Sada je: 11 kol 2026, 20:43.

Fizikalna terapija za dijete invalida u kući

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Fizikalna terapija za dijete invalida u kući

PostPostao/la pepinamama » 03 stu 2011, 17:55

Zanima me slijedeće,dobili smo konačno fizik. u kući ali problem j eu tome što je dr. fizijatar napisala samo 15x 5puta tjedno..???pa zar ja sad trebam svaka dva-tri tjedanž tjedna prolazit istu priču od dr.preko pedice do komisije p anatrag???Niš mi nije jasno? Petra ima cereb. paralizu i 100% tni invalid je...Zar ne mogu dobiti te doznake na neki duži period..jer ovak nema mi smisla? Hvala cure na odgovoru!!
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Fizikalna terapija za dijete invalida u kući

PostPostao/la a zakaj » 03 stu 2011, 18:45

KAko to da ti je fizijatrica to napisala?
Fizijatri u principu daju nacelnu preporuku: koliko cesto, kroz koji period vremena i koje postupke treba provoditi.
Onda pedijatar pise zahtjev komisiji, gdje trazi neki broj termina (koliko se max. moze dobiti na jednu uputnicu) i komisija to odobrava (ili smanjuje).
Nama su odobravali po 45 sati (5x tjedno) sto ispada 9 tjedana.
Zamoli pedijatricu da sljedeci put u zahtjevu trazi vise od komisije.
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 04 stu 2011, 09:27

da, max ti mogu dati kroz 45 dana - iako smo se mi kao udruga bunili, oni smatraju da tako liječnici specijalisti imaju to pod kontrolom :ajme
S druge strane, nakon što je dr Jelić naglas izgovorio da to treba ukinuti jer je to na nivou privatne fizioterapije i da HZZO nema za takve stvari novaca, onda sam se pokrila po ušima i šutim.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepinamama » 04 stu 2011, 13:37

Hehh..nadice...ovo posljednje što si navela zaista me ne iznenađuje:))...Pa eto tako ispada da moram trčati na komisiju svaka 2 tjedna...nemam riječi..znam i ja da max. mogu i trebam dobiti 45 dolazaka..ali...nemaju oni pojma izgleda ili im se ne da imati pojma....pa nije to dijete slomilo nogu pa da mu trba nekih 15 terapija i gotovo!!!! Joj sad se opet moram ići svaditi tamo...
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 05 stu 2011, 01:29

ajme!smanjili su na 45 dana? :ajme
kad smo mi isli bilo jr na tri mjeseca it o je bilo premalo...
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 05 stu 2011, 13:17

Meni redovito daju po 30 puta iako dr piše 45 puta.
Sada mi dali 15.
Kraj je godine i režu gdje stignu.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la pepinamama » 10 stu 2011, 16:07

Koga trebam tražiti da mi ispiše više od 15x dolazaka...pedicu ili fizijatra??Fizijatrica mi ne da više od 15??Ali znam pacijente koji imaju patronažu na cijelu godinu tj.piše se samo godišnje izvješće?Kako dobiti više od 15x..ja zaista nisam u mogućnosti ići svaka 2 tjedna po papire na 3 mjesta..pored dijeteta koje je kanilirano i ovisno o aparatima,a z akoje se nitko drugi ne zna pobrinutu'
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 10 stu 2011, 18:20

pepinamama je napisao/la:Koga trebam tražiti da mi ispiše više od 15x dolazaka...pedicu ili fizijatra??Fizijatrica mi ne da više od 15??Ali znam pacijente koji imaju patronažu na cijelu godinu tj.piše se samo godišnje izvješće?Kako dobiti više od 15x..ja zaista nisam u mogućnosti ići svaka 2 tjedna po papire na 3 mjesta..pored dijeteta koje je kanilirano i ovisno o aparatima,a z akoje se nitko drugi ne zna pobrinutu'

dosta od toga što si rekla je drugačije:
1. Fizijatar/neuropedijatar piše preporuku od npr 3x tjedno fizikalne i napiše šifre.
2. Pedijatrica napiše uputnicu liječničkom povjerenstvu i tu prepiše tu preporuku.
3. s time oboma ideš na liječničko povjerenstvo koje onda određuje kroz koliko dana i koliko puta tjedno tvoje dijete ima pravo na fizikalnu.
4. Kod ponavljanja, ponavljaš samo točku 2 i 3 - komisiji nosiš staru preporuku od specijaliste.

Ja ujutro dam mm-u papire koje on ostavi na komisiji, a ja oko pol 2 dođem po rješenje.
Znam da npr Djeni nije uopće dobivala fizikalnu u Dubrovniku jer na komisiji nisu znali što da napišu, pa sam joj ja slala naša rješenja - onda je dobila na 15 dolazaka. Ne znam koliko sada ima odobreno.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Djeni » 11 stu 2011, 18:46

Djeni je uspjela dobivati po 30 puta. Imamo pravo 90 X. Dr mi napiše dosta šifri, pa se dogovorim sa fizioterapeutom da dolazi po pola sata tako da to razvucem. Lana vise ne zeli vjezbati, ona je kao velika i hoda :ajme , ali sve odrzavamo. Ja zadovoljna, zapocela sam sa fizioterapijom u kuci u Dubrovniku i sad ide dosta djece
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pepinamama » 12 stu 2011, 13:24

oK,al nisam shvatila..ovupreporuku koja se odnosi na dio koliko puta tjedno preporučuje dolazaka..to piše pedijatar?? Meni je fizijatar napisala ovak 15x (5x tjedno)..e sad to me buni jer umjesto ovih 15x može pisati i do 45x...tko mi to piše? Znam dijecu koja su dobila i na godinu dana sa cp.
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la breg » 12 stu 2011, 16:55

Šifre i kolko puta piše fizijatar.
Ovi na komisij iznaju to smanjiti.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la nadicab » 12 stu 2011, 20:09

Znam dijecu koja su dobila i na godinu dana sa cp

ja ne znam nikoga da to ima. To je nešto za što se borimo kao udruga.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Djeni » 12 stu 2011, 21:37

ne znam ni ja nikoga da je toliko dobio. Meni daju kako kad, 30x pa drugi put ostatak ili 2x45. ispocetka sam svakih 15 dana isla, dok nisam napravila kazin na komisiji :D Lijepo njima rekla nek setaju:pedijatar-fizijatar-pedijatar-komisija i bingo, dobijem vise dana :yess
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pepinamama » 16 stu 2011, 14:21

Znam dijete koje je dobilo n agodinu dana,tak da fizioterapeut piše samo godišnje izvješće...tak mi je rekla majka tog djeteta!
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 16 stu 2011, 16:27

nema te komisije koja bi to tako napravila jer komisija potpada pod vrlo strogu kontrolu HZZO-a, a po zakonu i po tumačenju Pravilnika ne može se dati više od 45 dana.
Neka ti majka pokaže to rješenje pa da i mi znamo na koji način je ta komisija to provukla kroz Pravilnike
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepinamama » 16 stu 2011, 16:45

Ok,raspitat ću se još detaljnije za to...iako u pravilniku stoji da u iznimnim teškim ili kompliciranim slučajevima se može odobriti na godinu dana,uz kontrole svaka 3 mjeseca kod fizijatra.Ili sam u krivu??
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 16 stu 2011, 22:09

evo iz Pravilnika, čl 17
Članak 17.
...
Fizikalna terapija u kući osigurane osobe može trajati najdulje 15 dana, a može se produljiti
za daljnjih 15 dana, na prijedlog doktora specijalista odgovarajuće specijalnosti nakon izvršenog pregleda osigurane osobe.
U iznimnim slučajevima, prema prijedlogu doktora specijalista odgovarajuće specijalnosti, koji je ponovno pregledao osiguranu osobu, može se na osnovi odobrenja liječničkog povjerenstva Zavoda dodatno produljiti fizikalnu terapiju u kući.

ali po izmjenama iz 2009.!!!
Iza stavka 6. dodaje se novi stavak 7. koji glasi:
»Iznimno od stavka 3., 4. i 6. ovog članka u slučaju potrebe dugotrajnog provođenja fizikalne terapije u kući osigurane osobe prema dijagnozama iz stavka 5. ovog članka kao i kod osiguranih osoba s prirođenim malformacijama i deformacijama živčanog sustava (Q00-Q07) i mišićno koštanog sustava (Q65-Q79) fizikalna terapija u kući može se odobriti u
trajanju od godine dana u jednom odobrenju, uz obvezu ovlaštenog doktora Zavoda da najmanje jednom u tri mjeseca provjeri opravdanost nastavka provođenja fizikalne terapije u kući«.

Sada bi trebalo pogledati taj popis bolesti http://hr.wikipedia.org/wiki/MKB-10_poglavlje_XVII:_Priro%C4%91ene_malformacije,_deformacije_i_kromosomske_abnormalnosti#.28Q00-Q07.29_-_.C5.BDiv.C4.8Dani_sustav,
ja sam našla i ovo:
POPIS BOLESTI I STANJA ZA ODOBRENJE FIZIKALNE TERAPIJE U
KUĆI KROZ 45 DANA

G12.0-9 Spinalna mišićna atrofija
G35, G36.0-9, G37.0-9 Demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava
G80.0-9, G81.0-9, G82.0-5 Cerebralna paraliza i ostali paralitički sindromi (hemiplegija, paraplegija, tetraplegija)

Znači, cerebralci mogu dobiti max 45 dana.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepinamama » 17 stu 2011, 16:51

Da,cerebralci,ali u ovom popisu koji si ti našla navodi se i npr.hydrocefalus,kao dijagnoza za pravdanje od godinu dana??
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la pepinamama » 17 stu 2011, 16:59

I da među tima je navedena i dolihocefalija-takav izgled glave Petra ima od rođenja zbog hidrocefalusa?
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 18 stu 2011, 09:52

da, spina bifida i hidrocefalus su među tim šiframa Q00-Q07. Moj sin ima Q06 pa bi po tome spadao u tu kategoriju, ali nitko koga sam pitala ne zna kako se to provodi u praksi :dunno
S druge strane, u slučaju tih godinu dana, koliko puta tjedno onda dodjeljuju? AKo smatraju da je dijagnoza nepromjenjiva, mogli bi dati jako mali broj puta
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la DomiMama » 18 stu 2011, 10:39

nadicab je napisao/la:da, spina bifida i hidrocefalus su među tim šiframa Q00-Q07. Moj sin ima Q06 pa bi po tome spadao u tu kategoriju, ali nitko koga sam pitala ne zna kako se to provodi u praksi :dunno
S druge strane, u slučaju tih godinu dana, koliko puta tjedno onda dodjeljuju? AKo smatraju da je dijagnoza nepromjenjiva, mogli bi dati jako mali broj puta

kad ovo citam nekog bih zatukla :ajme
sve si mislim iduci puta voditi nekog odvjetnika sa sobom na vjestacenje... svako si tu "wet finger" metodom odredjuje kome ce sto dati :ajme
mislim... da ce dijete koje ima CP i hidrocefalus nakon 3 mjeseca terapije toliko "poboljsati" stanje da mu vise nece trebati terapija to moras biti teski idiot da povjerujes... iz moje laicke perspektive...
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 18 stu 2011, 10:46

moja fizio je neki dan dobila dječaka od 15 godina, CP. Bio na Goljaku u OŠ.
Došla je potresena k nama i rekla je da je žalosno u kakvom je lošem stanju taj momčić; a početno je bio puuuuuuuno bolji od Denisa, puzao je kao mali. A sada ima takve deformitete :ne
Sjedenje u neadekvatnoj stolici i kolicima, neadekvatno pozicioniranje ... i tako satima, od 8 do 16h svaki dan.

Želim reći - kvalitetna i kvantitetna vježba čini čuda :klanja
Svaki put se bojim kada će im pasti na pamet da i tu počnu s drastičnim rezovima :angry
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la a zakaj » 18 stu 2011, 14:06

a mozda je neka logika u tom ogranicenju i da se kontrolira rad tih firmi koje odradjuju terapiju.
ja cak ne bih bila pretjerano sretna da dobijemo doznake na godinu dana, jer bi to znacilo da godinu dana ne mogu promijeniti pruzatelja usluge (ok, sadasnja fizio mi je super super, ali da ona nekim slucajem ispadne iz igre, ne bih voljela biti ogranicena na izbor samo iz te kuce).

Ne znam, meni se tih 45 termina ne cini tako strasno (15 mi se cini).
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la a zakaj » 18 stu 2011, 14:09

nadice, ja mislim da je puno veci problem od procedure zapravo to sto nema dovoljno educiranih terapeuta koji rade u patronazi.
pa tako svi dobivaju sifre za bobatha npr, a bobath terapeuta gotovo da nema, cak ni u zgb, a kamoli drugdje.
a zakaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la pepinamama » 18 stu 2011, 14:26

Je,to sve stoji,sa svime se slažem cure s vama..ali kad moraš rješavati još milion doznaka i papira,lijekova,uputnica...samo mi je trebao jedan manji kombi za materijale koji dobijemo za kanilu...tak da mi je tog hodanja na komisije već preko glave a i nemam kome dijete ostaviti ...pa ovih 15 dana je zaista nezamislivo za fizikalnu!!
pepinamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.