Sada je: 17 tra 2026, 13:20.

Pomoć molim

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Pomoć molim

PostPostao/la mama.miamia » 17 kol 2011, 15:36

Ispričavam se unaprijed ako već negdje postoji tema, nemam puno vremena za pretraživanje...pakiram se za bolnicu a pitanje je : Idem na operaciju, poslije toga mirovanje itd., ne smijem dizati ništa teško itd., s obzirom da sam na njezi i da se nema tko brinuti o djetetu...dali moj muž ima pravo na bolovanje, po kojem članku, koliki postotak itd...Ako je već netko bio u toj situaciji ili je upoznat da mi pojasni. Hvala unaprijed!
mama.miamia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Pomoć molim

PostPostao/la micika » 17 kol 2011, 15:44

Znam da tvoj muž ima pravo za njegu člana obitelji ali tek kad izađeš iz bolnice. Dok si u bolnici ne.
Što se tiče djeteta i prava da otac ostane doma dok si ti još u bolnici...bojim se da je to samo do dogovora u firmi gdje on radi. Da li bi mu dali slobodno, godišnji... :(
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 18 kol 2011, 09:26

to bi nam Irena mogla reć ...
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 18 kol 2011, 16:02

micika je sve napisala...
Njega člana obitelji ( muž njeguje ženu npr.)
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe - supružnika s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 15 radnih dana.
Uvjet za ostvarivanje prava je da osiguranik živi sa supružnikom u zajedničkom kućanstvu.
Pod zajedničkim kućanstvom smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda obitelji.
Naknada plaće iznosi 70% od osnovice za naknadu.
Od prvog dana obračunava ju i isplaćuje poslodavac, na teret sredstava HZZO-a, s time ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.
Pravo na naknadu plaće ne pripada osiguraniku za vrijeme dok se nalazi na godišnjem odmoru, odnosno plaćenom dopustu.
Za vrijeme dok je bolesnik u bolnici - ne može supružnik ostvariti plaćeno bolovanje za njegu supružnice - jerbo je ista u bolnici - gdje " je već njeguju na račun HZZOa".
Zakonom nije predviđeno da za to vrijeme supružnik koristi bolovanje za čuvanje djeteta. Jer bi tako svi zaposlenici koji nisu dobili mjesto u vrtiću za svoje kikaće mogli tražiti "bolovanje" za čuvanje djeteta. Bolovanje je kako i sama riječ kaže bolo- vanje a ne ču-vanje.
Zakonodavac ( ilitiga HZZO) ne precizira niti ovu njegu supružnika u potpunosti - logično bi bilo da se njega daje u slučaju da bolesnik ne može samostalno obavljati osnovne životne potrebe - prehrana, WC i sl - a ne " ne smijem dizati stvari" - računa se da bolesnik i ne treba "dizati stvari u kućanstvu" a dizanje stvari, peglanje i ribanje kade može zdravi supružnik obaviti i van radnog vremena ...
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama.miamia » 18 kol 2011, 17:13

nadicab je napisao/la:Za vrijeme dok je bolesnik u bolnici - ne može supružnik ostvariti plaćeno bolovanje za njegu supružnice - jerbo je ista u bolnici - gdje " je već njeguju na račun HZZOa".
Zakonom nije predviđeno da za to vrijeme supružnik koristi bolovanje za čuvanje djeteta. Jer bi tako svi zaposlenici koji nisu dobili mjesto u vrtiću za svoje kikaće mogli tražiti "bolovanje" za čuvanje djeteta. Bolovanje je kako i sama riječ kaže bolo- vanje a ne ču-vanje.

Ne treba mene njegovati, niti ja planiram dizati stvari po stanu niti ne znam ni ja kaj...Nisu mi problem zdrava djeca oni mogu i sami, dapače i pomognu mi kad treba, ali dijete od 10 godina (najstarije) ne može čuvati sestru koja ima cp i još dodatne dijagnoze...ona ima 25 kg...treba ju staviti na wc, obući joj pidžamu, potuširati ju itd., većina vas tu razumije šta sve treba, malo mi je glupo uspoređivati sa zdravom djecom koja nisu dobila vrtić, mi smo dobili tri puta tjedno po četiri sata i to ju moram nositi na prvi kat..., a i sklapam ugovor na određeno tako da sad ne možemo u vrtić do novog ugovora, no to sad nije tema...
Dakle ako sam ja dobila njegu do njene osme godine, ja se u tih osam godina ne smijem razboliti, a bože sačuvaj završiti u bolnici, jer nemam servis koji bi nju čuvao osim mog muža. Moj muž nema radno vrijeme od osam radnih sati (radi cijeli dan, kad je slobodan... slobodan je cijeli dan).
Pitali smo doktoricu, ali ona do sada nije imala takvih situacija i ne zna. Uostalom, ne bi ja ni komplicirala ništa da se radi samo o mojoj operaciji, muž bi uzeo godišnji i dobro, ali i Mia mora na operaciju u devetom mjesecu (obadvije noge i gips 4-5 tjedana). Obzirom da sam ja na njezi i da neradim, pretpostavljam da muž ne može dobiti bolovanje kad ona bude operirana...zato je ostavio godišnji da ga tada može iskoristiti.
No dobro...pogledat ću još malo po zakonima o soc. skrbi...bilo mi logično tu postaviti pitanje, jer sam mislila da je možda već netko imao takvu situaciju, hvala bogu ako nije znači da su nam bar mame zdrave :)
mama.miamia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IRENA » 18 kol 2011, 21:12

mama.miamia - ja sam shvatila da se radi o bolovanju tvog supruga za njegu tebe.... pa sam u tom smislu i odgovorila kako to HZZO tumači.
Pitanje roditelja njegovatelja -odnosno mogućnosti da se i taj razboli ( začudo) mislim da HZZO "ne dotikavlje" i da nije previđeno da dok je njegovatelj bolestan drugi roditelj koristi HZZO bolovanje da zamijeni bolesnog roditelja njegovatelja. Imala sam slučaj sa jednom obitelji gdje majka ima status rod-njegovatelja a otac je zaposlen. Treba dijete ( u kolicima, mentalna insuficijencija , 45 kg) voditi na preglede fizijatru, neuropedu i kardiologu - za sve imaju termine u jednom tjednu ) , majka nema vozačku, otac nije mogao dobiti HZZO bolovanje za pratnju djeteta jer dijete ima majku njegovateljicu a na moj upit kako da dođu do Varaždina na sve te pretrage odgovoreno mi je iz HZZOa da im pišem sanitet - to što sanitet košta , to što sanitet dođe po njih u 7 ujutro pa još okolo po selima skuplja ostale pacijente, pa ih iskrca pred bolnicom u 10 a oni imaju trermin u 13 h - to se HZZO ne tiče....
Kako sam tada to riješila neću nit napisat ovako javno.
Tako da mislim da HZZO tu neće imati razumijevanja.
S druge strane mislim da ni socijala nije o tome razmišljala i predvidjela što i kako za ovaj "kratkotrajni" slučaj kada poradi bolesti njegovatelj neće moći ostvarivati svoj "posao" roditelja njegovatelja - u slučaju dugotrajnije ili trajne nesposobnosti rod.njegovatelja vjerojatno treba pokrenuti postupak za prebacivanje tog statusa na drugog roditelja (ako ga ima) :dunno Nekako mislim da bi ova situacija bila slična onoj kad se razboli neki "privatnik" - npr. odvjetnik/liječnik ili štajaznam - razboli se, ima pravo na "bolovanje" ali bez naknade od osiguravatelja ( HZZOa) do 42 dana, a za vrijeme radne nesposobnosti (ako ima unaprijed ugovorene poslove) plati nekog drugog da te poslove obavi .
Postoji mogućnost da nadl. LOMica tvog muža pošalje "prema prigovoru" ( sad se to po novom zove "na zahtjev osiguranika") na LP HZZOa sa upitom za postupanje u ovom slučaju - pri tome se priloži tvoja med. dokumentacija ( iz koje je razvidno da nećeš moći pružati njegu bolesnom djetetu), dokumentacija djeteta i da se traži da odobre korištenje bolovanja za njegu djeteta tvom mužu za taj period.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama.miamia » 18 kol 2011, 21:31

Ma sve pet i mislila sam da si to tako shvatila, ja sam napisala da sam na njezi, ali eto moglo se shvatiti i da sam zbog sebe na njezi..., većina već zna od prije pa nisam naglašavala "njega djeteta"...sad me dugo nije bilo, preseljavali smo pa nismo imali priključen internet...
Zakonski nije predviđeno...bar ja ne mogu naći..., ali budemo već smislili nešto, doktorica nam je ok, zna cijelu situaciju i uvijek iziđe u susret, rekla je ona da će provjeriti što se može napraviti...u ponedjeljak se vraća s godišnjeg pa bumo vidjeli... :dunno
mama.miamia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 19 kol 2011, 18:56

moram priznati da sam te i ja shvatila kao i Irena u 1. postu
Zakonodavac je cijelu priču loše zamislio (mi smo se kao Udruga bunili i tražili promjenu, ali nas zakonodavac po običaju nije šljivio)
Privremena nesposobnost i odmor njegovatelja

Članak 89.

(1) Roditelj njegovatelj ostvaruje naknadu i za vrijeme svoje privremene nesposobnosti za pružanje njege zbog bolesti kao i tijekom odmora, kada ne obavlja poslove njegovatelja, a dijete je povjereno na temelju uputnice na kratkotrajnu njegu i skrb drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi u kući, ili je upućeno na vikend-smještaj ili na povremeni smještaj tijekom godišnjeg odmora roditelja/obiteljskog njegovatelja po odredbama ovoga Zakona te ako je dijete na bolničkom liječenju najduže 2 mjeseca.

(2) Roditelj njegovatelj može koristiti odmor u trajanju do 4 tjedna tijekom godine.

(3) Pravo na status roditelja njegovatelja prestaje roditelju/članu obitelji na njegov zahtjev, ako više nije u mogućnosti pružati potrebnu njegu djetetu zbog svojeg psihofizičkoga stanja, ako zbog neopravdanih razloga ne obavlja poslove njegovatelja, ako se nalazi u pritvoru odnosno istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u trajanju većem od 2 mjeseca te smrću djeteta, roditelja ili njegovatelja.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 19 kol 2011, 20:31

Članak 89.

(1) Roditelj njegovatelj ostvaruje naknadu i za vrijeme svoje privremene nesposobnosti za pružanje njege zbog bolesti kao i tijekom odmora, kada ne obavlja poslove njegovatelja, a dijete je povjereno na temelju uputnice na kratkotrajnu njegu i skrb drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi u kući, ili je upućeno na vikend-smještaj ili na povremeni smještaj tijekom godišnjeg odmora roditelja/obiteljskog njegovatelja po odredbama ovoga Zakona te ako je dijete na bolničkom liječenju najduže 2 mjeseca.

Načelno je , daklem ipak, zakonodavac predvidio mogućnost te kratkotrajne nemoći i čak god.odmora roditelja njegovatelja... no ... Kako bi se u praksi ovo provodilo ?
evo na primjeru trenutne situacije mama.miamia -e:
Ona najavi CZSSu da je trenutno i kratkotrajno zdr.nesposobna pružati njegu - CZSS veli OK i ne prekida joj naknadu za taj period i onda "uputnicom" zaduži drugu fiz.osobu ( npr. oca djeteta, baku, tetku... susjedu?) ili pravnu osobu ( koga -npr. ustanovu za zdr. njegu u kući ? ) da obavlja posao kojeg inače obavlja roditelj njegovatelj. Da li onda za taj period i plati tu drugu fizičku ili pravnu osobu ? Predmnijevam da da - mislim da bi otac to radio i zabadava - samo što ne može za taj period ne ići na posao( jer bu dobil otkaz) no druga pravna osoba to ne bude radila zabadav ( mada mi i ne pada na pamet koja bi to pravna osoba trebala biti?) . Isto tako CZSS može dijete kratkotrajno uputiti i u neku ustanovu ( ako nema drugog rješenja)- što je horror varijanta ( bar meni a vjerujem i vama).
Ne znam da li je neki CZSS već rješavao ovakve situacije - ako jest - bilo bi dobro da znamo kako to ide... pa ako netko zna nek javi.
Ja nekako vjerujem da takvih situacija još nisu imali jerbo se obitelji uvijek nekako krajnjim snagama snađu - ili poslodavac ima razumijevanja pa ocu dade neke slobodne dane ( plaćene ili neplaćene) ili se nekako "zmulja" bolovanje , ili uskoče bake/dide (tko ih ima) ili bolesni roditelj njegovatelj ipak preko svojih snaga pruža njegu....
Baš ću u pon zvati moj CZSS da pitam jesu li imali ovakvih situacija i kako su ih rješavali.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama.miamia » 20 kol 2011, 12:39

A joj, to mi se čini tako komplicirano...ipak ćemo linijom manjeg otpora, najgore dok ja ne iziđem doma, a onda ja mogu i moram...sve će biti dobro :)
mama.miamia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la verona » 20 kol 2011, 15:55

Ja sam također bila u bolnici i nije imao tko čuvati dijete. Suprug je zamolio našu pedijatricu da mu otvori bolovanje na dijete (rekao je o čemu se radi) i ona je to uradila ( ne znam na koju dijagnozu) ali je napravila samo je trebala potvrda sa odjela na kojem sam ležala da sam u bolnici i do kada ću otprilike biti, radi opravdanja. Radi se o tome da li je voljna to uraditi, ta imaš dijete sa pp.
[i]Vaša djeca nisu vaša djeca, ona dolaze kroz vas, ali ne od vas. I premda su s vama, ne pripadaju vama. Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli, jer, ona imaju vlastite misli.
verona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la pepita » 23 sij 2012, 14:07

što kad mama koja ima status roditelja njegovatelja ostane trudna? ;) kako to rješavaju ?
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.