Sada je: 08 kol 2026, 11:19.

tekući vs. detrđent u prahu

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

koji je bolji detrđent za pranje veša, tekući ili u prahu

1. tekući
23
62%
2. u prahu
14
38%

Ukupno glasova : 37

tekući vs. detrđent u prahu

PostPostao/la brigita » 25 kol 2011, 13:47

prvi puta sam probala ovo ljeto tekući persil i učinilo mi se kao da je puno bolji od detršenta u prahu.
zanima me koji je po vašem mišljenju bolji detrđent i koji vi koristite
hvala
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: tekući vs. detrđent u prahu

PostPostao/la brigita » 25 kol 2011, 13:49

ha, uspjela sam napraviti anketu :yess
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la milka » 25 kol 2011, 13:52

ja za bijelu robu koristim prašak i to dm-ov jer ne vidim razliku izmađu skupljih i jeftinijih, a sve sam ih probala. a za tamnu obavezno tekući jer mi se znalo dogodit da mi prašak ostavi bijele fleke po odjeći. ariel tekući mi je užasan, roba mi je grozno smrdila od njega, na vlagu. :angry
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nana1971 » 25 kol 2011, 14:22

za tamnu robu tekući Coral, za sve ostalo mi je svejedno. Kombiniram jedan i drugi jer je neki majstor rekao da nije dobro isključivo tekući deterdžent koristiti... jel to istina ili mit, ne znam.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Barbi » 25 kol 2011, 14:24

A jel Nano, to prvi put čujem, mogla bih i ja onda nekad prašak kupiti :lol Ja naime samo tekuće, lakše mi nalijevati nego grabiti :mrgreen i to je isključivi razlog.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Rimaithor » 25 kol 2011, 14:24

nije ti dobra anketa, premalo opcija :mrgreen

za bijeli na 60/90 koristim prašak, za sve ostalo tekući (direkt u bubanj u onoj posudici) :mrgreen
Najdraži mi je Dreft za šareno a Coral iz mullera za crno rublje.
Za prašak je i meni svejedno jel Persil, Ariel, Tide...
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la lastavica » 25 kol 2011, 14:28

Rimaithor je napisao/la:za bijeli na 60/90 koristim prašak, za sve ostalo tekući (direkt u bubanj u onoj posudici) :mrgreen
Najdraži mi je Dreft za šareno a Coral iz mullera za crno rublje.

ovako i ja, samo što tekući nalijem gore :)
a od praškastih koristim Ariel
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Sreca najveca » 25 kol 2011, 15:20

a kak to s tim nalijevanjem tekućeg gore? nema veze što on odmah pobjegne dok još mašina nije ni počela prati?
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la lara.b » 25 kol 2011, 15:24

Pa ne pobjegne.
Ima mlaznica koja ga pomoću vode ispere unutra kad je vrijeme, ovisi o programu kad će to biti.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 25 kol 2011, 15:26

Nisam napisala,
koristim Dreft za šareno i crno + Rubel za bijelo.
Šareni stavljam u posudicu u bubanj, ali sam prije znala kao i prašak (zato sam ovo gore pisala).

Možda se tebi samo čini da on odmah iscuri :dunno
Ili mora tako ako nema namakanja i sl.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 25 kol 2011, 16:04

Ovo da se ne pere samo tekućim je iz onih uputa nekog majstora na Rodi:

- Ovdje je napisano sve i svašta, i hrpa gluposti i nedoumica, piše anonimni serviser osvrćući se na različite savjete pročitane na forumu. Prvi i osnovni savjet glasi: perilicu treba najmanje dva puta godišnje temeljito očistiti, a i više puta ako perete samo na nižim temperaturama: ne višim od 40 stupnjeva za pranje masne i radne odjeće, pelena i dr. Zlatni savjet: bijelo se pere na 95 stupnjeva, nikako na nižoj temperaturi jer će jedino tako ostati bijelo i perilica nikada neće smrdjeti.
Krenimo na temeljito čišćenje. Evo što veli naš majstor dobričina: potrebna vam je soda za pranje - to je natrijev karbonat koji dolazi na tržište u obliku anhidrida kao prah i u obliku kristalne sode koja je natrijev karbonat dekahidrat (češća varijanta). Prodaje se u poljoprivrednim apotekama kao kristalna soda za čišćenje bačvi. Kristalna soda je tri puta slabija od anhidrida.
Natrijev karbonat možete i sami napraviti. Dovoljno je kupiti kilu sode-bikarbone u bilo kojem većem dućanu, što košta oko devet kuna. Nikako ne kupovati one male paketiće od 40 grama po četiri kune jer je to čista pljačka.
Sodu-bikarbonu (natrijev bikarbonat) staviti u čisti pleh i peći u zagrijanoj pećnici na najvišoj temperaturi jedan sat. Neće se ništa dogoditi ni pećnici ni vama. Soda bikarbona otpušta po jednu molekulu CO2 i H2O zagrijavanjem te prelazi u lužnatiji natrij karbonat. Da, to je ona soda za pranje koju su koristile naše bake za sve namjene. Može se kupiti u prodavaonicama bazenske opreme, jako je jeftina. Pogledajte američke stranice o sodi (waching soda) i sodi-bikarboni (baking soda).

Perilicu ćete očistiti sodom-bikarbonom u sedam koraka

Postupak temeljitog pranja perilice obavit ćete bez rublja.
1. Otopiti kilogram kristalne sode ili 300-400 grama čiste sode u prahu u kipućoj vodi (ne u aluminijskoj posudi jer će pocrnjeti kao u perilici posuđa).
2. Otvoriti vrata od mašine i usuti u bubanj 3-4 litre vode.
3. Na to sipati u bubanj otopljenu sodu, zatvoriti vrata.
4. Uključiti program za bijelo, 95 stupnjeva (samo pranja, naravno), mašina uzima ostatak vode i pere… (da ne bi brzo ispumpala ovo što smo stavili, nikako ne staviti na predpranje). Uključiti i tipku intenziv i tipku wasser plus ako postoje. Znači peremo na 95 stupnjeva praznu mašinu. Što duži program, to bolje.
5. Program ide do kraja, zaključno sa svim ispiranjima i centrifugiranjima.
6. Kad je program gotov otvoriti filter i očistiti ga.
Tijekom pranja može se umjereno pjeniti u bubnju: to je nataloženi deterdžent iz perilice koji soda čisti jer se ona ne pjeni. Soda izvrsno otapa u vrućoj vodi nataloženu masnoću, omekšivače i ostale naslage u mašini.
7. Postupak ponoviti, ali ovaj put s običnim alkoholnim octom.
Ocat možete usuti u dozirnu posudu dok se mašina puni vodom ili kad je već napunjena. Znači, opet program na 95 stupnjeva (samo pranje) i usuti litru octa.
Nemojte slušati svakakve savjete, kao onaj da treba usuti ocat i sodu bikarbonu pa onda staviti mašinu na centrifugu. To je za američke mašine koje uglavnom nemaju grijač, peru agitiranjem, slabo cijede, očajno peru, treba stavljati klora da bi rublje bilo bijelo…

Na redu je dozirna posuda

Naravno, mora se prati i dozirna posuda: izvucite je vani, operite octom i dobro isperite. Unutrašnjost posude je malo teže očistiti, a zna biti i crna od plijesni ako nikad nije čišćena. Uzmite praznu štrcaljku, stavite u nju pola varikine i pola vode, promućkajte i dobro pošpricajte unutrašnjosti, uzmite staru četkicu za zube i na posao. Sve to može i s Domestosom, običnim razblaženim natrijevim hipokloritom koji plaćate oko 12 kuna. Poslije treba pošpricati s čistom vodom i uključiti na perilici zadnje ispiranje na prazno. Da, posuda za deterdžent zna jako smrdjeti i biti puna praška i omekšivača te crna ako se ne brinete o njoj.
Čišćenje rupa za vodu u dozirnoj posudi - uzmite čačkalicu i ako možete doći do rupica kroz koje utječe voda, bacite se na posao.
Na dovodnoj slavini treba povremeno očistiti mrežicu, a i na mašini isto - to je onaj dio gdje crijevo ulazi u mašinu. Naravno, treba redovno čistiti filter.
Nemojte upotrebljavati Calgon. To je komercijalna prijevara kupaca i čisto bacanje novca. Deterdženti u prašku sadržavaju dovoljno omekšivača vode. Nijedan serviser nije vidio mašinu u onakvom stanju kao što je ona iz reklame - vjerujte. Uostalom, jeste li ikad vidjeli onako zamazanu perilicu posuđa ili štednjak kao u reklami. To nakon normalne upotrebe jednostavno nije moguće. Nemojte dopustiti da vam ispiru mozak, savjetuje naš serviser.
Slijede još neki savjeti: nikako nemojte koristiti samo tekuće deterdžente, oni nemaju dovoljno omekšivača vode i ne peru dobro. Najbolji strani prašak koji možete naći u Hrvatskoj je Dash. Ovo što se prodaje iz uvoza radi se za istočno tržište sa smanjenim udjelom aktivnih tvari. Dobre su i Denk-mit tablete u DM-u za pranje bijelog rublja. Neki domaći deterdženti su također dobri: Rubel univerzal za bijelo, Faks, itd.
Koristite samo pola propisane količine i dodajte žlicu natrijevog karbonata (soda). Sodu nemojte koristiti za vunu, nemojte je otapati za čišćenje perilice u aluminijskoj posudi.
Pri svakom pranju, osim vune, poželjno je dodati žlicu sode-bikarbone. Sigurno ste primijetili da vam roba smrdi nakon pranja nekim prašcima za šareno. Soda-bikarbona rješava taj problem, možete dodati i dvije žlice bez problema, a može se upotrijebiti i umjesto omekšivača, kao i ocat.
Ne zaboravite - mašina na prazno, program za bijelo, u dozirnu posudu dok voda ide staviti jednu žlicu klora i program pustiti da sam završi.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la lara.b » 26 kol 2011, 09:18

Ja se ovih stvari držim, više-manje.
I zbilja kalgon za veš mašinu ne koristim, to mi je bacanje novaca.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jopic2 » 26 kol 2011, 09:26

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 17:20; ukupno mijenjano 1 put/a.
jopic2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la saptacica » 26 kol 2011, 09:29

A kao ste s onim gel kapsulama? Ja jučer kupila za šareno jer mi je netko nahvalio, ali nisam još isprobala.

Inače: šareno-tekući, bijelo-prašak. I drago mi je da je to mašini i majstoru milo :lol .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la lara.b » 26 kol 2011, 09:54

saptacica je napisao/la:I drago mi je da je to mašini i majstoru milo :lol .

:lol O da, pogotovo gospođi mašini.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Vindaloo » 26 kol 2011, 10:56

Isto ko i saptacica, sareno tekuci persil ili ariel, bijelo posteljina, rucnici i sl.- prasak.

Al cesto znam svasta zamijesat i za sareno- i prasak i tekuci i malo oxivenisha, bude tu i octa s omekšivačem :lol
Vindaloo
Vindija Westwood

PostPostao/la somnus » 26 kol 2011, 11:34

Ja isto za bijelo prašak, a za šareno i bebine stvari i pelene tekući. Često mijenjam prašak, tražim se još.
Zna li tko kako se sviđa mašini/robi/okolišu homemade sredstvo koji se radi od sapuna i sode?
slika
slika
somnus
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lara.b » 26 kol 2011, 14:05

somnus je napisao/la:Zna li tko kako se sviđa mašini/robi/okolišu homemade sredstvo koji se radi od sapuna i sode?

Mašini se sigurno sviđa, ali ti neće baš nešto dobro oprati veš. Kolegica je isprobavala i kaže da ništa ne opere. Ali baš ništa.
Ja još planiram probati sa onim oraščićima, ne daju mi mira.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la milka » 26 kol 2011, 14:44

saptacica je napisao/la:A kao ste s onim gel kapsulama? Ja jučer kupila za šareno jer mi je netko nahvalio, ali nisam još isprobala.

Inače: šareno-tekući, bijelo-prašak. I drago mi je da je to mašini i majstoru milo :lol .

meni su grozne, ništa oprale i smrdila mi roba. govorim o ariel gel kapsulama
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 26 kol 2011, 14:54

:ajme A kupila sam i veće pakiranje :ajme
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la milka » 26 kol 2011, 15:00

i ja sam bila kupila veliko, za ne falit :ajme i onda ga dala materi, mislim se možda je do mašine. i ona je bacila u smeće :/
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TanjaMT » 27 kol 2011, 09:46

ja iskljucivo tekuci, e sad da li ariel ili persil - kako mi padne pod ruku, tj. koji je na akciji u bipi trenutno :mrgreen
problema sa kamencom generalno nemam, ni kod perilice ni kod sudjerice. ova voda je dosta mekana, moja sudjerica i nakon 10g izgleda ko nova. a ona u zg kod sveki je :ajme :ajme
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la mrcinela » 27 kol 2011, 12:22

mi za bijelo koristimo u prahu a za šareno tekući
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LucyInTheSky » 27 kol 2011, 13:29

Deterdzent u prahu za sve.
Imala sam i Ariel gel kapsule za obojanu odjecu, meni su bile super, a i pakiranje im je jako zgodno. Jedino sta mi nije zgodno kod njih im je cijena. :mrgreen
slika
LucyInTheSky
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Crazy Daisy » 27 kol 2011, 13:39

nisam glasala, anketa je pre štura :dunno

koristim prašak za bijelo i svijetlo, tekući za tamno i crno.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la brigita » 27 kol 2011, 15:19

Crazy Daisy je napisao/la:nisam glasala, anketa je pre štura :dunno

za prvi put je sasvim ok ;)
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Crazy Daisy » 27 kol 2011, 16:28

:daj5 samo ubaci treću opciju za nas što šaramo :mrgreen
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la mirjana40 » 27 kol 2011, 20:58

Za bijelo prašak Persil(Ariel mi smrdi) a šareno tekući...Woolite i Perwoll ,zavisi koji je na akciji.Uzela sam Dreft za crno i uopće mi ne sviđa
mirjana40
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lara.b » 29 kol 2011, 09:30

mirjana40 je napisao/la:Uzela sam Dreft za crno i uopće mi ne sviđa

Dreft za šareno je super, za crno nije ni meni nešto.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la brigita » 29 kol 2011, 11:34

mirjana40 je napisao/la:Za bijelo prašak Persil(Ariel mi smrdi) a šareno tekući...Woolite i Perwoll ,zavisi koji je na akciji.Uzela sam Dreft za crno i uopće mi ne sviđa

kaj nije taj woolite i perwol samo za vunu i svilu?
:ajme
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.