Sada je: 06 kol 2026, 23:47.

IMAM VEPRA I SRNDAĆA

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

IMAM VEPRA I SRNDAĆA

PostPostao/la Tinica » 26 ruj 2011, 10:19

... stoji mi kod mojih u podrumu od jučer navečer i sad nemam pojma kaj da radim s tim? :dunno Pozvala sam susjeda da mi ga rastrančira i da mi složi neke komade ko u mesnici :conf
Da se razumijemo ja nemam pojma o kuhanju :faca a kamoli o toj divljači i bambijeve roditelje nema šanse da bi pojela :ajme ali mogla bi napraviti nekaj jednostavno pa zamrznuti tipa gulaša ili nekog umaka.. nitko ne treba znati koje je to meso pa samo skuhati njoke, krumpir ili tjesteninu ;) Jel ima neki jednostavan recept za to da nema puno peripetija oko toga?
Znam da puno ljudi vole to meso ali meni bi iskreno bilo draže da sam dobila par kila mješanog mesa ili filea :lol
slika
slika
Tinica
Sveta krava

Re: IMAM VEPRA I SRNDAĆA

PostPostao/la olja » 26 ruj 2011, 10:24

jaoj, tinice, oprosti, ali naslov je :hahaha
nazalost, iskustvo s divljaci mi je nikakvo pa samo offtopicarim, oprosti :oops:
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la titirlica » 26 ruj 2011, 10:24

uuuuu srneći gulaš...nedavno sam ga pravila...nema tu neke filozofije , osim dobro napacati meso ;)
Ja večer prije nego mislim praviti gulaš naribam luka, mrkve,natrljam meso senfom, sol, biber, češnjak, ulje .... šta ti volja, sutradan stavim kuhati sa svim tim u čemu se pacalo samo još dodam crvene paprike i rajčice i to ti se jaaako dugo krčka :mrgreen mada moram priznati zadnji puta mi se nije dalo (žurilo mi se ) pa sam sve to šiknula u ekspres lonac i ama baš nikakve razlike nije bilo, a gotovo za 45 min :yess
prilog-njoke ofkors

edit- zaboravih vinski ocat ili crno vino u pacu :mrgreen
Zadnja izmjena: titirlica; 26 ruj 2011, 10:47; ukupno mijenjano 1 put/a.
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rimaithor » 26 ruj 2011, 10:40

ja sam prošli vikend jela srneći gulaš kod prijateljice, dakle tako mekano meso da je bila milina.
saznam recept pa nadopišem.

Vepra možeš koristiti kao svinjetinu, meni je najbolji pečen, jedino ga je dobro napacati u octu s grincegom bar dan-dva ranije.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la boysmama » 26 ruj 2011, 10:48

Tinica, to ti je prava dragocjenost od mesa, takve delikatese nema u fileu :p

meni je stari lovac, tako da imam tu privilegiju katkad, svi se davimo u tom mesu :klopa

divljač na lovački možda?

ja divljač radim kao što bi radila i junetinu ili bravetinu na gulaš i dobe puuuno finija... dobro bi ti došao i express lonac, ako ga imaš, jer se dosta dugo kuha dok ne omekša... ali pac dan-dva ranije je obavezan!

ono standardno: koliko mesa, toliko i luka, i barem jednu glavicu češnjaka... luk izrežeš na sitne komadiće, češnjak ostaviš u komadu (svaki češanj) jer će se raskuhati u gulašu... prvo pržiš luk i češnjak do zlatnožute boje na malo ulja, dodaš malo soli da izvuče vodu, zatim dodaš na kockice izrezanog buta od vepra ili srndaća, opet dinstaš na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina (taman prije negoli počne zagarati)... tad sve skupa zaliješ sa crnim vinom (2 dcl) i miješaš na vatri dok potpuno ne ispari... onda dodaješ korjenasto povrće po želji (puno doprinosi okusu): izribanu mrkvu (dosta, npr. koliko i luka), pastrnjak, korijen celera, peršina, korabicu, možeš malo i koncentrata od rajčice... kad se sve fino ugusti i izdinsta na ulju, dodaješ sve začine (sol, papar, majčinu dušicu, malo curryija, crvene paprike...) i pola jabuke i dvije-tri suhe šljive, zaliješ sa dosta vode i još 2 dcl vina i pustiš da sve lagano krčka na laganoj vatri satima :lol ili staviš u exspress lonac na pola sata... ipak treba paziti da se sve skupa ne prekuha, jer vepar recimo i dalje bude malo tvrdkast ako se prekuha, samo mu se počnu vlakna mesa odvajati i postaje kašast, a to želiš izbjeći... to meso nikad neće biti meko ko piletina, ali to ni ne treba biti... kad otvoriš express lonac, kuhati do željene gustoće i dodati pred kraj malo maslinovog ulja za okus te muškatnog oraščića i lovorovog lista (jer oni budu pregorki ako se dugo kuhaju)... eto... gulaš za pet, a nije puno jak, ali je zato jako fin i gust (od silnog luka i povrća)...

ako su primjerci bili mlađi, mogu se i jako fino spremiti pečenjem uz dugotrajno zalijevanje i laganu temperaturu u pećnici, ali ako su stariji vepar i srndač, ipak će biti malo žilavi i jaki... procjeni sama po kilaži... kad je meso skoro gotovo, dodaju se krumpiri i peče se još dok krumpir ne bude gotov i dok ne poprimi taj fini sok, oni budu fino smeđkaste boje...

može se od tog mesa raditi i mesna štruca, ako ti odgovara mljeveno meso inače... samo se fino začini i peku se u pečnici manji komadi kao pljeskavice npr. da meso bude bolje pečeno...

evo, cure pisale istovremeno ;)
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Rimaithor » 26 ruj 2011, 11:03

e da, vepra obavezno smrzni, on je kao hobotnica, puno je bolji/mekši nakon smrzavanja.

Ovakav sličan rasol radim za vepra:
Sastojci:
•2-3,5 litre vode
•10 zrna papra
•300 gr zelenja (mrkve i peršina)
•2 glavice crvenog luka
•2,5 dcl octa
•1 kocka šećera
•2-3 lovorova lista
•U hladnu vodu, staviti sve sastojke, mrkvu, luk i peršin isjeći na komadiće, sve sastojke promiješati, te staviti lagano prokuhati (5 minuta).
Ostaviti da se ohladi.

Staviti meso u posudu (ne u plastiku!), posoliti, te preliti rasolom, tako da bude skroz pokriveno. Okretati meso svaki dan i držati na hladnom mjestu 5-6 dana. Maksimalno može stajati do osam dana u marinadi. Ja držim u frižideru, jedino zimi kad je vani hladno stavim u špajzu s otvorenim prozorom.

Boysica, dobar je recept :5 jedino bih maksimalno odgodila dodavanje paradajza, tek pred sam kraj kuhanja kad je meso već posve mekano dodam paradajz.
Zadnja izmjena: Rimaithor; 26 ruj 2011, 11:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la brigita » 26 ruj 2011, 11:27

blago tebi :zivili

ja bi napravila neki čobanac
brigita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tinica » 26 ruj 2011, 13:45

Ajme cure moje drage :ajme :ajme pa ja neke pojmove po prvi put čujem :ajme rasol :ajme :ajme
Upravo išla u Muller po vrečice za duboko zamrzavanje... za početak mi treba veliki lonac a do sada je u kuhinji bio zastupljen samo onaj za kuhanje špageta :faca
Ak sad počinjem pilati po ovim receptima... istrančirat ću vas gore nego susjed ovu divljač :hahaha
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 26 ruj 2011, 13:47

ajme, nisam znala da se vepar mora smrznut :oops:

mi ga uvijek pacamo dan ranije, al nismo nikad smrzavali.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Rimaithor » 26 ruj 2011, 13:50

thal, pa ne moraš, ali je ovako mekši (skracuje se vrijeme pripreme) :)
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Tinica » 26 ruj 2011, 14:17

Ajmeeee boysica sasd sam išla iščitavati i pokušati u glavi uopče zamisliti cijeli taj proces. Sad mene laika nešto zanima ak se to stavi sve u express lonac kak podlijevam? Svaki put ga otvaram ili? :conf
Drugo pokušala sam malo modificirati ove recepte pa sad recite jel ovo ima smisla ili ne? Molim vas nemojte se smijati iskreno prvi put je tako nešto u kući totalni sam početnik. :ajme
Dakle: PAC: Dan prije meso stavi u crno vino koje je pomiješano sa vodom + dvije žlice octa, (pola pola tak da prekrije meso), malo češnjaka, prstohvat klinčića, i žlicu soli, i dvije suhe šljive.
U lonac staviti žlicu masti i 1,5 dcl ulja. Kad se ulje zagrije na to se stave 4 velika luka koji je narezan na kockice.
Vatra se smanji i dinsta dok luk totalne dok ne povene i zatim se stavi unutra meso i 3 lovorova lista, šaka peršina i 5 češnja češnjaka, malo bosiljka, i ružmarina. Dinstati sve skupa na laganoj vatri. Svako malo dodaj vodu (odnosno onaj pac) i to se sve mora kuhati 1,5 sat. Onda se stavi sol, žlicu vegete, i tri žlice paradajza iz tube pomiješan sa vodom. Podlijeva se po potrebi sa onom vodom od paca.
Jel može tak? Kaj da još ubacim da izgubi jačinu jer ne vjerujem da će mi malac htjeti uopče probati ak se jako osjeti to meso :dunno A kak to miriši? :ajme
Ja bi da mi to izgleda onak blago ko junetina, teletina, piletina... nije poanta u žilavosti nego u tom teku. :ajme Nismo mi naučeni na tu divljač ;)
Ma ustvari ja bi to divlje meso željela pretvoriti u ovo naše domaće da ga mogu iskoristiti ko "normalno" :hahaha
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la folne » 26 ruj 2011, 14:38

Ma nije ti baš sad takva razlika između vepra i obične svinje. Bar meni nije. :dunno
Savjet koji sam ja dobila je da se nakon što se luk dinsta neko vrijeme na njega baci crvena paprika i dinsta dalje zajedno s njim i kao blaže sjeda na želudac. :dunno Ako su lagali meni, lažem i ja. :mrgreen
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la thalia » 26 ruj 2011, 14:39

folne je napisao/la:Savjet koji sam ja dobila je da se nakon što se luk dinsta neko vrijeme na njega baci crvena paprika i dinsta dalje zajedno s njim i kao blaže sjeda na želudac. :dunno

i doda se malo folne :mrgreen
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la folne » 26 ruj 2011, 14:39

Bez nje niš. :lol
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Rimaithor » 26 ruj 2011, 14:40

svakako malo folne :lol

folne je napisao/la:Ma nije ti baš sad takva razlika između vepra i obične svinje. Bar meni nije.
Ni meni :)
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la boysmama » 26 ruj 2011, 15:03

ma, nije ti to tako velika razlika u okusima, malo intenzivniji okus, ništa strašno... ono što te gulaše od divljači čini jačima i teškima su obično hrpa jakih začina (papar, ljuta paprika, feferoni, i sl.), koje ja izbjegavam ili stavljam minimalno... ako ćeš divljač raditi ovako kako sam ti ja napisala, sa hrpu povrća to povrće će ga ublažiti i dati mu finu notu, skoro ko junetina će ti imati okus... samo finije...

ekspres lonac ne otvaraš nakon što si ga zatvorila, pustiš ga da kuha pod tlakom na najslabijem plinu, ali prethodno moraš dodati veću količinu vode da ti ne bi tijekom kuhanja šug zagorio... onda se ta preostala tekućina isparava i ukuhava nakon otvaranja lonca, kad je meso skoro već potpuno meko.

i pravilo za ekspres lonac znaš, mora proći barem 15-20 minuta otkako si ugasila plin do kad ga otvaraš da ti ne bi pod tlakom sve šiknulo van... da li je spreman za otvaranje provjeravaš kad ti iz onog pipca (ispušnog ventila, iberlaufa) više ne šišti vodena para...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Tinica » 26 ruj 2011, 15:04

Ma uzimam i nju :lol
Ma nije ti baš sad takva razlika između vepra i obične svinje. Bar meni nije.
A jačina? zakaj onda stavljaju sve to unutra da ublaži tek? :dunno
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la folne » 26 ruj 2011, 15:05

Pa stavlja se sve slično i u pašticadu, a ne zato da ubije junetinu, nego da se dobije fini umak.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Helena71 » 17 stu 2011, 12:01

Dobili i mi vepra pa citam vase recepte i pripremam se.
Veceras ce u pac. Kad najranije dolazi u obzir kuhanje, sutra navecer?
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la boysmama » 17 stu 2011, 12:48

Helena, može sutra navečer...

zaboravila sam u onaj recept dodati da ja svu divljač nakon rezanja sirovu prvo "posušim" na neprijanjajućoj tavi na plinu (bez ulja) da iz njega izađe suvišna voda i da dobije finu koricu koja drži ostatak mesa unutra sočnim...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Dudley » 10 pro 2011, 00:09

Evo dobili i mi komad vepra, oveći komad. Kaže Mm-ov frend lovac da je to bio mladi vepar i da je to kare.
Ja sa dijelovima mesa skroz na vi :p
Ok, znači imam veprov kare.
Htjela bih ga sutra popodne napraviti za goste, onako, cijeli taj komad ispeći u pećnici...što da radim?
Da ga sad odmrznem i napacam? Što stavim u marinadu?
Jel to premalo vremena?
Koliko se to cca peče?
Pomagajte.
I tak... :lol
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.