Sada je: 11 lip 2026, 19:50.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la Ina66 » 30 ruj 2011, 06:48

angel dobro piše - palenta kuhana nakon jabuke i pomiješana s pasiranom jabukom
isto tako se mogu kuhati i ostale žitarice
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la booboo » 02 lis 2011, 13:21

milkyway je napisao/la:Izmedju uvodjenja skupina (zitarice, voce povrce ) radi se razmak od dva tjedna.

pomogla si :) pojasni mi ovo za skupine - prava sam plavuša :D voće i povrće je u jednoj, žitarice u drugoj ili?
slika

slika
booboo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la milkyway » 02 lis 2011, 14:19

Ma nsi i ja sam imala 15 pitanja, a kad sam krenula jos toliko hehe. Voce jedna povrce druga zitarice treca. A moram priznat da u ova dva mjeseca smo zitarice skroz izsikanirali, posto je brdo sezonskog voca, a povrce tek nadavno krenuli :D, kontam ima toga i po zimi hehe. Samo treba pazitda je od nekog poznatog, jer nikad nezna s cim je spricano, ak nema onda je hipp i bolji od nepoznatog. Voce ne treba kuhat, treba gulit i radije rendat ili gnjecit nego pasirat. Jer kasnije kad se naviknu na pasirano kad nalete na komadic izbljuckaju sve sto su pojeli....tog sam se sjetila za sad...
slika
slika
milkyway
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la adry » 02 lis 2011, 15:03

Ja nisam radila razmak od dva tjedna, zapravo sad prvi put čujem za to. Vodila sam se tablicom dohrane koja ima ovdje i malo sam škicnula u ovaj dnevnik dohrane pa sam si sama složila kako bi to kod nas izgledalo. Naravno, nije baš sve išlo po planu ali srećom moja mucica voli da jede.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la booboo » 02 lis 2011, 22:26

milky, šta se pasiranja tiče...ja sam jučer dobila mladu friško ubranu blitvu, očistila ju, skuhala u vodi 2 min tek da uvene i propasirala mikserom. potom sam je zamrznula. nisam znala kako bih drukčije mogla usitniti blitvu? kužim za mrkvu, krumpir, ribu, ali blitvu?
šta se tiče pasiranja, ja čula neke savjete tipa da se bebama pasira dok ne izrastu prvi zubići, da se potom može gnječiti u veće komade - kao, tad to mogu počet žvakat i kidat. to mi je nekako imalo smisla pa sad ne znam jesam li u krivu?

adry, ja se isto držim ininog dnevnika. nekako mi najlakše štreberski iskopirat šprancu pa se po njoj vodit, pogotovo dok se ne uhodamo. i Ante obožava jedenje žlicom.
slika

slika
booboo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 03 lis 2011, 08:02

Bebe žvaču desnima, prvi zubići služe eventualno za lakše otkinuti komadić, al budući da se radi o sjekutićima teško da bi njima mogli žvakati. No koordinacija pokreta čeljusti koja je potrebna za žvakanje uči se s vremenom, treba vježbe, nejde preko noći. Ako beba ne reagira loše na manje komadiće, može se nuditi (meka) hrana koja je samo usitnjena jako vilicom, da ima još neku teksturu odn. da nije skroz glatka kašica. Posebno nakon 6, 7 mjeseci starosti.

Blitvu bi i ja izmiksala štapnim, jer iz mog iskustva lisnato poput blitve dok su skroz mali teže probavljaju, odn. ako se samo nascjecka - isto tako izađe van kak je i ušlo. :ajme
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la booboo » 03 lis 2011, 10:16

@Diami, hvala. vidim u tablici da blitva ne ide prije 11. mjeseca, mislim da sam vidila u tablici u knjižici 'sretno dijete' da ide odma. očito se treba držat samo jedne tablice :ajme na koliki je rok uopće preporučljivo da smrznuto povrće boravi u zamrzivaču?
slika

slika
booboo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la milkyway » 03 lis 2011, 10:37

Booboo moj savjet je da dajes sta je svjeze. Po toj tablici mi bi do sad jeli samo kruske i jabuke i to kupovne ovak klopamo sve svjeze i domace. Meni je rekla pedica da tako i dajem samo po njenoj spranci. A nema te tablice koja ti garantira sta ce djetetu pasat, dajes polako gledas jel mu pase i to je to. Dok se pogode sezona i tablica djete jede jabuke do 1 godine. Mi nismo imali nikakvih problema ni sa smokvama ni malinama a ni sljivama :D
slika
slika
milkyway
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 03 lis 2011, 13:49

Da, u biti postoji više različitih tablica. I kod mog pedijatra visi jedna u kojoj su recimo blitva i špinat mislim već dosta rano, sa 7 ili 8 mjeseci. Ti sama biraš po kojoj češ se ravnati. Većina tablica se ipak slaže da neke stvari idu kasnije, koje su teže probavljive, tipa grahorica i slično, kravlje mlijeko poslije godine dana i tako.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la booboo » 03 lis 2011, 14:07

...bjelanjak i citrusi nakon god dana - to znam. u ovoj tablici blitva ide od 7og mjeseca. treba pratit dijete i ravnat se po tome, svatko je drukčiji.
slika

slika
booboo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la @ zaca » 05 lis 2011, 18:00

Evo mi muku mučimo još s palentom. Probala ju dati samu, s jabukom, s tikvicom i maslinovim uljem ali ne ide nikako :ajme . Inaće i jabuku i tikvice same voli jesti.
@ zaca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la adry » 05 lis 2011, 19:00

@ zaca - nemoj ju tjerati, pokušajte sa nekim drugim žitaricama ili nastavite kao dosad, a sa palentom probajte opet kasnije. Kod nas jabuka nije išla nikako na početku ali kad smo probali za dva tjedna bila je njam njam
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la angel » 06 lis 2011, 14:12

adry je napisao/la:@ zaca - nemoj ju tjerati, pokušajte sa nekim drugim žitaricama ili nastavite kao dosad, a sa palentom probajte opet kasnije.

angel
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la @ zaca » 06 lis 2011, 15:11

ma to sam i napravila. Danas papali prosene pahuljice prvi put. Bile su ok.
@ zaca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jogobela » 10 lis 2011, 14:00

Imam pitanje za iskusne mame:prošli tjedan krenuli smo s dohranom i to s rižom.Nije baš nešto oduševljena.Danas smo probali jabuku...ajme koje face je radila,kao da jede limun.Valjda joj je kiselkasto,uglavnom ne sviđa joj se nikako.E sad,dal da nastavim i dalje s jabukom ili da pređemo na nešto drugo?
8.4.2011. Petra
jogobela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrcinela » 10 lis 2011, 14:37

jogobela je napisao/la:Imam pitanje za iskusne mame:prošli tjedan krenuli smo s dohranom i to s rižom.Nije baš nešto oduševljena.Danas smo probali jabuku...ajme koje face je radila,kao da jede limun.Valjda joj je kiselkasto,uglavnom ne sviđa joj se nikako.E sad,dal da nastavim i dalje s jabukom ili da pređemo na nešto drugo?

a kkavu ste jabuku jeli? probaj na drugi način, npr. kuhanu, p. nije htio svježu u početku al kuhana je išla
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 10 lis 2011, 17:49

jogobela je napisao/la:Danas smo probali jabuku...ajme koje face je radila,kao da jede limun.Valjda joj je kiselkasto,uglavnom ne sviđa joj se nikako.E sad,dal da nastavim i dalje s jabukom ili da pređemo na nešto drugo?

nije da joj se ne sviđa, nego joj je novo i neobicno.
ponudis ustra opet i prekosutra opet. ako bas bude vracala ili bljuckala - bas obijala onda je to drugo.

nije cudno, mi smo dali poslije rize - krusku - ista stvar. sto je i normalno nakon finog slatkog milijeka sest mjeseci - sad ono - jabuka :mrgreen
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la jogobela » 10 lis 2011, 21:56

Jabuku sam skuhala i "sredila" štapnim mikserom... :)
Ma tako sam i mislila,dat joj još 2-3 dana.A nije bljuckala,samo je face radila.
Thanks cure!
8.4.2011. Petra
jogobela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gaga0305 » 11 lis 2011, 10:48

jogobela mom je osobito pasala skuhana jabuka,i onda u toj vodici ukuhana palenta, pa sve zajedno smiksano.cak se i meni svidjelo koja nisam ljubitelj palente ni u jednom obliku.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la srecica tara » 11 lis 2011, 16:40

Mislila san da ovdje necu nikad tipkat, ali eto, okolnosti nalazu drugacije.

Krenili smo s dohranom. Kopam po netu, citam tablice brosure, al sve mi je ovo puno inf. na puno mjesta :ajme
Izgubljena sam u svemu ovome. Raspitivam se na sto mjesta, al mislim da cu ovdje dobit sve odg. na punooo mojih pitanja.
Dakle danas smo krenili s mrkvom, papija je mozda 4, 5 zlicica, sve mu je cudno, al ajd, zadovoljna sam.

Sad mene zanima za dalje:
-dajem sad jos dva dana mrkvu, i onda napravit pauzu, koliko tocno pauzirat?
-nakon mrkve, jel mogu prijec na zitarice, npr. rizine pahuljice?
-onda se ponavlja isto, tri dana pa pauza?
-zatim nakon pauze od zitarice dal mogu npr. jabuku?
- i nakon tri dana jabuke, jel tada smijem radit kombinacije, i kojim redoslijedom?

Znam da ste sigurno puno puta ponavljale iz pocetka, al s ovim sam na VI :oops:
Pocela sam citat topic, jos nisam zavrsila, pa ako bi se nasla neka cura da mi ovo moje malo pojasni i odg. na pitanje da ne lutam posto sam pocela vec s dohramom. :mah
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adry » 11 lis 2011, 20:38

Srećice ja sam svaku namirnicu uvodila po 3 ili 4 dana i nisam pravila pauze. Kad uvedeš 2 ili 3 namirnice možeš kombinirati pa onda dodavati nove :)
Mislim da ti je dobra ideja da sad uvedeš neku žitaricu pa kako si i planirala jabuku i onda kombiniraj.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 11 lis 2011, 21:02

Pazi samo da ti mrkvica i riža jedno za drugim totalno ne zatvore bebu, moji su osjetljivi na to recimo. Kod nas riža, mrkva i banana zabranjeni jer odmah uzrokuju zatvor, no srećom nisu sve bebe iste.

Kao i Adry, ja isto nisam radila pauze. Mi smo dugo jeli samo po 4, 5 žličica. I sada još uvijek količinski malo pojede, 10 do 15 žličica recimo.

Kombinacije možeš raditi čim usvojite 3, 4 namirnice, s time da kod tako malih nije bitno kakve su kombinacije, može povrće s voćem, voće sa žitaricama kao i povrće sa žitaricama, može čak i (nešto kasnije) voće s mesom (npr. kod beba koje rado jedu voće, a nerado povrtno/mesne kašice).

Što se tiče izbora što dati sljedeće, izabereš si neku tablicu i pratiš, ima i tu na forumu jedna, pa onda daješ ovisno što ti je dostupno i praktično iz grupe namirnica za 6 mjeseci.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la srecica tara » 11 lis 2011, 21:35

Kombinacije možeš raditi čim usvojite 3, 4 namirnice, s time da kod tako malih nije bitno kakve su kombinacije, može povrće s voćem, voće sa žitaricama kao i povrće sa žitaricama,

E to me isto zanimalo, znaci moze se mijesat, super.

Pazi samo da ti mrkvica i riža jedno za drugim totalno ne zatvore bebu

dal bi onda bilo bolje da umjesto zitarica, iza povrca uvedem voce, pa iza voca zitarice? radi zatvora

Citala sam na ininoj tablici dohrane da je radila pauzu, zato pitam, neznam dal se u pravilu tako treba.
znaci nemora bit pauze izmedu .

ajde do sad kuzim sve, al zapet cu opet negdi pa cu opet pitat za savjet/prijedlog.
Hvala cure, puno ste mi pomogle za pocetak.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 11 lis 2011, 21:41

Vidi kako će reagirati na mrkvu. Ako ga zatvori onda bi bilo bolje uvesti sljedeće voće ili još neko povrće (npr. tikvicu koja u pravilu otvara). Ako ne bude problema, možeš pokušati i s rižom, pa opet vidi - ako reagira - lako prekineš na dan ili dva (to je prednost početka dohrane dok su male količine još, kad zapne, nije to još neka količina i lako ubaciti jedan ili dva dana samo dojenja/mlijeka, da se normalizira stolica). Pauza može i ne mora biti.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la srecica tara » 11 lis 2011, 21:56

Jos cu mu dva dana mrkvu davat pa cu kroz iduce dane pratit reakciju.
al evo danas je papija, i odma je predvecer kakija.
bitno da znam ovo sad za pocetak. :dada
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrcinela » 12 lis 2011, 09:40

srecica tara je napisao/la:
Citala sam na ininoj tablici dohrane da je radila pauzu, zato pitam, neznam dal se u pravilu tako treba.
znaci nemora bit pauze izmedu .

ja sam isto imala pauzu ali zato što sam taman krenula s nečim što otvara a on dobio proljev pa sam stala i nastavila zaa koji dan
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la booboo » 12 lis 2011, 12:29

tara, ja sam s Antom radila pauzu prvi put tri dana, znači nakon tri dana mrkve tri dana pauze. kakia je normalno, dvaput dnevno al me bila malo frka jer je bio početak pa sam tila pauzirat. onda kad sam mu uvela prosene pahuljice jea je to tri dana pa smo opet dan pauzirali i nastavili s kombinacijom mrkva+prosene pahuljice. kako je rekla Diami, to su s početka male količine "na žličicu" pa nije problem pauzirat koji dan.

jogobela je napisao/la:Imam pitanje za iskusne mame:prošli tjedan krenuli smo s dohranom i to s rižom.Nije baš nešto oduševljena.Danas smo probali jabuku...ajme koje face je radila,kao da jede limun.Valjda joj je kiselkasto,uglavnom ne sviđa joj se nikako.E sad,dal da nastavim i dalje s jabukom ili da pređemo na nešto drugo?

Ante mrzi jabuku. na topicu Početak - viewtopic.php?f=40&t=57707 - piše, citiram: "...ponekad bebe na određenu hranu reagiraju tek kad je njezina koncentracija u tijelu veća." možda je u tome stvar?

gaga0305 je napisao/la:jogobela mom je osobito pasala skuhana jabuka,i onda u toj vodici ukuhana palenta, pa sve zajedno smiksano.cak se i meni svidjelo koja nisam ljubitelj palente ni u jednom obliku.

možda će zvučat malo glupo al' nije zgorega provjerit - jel jabuku oguliš, narežeš na komade i staviš kuhat? i u kojem omjeru kuhaš palentu? strah me da se ne stvrdne kad se ohladi, kao kad je sebi kuham.
slika

slika
booboo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 12 lis 2011, 14:11

Srecica, nikakva pauza nije potrebna ako je s probavom sve OK. Svaku namirnicu dajes samu minimalno tri dana. Onda dajes novu namirnicu (npr. rizu) pa tek onda te dvije pomjesane skupa (riza + jabuka npr.)
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la gaga0305 » 12 lis 2011, 14:19

booboo samo ti pitaj,i ja sam s prvim imala isto takva pitanja. :D jabuku operem,pa je ogulim i ocistim od kostice i onda je na cetvrtine narezem i kuham.za palentu ti neznam rec omjer jer ja to odokativno,ali je napravim malo rijedje nego nama tako da kad se stvrdne ima finu formu kasice,nije ni pretvrda a ni prerijetka.otprilike na 2 dcl vode stavim 2 kasike palente.ako mi bude gusce pri kuhanju dodam jos vode.
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la srecica tara » 12 lis 2011, 16:47

tanjabb je napisao/la:Srecica, nikakva pauza nije potrebna ako je s probavom sve OK. Svaku namirnicu dajes samu minimalno tri dana. Onda dajes novu namirnicu (npr. rizu) pa tek onda te dvije pomjesane skupa (riza + jabuka npr.)

Razumin sad, hvala. Danas je isto popapija nekih 5 zlicica, bilo ej malo vani, malo u usta, al je proslo ok.
Stolicu je ima, skroz normalno. Tako da cu sutra jos mrkvicu i onda ako i dalje ostane ovako, prelazim odma na voce.
Vidim da ste sve manje vise krenule prvo s jabukom.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.