neizmjerno mi je drago zbog eme i njene cijele obitelji ali si naravno postavljam pitanje što da ja sad radim,za onekoje neznaju,moja Zri i ona su vršnjakinje sa istim problemom,moja Zri naravno neostvaruje invalidninu,što da ja sad poduzmem

Sada je: 17 tra 2026, 11:44.
Moderator/ica: nadicab

martina mama je napisao/la:Ako ti je bas stalo do invalidnine, trebas svoju energiju usmjeriti u to. Iz moje perspektive, borba je ok, ali ne vrijedi izgubiti zdravlje radi tisucu i dvjesto kuna. Ako se zainatis i ako imate pravo, sretno!!!
Ovo je takodjer veliki problem i jos prije dosta vremena bilo je govora oko jedinstvenog tijela vjestacenja no to nikako da zazivi. Pored toga u novom zakonu imamo inkluzivni dodatak no on ce se regulirati posebnim zakonom u roku od 3 godine.Iako HZMO daje rješenje na 80% invalidnosti to u CZSS ne znači ništa kada oni provode svoje vještačenje neovisno o HZMO.

Presretna majka za 24sata kaže kako nije samo posrijedi novac koji Ema treba dobiti nego i status po kojemu sva djeca trebaju imati ista prava. Tanja kaže kako je ovo rješenje presedan. Omogućit će da druga djeca koja imaju iste ili slične poteškoće kao Ema, ne moraju prolaziti višegodišnju neizvjesnost, kako bi ostvarili ono na što imaju po zakonu pravo.
na žalost mislim da nema sriće dok se novinari ne animiraju.
po meni bi trebali kontaktirati autore članka i ispričati im priču o svom djetetu.
Članak 32.
(1) Svaka osoba ima pravo na sve informacije o pravima i uslugama i na potporu u prevladavanju komunikacijskih teškoća u sustavu socijalne skrbi koje mogu pridonijeti zadovoljavanju njegovih osobnih potreba i poboljšanju kvalitete života u zajednici
(1) Korisnik socijalne skrbi, njegov skrbnik ili zakonski zastupnik koji nije zadovoljan pruženom uslugom, postupkom ili ponašanjem osoba koje pružaju usluge u djelatnosti socijalne skrbi može podnijeti pritužbu ravnatelju, upravi ili drugoj odgovornoj osobi pravne osobe koja je pružatelj usluge, odnosno fizičkoj osobi koja profesionalno obavlja poslove socijalne skrbi.
(3) U slučaju da su pruženom uslugom nezadovoljni korisnici, njihovi skrbnici ili zakonski zastupnici djeca i mladi žrtve nasilja, djeca i žene žrtve nasilja u obitelji, osobe s invaliditetom i druge ranjive skupine, ravnatelj i druge osobe iz stavka 1. ovoga članka, obvezni su o pritužbi korisnika te o poduzetim mjerama obavijestiti nadležnog Pravobranitelja najkasnije u roku od 8 dana.
(4) Ako osoba nije zadovoljna poduzetim mjerama, zaštitu svojih prava može zatražiti kod ministra ili nadležne komore.
(1) Prva socijalna usluga obuhvaća informiranje korisnika o socijalnim uslugama i pružateljima usluga, pomoć korisniku pri utvrđivanju njegovih potreba, početnu procjenu resursa korisnika te podršku i pomoć pri izboru prava iz sustava socijalne skrbi.
(2) Prva socijalna usluga je za korisnika besplatna.
(3) Uslugu iz stavka 1. ovoga članka pružaju Zavod.

)

mi smo neki granicni slucaj i ja stvarno mislim da izmedju nas i obitelji cija djeca su u tezem stanju, zna se kome bi prvo trebalo uskratiti prava.
Nasa drzava nije neka bogata dama, nego opljackana sirotica.
Ovakva razina soc skrbi nece egzistirati dugo jer drzava za takvu zastitu nema sredstava.
Posteno bi bilo, iako stvarno ne znam kako bismo se organizirali, da prava prvo gube oni koji mogu i bez njih.
Tu opet mislim na sebe i ja jednostavno ocekujem skracenje svojih prava cim netko pogleda klinicko stanje moje kceri.

nevezano automatski za dijagnozu već vezana uz funkcioniranje djeteta
Sto se tice gableca razmisljanje je u redu no sto se tice prijevoza ono bi bilo u redu kad bi Jan mogao samostalno doci do skole kao i sva druga djeca jer za prijevoz se izdaju uredovne potvrde da dijete nije sposobno doci do skole i vratiti se nazad samostalno te je prijeko potreban prijevoz. Kad bi postojao prijevoz koji Jana doveze od kuce do skole i vrati ga doma onda to ne bi bilo potrebno. Ovako ako roditelj mora ponavljam MORA voziti dijete u skolu onda MORA dobiti i naknadu za prijevoz ili neka se pobrinu za prijevoz koji je prilagodjen (isto vrijedi i za svu drugu djecu s teskocama)NE ŽELIM - zašto ?- zato jer te dvije stvari smatram nužnima da ja platim svojem djetetu ( bilo ono sa pp ili ne - kao što recimo plaćam Vitu) .
Ja mislim da Janove potrebe kao i potrebe sve druge djece s teskocama nisu nista drukcije nego potrebe i sve ostale djece naravno nasa djeca imaju povecanu potrebu za ljubavlju, mazenjem i prijateljstvom no svakako nemaju nista drugacije potrebe od druge djece. Ono sto je specificno je nacin da se te potrebe ostvare.Kad bi situacija bila obrnuta - kad bi društvo ( u liku i djelu Države) prilagodilo maksimalno sebe na Janove potrebe ( koje nisu posebne već su drugačije) onda bi osobna invalidnina postala bespotrebna. I onda bi Jan bio kao i svaki drugi građanin ovog društva.
Ono što jest činjenica da procjena te potrebe za invalidninom ( a zapravo je to procjena drugačijih/posebnih potreba djeteta) treba i mora biti individualna ( nevezano automatski za dijagnozu već vezana uz funkcioniranje djeteta) - i to nije lako odlučiti - zato bi komisije CZSSa ( po meni )trebale vještačenje raditi puno kvalitetnije i ŠTO JE JOŠ VAŽNIJE - PO UJEDNAČENIM KRITERIJIMA.

nadicab je napisao/la:nevezano automatski za dijagnozu već vezana uz funkcioniranje djeteta
ovo je jako važno i to je ono što se udruge bore - ne da ti dijagnoza automatizmom osigurava ili ne neka prava, nego funcioniranje osobe s tom dijagnozom.
dijagnoza koju npr Denis ima tetrapareza spastica je dijagnoza koju sam ja vidjela da ima puno djece koja funkcionalno puno bolje funkcioniraju od Denisa; ta djeca mogu sama voziti svoja kolica, sama jesti i piti ...

bosancero je napisao/la:Sto se tice gableca razmisljanje je u redu no sto se tice prijevoza ono bi bilo u redu kad bi Jan mogao samostalno doci do skole kao i sva druga djeca jer za prijevoz se izdaju uredovne potvrde da dijete nije sposobno doci do skole i vratiti se nazad samostalno te je prijeko potreban prijevoz. Kad bi postojao prijevoz koji Jana doveze od kuce do skole i vrati ga doma onda to ne bi bilo potrebno. Ovako ako roditelj mora ponavljam MORA voziti dijete u skolu onda MORA dobiti i naknadu za prijevoz ili neka se pobrinu za prijevoz koji je prilagodjen (isto vrijedi i za svu drugu djecu s teskocama)
Ja mislim da Janove potrebe kao i potrebe sve druge djece s teskocama nisu nista drukcije nego potrebe i sve ostale djece naravno nasa djeca imaju povecanu potrebu za ljubavlju, mazenjem i prijateljstvom no svakako nemaju nista drugacije potrebe od druge djece. Ono sto je specificno je nacin da se te potrebe ostvare.

Da - i tu si u pravu - loše sam definirala Janove potrebe drugačijima

nadicab je napisao/la:nevezano automatski za dijagnozu već vezana uz funkcioniranje djeteta
ovo je jako važno i to je ono što se udruge bore - ne da ti dijagnoza automatizmom osigurava ili ne neka prava, nego funcioniranje osobe s tom dijagnozom.
dijagnoza koju npr Denis ima tetrapareza spastica je dijagnoza koju sam ja vidjela da ima puno djece koja funkcionalno puno bolje funkcioniraju od Denisa; ta djeca mogu sama voziti svoja kolica, sama jesti i piti ...
Kužim o čemu pričate, ali mene je strah da, u našem društvu bi to otvorilo mogućnosti "diskrecionih ocjena" raznih ovihionih, pa bi na kraju pravo dobili najmanje oni kojima najviše treba.

beammama je napisao/la:nadicab je napisao/la:nevezano automatski za dijagnozu već vezana uz funkcioniranje djeteta
Kužim o čemu pričate, ali mene je strah da, u našem društvu bi to otvorilo mogućnosti "diskrecionih ocjena" raznih ovihionih, pa bi na kraju pravo dobili najmanje oni kojima najviše treba.

IRENA je napisao/la:martinamama ma jasno da djeca s težim oštećenjima ( odnosno ona čiji je funkcionalni deficit veći) trebaju imati prioritet - ali ( kako i sama pišeš ) ne treba uzimati onima čiji je manji ( ali ipak postoji i načelno i zakonski imaju i pravo na odredjeni dodatak - invalidnina, putni trošak i sl...) kako bi se dalo potrebitijima.
Upravo tu i jest kvaka - da se reže tamo gdje se ne bi trebalo - a da bi u sustavu socijalnih davanja trebalo napraviti reda - trebalo bi.
S time da imamo na umu da u socijalnim davanjima (koja su prevelika za naš BDP)naši klinci sudjeluju u vrlo malom postotku i apsolutnom iznosu. No tu je ( čini se) najlakše rezati.
Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.