Sada je: 30 tra 2026, 04:28.

S koliko ste krstili klince?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: S koliko ste krstili klince?

PostPostao/la saptacica » 15 stu 2011, 11:55

Kako nisam vidjela Beppin post :conf ?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Beppa Joseph » 15 stu 2011, 11:56

postala sam sekundu nakon tebe. :mrgreen

i uvijek si mislim kad netko ima stav da ne treba cjepidlačiti i pretjerivati - bi li imali taj stav da je riječ o njihovim pravima na sudu. Npr. netko im nešto ukrade pa sudac kaže, ne treba nikad u krajnost, nemojmo kažnjavti baš svakoga.

Ili profesor koji ulovi studenta medicine da prepisuje cijeli ispit i kaže - nemojmo pretjerivati, već će on to usput naučiti i pusti ga.

Ili učitelj koji ne reagira na nasilje u razredu i kaže roditeljima da ne idu u ekstreme, djeca su se oduvijek tukla. pa lijepo odvedeš dijete s masnicama doma.

Tako i ovdje, zašto bi se poštivala pravila, trebamo biti umjereni i prilagoditi se svima.
Zadnja izmjena: Beppa Joseph; 15 stu 2011, 12:00; ukupno mijenjano 1 put/a.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la saptacica » 15 stu 2011, 11:57

Ma ovaj prvi, veliki. Valjda sam predugo čekala dok sam kliknula na odgovori.

Uglavnom, ti to puno ljepše objasniš :) !
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la ivanche4 » 15 stu 2011, 12:00

nevenera je napisao/la:Bog čuva djecu, bila krštena ili ne

x na ovo

Mi smo krstili sa 3 tjedna, 3 mjeseca, 3 mjeseca, 4 tjedna.

Valjda neki krste radi baka i djedova, ali ne mogu to shvatiti. :dunno
'04 '06 '08 '11 '16
ivanche4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ciklama24 » 15 stu 2011, 12:00

Svašta si oni dopuštaju. Nemaju pravo odbiti krštenje djeteta...i neće, pitaju te ima li zapreka primjerica vašem vjenčanju u crkvi.
Mi smo krstili najnormalnije mišicu iako nismo u crkvenom braku i nitko nije radio problem od toga.
Postoje kao neki uvjeti, negdje sam to bila našla na netu...ali sve se to svodi na to da li, unatoč tome što niste u braku, mislite odgajati dijete u katoličkoj vjeri. Nikakvih drugih uvjeta, tipa da moraš imati ovo ili ono, nema.
A kumovi trebaju imati sakramente. Ne kao u boysmaminom primjeru ofkors :mrgreen Samo si kod nas kler svašta dopušta :roll
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la moja ljubav » 15 stu 2011, 12:01

To bi znacilo da samo smiju vjencani ljudi biti krsni kumovi :conf
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 15 stu 2011, 12:02

Da, ako su u braku ili nekoj vrsti braka - moraju biti crkveno vjenčani. Ako nisu, onda krizmani.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Beppa Joseph » 15 stu 2011, 12:05

ciklama24 je napisao/la:Svašta si oni dopuštaju. Nemaju pravo odbiti krštenje djeteta...i neće, pitaju te ima li zapreka primjerica vašem vjenčanju u crkvi.

imaju pravo ako ne postoji zapreka vjenčanju.
Kod nas si svašta dopuštaju oni koji ne idu u crkvu, a žele sakramente. Svećenici previše dopuštaju folklor. Kad to prestanu i na političkoj i na osobnoj razini doći će konačno do neke promjene u hrvatskoj Crkvi.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la penny » 15 stu 2011, 12:08

ciklama24 je napisao/la: Nemaju pravo odbiti krštenje djeteta...i neće, pitaju te ima li zapreka primjerica vašem vjenčanju u crkvi.
pa vidis da imaju pravo i mogu...ako mislis da nemaju, kako sam rekla moras se obracati biskupu za odobrenje, i ja stajem u ovaj red- i mislim da je to ok.
navela sam dva primjera iz prve ruke,...razliciti uvjeti a ista pricA
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la ciklama24 » 15 stu 2011, 12:13

Odobrenje od biskupa? Nisam nikad čula za to...Niti nam je to itko napomenuo.
Mi se nismo ni mogli vjenčati u KC, da smo mogli, vjenčali bi se. I mislim da je to normalno.
ovi što krste djecu radi običaja nekih i bapskih priča...no comment
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la boysmama » 15 stu 2011, 12:42

beppa, sve si ti to jako lijepo napisala, ali ;)

tu postoje ipak neke krajnosti u pravilima života po KC kojih se velika većina nas vjernika ipak ne pridržava ili se nije pridržavala u povijesti, a ipak vjerujemo u Boga i smatramo se katolicima, neovisno o našim svjesnim ili čak nesvjesnim grijesima...

dakle, po tome ispada da nijedna žena/muškarac ne bi smio krstiti svoje dijete ako nije nevin ušao u taj isti brak, koliko god on crkven bio ;) a ne bio smio biti ni kum nijednom djetetu, zar ne? pogotovo ako to isto dijete neće uspjeti u životu naučiti da apsolutno ne stupa u bračne odnose prije braka... ajde, ruku na srce, koliko je takvih vjernika? da ne pričamo o kontracepciji i mpo... svako dijete rođeno kao rezultat mpo-a ne bi smjelo biti kršteno, ili se varam?

u redu, slažem se da bi roditelji trebali biti crkveno vjenčani ako žele krstiti svoje dijete, a imaju tu mogućnost... ali da li to isto mora vrijediti i za njihove kumove kao mlade ljude bez djece? ima tu puno detalja i pojedinačnih životnih priča koje ne možemo baš sve stavljati u tvrde okvire pravila ponašanja jednog vjernika... barem ne u današnje vrijeme... pa se sve na kraju ipak nužno zbog naših grijeha svede na osobnu procjenu svećenika...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la boysmama » 15 stu 2011, 12:45

Beppa Joseph je napisao/la:Kod nas si svašta dopuštaju oni koji ne idu u crkvu, a žele sakramente. Svećenici previše dopuštaju folklor. Kad to prestanu i na političkoj i na osobnoj razini doći će konačno do neke promjene u hrvatskoj Crkvi.

ovo se slažem s tobom :dada

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Beppa Joseph » 15 stu 2011, 13:09

Boys, istina je da se i mnogi vjernici ne pridržavaju svega. I teško je napraviti strogu granicu, točno.
Ali, ako netko može biti vjenčan u crkvi, a ne želi, onda stvarno teško da će svom djetetu usađivati katoličke vrijednosti (naravno da kršćanske može).

Nije bitno kako je dijete začeto, mpo-om, izvanbračno, u braku, silovanjem, slučajno, namjerno. Za krštenje je važno da roditelji i kumovi jamče da će to dijete odgajati katolički.

Kumovi za crkvu trebaju biti vjernici. To se ne određuje ni na koji drugi način nego sakramentima, iako to u životu ne mora značiti ništa mnogima. Tako da nije bitno je li u braku ili nije, već ako je u braku, da bude sakramentalni.

Zapravo, jedino po čemu određujemo nečiju katoličku pripadnost je upravo pristup sakramentima. Nikome se ne ulazi u spavaću sobu, ne ispituje ga se, sve je to na vlastitoj savjesti. Jedino što Crkva traži je otvorenost sakramentima. Strašno je da je to za mnoge previše.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la boysmama » 15 stu 2011, 14:13

Beppa Joseph je napisao/la:Zapravo, jedino po čemu određujemo nečiju katoličku pripadnost je upravo pristup sakramentima. Nikome se ne ulazi u spavaću sobu, ne ispituje ga se, sve je to na vlastitoj savjesti. Jedino što Crkva traži je otvorenost sakramentima. Strašno je da je to za mnoge previše.

kad bolje promislim, tu si u pravu :dada jedino što crkva kao sigurno može kod svog vjernika provjeriti je upravo pristup sakramentima, najjednostavnije je tako, vjerojatno je u tome razlog što se upravo samo oni i traže... a ja pak mislim da je možda baš u tome i problem... jer često prisutnost sakramenata ne znači ni ne govori puno o osobi kao o vjerniku, pogotovo kad znamo kako su se u određenom razdoblju ti sakramenti dijelili kapom i šakom u nadi sveopće konverzije pučanstva na katoličanstvo nakon vladavine socijalizma... uostalom, i danas svatko tko hoće, može kao odrasla osoba dobiti sakramente koje želi, što opet nije garancija da će živjeti u duhu katoličke vjere

samo je problem kako to uopće razdvojiti... folklor od istinskog sakramenta :dunno

zato mislim da je za početak dobro ovo novo pravilo da se za krsne kumove treba dobiti potvrdnica od njihove matične župe da su aktivni vjernici, neovisno o sakramentima koje imaju... a opet ni aktivnost u župi ne znači nužno aktivnost u vjeri i posebice obrnuto... ah, komplicirano :plavusa

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la sandram » 15 stu 2011, 14:38

Ne mora se biti vjencan u crkvi da bi bio krsni kum. 100% znam iz jako bliskog kruga.

Stariju smo krstili s tri mj, mladju s godinu dana.
Nisam praznovjerna al kuckam ponekad od stol :lol
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la † nina i nika » 15 stu 2011, 15:52

sandram je napisao/la:Ne mora se biti vjencan u crkvi da bi bio krsni kum. 100% znam iz jako bliskog kruga.

Stariju smo krstili s tri mj, mladju s godinu dana.
Nisam praznovjerna al kuckam ponekad od stol :lol

NAravno da ne moras biti vjencan u crkvi, ali ako si vjencan civilno ili zivis s nekom osobom (po mogucnosti drugog spola :mrgreen ), onda moras biti vjencan u crkvi. U protivnom, za crkvu je to divlji brak i kontinuirano se zivi u grijehu. Daleko od toga da se to ne moze presutit. Samo smisao krstenja je, izmedju ostalog i uvodjenje djeteta u zajednicu u kojoj obitelj zivi i i s kojom obitelj zivi. Zajednica je zupa ili vec crkva u kojoj roditelji sudjeluju u vjerskom zivotu. Kumovi donose potvrdu zato da dokazu da zive vjeru u svojoj zajednici. Ako su u divljem braku, onda ne zive vjeru.

Doduse, u glavama ljudi je smisao krstenja vec davno izgubio svoju pravu bit. Pa tako je sve postalo nebitno. Moja sestra se cak ljutila da zasto njezinom djetetu ne moze biti kuma pravoslavka :roll . A kad bi svecenik "oduzeo" roditeljima koji sat dva ili ne daj Boze pozvao i kumove da dodju i objasnio malo sto je uistinu krstenje, onda bi se folklorasi bunili da nece ici kod tog svecenika jer pili. I tako krsni kumovi mogu zivjeti i u grijehu, ali glavno da su pristojno obuceni kad se pojave na krstenju.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la bubsek » 15 stu 2011, 16:09

mi nismo ni krstili...kada budu starije neka odluce same...

praznovjerna sam jedino u ostavljanju djeceg vesa preko noci...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 15 stu 2011, 17:13

bubsek je napisao/la:praznovjerna sam jedino u ostavljanju djeceg vesa preko noci...
? što s vešom?!?! ne kužim
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la bubsek » 15 stu 2011, 17:28

kazu da se nesmije ostavljati ves male djece kada pocene padati mrak i preko noci da netko ne urekne preko odjece djete...
jednom mi tako ostalo ,cijeli ves sam drugi dan ponovno prala...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Britney_25 » 15 stu 2011, 17:29

moja ljubav je napisao/la:Cure s koliko ste i jeste li uopce krstili svoju djecu?
I jeste li praznovjerni u vezi toga, ono tipa nesmijes s njim van po noci dok nije krsteno ili moras mu staviti crveni konac da ih neko ne urekne i slicno :D

sa puna 3 mjeseca!Totalno smo bili praznovjerni i naravno da je imao crveni končić na krevetiću i kolicima :D !Još treba paziti da se dječja robica pokupi prije sumraka :dada :D
Sunce moje malo 2010
Sunce moje manje 2013
Britney_25
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Britney_25 » 15 stu 2011, 17:29

Bubsek :hahaha ;)
Sunce moje malo 2010
Sunce moje manje 2013
Britney_25
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 15 stu 2011, 18:01

majko moja... eto, samo ću to reć :roll kakve veze veš ima s ičim :ajme
ne želim nikog uvrijedit ali :ne
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Bubidea » 15 stu 2011, 18:30

nevenera je napisao/la:majko moja... eto, samo ću to reć :roll kakve veze veš ima s ičim :ajme
ne želim nikog uvrijedit ali :ne

nema veze ni sa cim, ali isto tako nema veze ni sa cim pljunuti tri puta kad ti macka predje preko puta, pa svejedno to ljudi rade...ja to radim. zato sam cudna?
samo pitam.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 stu 2011, 19:15

ovo za ves sam i ja cula :lol

nego, beppa,
Nije bitno kako je dijete začeto, mpo-om, izvanbračno, u braku, silovanjem, slučajno, namjerno. Za krštenje je važno da roditelji i kumovi jamče da će to dijete odgajati katolički
.

kako ce ga odgajati katolicki ako su ga sami roditelji zaceli mpo-om? :/

savjest je jedino mjerilo. nazalost, ili na srecu, nemamo je svi u jednakoj mjeri.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la boysmama » 15 stu 2011, 20:17

mamashnita od noje je napisao/la:savjest je jedino mjerilo. nazalost, ili na srecu, nemamo je svi u jednakoj mjeri.
za što? za krštenje? teško da se takvo nešto kao savjest može mjeriti :mrgreen a onda bi svi htjeli biti mjeritelji :lol

offf topic... neve, ovo za veš sam i ja čula od jedne stare bake, ali sam to isto tako protumačila kao razmuno praznovjerje u ono doba za uvjete kojima su te žene živjele... naime, vjerovalo se u narodu da noću u dječju robicu na sušilu ulazi utvara/štriga/štoliveć i da tako obučena robica može ubiti dijete :whew razlog ovom praznovjerju leži u neznanju i nemogućnosti objašnjenja jednostavne pojave kao što je noćna vlaga i jutarnja rosa koja kad navlaži robicu, u uvjetima u kojima je zimi ionako hladno i vlažno u starim kućama, može uzrokovati običnu prehladu djeteta, a da ne govorimo navući gripu ili neku goru boleštinu, koja je u njihovo vrijeme bez antibiotika i centralnog grijanja bila, nažalost, smrtonosna... oću reći, neka praznovjerja su nastala iz iskustva i imaju logična objašnjenja...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la boysmama » 15 stu 2011, 20:22

Bubidea je napisao/la:isto tako nema veze ni sa cim pljunuti tri puta kad ti macka predje preko puta, pa svejedno to ljudi rade...ja to radim. zato sam cudna?
samo pitam.
pa ja bih to tako nazvala, čudnim :dada pogotovo za osobu koja nastoji baš sve racionalizirati, a boji se mačke

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Beppa Joseph » 15 stu 2011, 20:35

mamashnita od noje je napisao/la:

ista je stvar mpo ili izvanbračno, :dunno i jedno i drugo je svjesno protivljenje kat. stavovima.

i doista, puno toga je ostavljeno na savjest svima. Ali odbijanje jednog sakramenta, a traženje drugog mi je ipak ekstrem.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 stu 2011, 20:52

naravno da je.
i boysmama, moze ti zvucati smijesno, ali savjest jest jedini kriterij.
to sto je mnogi nemaju je drugi par rukava.
sto tebe vodi u tvojim djelima, boysmama?
mene savjest. iskljucivo.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 stu 2011, 20:56

Beppa Joseph je napisao/la:
mamashnita od noje je napisao/la:

ista je stvar mpo ili izvanbračno, :dunno i jedno i drugo je svjesno protivljenje kat. stavovima.

i doista, puno toga je ostavljeno na savjest svima. Ali odbijanje jednog sakramenta, a traženje drugog mi je ipak ekstrem.

pa to ti i govorim. tvrdis da bi roditelji koji zele krstiti dijete trebali to moci iskljucivo ako ce to dijete odgajati u katolickoj vjeri, bez obzira kako je dijete zaceto, pa onda navodis i ono zaceto mpo.
ili izvanbracno, svejedno.
meni nije jasno kako ce takvo dijete roditelji odgajati u katol. vjeri kad su i sami postupili protivno toj vjeri i zaceli dijete mpo.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Nana1971 » 15 stu 2011, 21:13

Ne moze savjest biti mjera za krstenje. Savjesti mogu biti krivo formirane, nazalost, pa ima ljudi koji smatraju da je nesto ok za sto bi se 99% ostalih izjasnili da nije ok.
Praktičnom vjerniku je jasno sto je krstenje i tko i kad se moze krstiti. Cesce se problem javlja s (bez uvrede ikome) s folklornim vjernicima koji se smatraju pripadnicima određene koncesije, ali od nje prihvaćaju samo ono što žele ili im paše.
Kao i u drzavi i u Crkvi postoji zakon; nebitno je sto netko misli i njegova savjest mu to potvrđuje da se netko moze ili ne moze krstiti. U zakonu pise (vrlo slobodna interpretacija by me) da onaj tko svojim zivotom pokazuje da mu nije stalo do Bozjih zapovijedi ili crkvenih zakona ne moze obećati da će odgajati dijete u vjeri pa dakle niti ne može traziti krstenje za to dijete. Odnosno - moze traziti, ali nece dobiti pozitivan odgovor.
Tu onda dolazi pitanje razlicitih pristupa kod raznih svećenika, neki koji će pristati krstiti dijete u nadi da će to približiti obitelj Bogu i onda kad postoji zapreka za to krstenje i nekih koji bi trebali krstiti, ali to odbijaju... ljudska posla. Poput civilnih zakona i to je podlozno tumačenju i na kraju odluci jedne osobe (dakle potencijalno lose i krive odluke): jedan sudac osudi ubojicu u prometu na 10 godina zatvora, a drugi istog takvog pusti s ukorom.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.