Sada je: 11 lip 2026, 20:22.

Školarci 2011/2012.

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 05 lis 2011, 23:16

E, bar bih tri godine bila na miru od trulih kapitalista. U tom periodu neka me ukinu skroz. Ajde, irena, dosta je bilo. Jedva emu prezivjela. sad kad je sve dobro proslo, da se ne bih ja umislila. Mislim da je moja reprodukcijska faza zavrsila.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 05 lis 2011, 23:16

:-))))) sad samo za gust!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 06 lis 2011, 11:07

martina mama je napisao/la::-))))) sad samo za gust!!!

Brzina ali oprez ;)
Jan danas piše test iz povijesti - ludo me zanima kak će to ispasti.
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 10 lis 2011, 16:26

Irena kako ste prosli na tjest is povijesti?
Mi ucimo na temu matrijahat i patrijahat. :cool
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IRENA » 11 lis 2011, 12:47

MAJA Skopje je napisao/la:Irena kako ste prosli na tjest is povijesti?
Mi ucimo na temu matrijahat i patrijahat. :cool

Ne znam još - danas trebaju doći testovi sa ocjenjivanja...
A ovo matrijarhat i patrijarhat - valjda si djetetu objasnila koji način je ispravan,pravedan i jedini mogući :dada
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 12 lis 2011, 10:35

Puuuno živaca i vremena izgubim učeći i pišući zadaću ali jučer smo se zabavili i nasmijali....

Pitanje: Što želiš biti kada odrasteš?
Luka vikne: Predsjednik!!!
Kažem mu da se skulira i razmisli ...
Luka: Gusar!!!
Sad mu kažem da nismo u crtanima i pričama i bajkama nego u stvarnom svijetu i neka ponovno razmisli...
Luka: Mmmmm, naprimjer... istraživač!!! :D
Kažem ok ajmo to sada napisati a on kaže: ne,ne ustvari doktor i lovac :D ali napisao je samo doktor i odlučio da lovac neće biti jer to više ne može napisati

Na pitanje što je po zanimanju tvoj tata odgovor je moj tata je vrlo zanimljiv... :D
I tak, trebaju mi i takvi dani kad me nasmije svojim ludostima ali se i on onda toliko počne smijati i još više glupirati i onda mu se pažnja rasprši pa dok se ponovno smirimo .... ajajajaj pa krenemo dalje i tako u krug...
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 12 lis 2011, 11:25

flipper..stvarno vam je zabavno ;) i tocno znam o cemu pricas..ima dana (u zadnje vrijeme cesto) kad ne bi jednu recenicu procitao ni za pola sata..nego 'blejanje' okolo..pipkanje po masini,okretanje kotacica na masini i ostale glupirancije...a jucer..ma za 10 min procitao cijeli tekst od jedno 13 recenica..wow!i to tocno kako treba...dakle slovo po slovo i onda bi rekao cijelu rijec..a inace cijelu recenicu proslovka i tek na kraju izgovori cijelu recenicu kako treba i to na nagovor..

neki dan je na jahanju rekao..dok je vrtio konja u krug..da je ko ringišpil na nogicama :rolf :rolf :rolf
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 12 lis 2011, 11:31

flipper, pa što fali biti predsjednik? cccc, nemajko jedna
Jučer Denis odgovarao njemački i profa ga pita - jel hoćeš 3 ili + pa da slijedeći put odgovaraš za bolju ocjenu?
On veli - može 3 :dada pametno dijete
Jučer je pisao prilagođen test iz matematike (prof donijela na sticku i umetnulau njegov komp) - sve je znao :yess
U višim razredima vidim da je mnogo veći stupanj suradnje sveukupno - neki profesori su zbilja zainteresirani da mu pomognu :yess
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 12 lis 2011, 15:16

nadice,to je stvarno lijepo za cuti..

mi imamo vise problema s ponasanjem nego s icim ostalim..
kaj se tice gradiva..super mu ide,sve zna...
ali grozno se ponasa...ili grize druge..ili prica pod satom i buni se da nece ovo ili ono..da nece da sad prica (ili pjeva) taj i taj..da ko sad to kise?itd...zna biti nervozan i mumljati (doslovno zujati) cijeli sat...
ne znam sto da radim..zna se razbijesniti,tuci sam sebe..to je i doma poceo..ako ne dobije tocno sto zeli kad zeli-udara se u glavu..recimo jede i zeli da mu ja pomognem a ja ne zelim jer znam da varivo zna jesti sam i onda pocne cendrati,kasnije i udarati se po licu....jel to razmazeno il nesto drugo?
jedan dan je divan krasan,sve zna sam a drugi dan bi ga zalijepila za zid....uhhhhhhh...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 12 lis 2011, 16:56

mislim da on jednostavno tako reagira jer mu je previše informacija koje njegovo tijelo dobiva i ne može naći odgovarajuću kontrolu nad time... samo strpljenja, kada mu to sve postane podosta poznato (a tome treba i nekoliko mjeseci), onda će već ići. Daj mu fore za snalaženje do kraja polugodišta - to vrijedi i za svu djecu, prvo polugodište je više upoznavanja i privikavanje, a manje učenje.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Otocanka » 12 lis 2011, 18:45

Pisanje slova (na moje iznenađenje) ide poprilično dobro. Doduše, ostala je na velikim pisanim slovima (u crtančici) jer mala u pisanki A nikako nisu išla.

Dio koji nam zadaje velike muke je crtanje ravnalom i određivanje sjecišta dviju crta. Nikako ne može shvatiti kako da pomiče ravnalo da bude u ravnini s točkama (ili krajevima crta - npr.za trokut). Čak i kad pogodi kako treba, crtu povlači iznad ravnala (ne naslanja olovku na ravnalo).
Problem sa sjecištima je što na zakrivljenim crtama ne može odrediti sjecište dok na ravnima to ide bez problema.

Da li je netko imao takvu situaciju? Kako ste to riješile? Imate li kakav savjet?
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 12 lis 2011, 23:42

otocanka..ne znam da li ti to moze pomoci..mislim da sam cak pisala gore o tome..mi smo isto sad ucili sjecista ia drian nikako nije mogao shvatiti sto je to dok nisam uzela neke konkretne stapice i pokazala mu...probaj s necim konkretnim..ili je kod vas problem samo u tome sto ne moze nacrtati dobro?
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 13 lis 2011, 06:31

Ovo sa štapićima je dobra ideja, konkretna.
I Luka isto tako piše samo velika slova i povezano sa lošom grafomotorikom isto tako teško mu je povlačenje crta uz ravnalo, tu mi ja držim jednu ruku na ravnalu ( njegovu ljevu ) a na desnu mu isto tako prislonim svoju ruku da olovku prislanja uz ravnalo, vodim ga. Njemu je tu potrebna pomoć a sjecišta kasnije zna odrediti.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 13 lis 2011, 09:16

:hahaha eto, koja prednost imati veliki stupanj invalidnosti - ne crtamo geometriju
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 13 lis 2011, 11:27

nadice,bas je lijepo da se znas tome nasmijati ;)
ja adrianu moram sve tako izmisljati konkretno...zato mi je i tako teska ta zadaca jer su knjige pune slika..i onda ja potrosim i sat vremena dok nesto izrezem i nalijepim od kartona da bi on dvije minute to pogledao...to je cijena redovne skole,ali neka,bila sam spremna na to..
sto se tice tih sjecista,ni adrian ih ne crta (mogao bi na foliji na kojoj se taktilno osjete crte kad se povuce silom)...zbog hemipareze mu je tesko..i onda mu ja sve nacrtam na foliji a on samo prstom odredi gdje je ta tocka gdje se sjeku..
neki dan su iz engleskog trebali rijesiti nesto iz radnih listica (koji me btw strase jer ne znam kako cu to sve)...ucili su pjesmu up and down..i trebalo je odgovarajucim stihovima staviti odgovarajuce slicice...zec kako skace gore ili dolje ili se vrti u krug ili stane...e sad..ja sam mu na brajici napisala stihove i onda sam kraj svakog stiha napravila kvadratic od one paste/ljepila koje kad se osusi ostaje nabubreno (ugl osjeti se pod prstima) i od rebrastog papira izrezala strelice (prema gore,dolje i jednu u krug) i na jedan papiric napisala STOP i on je sam odredio kud sta ide (u koji kvadratic) i ja sam to zalijepila..and that's that! ali...tek sam vecer prije skuzila da drugi dan ima engleski pa sam kasno navecer to crtala,rezala,lijepila (a preko noci se susi ta pasta) a odmah ujutro smo isli na jahanje a poslije jahanja drito u skolu...tako dam sam mu u autu objasnjavala sto sam napravilai ispitivala ga kud bi sta trebalo staviti i doma smo u 2 min to samo zalijepili i odjurili u skolu ...uf! nije ni cudno da dijete ima sizike u skoli kad nam je raspored takav kakav je..vise se stvarno ne stigne ni igrati...ja vise ne mogu ugurati niti vjezbanje na strunjaci uz taj raspored..ne znam kako vi uspijevate?a k tome treba i skuhati (kucu ne pospremam nit peglam jer to vrijeme si stvarno ne mogu priustiti)..pa on kad sjeden jeszi jede satima...naravno da nista ne stignemo...ahhhhhh...

nego,vezano za mumljanje u skoli..to je izgleda najveci problem..kao da to rijesim?on pod satom ( a i doma) jednostavno pocne zujati na glas i kao da je u nekom filmu ne moze ga se zaustaviti...smeta i drugima u razredu i za to vrijeme nista ne prati na nastavi...
grize prst i mumlja..bas ono mmmmmmmm..zzzzz....uuuuu...mmmmmmmm.....il pocne mahati rukama i glavom....ne bi to radio da je zainteresiran i zabavljen s necim..znam da to onda ne radi ali ja NE mogu biti s njim 24 sata i stalno ga necim zabavljati..a osim toga u skoli se nesto radi,kako mu moze biti dosadno?
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 13 lis 2011, 11:37

sa mumljanjem i zujanjem anulira zvukove iz okoline koji ga frustriraju/zbunjuju.
I iskreno, trebat ćeš smanjiti vanškolske aktivnosti jer je njemu to previše. MI zato nikuda niti ne idemo (PUŽ, društvo cerebralne) jer dok on odradi fizikalnu, učenje, igranje - prođe dan. A igranje i opuštanje mu je jako, jako važno jer bi inače svi puknuli.
Sada učimo iz geografije meridijane i paralele - pa ću i ja trebati na globusu iscrtati s tim kontur bojama te stvari (to sam radila i s reljefnom kartom Hrvatske koju sam skinula s poklopca bonbonjere) - naravno da Vinko Bek nema ništa od toga :baba
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 13 lis 2011, 16:09

nda..naravno...
a iskreno mi nemamo neke vanskolske aktivnosti...ide na jahanje 2x tjedno i to mora..radi hoda i svega ostalog...jos bih ga htjela upisati na plivanje preko vikenda jer je to isto radi opustanja misica...i to zato sto u malom domu vise nista nemamo...
nista drugo nemamo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 13 lis 2011, 17:51

lulamae - pa ovo vam je sve novo i napeto i adrian osjeti svu tu strku oko njega ( i u njemu samom) i škole...
Sjećam se ja našeg prvog razreda i moje potrebe da sve uvijek bude super i za 5 .. i čim bi nešto zaštekalo ( a zaštekavalo je) sam sva treperila i drhtala i žderala se...
Kad uđete u štos - uvjerena sam da će biti bolje ( lakše neće )
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Otocanka » 13 lis 2011, 21:07

lulamae je napisao/la:otocanka..ne znam da li ti to moze pomoci..mislim da sam cak pisala gore o tome..mi smo isto sad ucili sjecista ia drian nikako nije mogao shvatiti sto je to dok nisam uzela neke konkretne stapice i pokazala mu...probaj s necim konkretnim..ili je kod vas problem samo u tome sto ne moze nacrtati dobro?

Do crtanja nismo došle. Za sada ja crtam (ili radi na nacrtanom materijalu), a ona treba odrediti sjecište. Mislim da ju je dodatno zbunio dio koji su učili prije ovog - odredi točke kojima crta počinje i završava. Sada dijete pokazuje početnu i završnu točku, a sjecište je još jedna s kojom ju gnjavimo :ajme :mrgreen .

Svima puno hvala na savjetima. :hug Pokušat ćemo ovaj vikend sa štapićima i fashion bands-ima.
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IRENA » 14 lis 2011, 10:22

Samo da se (po) hvalim - pala petica iz povijesti. No to je bilo rel. jednostavno gradivo ( kameno doba). Sad krenuli sa silnim Asurbanipalima, Sumeranima, Asircima, Egipćanima, Babiloncima, Nabukodonosorom i Semiramidom-- bit će to pravi ( i) artikulacijski izazov. :ajme
Napravila sam mu kartice pa valjda nešto i zapamti.
Neki dan sam mu radila materijale iz geografije - Zemljina rotacija i revolucija i ja sam jedva skužila zašto se i kako mijenjaju godišnja doba na sjevernoj i južnoj polutki.
Mogu si mislit kako je vama čija djeca slabo vide ( ne vide) "predočit" im ovakve sadržaje. :/
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 14 lis 2011, 10:57

Samo da se (po) hvalim - pala petica iz povijesti. No to je bilo rel. jednostavno gradivo ( kameno doba).

Bravo Jan :5
A ti majko jednostavno gradivo eto ti sad :basnecu
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 14 lis 2011, 11:24

ajme..stvarno bi i ja to tesko zapamtila sva ta silna imena..dobra ideja to s karticama...ali mislim da bi moj adrian to zapamtio bez beda...pamti ko slon :D
a za jana,stvarno bravo..jedva cekam da mi poberemo koju :) ajmo sto sam nadobudna :)
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 14 lis 2011, 11:36

Bravo Jan :yess
Mi smo završili Krapinskog pračovjeka i Kramberger i Hušnjakovo brdo. Riječ neandertalac nemre ni zapamtiti ni izgovoriti
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 14 lis 2011, 11:54

lulamae je napisao/la:jedva cekam da mi poberemo koju :) ajmo sto sam nadobudna :)

A da te onda nazovemo Nadobudonosorida :mrgreen
A petica će bit ...
Glede ocjena - moj Vito će danas donijeti svoju prvu 2 - iz Hrv - probni test napisao najbolje u razredu a onda sav pun sebe za.ebao pravi test i ta će mu 2 u imenik - ne zna se tko će više plakat on ili ja :roll
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 14 lis 2011, 23:32

ajoj ..vito..vito...

mi smo jucer mjesili i pekli kruh i danas nosili u skolu..a ja sam to onako zdravo seljacki zamotala u plasticnu vrecicu i tutnula u torbu..dnas kroz prozor vidjela da klinci furaju kosarice ukrasene onim tableticima(malim stolnjacima)..trk u supu po kosaricu..peri prasinu s nje..i sve sam tako ustirkala da je bilo milina za vidjeti :D a njega u kosuljicu,prslucic,lijepe hlacice i nove CICIBAN cipelice..ma ko slika ;)

btw usli smo u Klub hodaca :joy :joy :joy danas bila na vjezbama i usetali unutra..dijelom zato sto ga ja stvarno vise ne mogu nosati a dijelom jer mu i ne ide tako lose a kad je treapeutica pocela vjezbati s njim rekla je da je sve super,da je prekrasan,da ga samo verbalno upozoravam na vanjsku rotaciju i jos neke sitnice..ugl dobilis mo dozvolu za hodanje po vani :joy ali samo uz mene jer samo ja znam sto smije a sto ne i kako to treba izgledati...uh,sto sam sretna..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 15 lis 2011, 07:27

Brano Adrian i Lu :joy
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IRENA » 15 lis 2011, 08:49

adriane i lu :yess
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 15 lis 2011, 15:34

lu i Adrian :yess :joy
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la nora28 » 16 lis 2011, 15:46

lu, bravo za tebe i Adriana, velika je to stvar :srca
Glede ocjena - moj Vito će danas donijeti svoju prvu 2 - iz Hrv - probni test napisao najbolje u razredu a onda sav pun sebe za.ebao pravi test

Irena, nešto slično se desilo i Evi, napisala jedina za pet probni test, drugi put pisali pravi, dobila 4 :roll
ne znam kako je kod vas ali nas rasturaju s domaćim radovima. ne stignemo ništa. ima toliko domaćeg¸da piše po dva sata u komadu, malo pauzira pa ide učiti. kad dođe iz popodnevne smjene sve to mora odraditi do večeri jer ujutro nas čekaju vježbe (svaki drugi dan, potrošimo sat vremena na same vježbe i sat na odlazak i dolazak) tako da nam je sve isplanirano do posljednje minute. ona je još tako zaigrana i željna igre i druženja da mi je baš bude žao. ljuti me što djeca imaju toliko za domaći, mislim da stvarno malo vremena ostaje za bilo što drugo. naporno je i drugoj djeci a kako ne bi bilo i nama koji uz sve to moramo ubaciti i vježbe, jahanje, plivanje..... :|
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 16 lis 2011, 18:17

nora..sve potpisujem...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.