %) i to je bilo nešto prestrašno,donekle jestivo je bilo tek kad sam uzela mandarinu i malo iscijedila po tome..
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adry » 18 stu 2011, 18:13

8tj što se tiče slatkog teško je pravu čokoladu zamijeniti bilo čime :D
Ja si uzimam one čokolade bezšećera a najbolji izbor je u Muller-u. Samo bez pretjerivanja, kockica ili dvije. Ja si i kolače spremam sa onim zamjenskim šećerom i meni su super a možda sam ja i navikla.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la 8tjedan » 20 pro 2011, 11:31

Evo mene s redovnog pregleda od ginekologice, i već po treći put su mi pozitivni ketoni u urinu, ginekologica mi ni a ni b o tome -ali nažalost općenito nemam povjerenja u nju,a ja naravno odmah na net i proučavaj, nisam našla ništa pametno za konkretno slučaj trudničkog šećera i pozitivnih ketona, samo da se ketoni mogu naći kod slatkih trudnica, ali ne i zašto je došlo do toga,kako spriječiti i jel opasno za bebu, ima li tko takvih iskustava a da joj je doktor objasnio malo bolje zašto se to događa i kako to spriječiti??
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ana_ana » 20 pro 2011, 11:43

:mah
8tj. ja sam ketone imala u urinu kad mi je tek otkriven šećer 7tt. sam tada bila. adry će ti sigurno bolje znati objasniti. kontroliraš li i doma šećere ili kad ideš na preglede?
13.2.2011.- G. †- voli te mama
26.4.2012.- R. - smjehuljica
ana_ana
istina uvijek pobjeđuje

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju.