Sada je: 26 kol 2026, 16:55.

par pitanja u vezi vodenih kozica

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

par pitanja u vezi vodenih kozica

PostPostao/la plavooka12 » 14 lis 2011, 15:30

moja curka od 4 godine u utorak je dobila kozice. Prvo je to bilo par malenih prištića, pa uopće nisam na to ni pomišljala, ali u srijedu se već vidjelo da su to kozice. Danas je petak i još uvijek izbijaju!

1. koliko dugo traje izbijanje kozica?

2. s čime ih tretirati?
(dobili smo upute da samo ispiremo hipermanganom :conf , puder se više ne koristi)

3. koliko dugo virus ostaje na posteljini/odjeći/predmetima?
(ovo pitam zato što mi je termin poroda za 2 tj. pa me zanima dal moram cijelu kuću dezinficirati :ajme Posteljinu i robu ionako radovito perem i peglam, ali ne vjerujem da bih mogla oprati sve predmete koje je dirala)

4. da li možemo izlaziti u dvorište u kojem nije u doticaju s drugim osobama, ako da kad smije, ako ne zašto ne smije?

5. da li se smije tuširati u običnoj vodi, pa onda polijevati hipermanganom? Da li se smije umivati u običnoj vodi, prati ruke...?
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: par pitanja u vezi vodenih kozica

PostPostao/la Mrđi » 14 lis 2011, 15:57

- moji su imali kozice u veljači - i po savjetu jednog starog pedijatra prenosim da kozice ne treba tretirati nicim (osim ako se zaista ne češe) i to bolje tekucim puderom - daju u apoteci nego hipermanganom.
moji su ostali bez ijedne krastice a bilo ih je...
- Kod nas su izbijali cca4-5 dana i onda su se počele susit
- kad se počnu susit vise nisu zarazne, ali ti je imunitet dosta slab
- dijete treba vrsiti i dalje higijenu
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la bubsek » 14 lis 2011, 16:08

nama su kozice sveukupno trajale 5dana imali ih mozda 20-tak...prosli smo super...
no znam da se nesmije van,zato sto je tjelo JAKO osjetljivo i moze se povuc gora bolestina ili kozice prec na neke unutarnje organe,tako da se najbolje kloniti vanjskog svijeta neko vrijeme...

tako su meni rekli...ja sam se toga drzala...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 24 lis 2011, 09:03

1. 4-6 dana
2. Kupati u otopini hipermangana, eventualno neki antihistaminik tipa Claritine
ako jako svrbi
3. Ne znam, al mislim da nije bitno.
4. Bolje ne nikuda, jer virus jako ruši imunitet, pa je dijete osjetljivo. Ne treba vam još neka
bolest uz kozice. Deset dana doma ćete izdržati.
5. Da, da i da.
:mah
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Marto » 02 pro 2011, 14:27

Evo ovako: najstariji (5g) prebolija varičele prije 2 tjedna. Bilo ih je dosta, preživili smo.
Srednja (3,5g) dobila nekidan, 10-20 komada, nisu se ni razvile, možda nekoliko, ostalo se povlači. Znači li to da je gotovo? Ili još mogu očekivat bum?
Mali ima 1g i 5mj, izašlo mu je puno varičela isto nekidan. Noćas i danas ima fibru ispod 38, jaaako nervozan. Kupam ga jednom dnevno u hipermanganu, svako minjanje pelena prebrišem istom otopinom to područje, mažem Pruriced gelom kad i gdje stignem. Jutros sam velike koze na čelu premazala tekućim puderom da se ne češe, da se ne odere. Šta još mogu učinit da mu olakšam? Čitala sam (ili ne?) da im se može olakšat Fenistil kapima ili slično. Da?
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la titirlica » 02 pro 2011, 14:41

Da , možeš dati fenistil kapi...recimo prije spavanja , da mirnije spava ;)
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Marto » 02 pro 2011, 23:29

Tako je nervozan i sve ga češe da sam zvala pedijatricu i setsra mi je rekla da mogu davat kapi- a ja dajem 3x dnevno po 9 (toliko nam je propisala zbog luđačkog kašlje prošli misec). Jel to ok?
Dala sam mu i 2 puta Lupocet iako je jednom fibra bila 37.8, drugi put 38. Inače ne dajem ispod 38,5 al ovo ga je izmrcvarilo. Evo sam mu upravo kroz polusan prominila pelene i prebrisala ga, tek tad je čvrsto zaspa. Ne vidim trena da ova agonija završi...
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la titirlica » 03 pro 2011, 13:22

a nema vam druge nego izdržati još koji dan, kasnije će biti lakše ;)
Fenistil kapi možeš davati 3 x dnevno ,a broj kapi ovisi o kilama, ako ima 9 kila, onda 9 kapi ;)
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la milka » 03 pro 2011, 14:47

mi smo prskali sa sprejem od a-derme, onaj puder šta nam je dr dala nije mu baš pomagao.
izbijale su mu 5 dana.
kad su prestale izbijat lagano smo ga otuširali pa mu je bilo puno lakše, manje ga je svrbilo.
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Neda3kids » 03 pro 2011, 15:03

Mi smo imali 2 tretmana.
Tijekom dana smo mazali hipermanganom. Ujutro bih ih okupala u kadi vode s rastopljenim hipermanganom. A cim bih primjetila da se pocinju ceskat isli smo u kupaonu, skinula bi ih i vaticom namocenom u hipermangan ispirala kozice. U jeku izbijanja to premazivanje vatom znalo je biti i do 5 puta dnevno. Navecer bi ih namazala puderom.
Ujutro smo se kupali i ispirali puder.
Puder se inace ne preporuca zato da ne zacepi kozice, i da se iste ne inficiraju. No ja sam ih mazala preko noci, jer je to donosilo ipak mirniju noc, nekoliko sati spavanja i necesanja.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marto » 03 pro 2011, 15:29

Noćas jedva da je spava. Do 1 je kenka, plaka, češa se, unatoč hipermanganu i Fenistilu. Onda je uz često komešanje i plačući zaspa do 5. Tada mu je fibra skočila na 38.7. pa sam dala Lupocet čepić, bocu mlika i spavali smo opet od 6 i po do 8 i po. Jutros sam ga kupala u otopini, svako minjanje pelena opet malo prebrišem, puder isto koristim, kapnem ga na baš neku veliku kozetinu. Danas je mirniji, mislim da ga ne češe toliko. Pa mu nisam ni davala Fenistil (inače, ima 12kg). Ima novih varičela. Prije je lega sa 37.8, nadam se da je danas gotovo sa fibrom jer bi to značilo i da će napokon prestat izlazit nove. Radim sve, al iskreno, pari mi se da triba izdurat tijek trajanja ove bolesti, kao da nema tu puno toga šta možeš učinit. :dunno Sve pomaže, al sve slabo.
Na preponi sam mu napipala malu žlijezdicu, da je radni dan odjurila bi u pedijatrice, ovako mi se ne da čekat red u dežurnoga da mi ne skupi još nešto. To bi moglo biti normalno s obzirom na pad imuniteta? Svakako ću je kontrolirat raste li. Drugdi ih nema.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la milka » 03 pro 2011, 15:43

a miš mali :(
ma nemoj s njim sad u dr, zovi u ponediljak svoju doktoricu pa je pitaj. radije nemoj izlazit s njim vanka, a pogotovo u doktora.
jedino ako ti kaže da ga dovedeš
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marto » 03 pro 2011, 20:12

Da, tako ja i mislim. Ma di vanka, najstariji je doma već 2 i po tjedna! Da ga pošaljem u vrtić ovaj tjedan ili bolje ne radi maloga, da njemu šta ne donese?
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Neda3kids » 03 pro 2011, 21:06

Ako si doma s malim, a nije ti frka da najstariji ostane s vama, nek bude doma. Mislim da je to mudra odluka.
Saljem jedan :hug
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrcinela » 03 pro 2011, 21:43

nama su nakon 5 dana se sve počele sušiti, tada više dijete nije zarazno ali padne imunitet. koristili hipermangan i pjenu koja ublažava svrab. pitala sam pedicu zašto ne smije van ali ona kaže da smije "van" samo ne smije među ljude. isto mislim da nije imao više od 25 kom sve ukupno.
treći dan bila temp. 38,7 samo navečer, spustili ju i više nije imao.
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Marto » 03 pro 2011, 23:12

Najmanjem je bolje. :klanja Mojima su se varičele baš sporo razvijale, kod dvoje starijih fibrica i malaksalost, umor, točkica/dvi, pa od te prve točkice do više njih je prošlo i par dana. Kod najmanjeg bez te malaksalosti i fibrice, znači 2 točkice u ponediljak i do sride se nije ništa događalo, onda nešto više crvenih točkica i fibra koja se pojavila tek sa četvrtka na petak. Onda su buknile!
Evo večeras je iša leć sa 37.3. Varičele se polako pretvaraju u krastice. Nije se češka i primjetno je mirniji.
Starijeg ću poslat u četvrtak i petak u vrtić da proslavi rođendan, jer mu je u subotu i ne možemo ga drugačije slavit, pa bar tamo. Niko se ne želi družit sa nama! ;) Olakotna okolnost je šta je ova 2-3 tejdna u vrtiću od njih cc25 bilo svega 5, svi ostali su skupili varičele! Tako da će se dica tek polako počet vraćat ovaj tjedan, nadam se da se neće imat od čega zarazit kad su svi od doma taman zaliječeni.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kerry » 28 pro 2011, 17:35

I mi smo u kozicama-sinu je danas 5. dan i kolko mi se čini više ne izbijaju, počele su se sušiti, pa imam i ja par pitanja:
Njega je dosta svrbilo kod izbijanja-dali one svrbe i kad se suše i krastice otpadaju ? ( da se znam pripremiti kaj nas čeka-BTW on ih je imao jaaako puno-cijeli tbuh, guza, prepone, unutarnja strana bedara jedna do druge :( )

Zanima me da li ih ja mogu prenjeti nekome ( sad sam bila i ja cijelo vrijeme s njim doma, ali ih očekujemo još kod mlađe)-znači ako sam ja doma s njom dok je ona zarazna i odem kod nekog ko ih nije prebolio da li ih mogu prenjeti preko odjeće, ruku, sline, ma bilo kako?

i da, mi smo ih u početku mazali sa tekućim puderom, ali kak ih je imal jako puno i trebala bi mu večinu tjela s tim namazati kupili smo neku pjenu za kozice, koja kao hladi i antibakterijska je i kao smanjuje mogućnost nastanaka ožiljaka i zasad svake pohvale! kad je bilo ovo najgore razdoblje sam je tražio da ga mažem s njom i nakon toga bi se baš vidno smirio.
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 29 pro 2011, 09:19

Svrbe i krastice, ali neznatno u odnosu na ove nezrele.
Teoretski bi ih i ti mogla prenijeti, ali mislim da je to jako jako mala vjerojatnost.
Uf mrzim kozice :bidan
edit-feler
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.