?Sada je: 30 tra 2026, 04:28.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy
?
Post 21,6
!nevenera je napisao/la:Bog čuva djecu, bila krštena ili ne

ciklama24 je napisao/la:Svašta si oni dopuštaju. Nemaju pravo odbiti krštenje djeteta...i neće, pitaju te ima li zapreka primjerica vašem vjenčanju u crkvi.
Post 21,6pa vidis da imaju pravo i mogu...ako mislis da nemaju, kako sam rekla moras se obracati biskupu za odobrenje, i ja stajem u ovaj red- i mislim da je to ok.ciklama24 je napisao/la: Nemaju pravo odbiti krštenje djeteta...i neće, pitaju te ima li zapreka primjerica vašem vjenčanju u crkvi.

a ne bio smio biti ni kum nijednom djetetu, zar ne? pogotovo ako to isto dijete neće uspjeti u životu naučiti da apsolutno ne stupa u bračne odnose prije braka... ajde, ruku na srce, koliko je takvih vjernika? da ne pričamo o kontracepciji i mpo... svako dijete rođeno kao rezultat mpo-a ne bi smjelo biti kršteno, ili se varam?Beppa Joseph je napisao/la:Kod nas si svašta dopuštaju oni koji ne idu u crkvu, a žele sakramente. Svećenici previše dopuštaju folklor. Kad to prestanu i na političkoj i na osobnoj razini doći će konačno do neke promjene u hrvatskoj Crkvi.

Post 21,6Beppa Joseph je napisao/la:Zapravo, jedino po čemu određujemo nečiju katoličku pripadnost je upravo pristup sakramentima. Nikome se ne ulazi u spavaću sobu, ne ispituje ga se, sve je to na vlastitoj savjesti. Jedino što Crkva traži je otvorenost sakramentima. Strašno je da je to za mnoge previše.
jedino što crkva kao sigurno može kod svog vjernika provjeriti je upravo pristup sakramentima, najjednostavnije je tako, vjerojatno je u tome razlog što se upravo samo oni i traže... a ja pak mislim da je možda baš u tome i problem... jer često prisutnost sakramenata ne znači ni ne govori puno o osobi kao o vjerniku, pogotovo kad znamo kako su se u određenom razdoblju ti sakramenti dijelili kapom i šakom u nadi sveopće konverzije pučanstva na katoličanstvo nakon vladavine socijalizma... uostalom, i danas svatko tko hoće, može kao odrasla osoba dobiti sakramente koje želi, što opet nije garancija da će živjeti u duhu katoličke vjere

sandram je napisao/la:Ne mora se biti vjencan u crkvi da bi bio krsni kum. 100% znam iz jako bliskog kruga.
Stariju smo krstili s tri mj, mladju s godinu dana.
Nisam praznovjerna al kuckam ponekad od stol

? što s vešom?!?! ne kužimbubsek je napisao/la:praznovjerna sam jedino u ostavljanju djeceg vesa preko noci...

moja ljubav je napisao/la:Cure s koliko ste i jeste li uopce krstili svoju djecu?
I jeste li praznovjerni u vezi toga, ono tipa nesmijes s njim van po noci dok nije krsteno ili moras mu staviti crveni konac da ih neko ne urekne i slicno
!Još treba paziti da se dječja robica pokupi prije sumraka

nevenera je napisao/la:majko moja... eto, samo ću to rećkakve veze veš ima s ičim
![]()
ne želim nikog uvrijedit ali

.Nije bitno kako je dijete začeto, mpo-om, izvanbračno, u braku, silovanjem, slučajno, namjerno. Za krštenje je važno da roditelji i kumovi jamče da će to dijete odgajati katolički

za što? za krštenje? teško da se takvo nešto kao savjest može mjeritimamashnita od noje je napisao/la:savjest je jedino mjerilo. nazalost, ili na srecu, nemamo je svi u jednakoj mjeri.
razlog ovom praznovjerju leži u neznanju i nemogućnosti objašnjenja jednostavne pojave kao što je noćna vlaga i jutarnja rosa koja kad navlaži robicu, u uvjetima u kojima je zimi ionako hladno i vlažno u starim kućama, može uzrokovati običnu prehladu djeteta, a da ne govorimo navući gripu ili neku goru boleštinu, koja je u njihovo vrijeme bez antibiotika i centralnog grijanja bila, nažalost, smrtonosna... oću reći, neka praznovjerja su nastala iz iskustva i imaju logična objašnjenja...pa ja bih to tako nazvala, čudnimBubidea je napisao/la:isto tako nema veze ni sa cim pljunuti tri puta kad ti macka predje preko puta, pa svejedno to ljudi rade...ja to radim. zato sam cudna?
samo pitam.
pogotovo za osobu koja nastoji baš sve racionalizirati, a boji se mačkemamashnita od noje je napisao/la:
kako ce ga odgajati katolicki ako su ga sami roditelji zaceli mpo-om?
i jedno i drugo je svjesno protivljenje kat. stavovima.
Post 21,6Beppa Joseph je napisao/la:mamashnita od noje je napisao/la:
kako ce ga odgajati katolicki ako su ga sami roditelji zaceli mpo-om?
ista je stvar mpo ili izvanbračno,i jedno i drugo je svjesno protivljenje kat. stavovima.
i doista, puno toga je ostavljeno na savjest svima. Ali odbijanje jednog sakramenta, a traženje drugog mi je ipak ekstrem.
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.