O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Recept za licitare,licitarski kvasac?

09 stu 2011, 08:54

Stavljam na rcp.a ne na rukotvorine jer su jestivi :lol
Našla sam postupak izrade, evo linka http://www.licitar.hr/hr/o-licitarima-1
Manje više sve se da nabaviti, osim licitarskog kvascašta je to?

Za ukrasit može se napravit ajs:
Ajs je jestiva smjesa za ukrašavanje licitara. U pravilu je razmjerno složene recepture, koju medičari nevoljko odaju, a poneki se sastojci teško nabavljaju. No, na ovom koraku kućni majstori ne bi trebali odustati, već mogu pokušati s ajsom pripremljenim od šećera u prahu, snijega od bjelanjaka i vode. Ako za ukrašavanje poželimo boju različitu od bijele, ajs se može i obojiti jestivom bojom.
Ili druga verzija sa želatinom, vodom, šećerom i škrobom od krumpira.

Koji omjer bi bio za ajs?
I još jedno pitanje: sa ovim ajsom može li se ukrašavat po Gingerbread keksima?

slika

Re: Recept za licitare,licitarski kvasac?

09 stu 2011, 13:22

Nitko ne zna, oooo ima bit da je taj kvasac teška nepoznanica.

Dobro, a ajs, jel se može s njim crtat po medenjacima?

09 stu 2011, 15:52

ovo izgleda predivno.
al ja to ne bih jela već time kitila bor :lol ili poklanjala okolo.

ne znam o lic. kvascu, mogla bih sad guglat al to možeš i ti.
a javit će se već netko tko zna :mrgreen

ajs? nikad čula za taj izraz.
inače, štaub sam miješala s bjelanjkom i limunovim sokom i time ukrašavala keksiće.

09 stu 2011, 16:06

Baš sam neki dan pročitala o tome na ovome blogu:

http://kasicicaseceraiprstohvatsoli.blogspot.com/2011/11/bela-pita-sa-ledenim-kvascem.html

09 stu 2011, 19:32

Msirena, baš ti hvala, tražila sam, al na ovaj blog nisam naišla.
Pogledat ću kasnije blog, al mislim da ovog kotanyi kvasca kod nas nema.
Ako ne nađem neću ni radit jer sa praškom za p. bi bili preteški, nisam sigurna da bi grana bora ostala nesavinuta.

Solea, ajs ili ice je jedno te isto. ;)

09 stu 2011, 22:08

"Licitarski kvasac, još se naziva i ledeni kvasac ili salakalij, po svojem je sastavu amonijakov bikarbonat. Tu kemikaliju oštrog mirisa (po amonijaku) medičari odavna rabe kako bi tijesto njihovih medenjaka i licitara uzišlo, a njihovi proizvodi dobili osebujan okus. Također se rabio i u kućanstvima za pripremu nekih kolača, prije nego što su ga zamijenili suvremenija soda bikarbona, ili još noviji prašak za pecivo."

Pa možeš li koristiti sodu bikarbonu?

10 stu 2011, 09:07

Liv, nemam pojma, valjda može.
Ono šta sam isčitala ovih dana je da, baš taj kvasac, daje licitarima onaj njihov oblik "napuhanosti".
Mogu se radit i od običnog tijesta, onog di ide puno soli, ali nije to to, ili od medenjaka, ali onda nemaju toliki vijek trajanja.
Tražim dalje. :kima

10 stu 2011, 09:09

Mmama ima pun bor licitara. To mi je jutros palo na pamet. ;)

10 stu 2011, 09:24

Madir, sve mi izgleda da je to amonijak koji se koristi za klašune i cukarine. Triba znat s njim radit, meni mater na Korčuli to kupuje u apoteci, prašak u maloj kesici. Ej, zamisli miris :ajme, ali cukarine i klašune je nemoguće napravit s bilo čim drugim. Virujem da se radi o istoj stvari :dada

11 stu 2011, 00:50

Šigureca, to je taj prašak. :kiss

11 stu 2011, 07:08

:up, ako misliš pravit s amonijakom mogu pitat mater kako se s njim radi ;)

11 stu 2011, 08:15

Pitaj, al nisam baš sigurna da ću ih radit,taj iz ljekarne smrdi pregadno da bi to pekla doma.
Možda nabavim kotanyi, raspačala sam vijest na par inozemnih adresa.
Za ovaj iz ljekarne sam čula, ako mi ga i prodaju, da traže da ide na račun firme. :ajme
A samo sam željela licitare na boru :lol :ajme

11 stu 2011, 08:52

E Madir, Madir. :hahaha

11 stu 2011, 09:22

Smij se ti smij, smijem se i ja. :ajme :lol

11 stu 2011, 09:24

Ma smijem se na to kako si opisala kupnju amonijaka ko da kupuješ neznam što. :ajme

11 stu 2011, 10:04

o licitarima nemam pojma, ali mogu odgovoriti na ovo:

Liv Tyler je napisao/la:Pa možeš li koristiti sodu bikarbonu?
mislim da ne jer je prednost amonijevog hidrogenkarbonata (ili jelenove soli - popularno) što se sam raspada na amonijak i Co2 na temperaturama pečenja (iznad 35°C), što uzrokuje isparavanje plinova i dizanje tijesta i ne treba biti kiseline u tijestu da bi počela reakcija, što je slučaj sa sodom...

Liv Tyler je napisao/la:Ma smijem se na to kako si opisala kupnju amonijaka ko da kupuješ neznam što. :ajme

pa i je ne znam što, ako kupuješ baš amonijak (a ne amonijev hidrogenkarbonat), u krivim stručnim rukama on služi sa izradu eksploziva i gnojiva, izrazito otrovnih tvari, svašta nešto... zato su i uveli ta pravila da fizičke osobe ne mogu u ljekarni nabaviti baš sve što se sjete ;)

11 stu 2011, 10:18

boysmama je napisao/la:o licitarima nemam pojma, ali mogu odgovoriti na ovo:

Liv Tyler je napisao/la:Pa možeš li koristiti sodu bikarbonu?
mislim da ne jer je prednost amonijevog hidrogenkarbonata (ili jelenove soli - popularno) što se sam raspada na amonijak i Co2 na temperaturama pečenja (iznad 35°C), što uzrokuje isparavanje plinova i dizanje tijesta i ne treba biti kiseline u tijestu da bi počela reakcija, što je slučaj sa sodom...

Liv Tyler je napisao/la:Ma smijem se na to kako si opisala kupnju amonijaka ko da kupuješ neznam što. :ajme

pa i je ne znam što, ako kupuješ baš amonijak (a ne amonijev hidrogenkarbonat), u krivim stručnim rukama on služi sa izradu eksploziva i gnojiva, izrazito otrovnih tvari, svašta nešto... zato su i uveli ta pravila da fizičke osobe ne mogu u ljekarni nabaviti baš sve što se sjete ;)

:shock :shock :strah
odustajem :shock
ovo je previše za mene. :lol
jedino ako nabavim kotanyi. :/

11 stu 2011, 10:23

Madir, ma ne može ti ništa biti od tog amonijevog hidrogenkarbonata :lol ako ga uspiješ kupiti u ljekarni...

osim što će malo smrditi jer se razvija amonijak... ali nije to toliko štetno ako se ne koristi baš često... otprilike kao i svako sredstvo za čišćenje na bazi amonijaka

11 stu 2011, 10:52

I ono originalno za licitare odvratno smrdi, tako da vjerojatno i ovo od Kotanya smrdi :) .

11 stu 2011, 12:54

boysmama je napisao/la:pa i je ne znam što, ako kupuješ baš amonijak (a ne amonijev hidrogenkarbonat), u krivim stručnim rukama on služi sa izradu eksploziva i gnojiva, izrazito otrovnih tvari, svašta nešto... zato su i uveli ta pravila da fizičke osobe ne mogu u ljekarni nabaviti baš sve što se sjete ;)

Kužim ja to boysice ali zamišljam nju kako paničari, a samo je htjela drugačije ukrase za bor.

11 stu 2011, 13:01

Zato šta me znaš, pa ti je lako pustit mašti na volju :mrgreen

Pitala sam u državnoj ljekarni, staru tetu, rekla mi je da nema toga.
Al me prije pitala za šta mi je. :roll

11 stu 2011, 20:04

Madir je napisao/la:Pitala sam u državnoj ljekarni, staru tetu, rekla mi je da nema toga.
Al me prije pitala za šta mi je. :roll

A i mene tako za glicerin za tičino ali mi ga ipak dala jer se počela smijati kad sam rekla da je za kolače. :lol

22 stu 2011, 11:23

Ova teta ima blog i radila je gore navedenu bijelu pitu. Kaže da je kupila amonijak za kolače u ljekarni a ona živi u Rijeci. Možda da je kontaktiraš pa ti ona pomogne?!
http://dilajla-svatarica.blogspot.com/

22 stu 2011, 11:43

Našla sam, našla :bis
Za Zagrebčanke Kemigo u Baerovoj 100 g 12,80 kn

23 stu 2011, 09:35

:bravo :bravo

01 ožu 2012, 16:04

http://www.ljekarnasdz.hr/Galenskilab/Galenskipripravci/tabid/76/agentType/View/PropertyID/187/Amonijak-za-kolace.aspx
:gaah pred nosom mi bilo :gaah
Odgovori