Sada je: 28 kol 2026, 21:16.
Moderator/ica: medo14
napisati ionak ne bi htjela ,a siliti ju ne mislim. Ima dosta zadaće.
...i ja sam pisala dnevnik kao mala i skrivala ga ispod tepiha ispod kreveta 

pa kad ga pročita da ima i početak i kraj...kad ti osmišliš "jače" rečenice onda će i ona malo proširiti svoje viđenje a neće samo sve biti crno-bijelo... 
Tinica je napisao/la:Ja ti Franu svaki ponedjeljak zadam da mi napiše sastavak od 20 rečenica na temu "Kako sam proveo vikend". Isto tako tijekom cijelog ljeta svaki put nakon nekog putovanja morao je napisati u 20 rečenica kako je doživio put, što je vidio, naučio, upotrijebiti nove izraze...
Kad bi primjetila da "zapinje" svaki dan bi mu zadala da piše dnevnik no za sada nema potrebe za tim.
Na taj način, osim što si bistri um, vježba i rukopis, pravopis, barata sa novim riječima, ma meni je to odlična vježba za njega.

Ja volim spontanost i kreativnost kod djece. Ne volim da im se nameću nekakve preferencije i stavovi njihovih roditelja, učitelja ili okoline.
i na tome joj hvala.
Ciara je napisao/la:adorabla želim joj pomoći jer ona sama želi bolje rezultate i želi se konačno pohvaliti peticom iz sastavka
znam ja sve , učiteljica mi je lijepo objasnila da se od nje ne očekuje sastavak za nagradu ali da ona može i zna puno bolje
samo treba malu pomoć

Prošle godine smo bili na skijanju i tjedan dana nije išao u školu jer smo produžili praznike i svaki dan je u hotelu pisao dnevnik kako je proveo dan. Tu ideju mi je dala njegova učiteljica a ja sam je samo sprovela u djelo.
Ove godine smo proveli zbilja burno ljeto i nakon svakog putovanja kad su se dojmovi slegli sve je svoje doživljaje prenio na papir. "Moja Afrička avantura", "Praznik u Rimu", "Vikend u Beču", "Tura po Holandiji"...-primjerice takvi su mu bili naslovi sastavka a prvi tjedan škole imali su satavak na temu "Kako sam proveo ljetne praznike" pa je fino ukomponirao od svega pomalo u taj sastavak..up I zbilja mislim da se to ne zove mučenje
... primjerice neke riječi koje je upotrijebio u svojim sastavcima je možda prvi put čuo na nekom putovanju i ne koristi ih u svakodnevnom razgovoru (beduini, šiše, oaze, berberi, trogloditske kuće, faraoni, mumije, mauzoleji, medine, bazari) a kad smo na putu on je uvijek prisutan "ne samo fizički" nego sa zanimanjem prati priče turističkih vodića o znamenitostima gradova u kojima se nalazimo i drago mi je da ne prolazi "pored" grada već da nešto i upije i poslije mu nije nikakav problem napisati sastavak o nećemu što je doživio.
Evo neki dan je susjedi koja ide u 5. razred i upravo uče nešto o Rimu ispričao legendu o nastavku Rima o Romulu i Remu. Naravno da nije to netom prije pročitao u enciklopediji već mu je ostalo u sjećanju sa puta 

On ni u ludilu ne bi proveo više od pola sata za nešto što zna da može napraviti prije i da je poslije slobodan. Kod njega su izražene uzročno -posljedične vezenakon ne znam kojeg puta sto je citav dan proveo u sobi (vise manje) uceci tj. vrteci se na stolici, razmisljajuci o igricama, blejeci u zid, a nesto i uceci, i kad sam mu ja ne znam koji puta pokusala objasniti da mu nije dobro to sto radi, da bi mu bilo bolje da se prime, napravi i gotov je i slobodan za neke dr. aktivnosti, one je rakao:
ah, ja sam se vec naviknuo da toliko "ucim"
mene je to bas zabolo, bez obzira sto si je sam kriv sto toliko vremena zna ponekad provesti u sobi
organizacija mu je na mene
Za njega bi to bilo totalno gubljenje vremena koje puno pametnije može iskoristiti vani sa ekipom u parku nego da dangubi u sobu sjedeći i buljeći u knjigu a misli su mu ko zna gdje.
Upravo tako Nadice ti me kužišon se od početka navikao na to i to mu je normalno.

ja bi to onak kak sam rekla jednu ti jednu ona...
a jel ona dobiva neke loše ocjene radi tih sastavaka? kak joj ide lektiraUff.. ja ti vjerujem starijim i iskusnijim više nego sama sebimladji ne vjeruju starijima.
i upravo iz tog razloga sam si olakšala život u nekim segmentima jer ne želim da se poslije lupam po glavi
što nisam pravovremeno na neke stvari reagirala. Kasno je poslije za ispravljanje krivih Drina
(naravno ne mislim tu isključivo na sastavke) 

mojoj bi se taj zadak sviđao al razočaranje bi slijedilo na kraju kad bi ja rekla
nemoj počinjati rečenicu istom rječju, nemoj ovo nemoj ono, daj ovako ,probaj onako
da da upravo toTraži samo dobre stvari koje je napravila u sastavku i to naglašavaj. Divi se pretjerano. I tako pet puta i skužit će dijete što se od nje traži.
dok je pjevao neku pjesmicu "Gdje je onaj cvjetak žuti" bez imalo tonaliteta, zbilja nema sluha
ko mali slon
ali sam ga podrila kad je počeo niže pjevati jer će mu tako više ipak biti puno lakše nego kad počne sa visokom pa se onda izgubi na visokim tonovima. Čak sam mu glumila instrumentalnu podlogu
a on ko da recitira pjesmicu
Da sam mu počela kvocati prestao bi pjevati i ne bi se trudio

ako zatreba još koje
prvo napiše u bilježnicu za kućni rad a tek nakon što sve prekontroliramo prepisuje u bilježnicu za lektiru.
ali to su (do)sada još uvijek neke kratke bajke ili priče tipa Ružno pače, Carevo novo ruho...tak da zbilja nema puno posla oko toga.
I da još uvijek su na HB olovkama tak da briše i kad treba i kad ne treba
I ja živim skup s tobom u toj nadiUopće ne mislim da su drugaši i trećaši preopterećeni gradivom, možda kasnije da, ali ako se radne navike istešu u nižim razredima i ako dijete usvoji neke osnove na početku, kasnije neće biti ni problema s tim. Barem se tako nadam.

Zar zbilja mislite da ako dijete napiše neki sastavak van školskog gradiva da je to kontraproduktivno i mučenje djeteta
Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.