Posebne potrebe
Često u razgovorima čujemo izraz djeca s posebnim potrebama. Tim izrazom označavaju se ona djeca koja nemaju sve vještine i sposobnosti kao druga djeca. Zbog toga su često isključena iz društva i marginalizirana. Nisu uključena u vrtiće, redovne škole, ne treniraju razne sportove, ne idu u kino, kazalište na nogometne utakmice. Zbog svega toga oni koji su im to onemogućili, oni koji su ih isključili kažu da su oni djeca s posebnim potrebama.
Da li je normalni ljudski život i potreba za uključenost u društvo posebna potreba? Da li je potreba za boravak u vrtiću ili školi, treniranje nekog sporta ili odlazak u kazalište ili kino ili posuđivanje knjiga u gradskoj knjižnici – posebna potreba?
Neke osobe ne mogu disati bez boce s kisikom ili bez kanile.
Da li je udisanje zraka posebna potreba?
Da li su oni osobe s posebnim potrebama?
Neke osobe ne mogu jesti hranu pripremljenu na uobičajen način.
Da li su oni osobe s posebnim potrebama?
Da li je udisanje zraka ili hranjenje posebna potreba?
Obične ljudske potrebe proglasili su posebnim zato da bi ostvarivanje normalnih ljudskih potreba za osobe koje to na uobičajen način ne mogu ostvariti onemogućili.
Ne! Sve ove potrebe nisu posebne potrebe, niti osobe koje ih iz raznih razloga ne mogu na uobičajeni način ostvariti nisu osobe s posebnim potrebama.
Oni su osobe koje imaju određenih teškoća koje se nekada čine nepremostivim i koje ih onemogućuju u njihovoj želji da budu ravnopravni članovi zajednice, da budu uključeni u sve segmente društva kao i svi drugi koji nemaju teškoća.

Ja ne volim koristiti rijec invalid, mada na mnogim sastancima vidim da ih stariji voditelji nekih udruga vole upotrebljavati i cak inzistiraju na tome. Posebne potrebe su mi nekako lakse, ali dok sam razgovarala sa nasim paraolimpijcem Mihom Španjom, on se nije slozio ni sa posebnim potrebama. On nasu djecu zove djecom sa poteskocama u razvoju, sto i ja znam izgovoriti. Inace, nazivi koji su se nekad koristili tipa mongoloidnost mi je teska, jedna od Laninih dijagnoza je Stigmata degenerativa, koja meni ide na zivce, a znam da postoji novi naziv.