Sada je: 17 tra 2026, 14:54.

Kortikalna atrofija mozga

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Kortikalna atrofija mozga

PostPostao/la ANGIE » 12 lis 2011, 22:40

Molim vas ako ima itko ikakvih iskustava s navedenim ili bar informacije da podjeli, bilo bi mi od velike pomoći...
ANGIE
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Kortikalna atrofija mozga

PostPostao/la alexandra » 15 lis 2011, 13:19

ovisi o čemu pričamo.
dijagnozi po rođenju ili posljedici neke traume, kemikalija, alkohola ......

uopćeno kortikalna atrofija po rođenju može značiti svašta i ništa, ovisi o kliničkoj slici djeteta, težini atrofije......neki ljudi nemaju pojma da imaju atrofiju i funkcioniraju sasvim normalno pa se slučajnim pregledom u starijoj dobi može dijagnosticirati čak i iznimno teška atrofija, koja nije ostavila nikakve posljedice, kod drugih čak i lagana može ostaviti velike posljedice, ovisno o tome koji dio mozga je zahvaćen....tako da, možda da malo preciznije postaviš pitanje, mogla bi dobiti i preciznije odgovore.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ANGIE » 15 lis 2011, 22:39

na posljednjem uzv mozga moje 8mjesečne curice u zaključku je stajalo suspektno na kortikalnu atrofiju. pedijatrica se ogradila te nas uputila neuropedijatru koji nije bio baš od nekih riječi... namjeravam i po dr mišljenje a do tad živit u neizvjesnosti...
ANGIE
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 16 lis 2011, 12:13

a kakva joj je klinička slika ( bez obzira na nalaz uzv-a), motorika, razvoj i ostalo? kakav joj je eeg?
u ovom slučaju ti je točno ovako kako sam ti napisala - može biti ama baš nikakvih posljedica, a može se dogoditi da su zahvaćeni neki centri, ovisno o tome gdje je atrofija locirana i kojeg je stupnja.
ako klinička slika djeteta odstupa u nekom području, onda ćete morat vježbat - bilo motoriku, bilo defektološki - ovisi u čemu se odstupanja vide. ako se dijete razvija normalno, neće biti potrebe za tim.
moja je imala srednje tešku atrofiju čeonog režnja, uz krvarenje. na magnetnoj sa 7 godina atrofije više nije bilo, odnosno mozak je normalno formiran jer je nabildan s milion informacija koje smo utočili u njega vježbom pa se ajmo reć laički "regenerirao".
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ANGIE » 16 lis 2011, 23:18

Eeg nismo radili, na vježbe već idemo jer kasni malo u motorici, slabije drži glavicu, inače rođena je ranije 5 tjedana hitnim carskim, došlo je do zastoja u rastu. U nalazu još stoji subarahnoidalni prostori blaže prošireni. nema nikakvih neuroloških odstupanja. U nalazu neuropedijatra sve uredno. Glasa se, smije, socijalna je, zdravog pogleda. Na uzv smo upućeni jer me zabrinjavao opseg njene glavice 8mj (biološki 7mj)-40cm, a rođena je sa 31 cm, nie bilo nikakvog zastoja, al uvijek je na donjoj granici.. zanima me da li je atrofija progresivna? da li će MR pokazati atrofiju ili što već? tnx na odg!
ANGIE
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 17 lis 2011, 13:14

u ovom slučaju atrofija obično ne progresira, nema razloga.
na magnetnoj se sve bolje vidi nego na uzv-u, ali sumnjam da ćete slati na magnet ako je dijete ok, ako vježbate i ako razvoj ide po planu. lijeka za atrofiju nema, kako je tako je, treba samo radit i pratit dijete u razvoju.
saznanje da li atrofije ima ili nema ne mijenja ništa, a magnet izbjegavaju kod malih, ako nije nužan, zbog anestezije. obično se čeka 6 ili 7. godina kad je mozak već dobro formiran i kad se može obaviti bez anestezije.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ANGIE » 17 lis 2011, 22:39

Alexandra puno ti fala na informacijama! kažeš da je i tvoja curica imala srednje tešku atrofiju, u čemu su se očitovala njezina odstupanja?
ANGIE
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 18 lis 2011, 13:29

kod nje konkretno je teško razlučiti što je bila posljedica atrofije što velikog obostranog krvarenja. ali motorički je odstupala gotovo 100% tj. bila je tetraparetnična i bila joj je pobrisana sva spontana motorika. kasnije joj je dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra. al to opet ne možemo znati da li se dogodilo zbog traume mozga ili zbog loše sreće.
ono što znam je da se atrofijom nitko nije puno smarao (a bila je pod paskom stvarno dobrih stručnjaka iz svih područja) iz razloga koje sam ti gore navela. bilo je bitno samo puno vježbat i radit s njom. jednako tako, kao što sam ti već napisala, atrofije više nema zahvaljujući konstantnom nabildavanju mozga vježbama svih vrsta.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ANGIE » 18 lis 2011, 23:19

Idemo na vježbice 2 puta tjedno zbog njene još "klimave" glavice, odnosno zbog smanjenog mišićnog tonusa u gornjem djelu-u ramenima i vratu.radim doma s njom maksimalno koliko mogu, odnosno koliko mi ona dopusti... Kako je bila sputana cipelicama, koje je nosila zbog equinovarusa, mislili smo da zbog njih kaska sa sidenjem i puzanjem, a i rođena je mjesec dana ranije... taj zadnji nalaz s uzv me je izbezumio do boli, promatram svoje dite kroz 4 oka, svaki pogled, okret - jel to u redu, normalno?
zabrinjava me to sve, i motorika i opseg glavice i težak porod, nailazim na razne moguće dijagnoze na internetu, noćima ne spavam...
molim Boga da je to, što se već vidjelo na uzv, utjecalo samo na njenu motoriku i da će se to s vježbama ispraviti...
ANGIE
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 19 lis 2011, 15:08

a gle, svaka mater gleda svoje dijete s 4 oka, a kada još imaš otegotne okolnosti, normalno je da ga tako gledaš i da strepiš. bitno je samo da te to ne preuzme, nego da radiš onako kako su ti rekli. rast glave pratite, neuropedijatar je prati, idete na vježbe, znači radite sve što vaše stanje zahtijeva i sva je prigoda razmišljati da će na kraju sve biti ok.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.