Sada je: 11 lip 2026, 19:50.

vađenje krajnika/mandula

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: vađenje krajnika/mandula

PostPostao/la mamaDEA » 20 pro 2010, 12:45

swenova mama je napisao/la:kakav crni peti dan, nas su drugi dan bacili iz bolnice vanka. U petak ujutro su ga zaprimili, operirali, u subotu oko 11 isao je doma. Oporavak je bio prilicno tezak jer je bio izmucen od svih upala koje je imao u godini dana.

identično
uz to da je tijekom oporavka imao svako-noćne bolove uha, 14 dana . užas!
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dory » 26 pro 2010, 17:29

Kod nas dijete prime dan prije operacije, idući dan operacija...2-3 dana nakon op. zahvata ide se kući...grozno mi zvuči da isti dan prime dijete i operiraju- i idući dan van :strah kod nas djeca kad idu van su stvarno sasvim ok. dođe se 7 dana nakon izlaska iz bolnice na kontrolu kod liječnika koji je radio zahvat i to je to...
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la swenova mama » 26 pro 2010, 18:06

meni grozno zvuci da ostaje nepotrebno u bolnici bez roditelja da ga utjese, na rezimu bolnice sa vizitama i gasenjima svjetla i opcenito u bakterioloskoj sredini na koju nije naucio.
Vani, na Zapadu, standard je da se osoba prima u bolnici samo ako mora i ide van cim se moze. nema nikakve potrebe da nakon operacije krajnika dijete ostaje nociti sedam dana. Nikakve.
U teoriji prime ga dan ranije, prije operacije, ali ga puste da ide doma, dovedes ga na dan operacije.
ne kuzim zasto zvuci ruzno da ga se operira isti dan i drugi ide doma?
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Dory » 26 pro 2010, 18:28

meni je stvarno dan uoči operacije i idući dan mala bila baš koma, blijeda, iscrpljena, izbacivala je puno sukrvice i nekako mi se čini da je ipak bolje da je tih i takvih dana pod kontrolom liječnika...treći dan je bila već sasvim ok ali je imala blago povišenu temperaturu - 4.dan je bilo sve ok i išla je doma - znači ukupno je bila 5 dana u bolnici...Roditelji manje djece mogu boraviti s djecom cijeli dan i noć...a roditelji veće djece mogu dolaziti rano ujutro i odlaziti oko 22.....
Vjerojatno se može dogovoriti s liječnicima da se i ranije ide kući...ne znam, ali u pravilu ostaje se 4-5 dana (može se izbjeći taj dan prihvata prije operacije-onda se dijete dovede prije večernje vizite i prespava u bolnici)
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mater » 28 pro 2010, 23:34

Moj maleni bio na oper. 16.10., ima 3 god., prezadovoljna sam kako je sve prošlo. Od samog postupanja prema nama i djetetu(svaka čast sestrama, cili dan su ga nosale, čak su mu čitale pričice) pa do oporavka sve je bilo o.k. Operaciju smo čekali 6 mj jer je bio mlađi od 3, ali, brate moj, spasili smo se, to više nije isto dijete. Nema upala(streptokok), ne hrče, bolje govori i udeblja se 2 kg jer je napokon počeo jesti kako Bog zapovida. Uglavnom, bilo mi je užasno jer nisam bila s njim,ali stvarno bez obzira koliko su mali toliko su i jaki i prilagodljivi, ali opet kad smo išli ća (dan nakon op.) par sestara ga je došlo poljubiti i oprostiti se s njim, tako da mi je bilo puno lakše jer sam znala da su se brinule za njega, a poslije mi je i sam to reka(kad je iša u salu dozvolili su mu da ponese omiljenu pričicu). Oporavak proša dobro,dobili u bolnici plan prehrane,šta i kako,par dana lošeg zadaha i malo povišene temperature, tako da nakon 7 dana je bio ko nov. Inače bili smo u KBC St i moram reć svaka im čast, ja zadovoljna.
Mater
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ciara » 29 pro 2010, 00:26

obavezno rezerviraj apartman ko ga imaju i to kreni odmah
meni je bila već ugovorena operacija ali nisu imali slobodan app na sv. duhu pa smo morali čekati 2 mjeseca operaciju
jer ja je nisam htjela ostaviti samu
ujutro su nas zaprimili, operacija traje svega 20 minuta za pola sata ti je u sobi
buđenje je grozno al bolje kad su mama i tata tamo
obavezno traži nešto protiv bolova jer se samo neće sjetiti
doktora ne očekuj al sestre su bile jako dobre i uvijek u prolazu
ujutro su nas otpustili ali kad sam je spremala ispovraćala se dva puta pa smo zadržani do sredine dana prikopčani na infuziju
zato savjet ako dijete neće jesti cijeli dan a vjerojatno neće jer ih boli
traži infuziju navečer pa će već ujutro biti ko novo

ako imaš kakvih pitanja samo pitaj!

i da mi smo imali problema sa povećanim mandulama i hrkanjem tj. gušenjem u snu (trebali smo vaditi samo treću)
pobrala šarlah i ostala pozitivna na streptokok i tako doktor rekao da odlaze sve 3
nakon merkura i klaićeve molila sam pedijatricu da nas uputi "normalnom" otorincu jer 4 godine navlačenja su mi bile previše
sve pohvale sv. duhu i primarijusu Čaniću! (sad je u mirovini)
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sirenam » 14 sij 2011, 11:48

Molim članicu Mater za savjet. Moj dječak od 6 godina bi trebao u lipnju na vađenje sva tri krajnika u KBC Split. Možeš li mi reći tko je sudjelovao u operaciji kod tvog djeteta (anesteziolog i otor.), jer mi se čini da si prilično zadovoljna ishodom? I da li o nečemu trebamo povesti računa,jer obično iskustvom postanemo "pametniji". Hvala.
sirenam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Duga » 13 tra 2011, 07:33

Buhtlica je napisao/la:da apdejtam :D
bili kod otorinca, kaže da su krajnici hipertrofični (i treći) i da mora na operaciju, sva tri. :/ op je zakazana za 15.6.
sad ne znam jesam li sretna ili ne... s jedne strane se užasavam operacije, anestezije, svega, a s druge se nadam da će onda manje biti bolestan...

edit: to će se odigrati na rebru pa ako imate neke tips and tricks. može li se ondje ostati s djetetom preko noći?

Buhtlice, kakvo je stanje i šta ste konačno odlučili?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Buhtlica » 13 tra 2011, 10:16

idemo 15.6. na rebro. nema nam druge.
eto, sad opet ima šarlah. ako je streptokok udaljen od njega na pola kilometra, svejedno će ga on pokupiti. :(
nadam se da će nakon op biti bolje.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 13 tra 2011, 11:33

Miš mali, čitajući iskustva mnogih mama, uvjerena sam da će nakon toga biti jedna sasvim druga priča.
Držite se :hug
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Buhtlica » 13 tra 2011, 13:24

hvala :hug
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 13 tra 2011, 19:05

buhtlice, bit ce bolje nakon op, vidjet ces. Sw nijednu upalu grla, tj. nijednu gnojnu anginu nakon op nije imao :hug
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Buhtlica » 13 tra 2011, 21:14

takve me vijesti stvarno razvesele jer mi je ovoga već dosta. :roll
hvala :luv
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 14 tra 2011, 07:11

Mojoj je u siječnju otorinac preporučio vađenje trećeg, a ova dva će vidjeti tokom operacije. Onda se desilo ono s crijevnom beštijom i još smo u tom filmu. A ja, kako vrijeme prolazi i kako mi se čini da joj je hrkanje znatno blaže od kada je malo sunca granulo, u sve sam većim premišljanjima, frka me op, a opet, znam, ako i progura ovako, s jeseni kad krene kompliciranje viroza :| .
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mamaDEA » 14 tra 2011, 12:15

buhtlice, nakon vađenja krajnika, moj j. je neopisivo bolje i niti jedna jedina upala uha od koje sam imala slomove živaca
mamaDEA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Carlito » 17 tra 2011, 17:56

Moj Karlo je stalno imao gnojnu anginu, upalu uha, streptokok.... ma svako cudo je imao... malo malo pa temperatura 40. Nije imao ni 3 godine kad smo isli na operaciju. Bili u Sibeniku. Sve je proslo super, oporavak idealan- 2 sata poslje operacije normalo je pio ledeni caj i nije se zalio da ga ista boli. Dan nakon operacije isli smo doma. Jeo je kasastu hranu i sve bilo super. On se ponasao kao da nije ni bio na operaciji. Od operacije je proslo godinu i 3 mjeseca i do sad je imao par puta temperaturu- viroza. Djete je napokon zdravo i ja sam presretna. Inace izvadili su mu sva 3 krajnika. Dok je imao krajnike, bio je glavni u bolnici, svako malo smo zavrsavali na hitnoj jer bi temperatura bila 40 a nismo je mogli spustiti nikako.
Inace sto su manji lakse podnesu oporavak i manje ih boli.
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 06 srp 2011, 13:14

Buhtlica je napisao/la:bili kod otorinca, kaže da su krajnici hipertrofični (i treći) i da mora na operaciju, sva tri. :/ op je zakazana za 15.6.
sad ne znam jesam li sretna ili ne... s jedne strane se užasavam operacije, anestezije, svega, a s druge se nadam da će onda manje biti bolestan...

Jeste "odradili"?
Molim te, napiši koji red kako je i šta bilo; nas to čeka...
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Buhtlica » 06 srp 2011, 14:53

hB, sve je dobro prošlo.
izvadili sva tri krajnika (na rebru), ja sam ostala s njim preko noći, drugi dan išli doma.
nekoliko se dana žalio da ga boli grlo, pio je puno tekućine, jeo kašasto. u par navrata ga je baš jako boljelo, on inače nije mimoza, a sad je i plakao od boli. ali to je bila neka kratkotrajna bol, onako zaboljelo ga, trajalo 2-3 minute i prestalo samo od sebe. samo ga je jednom dulje boljelo pa sam mu dala lupocet.
kontrola prošla, sve ok.
uglavnom, naravno da mi nije bilo lako ni za vrijeme op ni poslije kad ga je boljelo i bio je sav jadan, ali eto, prošlo i nadam se da će sada biti sve bolje što se boleština tiče.
btw, dr. rekla da tako velike krajnike dugo već nije vidjela, promjer 3 i 3 i pol cm.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 06 srp 2011, 14:56

super, super, super! :proljece
i bit će puuuno bolje, vidiš koliko se namučio
e, neka je iza vas, blago vama
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Buhtlica » 06 srp 2011, 15:13

sretno i vama!
a kad idete? imate dogovoreno?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 15 srp 2011, 14:50

:roll
ništa ne znam
trebala zimus, pokupila crijevnu beštiju opaku, proljetos imala kozice pa se ne smije ni nakon toga, onda dobila herp anginu, ajd to je virusno pa joj nisam dala atb iako joj ordiniran :roll ( zbog one priče kako treba min 2 tjedna bez njega biti) i, voila, evo nas u srpnju...ne znam ni šta ni kako, bojim se jeseni, kad krene...
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Buhtlica » 16 srp 2011, 09:01

joj :hug
J je tako zaredao stept angine. pa mu je nakon popijenog atb-a (trećeg po redu), dr. dala dvaput ekstencilin da izdrži zdrav do op. jer inače ne znam kako i kad bi išao.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 16 srp 2011, 12:47

Nisam pametna, ona je do sada imala jednu streptokoknu anginu ( znači, to se uopće ne pika - za sada nije vrijedno spomena), otorinac je, nakon moje izjave da hrče noću, nema šta ispuhati iz začepljenog nosa, nego se sve slijeva iza pa od viroze se sve zakomplicira i dođe do temperatura i bronhitisa zbog tog sekreta ( i to je razlog zašto su nas poslali otorincu jer se često viroza pretvori u bakterijsku upalu, a krene sa začepljenim nosom i slijevanjem sekreta) , rekao da zine i odmah nakon toga preporučio da treba vaditi treći...ova dva jesu veća, ali su zaštita i njih će na operaciji stisnuti da vidi ima li gnoja pa će u toku operacije vidjeti šta s njima, ali ovako ih ne bi vadio. E, sad, kud sam se usfrkala operacije i anestezije, kud je ona, k'o za inat počela puno manje hrkati nakon toga, kud me muči da je on vidio stanje trećeg samo pomoću onog ogledalca kroz usta, u trenu ( inače je tip maher svog zanata), a ja sam :loce...znam i da iskusan otorinac ako je takvo stanje može to i tako vidjeti, a ja sam k'o mlada - i bi i ne bi :roll , a stisne me već na pomisao jeseni, viroza, začepljenog nosa, visokih temperatura, atb, bolovanja , ona k'o pjenica :whew

sad sam se malo izjadala :mrgreen
nek' ste se vi riješili toga :proljece
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Duga » 05 lis 2011, 11:58

Dakle, u kolovozu, odstranjen joj je treći krajnik, a druga dva laserski smanjena nekih 60% i tako svedena unutar nepčanih lukova (dakle, bili su joj ogromni, ali očito je procjena bila takva da vrijedi ostaviti dio tkiva kako bi ipak imala zaštitu).

Jučer joj je dijagnosticirana streptokokna angina (imala je 24 sata visoku temperaturu, skidala se samo brufenom i brzo vraćala, nos malo curi - prozirno...i to su bili svi simptomi).
Doktorica joj pogledala grlo i vidjela da je streptokokna, dobila Silapen kroz 10 dana. Baš me zbediralo, jer sam, k'o mali Ivica, mislila kako će ju tako ozbiljnije stvari zaobići i da će biti buckasta i šmrkava i vesela, bez temperatura koje me živaca koštaju :loce...

Što se naših krajnika i operacije tiče - nije počela bolje jesti, a jučer je fasovala streptokoknu, dobra strana je što sad kad zine ima otvor, do operacije su joj, u punom zdravlju, praktički bili pospajani ždrijelni krajnici s resicom čim bi rekla "aaaa" :shock, i u najmanjoj virozi je strašno hrkala.

Ima li tko iskustava da je operirao krajnike, a život im nije postao savršen po tom pitanju te, ukoliko ima, savjet kako se još boriti protiv streptokoka osim /uz atb?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la IINA » 05 lis 2011, 12:47

Nije vam život savršen jer su krajnici još uvijek tu...
Bez obzira na veličinu.
Nadam se da se varam, ali mislim da niste niš napravili po pitanju
streptokoka. :/
I nisam niti znala da se i kod nas prakticira to smanjivanje.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 05 lis 2011, 13:09

Nadam se da se varam, ali mislim da niste niš napravili po pitanju
streptokoka. :/

Da, no zahvat i nije napravljen zbog njega jer je s njima imala samo jednu anginu.
Čini se da nam je tako "grah pao" i da bi tako bilo i da su cijeli išli van...

I nisam niti znala da se i kod nas prakticira to smanjivanje.

Da, uglavnom se radi vani, kod nas rijetko.
Zadnja izmjena: Duga; 05 lis 2011, 13:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Buhtlica » 05 lis 2011, 13:09

slažem se.
i ja mislim da ako su krajnici tu, da i opet mogu biti žarište infekcije. bez obzira što su manji.
ja to onako kao laik. :)
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 05 lis 2011, 13:14

Tak je Buhtlica.
Koji je bio primarni cilj onda?
Sori, pišem brzinski, nemram trenutno čitat unazad. :oops:
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 05 lis 2011, 14:57

Sori, pišem brzinski, nemram trenutno čitat unazad. :oops:

jebogapatak IINA :cool

Primarni cilj je opisan u mom četvrtom postu odozdo (uključujući ovaj) i nije uopće vezan za streptokok.
Na forumu još samo jedna forumašica opisuje da joj je dijete radilo isti zahvat kao i mi, doduše ona van Hr...možda se javi sa svojim iskustvom.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la IINA » 06 lis 2011, 08:37

Znam ko opisuje smanjivanje krajnika :yess
Činilo mi se da je problem u trečem kod vas, zato pitam...
Idem sad pročitat o čem se radi. :mrgreen
IINA
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.