Sada je: 03 kol 2026, 19:44.

Priprema zimnice i tegli za zimnicu

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Priprema zimnice i tegli za zimnicu

PostPostao/la Bellina » 16 kol 2011, 10:11

Evo ja se ove godine prvi put spremam napraviti nešto zimnice. Drugi tjedan sam na godišnjem odmoru pa ću to iskoristiti kako bi napravila par tegli pinđura i par tegli turšije.Budući sam apsolutni početnik u tome ne znam ama baš ništa o pripremi tegli za zimnicu, kakve moraju biti, mogu li se koristiti tegle koje imam (od raznoraznih kiseliša, kompota itd.), i na koji način ću najbolje konzervirati ove dvije stvari koje mislim pripremiti. Čak su i recepti dobrodošli, ako imate provjerene.
Tražila sam već postoji li ovakva tema, nisam pronašla, ali ako ima molim moderatorice da moje pitanje pridruže postojećoj temi.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Priprema tegli za zimnicu

PostPostao/la mirbi » 16 kol 2011, 10:13

Bitno je da se dobro zatvaraju. Meni su drage tegle od Nutelle. ;) Oprati dobro, sušiti skroz, a neposredno prije posla (ovisi šta radiš), grijati u pećnici.

Stavljam još i celofan prije zatvaranja. :)
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Bellina » 16 kol 2011, 10:38

Moje tegle su s metalnim poklopcima. Je li to problem? I kad se griju u pećnici, na koliko stupnjeva i koliko minuta?
I koji je najbolji način za ove dvije stvari koje sam ja navela da bi pravila?
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirbi » 16 kol 2011, 10:52

Rekla bi ti kad bi razumila šta ćeš pravit. :lol

Mislim da metalni poklopci nisu problem, moja mama uvik sa takvima radi zimnice. :dunno
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la folne » 16 kol 2011, 11:01

meni se super pokazalo okretanje naopako. držala sam ih napunjene u pećnici, nemam pojma koliko dugo i kad sam ih izvadila okrenula ih naopako preko noći. Napravio se podtlak, povukao poklopac i tako je ostalo do otvaranja. nisam stavljala ulje na vrh jer mi je to fuj.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la ivanaiv » 16 kol 2011, 11:07

folne je napisao/la:meni se super pokazalo okretanje naopako. držala sam ih napunjene u pećnici, nemam pojma koliko dugo i kad sam ih izvadila okrenula ih naopako preko noći. Napravio se podtlak, povukao poklopac i tako je ostalo do otvaranja. nisam stavljala ulje na vrh jer mi je to fuj.

Da,provjerena tehnika,a sto se tice poklopaca bolji su ovi limeni od plasticnih
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Anamija » 16 kol 2011, 11:08

Ja isto koristim samo te s metalnim poklopcima. Prvo sve dobro operem, pa onda prokuham, pa onda u pecnicu dok kuham pekmez na cca 100 stupnjeva da budu tople 8 ne dugo, mozda 15ak min) Kad ih napunim, okrenem ih naopacke na cca 5 minuta, vratim natrag, hladim na sobnoj temperaturi i to je to. Za ove kiselise, ne znam, nisam nikad radila. Ali pretpostavljam da bi efekt s okretanjem trebao biti isti. :dunno
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Anamija
oprezno optimistična

PostPostao/la ivanaiv » 16 kol 2011, 11:19

Ja kiselinu ne okrecem naopako samo stavim mrezice one bijele u flasice,celofan i gore poklopce.
Ja sam dosad napravila ciklu,kisele gljive i mijesanu salatu,ove godine necu raditi tursiju.
Pekmez i ajvar malo poslije,jos je sve skupo za ajvar :mrgreen
A evo jedan recept za mijesanu salatu

9 kg povrca
18 dkg secera
15 dkg soli
7.5 dcl kiska
1 vinobran

Povrce(kupus,mrkva,krastavci,paprika,zeleni paradajz) to sam ja stavila,narezati na sitno(ja sam kupus,mrkvu i krastavce narendala na
onu rendu za kupus),izmijesati i preliti tekucinom koju ranije pripremis da se otope secer i sol,kad se prelije i promijesa i ostavi se preko noci.
Ujutro punis u ciste oprane tegle,ne moraju se grijati,napuni se do vrha i stavi mrezica,celofan i poklopac.
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la babalu » 16 kol 2011, 11:38

kisele gljive

jel sampinjone? moze recept :mrgreen

ja flasice stavim u sudjericu,taman mi budu fino vruce :dada
i ne okrecem,napunim i jos vruce zatvorim(metalnim poklopcima)odlicno drzi :dada
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Qwerty030 » 16 kol 2011, 11:59

Takode,perem i grijem u masini za sude...
Na ajvar(posto se najbrze pojede cak i prije zime) ponekad stavljam samo celofan i gumicu...

ivana,
Recept za kisele gljive i mene interesuje,nisam nikada pravila :mah
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivanaiv » 16 kol 2011, 12:16

Ja sam ih radila ovako

Gljive treba ocistiti i to ne pranjem u vodi vec ostrim nozem, moze i cetkicom, a ako je gljiva jako zaprljana zemljom ili ostacima lisca i iglica, onda je potrebno kozicu zguliti ili ocistiti vlaznom krpicom. Svakako upotrijebiti mlade i zdrave primjerke, koje ako su manji ostavimo cijele, a vece prepolovimo ili narezemo na vece komade (da bi eventualno utvrdili prisutnost crva). Zatim ih prokuhamo u vreloj posoljenoj vodi 3-5 minuta, pjenu koja se pojavljuje na povrsini treba s zlicom odstraniti. Nakon toga ih ocijedimo i kada se ohlade stavimo ih u ciste, sterilizirane staklenke. Najbolje su one od pola litre u kojima se inace prodaju kiseli krastavci. Staklenke se steriliziraju tako da se operu u vrucoj vodi i onda zagriju u pecnici na 100°C desetak minuta. Na taj nacin kiseljene gljive mogu stajati i do godinu-dvije.

Tada gljive u staklenki zalijemo mjesavinom koju smo prije napravili, a ona se sastoji od: 2 l vode, 5 zlica secera (150 g), koje najprije prokuhamo 5 minuta, a pred kraj dodamo (po zelji) 20 zrna papra, 6-7 lovorovog lisca, gorcicu, lucicu, te pokrijemo i ostavimo. Nakon toga ulijemo 1 litru 9% alkoholnog octa i tom mjesavinom zalijemo staklenke skoro do vrha, a na kraj dodamo sloj ulja i dobro zatvorimo. Pohranimo u hladnu i mracnu prostoriju. Povremeno treba provjeravati bistrinu kisa, kojega bacimo ako se zamuti, u tom slucaju napravimo novu octenu kiselinu te njome zalijemo gljive.

Ja sam kiselila varganje
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Solea » 16 kol 2011, 23:39

koristim samo metalne poklopce. bez celofana.
teglice možeš pripremiti tAAKO da ih čiste staviš u hladnu pećnicu i zagriješ na 100°C pa držiš još par minuta.
inače, ja nekada okrećem a nekada ne.
a i ovisi šta radim. recimo džemove ili ajvar ponekad okrenem, kisele krastavce ne okrećem.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la mrava » 17 kol 2011, 07:27

Evo recept za pinđur, ja sam ga radila prošle godine, provjereno je dobar, još ga imam i jednako je ukusan kao i kad je pravljen:

8 kg rog paprike
1-2 glavice češnjaka
4-5 ljutih feferona (kiselih)
1 l rajčice iz tetrapaka
7,5 dl ulja
sol, esenc

Papriku očistiti i ispeći u pećnici. Ne treba guliti. Samljeti.
Staviti u dublju posudu i peći u pećnici na 250°C zajedno s rajčicom. Dok počne ključati, dodati ulje. Peći 10-ak minuta, premjestiti na štednjak, dodati mljevene feferone i mljeveni češnjak. Sve dalje peći na štednjaku. Dodati sol i esenc po ukusu uz probavanje.
Vruće uliti u staklenke. Pasterizirati 10 minuta na 100°C. Ostaviti u pećnici do sutra i sutradan ih zatvoriti. Ja sam koristila plastične poklopce.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Qwerty030 » 17 kol 2011, 07:42

ivana,
kao sto babalu rece moze li se probati sa sampinjonima(ipak su mi pristupacniji od vrganja)?

Mene jos interesuje kako pravite ajvar?Jela sam dosta puta pravi domaci ali ukusi uvijek razliciti..Kod mene klasika paprike/patlidzani..
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bellina » 17 kol 2011, 09:24

Mrava - od ove količine koliko teglica izađe? Pretpostavljam da je dosta s obzirom da ide 8 kg paprika, ja bi išla na manje. I što je "esenc"?

Edit: i s obzirom da nemam mašinu za mljevenje neće biti problem ako se sve ovo što bi se trebalo samljeti, nasjecka?
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mazilica » 17 kol 2011, 11:28

imaš blender? kratko u njemu samelji. za pinđur ionako ne treba sve biti glatko kao za ajvar.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 17 kol 2011, 11:38

esenc=octena esencija
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la JiA » 17 kol 2011, 12:47

dosla vidjet je l to bubidea sprema zimnicu :shock
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la mirbi » 17 kol 2011, 12:52

Mene nisi uočila? Jesam li to postala priznata tegloperačica? :lol
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Bubidea » 17 kol 2011, 12:56

JiA je napisao/la:dosla vidjet je l to bubidea sprema zimnicu :shock

:hahaha

ali ja spremam zimnicu

ne nesto puno, jer dosta toga baka odradi, ali sada polako i ja pocinjem, kako je ona starija i starija

za sada sam napravila pekmez od jagoda i marelica i ukiselila sam nesto cikle
na jesen cu jos cikle i radit cu ajvar

jesam te iznenadila, priznaj :nokti

a jos da ti velim da imam svoje paradajze, koje sam ja sadila i okapala i zalijevala :cool
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la JiA » 17 kol 2011, 13:02

:shock

:oops:
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la mazilica » 17 kol 2011, 13:15

ide voda. kisko je 9% ocat, za zimnicu ti treba 3%. znači razrjeđuješ vodom.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivanaiv » 17 kol 2011, 14:01

Qwerty030 je napisao/la:ivana,
kao sto babalu rece moze li se probati sa sampinjonima(ipak su mi pristupacniji od vrganja)?

Mene jos interesuje kako pravite ajvar?Jela sam dosta puta pravi domaci ali ukusi uvijek razliciti..Kod mene klasika paprike/patlidzani..

Mogu gljive po izboru,ja sam ove godine prvi put ih radila a imala sam vrganje

mmar,ne ide voda,kad uradis onako kako sam rekla i ostavis preko noci ujutro imas sasvim dovoljno vode,cak ti i ostane na kraju jer povrce pusti svoju vodu,kako ga trpas u tegle i stisces na kraju ces moci jako malo doliti vode,tako da nis se ne sekiraj,bitno je da povrce nije frisko ubrano,treba malo odstajati :mah
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrava » 17 kol 2011, 15:05

Bellina je napisao/la:Mrava - od ove količine koliko teglica izađe? Pretpostavljam da je dosta s obzirom da ide 8 kg paprika, ja bi išla na manje. I što je "esenc"?

Edit: i s obzirom da nemam mašinu za mljevenje neće biti problem ako se sve ovo što bi se trebalo samljeti, nasjecka?

Esenc je nerazrijeđeni ocat
Meni je izašlo 6,5 teglica
Ja sam mljela u blenderu
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la ivanaiv » 18 kol 2011, 00:07

mmar je napisao/la:Ivanaiv, znači bez vode? I kako to misliš povrće odstoji? Odstoji kad ga naribam, ili odstoji pa ga onda naribam? I koliko vremena odstoji?

I šta znači da pomiješam sol, šećer i kisko? Samo to promiješam, ništa ne treba kuhat? Kisko alkoholni pretpostavljam, ne vinski ili jabučni?

Kakav je to ribež za kupus, jel može to na mesoreznicu sve? Tak inače naribam kupus za salatu.

Dakle koja sam ja :plavusa

Znaci ovako,ja sam svoje povrce brala i tek sam sutradan radila salatu,oko podne narezala sve i zalila tekucinom,stajalo do sutradan ujutro,
kazu da ne valja tek ubrano povrce spremati jer se lakse pokvari pa zato je bolje jedan dan ga ubrati i sutra spremati.
Dalje to sa tekucinom,stavis u zdjelu alkoholni ocat ovaj obicni 0,9 %,u njega stavis sol, secer i vinobran,nista se ne kuha,par puta promijesas,jako brzo se to sve otopi i prelijes salatu.
Ja sam ribala na ribez jer mi je bilo jednostavnije i brze,sasvim je svejedno kako ces rezati,mozes sve i rucno,nema pravila,ljepse je kad je tanje narezano,papriku i paradajz zeleni moras ionako rucno rezati.
Samo ti pitaj ako nesto nije jasno,kad napravis prvi put sama vidjet ces koliko je jednostavno ;)
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Priprema zimnice i tegli za zimnicu

PostPostao/la fancy » 25 kol 2011, 12:55

Ove godine smo se bas razmahale po kuci :mrgreen Imamo svoju basticu, pa smo vec svasta nesto spremile :dada Sok od malina, sok od kupina, dzem od istih, te jos malo od jabuka i mrkve, paradajz sos u veeelikiiim kolicinama, djuvec i sataras za zamrzivac, mahunica hrpu...jos hocemo kisele krastavce, ajvar, pindjur i mijesanu salatu. Tegle u rernu da se zagriju, nemam pojma koja temperatura, oko 100, 150, na 10-15 minuta, i sipamo u vruce, malo vratimo u rernu, pa poklopac. Samo metalne poklopce stavljamo, nesto ne volim plasticne. Bez celofana.
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Priprema zimnice i tegli za zimnicu

PostPostao/la she » 16 ruj 2011, 06:12

Ja sam krenula sa likerima pa nastavila sa zimnicom tako da će moji ukučani ove zime piti višnjevac, kupinovo vino i kašasti sok od breskve a jesti kornišone, karfiol, cepanu papriku, mešanu salatu, flaširani paradajz, kečap, pečene paprike, ljute papričice, pekmez od šljiva i verovatno ajvar. I možda ostavim cveklu mada ja to spremim po potrebi. Ostalo mi je još naseckati paprike za friz i skuvati taj ajvar ako me ne bude mrzelo. Nešto se mislim da kupim onu 'mašinu' za paradajz koja odvaja semenke pa da pravim tomatino (imam bosiljak, paradajz je ultrajeftin...)
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.