Sada je: 17 tra 2026, 19:16.

Školarci 2011/2012.

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la nora28 » 29 lis 2011, 12:07

Uf je..m ti ove banana drzave gde nema ni reda ni poredtka

Majo, tocno tako. samo sto su u nasoj banana drzavi i banane preskupe :dada
breg :hug valjda im nije jasno da se situacija s novcem i placama moze promijeniti u trenu, jos u ovakvoj sigurnoj drzavi :ajme a djetetovo pravo je njegovo pravo, na osnovu invaliditeta.
sigurna sam da ima jos puno ovakvih slucajeva kaznjavanja jedinicama zbog nemogucnosti roditelja da priuste djeci bas sve sto oni traze. stalno ali bas stalno treba za nesto nositi novac u skolu. uz kupljene knjige i pribor i dodatne listice za rijesavanje u skoli, uvijek se nadje jos nesto. mogu zamisliti kako je roditeljima koji imaju za potrosit neku odredjenu cifru od npr. 50-80 kn dnevno a ima ih takvih koliko god hoces i dodju im kuci dvojica skolaraca, ovome treba kupiti hamer papir za plakat iz vjeronauka a drugome glinemol i stapici za raznjice (nema ih svatko doma). slicnih slucajeva je bilo u evinom razredu. ako im roditelji to ne stvore do sutra za skolu djeca i njihovi roditelji su nemarni i neodgovorni. druga stvar je kad roditelj ima za dvije kutije cigareta dnevno a na djecu ne moze potrositi deset dvadeset kn ako im je potrebno. e to mi se gadi.
jedna predstava godisnje - ukoliko je u obveznom programu morala bi biti besplatna, ostalo sve sto je fakultativno ne bi smjelo biti uvjetovano nicim ni pod razno

Domi mama, u potpunosti se slazem
Zadnja izmjena: nora28; 31 lis 2011, 11:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 30 lis 2011, 22:15

Puno bi toga drzava morala financirati, al ta prica je za neke bogatije drzave. Ja nisam od onih koji se pjene za svaku kunu koju treba platiti, a mozda je u tome i greska. Stvarno bi se kolektivno trebalo buniti sve dok nam govore da je skolstvo besplatno. Ima tu puno ideja za rasteretiti roditelje, al se malo kojoj uciteljici da na tome raditi. Svasta bi se tu dalo organizirati da se zarade novci za razrednu blagajnu, al to nece nitko. Nasi imaju likovnu radionicu iz koje se na skolskim priredbama prodaju rekviziti, al ja ne znam di ti novci idu i na sto se trose. Moze se to i drugacije organizirati. Samo treba ekstra vrijeme i ekstra volja. Ima takvih pojedinaca u sustavu. Samo su rijetki.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 31 lis 2011, 12:32

Hajde da malo pohvalim mog skolarca.
U petak ga je uciteljica digla da preprica lektiru. Covjek tako lepo pricao da je uciteljica zastala i rekla ostaloj djeci slusajte kako Jovan slaze ljepe recenice.
Citirao iz knijge napamet ( a knjigu je citao letos :shock ) . Memorija mu je fantasticna. I uciteljica rekla Jovane imas 5 is makedonskog. ;)

E sad sto se tice naseg problema burnog reagiranja kada nismo zadovljni uvela sam sistem nagrade. Rekla sam mu da svaki put kad mu nesto padne tesko u skoli bilo sto se tice rezultata nekog testa ili nekog ponasanja od strane drugih i on ne zaplace i digne galamu bice nagradjen.
Vec je osvojio 1 nagradu. Imao je test iz engleskog na koji je osvojio poene za good. Kad je silazio niz stepenice tog dana vidim mu odma po faci da nesto nije kako treba. A malo pre njega drugi decak sav radosan trci i kaze majci mama dobio sam good iz engleskog. Al ovaj moj nije zadovoljan sa good. On zeli excellent i naravno nezadovoljan. I onda mi se putem rasplakao kaze ja zelim biti najbolji u razredu . :roll I ja ga priputiam jer se rastuzio jer je plakao kaze nisam al mi je jako tesko. E onda mozes dobiti cokoladicu kao nagradu jer si uspesno savladao sebe. Posle se razveselio. I na kraju tek uvece tata skuzio da su u testu engleskog pogresno sabrani poeni i da on ustvari ulazi u kategoriju excellent. :ajme Mozete misliti njegovu radost. Sada mora uciteljici reci da su pogresno presmetani poeni. Inace ima tata da nastupi na sceni :cool

Editiram post u megjuvremenu javio da je dobio 5 iz matematike na testu. :mrgreen
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IRENA » 31 lis 2011, 18:49

Majo - itekako ga trebaš hvaliti - posve opravdano. Neki dan čitam ono tvoje o suzama , pa kako želi biti najbolji u razredu - i samo kimala ( sama sebi) glavom - imam i ja jednog takvog - taj nije sa "posebnim" potrebama( moj Malcolm u sredini) ali zapravo jest sa tom potrebom biti najbolji od najboljih i tu sam totalno zbunjena i jedva se svladavam ne namlatiti ga kada tuli zato jer " misli da nije baš najbolje napisao", kad "misli da baš neće najbolje napisati " , kad ima 23 od 24 moguća boda ali nema 24 od 24... K vragu - odgajam ga isto (slično) kao i Jana , hvalim, potičem, pomažem , podupirem , usmjeravam, hrabrim...urlam i kažnjavam podjednako .. - a onda Jan ( sa svim svojim ograničenjima) ispadne samouvjeren u vražju mater , a Malcolm stalno zdvaja ... taj valjda svako jutro izlazi iz kuće uvjeren da će mu cigla pasti na glavu :ajme Veli MM da je to u njemu samom - da se taj jednostavno rodio takav da " želi više od života samog" :dunno
S druge strane kaže moja mama ( a ta sigurno zna) da sam i ja bila takva ( sebi u bradu veli da sam i sada takva - hm)ali da sam barem tulila doma a ne u školi.
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 01 stu 2011, 00:58

Majo, Irena, imam i ja jednu takvu koja priznaje samo sve tocno. Mozete misliti truda i napora uz add da joj to cesto i uspije. Mi smo puno radili na tome da ona smanji dozivljaj. Postigli smo to da skuzi da je sve tocno nevazno. Ona se sama ocijeni prije testa i onda je ocjena na samom testu manje vazna. Osvjescuje ono sto jok je tesko i sto tesko ide. Tu je sada i cetvorkom zadovoljna. Od mene uvijek dobije peticu za trud. Tako smo nekako tim ocjenama u skoli dali manju vaznost, a marta je u svojoj glavi ostala kraljica.
Mi smo imali nagrade tjedna za tjedan u kojem smo postigli nase ciljeve. Cilj je uvijek razumjeti, savladati, uvjezbati koliko mozemo. Nikad, bas nikad ju ne pitam kako je nesto mogla pogrijesiti. Za svaku gresku ju pohvalim jer ljudski je grijesiti i na greskama ucimo. Po meni je vazno da nauci prihvatiti svaku svoju izvedbu i da cijeni svoj trud.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 02 stu 2011, 10:58

Majo,jako mi je drago za Jovana da se uspio izkontrolirati..bravo!

sto se tice prepricavanja price..Adrian je valjda prvi put u zivotu neki dan ispricao pricu i to pred desetak ljudi (bili smo u gostima) :yess
par puta smo mu procitali 'Pale sam na svijetu' i on ju vec zna napamet..ali stvarno neke recenice zna od rijeci do rijeci!nevjerojatno!ali sve je s razumijevanjem..i prekrasno je to sto se to desilo upravo pred publikom,nikad do sad to nije napravio,ni preda mnom nije prepricavao,uvijek je trebao pomoc...a tu pricu obozava...mislim da je zbog toga sto Pale vozi tramvaj i to je detaljno opisano (koji br tramvaja,kako vozi,kamo ide,sudar itd),pa vatrogasna kola,pa avion..sve sto on voli... :)
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 02 stu 2011, 19:53

Adrian :joy :joy :joy
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 03 stu 2011, 10:41

Jovan, Adrian :yess
mi smo jučer 3 sata učili rotaciju i revoluciju iz geografije :ajme
A sutra odgovara književnost: mora znati književne rodove i karakteristike. Kada sam vidjela koje definicije ima iz gramatike :ajme nema šanse da tako nešto apstraktno on nauči :ne
5. razred nam se previše sveo na bubanje
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 03 stu 2011, 11:12

nadicab je napisao/la:Jovan, Adrian :yess
mi smo jučer 3 sata učili rotaciju i revoluciju iz geografije :ajme
A sutra odgovara književnost: mora znati književne rodove i karakteristike. Kada sam vidjela koje definicije ima iz gramatike :ajme nema šanse da tako nešto apstraktno on nauči :ne
5. razred nam se previše sveo na bubanje

Joj ta revolucija i mene čeka za vikend . Tri dana sam s Janom vježbala veliko slovo u imenima naselja,pokrajina,stanovnika, naroda i sl. - kako on sve piše velikim štampanim slovima totalno mu je bezveze kaj mora razmišljati kako drugi pišu - tko im kriv što koriste i mala slova :ajme . Danas ima provjeru znanja - drugi će pisati diktat a on će ( valjda) dobiti gotov tekst pisan svim malim slovima pa onda ispravljati gdje je kao krivo napisano .
Od bubetanja nas malo spašava priroda koja mu je zanimljiva pa to obično ubacimo za razbibrigu i engleski gdje s karticama učimo vokabular.
I sve bi to još bilo podnošljivo da on nije tvrdoglav ko mazga pa ga moram stalno tjerati da počnemo raditi - kad počnemo onda radi .. ali započeti je teška borba :(
Neki dan radio neku glupost( više se nit ne sjećam koju - od mnogih) i ja zakričim:" Pazi kako se ponašaš!!!" :angry
A on :" Pusti me - ja sam ti pun hormona."
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 03 stu 2011, 14:58

bravo za Adrijana i Jovana :yess
A on :" Pusti me - ja sam ti pun hormona."

ajme strasan je :lol
moja eva je dobila peticu iz ispita iz matke ALI mi se cini da je bas i nije volja za uciti u zadnje vrijeme, pogotovo otkad ja moram mirovati. rasplace se za tren, svaki dan me pita kad ce sve to zavrsiti i koliko jos do poroda. zivcira me sto imaju toliko toga za napraviti kod kuce tj gdje trebaju u velikoj mjeri i roditelji sudjelovati. cemu to, ionako nastavnici znaju da to ucenici ne urade sami.
imam i dobre vijesti, nemaju veze sa skolarcima, placenta mi se podigla od usca za par cm.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 03 stu 2011, 17:10

nora,super vijesti!

ja posizim sa zadacom :ajme jucer je sat vremena pisao tri recenice..i to ne zato sto ne zna nego zato sto je morao sve pisati tiskanim slovima a on nije htio..on je htio samo pocetno slovo pisati veliko a sve ostalo malo..pa je poceo cendrati i plakati i urlati itd..i ja skupa s njim...a mislim njemu je sve isto na brajici..nema tu nikakvog krasopisa..sva su slova ista..samo ako se pise velikim slovima onda ispred rijeci moras staviti predznak za velika slova..ali nije htio!

a engleski me izluduje..toliko sam umorna..jucer sam do 1h crtala za engleski..pa se preko noci susilo da bi on na satu imao sto za raditi...i onda cujem da je opet cijeli sat mumljao...grrrr..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la a zakaj » 03 stu 2011, 18:56

nadicab je napisao/la:mi smo jučer 3 sata učili rotaciju i revoluciju iz geografije :ajme

mm i ja smo prvo sebe morali podsjetiti kak to ide (što je isto potrajalo), da bi mogli djetetu objasniti, huh. Nije ni meni jednostavno :)

Antun je za sad dobro u skoli, ali isto dosta uci.
Inace, pred tri tjedna je slomio ruku, u skoli, pa je to bilo malo dramaticno. Mislim, nismo mi nikome nista predbacivali, on je jednostavno stalno pod povecanim rizikom od takvih ozljeda. Ali asistenticu je to bas pogodilo.
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 04 stu 2011, 09:25

ajoj azakaj :hug
Jučer smo ponavljali gramatiku i definicije književnih rodova, pa pisali lektiru i na kraju učili informatiku i za njega (i mene) blesaste definicije što je računalo, dijelovi računala, vrste memorije ... u 22h sam ga potjerala u krevet, iako nismo došli do bita i bajta.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la MAJA Skopje » 04 stu 2011, 19:47

Azakaj ajde sretan oporavak i da sto brze zaraste ruka. :hug
Nadice kako mozes dete muciti do 22:00 majko mila. :roll
Ja sam si rekla jos pre nego sto je krenuo u skolu da mi uopste nece bitno da ima 5 i slicno. Ali eto ono sto je meni najbitno (da se lepo hoda) on tu zeza, a njemu je najbitno da uci i bude najbolji u tome. A moze i da lepo hoda al se nekako tu neda truditi.
Uh majke tesko ih je zadovoljiti. Ajde bezim da ne lupim jos nesto sto ne treba. :ajme
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 07 stu 2011, 03:16

Lorena, super vijest za placentu!!! Bravo za sve skolarce!! Majo, ne kenjaj da nam petice nisu bitne. Istu pricu furam i ja, al su mi bitne ako zna za pet, a najcesce zna.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 07 stu 2011, 09:25

imali smo 2 simpozija ovaj vikend i na oba smo pričali o školovanju djece/osoba s invaliditetom.
S rečenicom - nije bitno koju ocjenu dobije, bitno je da je moje dijete sretno, zapravo sami radimo diskriminaciju - jer, velika je vjerojatnost da tu rečenicu nećemo reći našem djetetu bez pp-a, nego ćemo se kod djeteta bez pp-a itekako truditi da stekne znanje i posljedično ocjene koje će mu u budućnosti otvarati vrata odgovarajuće daljnje edukacije.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 07 stu 2011, 22:27

Bas tako, nadice. Radimo ko konji, zna odlicno i onda mrzim kad dobije test u kojemu pada na svojim nemogucnOstima. Ako ju ja uvjerim da je to ok, onda sam i ja zaboravila o cemu pricamo. Ove godine nam se to najvise vidi na hrvatskom jer u testovima cesto bude dugi tekst na koji se njOj problem vratiti da bi prepisala recenicu, podcrtala nesto... Zna sto treba prepisati, ali zbog poteskoca s vizuelnom percepcijom i prostornom orjentacijom, ne moze naci u tekstu. To uciteljica ne priznaje i mene dozivljava kao lovca na ocjene, al ja to moram reci. Marti doma uvijek naglasim da nije ona kriva i da ta ocjena nije mjerilo njenog znanja, nego njenih poteskoca.
A, kad mi jos uciteljica pocme s pricom o petom razredu i kako se puno toga tada nece tolerirati, moram ju pitati da cemu ce individualni pristup.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 09 stu 2011, 11:44

ja se pitam da li ja previse radim prilagodavajuci adrianu gradivo..da li bi to trebao raditi netko drugi?koja je uloga defektologa u skoli?koja je tocna uloga asistenta?
mislim da ne bi asistentica trebala prilagodavati gradivo..ona je tu da mu pomogne da izvadi knjige iz torbe,da dode do blagavaone,do dvorane,da mu nesto zapise ili procita...
najteze mi je iz engleskog..jucer sam shvatila da ja zapravo radim posao ucitelja..ili sam u krivu?meni uciteljica salje mailom sto ce raditi na satu a ja oonda moram smisliti sto ce adrian raditi za to vrijeme i kako da mu prilagodim to gradivo..recimo ako nesto bojaju i uce boje,ja moram smisliti kako ce se on ukljuciti u nastavu,da li da zapise boju rijecima na masinu,da li da samo kaze na hrv koja je to boja itd..zar nije to malo previse za posao mame?pa nisam ja strucnjak,ne mogu se uvijek domisliti sto bih trebala..uciteljica iz eng je sve prepustila asistentici i misli da se ova treba baviti adrianom..pa nije ni asistentica educirana,tek je studentica..puno puta je jamoram ispravljati..ne zna tocno ni rijeci na eng napisati a ponekad pogrijesi i s brajicom..ja ju moram uciti neke stvari..
otprilike jednom tjedno ili jednom ju 2 tjedna dode defektologica iz vinko beka,odvede ga sa sata i onda oni provedu tri sata u knjiznici uceci neko slovo (sto bi ionako radio na satu) ili ga uci orijentaciju sa stapom po skoli-to je ok...rekla sam da bi radije da adrian bude na satu a ne da ga se izdvaja,pa sad dode 2 sata ranije i radi s njim a onda ga uzme samo jedan sat s nastave..

knjige na brajici ni nema tako da ja moram tipkati narednu lekciju svaki dan..budna sam do 1 u noci skoro svaku noc...dosta dugo radimo zadacu nakon skole...
ne znam..cini mi se da bi uciteljica trebala smisliti sto bi adrian na satu trebao raditi,a ne ja...je li tako ili nije?
sto se tice njegove razredne uciteljice (za hrv,mat,pid,gk itd), ona mi napise tocno sto treba napraviti za zadacu ili sto treba donijeti za naredni sat..ali ovo iz eng mi je koma jer ima puno slika i puno crtanja...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 09 stu 2011, 12:30

teoretski bi to trebala raditi učiteljica + defektologica iz škole. U praksi sve pada na mamu. Još je super što dobiješ sve napismeno što trebaš napraviti.
To što se praksa razlikuje od teorije ne znači da se trebaš s time pomiriti - traži sastanak sa školskom defektologicom i reci joj upravo ovo što si nama rekla. Ja sam se prepordila od kada tako surađujem s defektologicom (koja i hoće raditi za razliku od prijašnje).
Ovo za defektologicu iz VB mi je neprihvatljivo - dijete se ne smije izvlačiti s nastave; to što njoj tako paše, je njena stvar, ona se mora prilagoditi nastavi. Ako dolazi na nastavu, onda treba pomoći savjetom učiteljici i asistentici.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dinkic » 09 stu 2011, 14:10

E sad, sto bi tko i kako trebao raditi je rastezljivo.

Po onome sto znam iz UK tamo asistenti rade puno radno vrijeme i nakon direktnog rada s djetetom na satovima nastave ostaju pripremati materijale za drugi dan (ili tjedan ili mjesec) ovisno o dogovorima s uciteljima. Oni u UK imaju za vise razrede asistente npr. samo za matematiku, za jezik i slicno.

Ono sto bi ucitelj mogao, e sada da li kod nas to je negdje napisano im ili nije neznam, da kada predaje nastavnu jedinicu vode racuna da su djeca razlicitih razina mogucnosti i da prema tome svoje predavaje organizira. Znam neke ucitelje koji tako rade, koliko mogu i koliko stizu, no znam i dobar dio da ne, pa to mi kazemo u razredu se govorilo kineski i nista dijete nije shvatilo, a asistent je prevodio, no nije pomoglo i djetetu je bilo dosadno te neki nakon puno takvih sati postaju male zlockice jer zele samo pokazati da nesto nije uredu. Ovo pisem na osnovu informacija za nasu djecu s DSom, za druge ne mogu govoriti.

Ono sto su meni u UK rekli je da dijete s teskocama treba biti ukljuceno u svaku nastavnu jedinicu kada se ona obradjue, da mu trebaju biti na raspolaganju adekvatni materijali kako bi isto mogao pratiti tu nastavnu jedinicu. Nakon sto se obradi nastavna jedinica dijete s teskocama moze,dok druga djeca vjezbaju to sto su ucili, isto raditi ili nesto manje nego drugi ili nesto sto inace djetetu iz tog predmeta ide teze ili sto je dogovoreno da bi dijete trebalo usvojiti.

Kako kod nas jos asistenti nisu puno radno vrijeme (osim nekoliko njih koji su sada preko HZZ) onda se ne moze traziti od njih da spremaju materijale. Ono sto mi je zao je da nema s uciteljima kontinuirane analize i dogovora nego se dogadja da asistent uopce nezna sto ce se obradjivati.

Sto se tice defekologa ili rehabilitatora, njih mnoge skole niti nemaju, a kada ih i imaju zalosno je reci no nepoznaju uopce djecu i kako da onda oni pripreme materijale (imamo i tih primjera).

Dok se ne rijesi status asistenata i dok nisu zaposleni ostaje mamama da rade i to jako puno. Neki dan na nasoj edukaciji rada s Boardmakerom je bilo i puno tata pa se nadam da ce se i oni aktivirati, kako informaticki tako i idejno.

Svaku minutu, svaki sat pripreme smatram neizmjernim jer radost i smjesak moje divote kada uci po maminim materijalima
nitko nikada nemoze mi dati. Tesko je i naporno jer je puno toga i sve treba strukturirati i trazi jako puno vremena no ako zelim da sto vise pokupi i iskoristi vrijeme ucenja u skoli i doma moram.

Upravo je zvao da se danas cetiri puta javio na engleskom i da ga uciteljica posebno pohvalila. Jutros sam saznala da je najbolji u razredu u poznavanju engeskih rijeci. :joy Koliko flashcartica je prosao, koliko ih je napravljeno u Boardmakeru, koliko tekstova je stavljano u interaktivu, i sve ima jako puno smisla.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la Otocanka » 09 stu 2011, 15:29

Slažem se s Nadicom da je dobro kada roditelji znaju šta se uopće radilo.
Iako sam razgovarala s učiteljicom iz njemačkog, benefita nema. Zamolila sam je da napiše/zaokruži/označi lekcije koje rade, ali 0 bodova. I onda nakon 3 tjedna osvane knjiga/radna bilježnica 3-4-5 stranica popunjenih od strane nekog djeteta. Pitam Viki da li je ona to pisala - kaže nije, xyz je. :shock
A danas je došla sa popunjenim brojevima koje je (pretpostavljam) učiteljica pisala (jer je pisano kemijskom olovkom) :ajme .
Čini mi se da žena uopće ne zna raditi s djecom s PP, pa je zaključila da je bolje da ne radi ništa. :dunno
Pokušat ću još jednom razgovarati i s njom i s razrednicom, pa ako ne prođe, onda ću morati pokucati na ravnateljičina vrata.
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nora28 » 09 stu 2011, 17:16

Majo, ne k.... da nam petice nisu bitne. Istu pricu furam i ja, al su mi bitne ako zna za pet, a najcesce zna.

martina mama, slazem se u potpunosti, i meni je bitno da bude odlicna ucenica, s tim da ne buba na pamet vec da razumije ono sto je naucila i da bude zadovoljna kad svojim trudom dobije odlicnu ocjenu. samo na temelju stvarnih rezultata moze jacati svoje samopouzdanje. nikako praznim hvaljenjem. ne radimo dramu oko cetvorki ali nastojimo je poticati da bude sto bolja. ruzno je ovo sto cu sad napisati, gadno zvuci ali ona je curica sa pp i bez obzira sto je nama najdraza i najbolja na svijetu, ljudi oko nas gledaju je drugacijim ocima, gledaju njezine nedostatke, tako ce biti najvjerojatnije i u buducnosti. znaci, stalno je na meti ono sto ona ne moze. sjetim se one pjesme A. Dedića - Poslednji tango u Đevrskama, e ona nikad nece biti miss Đevrsaka. i ne mora. ne daj Boze da bude tezila tome. odvratna sam, znam ali to je istina. znaci sve i da nema pp bitno mi je da ulazemo u njeno znanje,da je poticemo ali da joj usput dajemo do znanja da joj se nece srusiti svijet ako tu i tamo ne bude onako kako je ona to zamislila. ne zelim da kao neka djeca ne moze od straha doci doma ako dobije losiju ocjenu. to nikako.
S rečenicom - nije bitno koju ocjenu dobije, bitno je da je moje dijete sretno, zapravo sami radimo diskriminaciju - jer, velika je vjerojatnost da tu rečenicu nećemo reći našem djetetu bez pp-a, nego ćemo se kod djeteta bez pp-a itekako truditi da stekne znanje i posljedično ocjene koje će mu u budućnosti otvarati vrata odgovarajuće daljnje edukacije.

odlicno receno.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 09 stu 2011, 17:31

Prvo ovu recenicu ne kazem svojem djetetu nego kazem sebi . I ne smatram da radim diskriminaciju jer moje djete se toliko toga namucilo u zivotu i nemora bas cjeli dan uciti da bi dobilo 5 iz neznam kog predmeta. Ocu reci da i mi koji nismo bili djeca sa pp imali smo sve 5 nismo videli neko fajde od toga. Ja razmisljam u drugom kontekstu odnosno isto ko Nora.

ruzno je ovo sto cu sad napisati, gadno zvuci ali ona je curica sa pp i bez obzira sto je nama najdraza i najbolja na svijetu, ljudi oko nas gledaju je drugacijim ocima, gledaju njezine nedostatke, tako ce biti najvjerojatnije i u buducnosti. znaci, stalno je na meti ono sto ona ne moze.

Nije ruzno nego je zapravo istinito. Koliko i da me boli, a boli me jako evo danas slucajno naletela na uciteljicu i uradila jedan informativni razgovor kako i sta napreduje moje djete. Odma zabeleske na njegovo ponasanje da se nezna ponasat kako treba ( to neznaju i druga djeca bez pp al se ovde kod nas itekako potencira) da si dozvoljava da ulazi u raspravu sa uciteljicom. Pitam ja za znanje, a ona odmahne rukom i kaze tu nema problema on zna sve.
Al jedno 30 min kako to da on nemoze shvatit neke stvari u komunikaciji ( to je ono sto sam i pisala gore koji mi i realni problem imamo) al opet kazem nase djete je pod lupom jer je ono djete sa pp. I ona za drugu djecu kaze pa to su djeca znaete nemozete ih ubediti a s druge strane ja trebam ubedit sina da ga je drug prelagao u vezi necega pa ja ovaj moj onda jako buntovao. Kazem znate sta problem je sto je moje djete naivno. Eto u tome je problem. I tako odem svojim putem nadrkana bezveze jer ustvari skontam da mi niko ne sme reci nista i da sam i ja majka sa pp. :basnecu
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nora28 » 09 stu 2011, 18:38

I tako odem svojim putem nadrkana bezveze jer ustvari skontam da mi niko ne sme reci nista i da sam i ja majka sa pp.

Majo, sve smo mi tu majke sa pp :zivili samo sto nismo same krive za to vec sistem, drzava, ljudi koji se bave nasom djecom, oni koji nasu djecu gledaju samo kroz prizmu invaliditeta. mi samo zelimo da se nasa djeca gledaju kao cjelovita bica a netko nam uporno i stalno naglasava njihove nedostatke. zato si otisla doma "nadrkana" jer znas koliko truda i muke treba za doci do tu gdje ste dosli. i nemam pojma hocu li biti tako osjetljiva sa drugim djetetom, naravno ako ne bude sa pp. :roll
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 11 stu 2011, 01:01

Sve se mislim kako ce netko tko me ne zna ovu moju izjavu da maja ne kenja shvatiti kao cistu prostotu i bahatost. Ja sam to napisala onako uzimajuci u obzir moju privatnu relaciju s majom. Maja je razumjela sto sam htjela reci, al za ostatak foruma, nisam mislila nista lose.

Tesko je odvagati sto je diskriminacija, al definitivno se o nasoj djeci cesce govori sto oni ne mogu, a ne o njihovim postignucima.
Dobro kaze dinkic da je ulaganje u svoje dijete velika radost. I velika obaveza i trud. S pravOm svi trazimo vecu podrsku od sustava iako Ona sada lezi samo na pojedincima. Za sve treba pljunuti krv, a meni u danu bude previse svega i zato me nervira kad nam drustvo ne pruza nikakvu podrsku. A, za ono malo se ocekuje beskrajna zahvalnost. Da, hvala onima koji nas kuze, al te na prste mogu nabrojati.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 11 stu 2011, 23:42

Danas dobili 5 iz Engleskog. :mrgreen
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IRENA » 12 stu 2011, 14:24

Ponavljamo povijest - tema 1. Feničani - niz velikih A4 papira pred nama sa kartom kolonija ... Sredozemno more ... bla bla .. ja uprla pričati o trgovačkim sposobnostima Feničana, pa Kartaga, pa Cipar.. pa cedrovina, purpurna boja... mašem rukama , pokazujem memo kartice... Jan me mudro gleda i onda me pita :" A gdje je Petar Pan u cijeloj toj priči ??? "
E kad nisam sa stolca opala ... :bidan
Tema 2. - Indija - ja opet mašem, malo knjiga, malo naši listići i kartice ... uspuhala se sva objašnjavajući borbu Dravida i Arijaca, Vede, fucking sanskrt ( pravi artikulacijski izazov) .. dođemo do kasta - ubila se od žalosti i nepravde poradi "nedodirljivih" Parija koje je svatko mogao vrijeđati i pljuvati i svašta - nakon svega pitam Jana dal mu se čini da je takav sustav dobar, pravedan, OK ? ON kimne da JEST pravedan . Ja iskolačila oči - kako pravedan ??? :angry a Jan će :" Pa ja ću biti RADŽA!" Koga ja to hranim i odgajam ???
Popodne me čeka geografija - ona vražja revolucija... :ajme
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 12 stu 2011, 20:14

draga :hug kako te razumijem
evo što mi radimo:
KITICA - misaona, osjećajna ili ritmička cjelina.
Vrste: dvostih, trostih, četvreostih, peterostih.
TEMA - ono o čemu se govori u cjelini nekog djela
MOTIVI - najmanje tematske jedinice

Usporedba - uspoređivanju dvaju pojmova po sličnosti ili nekoj zajedničkoj osobini

Jel samo meni ovo suhoparno i bubetaško?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 13 stu 2011, 08:03

Nama je " sreća" pa idemo po prilagođenom - tako da Jan ne mora znati definicije izrijekom nego na razini prepoznavanja - tako da onda mora npr. zaokružiti kiticu, zaokružiti dvostih, zaokružiti usporedbu, sam smisliti neku usporedbu , metaforu i sl.
A da je suhoparno samo bubati definicije - jest.
Danas moram napraviti još memo kartica iz engleskog - veli mi jučer da je "rasturio" do sada napravljene i da mu treba JOŠ!!! Na brzaka ga propitala glazbene instrumente na engleskom i fakat zna. Na to će on - e sad sam se sjetio da mi trebaš kupiti električnu gitaru za Božić!!! Ma nemoj - ak mi veliš na engleskom onda ću možda i razmisliti - velim ja . Jan mozga , mozga i bubne: elektrikal gitar pliz, meri krismas. :mrgreen
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 13 stu 2011, 10:59

Bravo Jan ! Trci mama po gitaru :lol Uh uh sta sve ucite. :roll
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.