Sada je: 30 tra 2026, 02:57.

Dolazi Sv. Nikola, pa sv Lucija, Pa Božić...itd...

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Dolazi Sv. Nikola, pa sv Lucija, Pa Božić...itd...

PostPostao/la g i lj » 30 stu 2011, 10:13

... i želje su dječje pravi popis, kako im obješnjavate da nemože sv. Niko sve to da donese.... kako planirate i kako se snalazite, sada će sv. Nikola, pa sv. Lucije, pa Božić, pa Nova Godina, pa Befana ( za koji je prakticiraju).....
Mi svake godine prakticiramo SVE.
E sada se baš ne mogu smaći....
G. 29.6.2002
Lj. 14.10.2004

Moj udomljeni sinek M. 13.06.2000.
g i lj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Dolazi Sv. Nikola, pa sv Lucija, Pa Božić...itd...

PostPostao/la † Volvo » 30 stu 2011, 10:29

Sv. Nikola nosi manje jer nema onu Djedmrazovsku "mehanizaciju" od sanjki i pomoć sobova itd. ;) on nosi svoju torbu i time je malo ograničen u veličini poklona pa bude nešto slatko i kakva sitnica, Na Luciju sijemo pšenicu ali ne donosi darove i ona, a pod bor dođe onda neki "jači" poklon, tako da smo izbalansirali donekle. I inače, s potencijalnim drugim darovateljima (bake i djedovi i ostala rodbina) ispregovaram da ne bude preklapanja a i vodeći računa o njihovom (penzionerskom) statusu ;)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la teutonija » 30 stu 2011, 10:32

Isto ko i Volvo, poklone dobivaju samo za rođendane (obično kupimo po želji), Nikolu (tu pokoji slatkiš i sitnicu tipa My little pets figurica) i Božić (tu bude neki malo bolji skuplji poklon).
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mirnela » 30 stu 2011, 10:33

kod nas Nikola donosi samo slatkiše (i voće), dok Djed Božićnjak donosi darove ;)
al mi između ova dva sveca imamo još i rođendan :ajme
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lastavica » 30 stu 2011, 10:34

kod nas je isto kao i kod Volvo :)
Sv. Nikola donosi slatkiš, mandarinu... Pod bor ide poklon koji donosi Djeda Mraz a otvara ga na Božić , i to je to.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la ZacKa » 30 stu 2011, 10:36

Isto sitnica + slatkiši Sv. Nikola,
Djed Mraz kazalište ok poklon
a najbolji pod bor.

Kako preko godine ne kupujemo poklone osim možda ročkas, tak da se sad
isprsimo :mrgreen
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la patkica » 30 stu 2011, 10:41

Isto :)
Nisam do sad čula da sv.Lucija donosi darove. A mislim da područja na koju Befana dolazi su područja gdje inače ne dolazi sv.NIkola, ne preklapaju se u radnom području baš ;)
U čizmicu ide hrpa slatkiša i jutro sv.Nikole je posebno jer se doručkuju čokolade i ostali slatkiši :lol
Pod bor idu veći pokloni, ono što se napiše u pismu za DMa, tj. neki veći poklon koji je jako željen, slikovnica/knjiga (ovisi o uzrastu) i obično piđama ili kapa ili nešto tako sitnije.
patkica
svizac

PostPostao/la boysmama » 30 stu 2011, 10:51

u Dalmaciji sv. Lucija nosi darove djeci od davnina ;) ostavi ih na prozoru preko noći na svom magarčiću :lol ali isto tipa slatkiši i možda koji mali autić/ogledalce i sl... sv. Nikola je tek odnedavno počeo darivati male dalmatince, otkako je počela komercializacija svega i svačega...

mi nemamo djeda Božićnjaka niti djeda mraza, dobiju poklončiće za sv. Luciju, sv. Nikolu i od malog Isusa pod bor, taj je uvijek malo bolji (čitaj skuplji i po želji, ukoliko je razumna)...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Bellina » 30 stu 2011, 10:56

Kod nas Sv. Nikola nosi slatkiše i neku sitnicu.
Sv. Lucija u Dalmaciji nosi isto tako darove, ali obično voće, suhe smokve, mandarine, jabuke, orahe, bademe ili nešto malo manje slatkiša od Sv. Nikole, ona je "siromašnija".
Malo bolji poklon dobiva se ispod bora, obično ono što napiše u pismu.
Evo sad vidim post od Boysmame, i kod nas mali Isus nosi poklone.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la newmom » 30 stu 2011, 11:09

mi smo na sjeveru Dalmacije, ali isto je Sv. Lucija oduvijek bila glavna za darove, pa tad u vrtiću dobiju dar
za Sv. Nikolu dobiju u čizmici slatkiše i voće
pod bor dobiju malo bolji i skuplji dar
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la mama141705 » 30 stu 2011, 12:29

Ne znam zašto ali moji nikad ni ne pitaju što će im donijeti Niko ili Luca.Uvjek se znalo da se piše pismo Djedici a ostali što donesu dobro došlo.Ove godine Niko će donijeti velika kinder jaja iz Mullera ,Luca uvjek donosi voće i eventualno bananko i par bombona.Djedica je već kupio poklone koje sam zamotala i sakrila kod mame.Svjesni su da nemožemo kupiti ono što bi oni i kad sam mogla kupovati tako nisam kupovala neke skupe poklone.Ja sam njima rekla da je Djedica siromašan i da ne može sve kupiti po željama,ali se o poklonima uvjek priča kroz 11 mjesec pa ja uvjek pronađem neko srednje rješenje između njihovih želja i naših mogućnosti.Moja djeca se više raduju Adventskom kalendaru koji mi pomognu izraditi a ja ga poslije skrivećki popunim različitim stvarima.Tipa bananko ,bomboni ,lizalice i tako nešto.Upravo sam zapakirala njihov advent i sad samo čekam njihovu reakciju sutra kad se bude trebalo otvarati prvu čarapicu.
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 30 stu 2011, 12:37

sv. Nikola - u čizmici slatkiši i šiba :mrgreen
Božić - pod borom poklon (nešto što se jako, jače od drugih stvarčica željelo :proljece)
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Neda3kids » 30 stu 2011, 12:39

Kod nas djeca pisu pismo Djedu prije Sv. Nikole. Onda Nikola u carapice potrpa hrpetinu cokoladica, bonbona, mandarina, iz poderane vrece mu obicno kiki bonboni ili neki slicni poispadaju po stepenicama i.... pismo. Svako dijete u nasoj kuci dobije pismo koje potpisu Nikola i Djedica. Pismo je isprintano na papiru, svakom drugim fontom i velicinom slova, ovisno o tome koje su dobi. U kojem pise poneka osobna poruka, potvrda primitka pisma u postanskom sanducicu Djedice, te najava sto se najvjerojatnije pod borom nece naci.
Uglavnom dobiju, kao i kod patkice, jedan od vecih poklona s liste, i nesto majusno. Pritom se s dijelom obitelji koordiniramo sta se tko kome zamotat, tako da to Bozicno jutro ima posebnu car u nasem domu. Kao i Nikola. Stvarno se tim danima posebno veselim, vec sad se veselim njihovom smijehu, uzbudjenju, radosti...
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tinica » 30 stu 2011, 14:40

Moj će isto za Nikolausa dobiti adventski kalendar, mandarine, i slatkiše. I to je to.
Pod borom će ove godine naći štafelaj sa pripadajućim priborom i igricu za plejku Indiana Jones II i razmišljam možda da mu uzmem nove pancerice ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la bailey » 30 stu 2011, 15:04

za sv nikolu slatkiše (i kod nas se tad doručkuje čokolada :lol ), šiba, a jer sam im već uzela poklone iznimno malo "jače" (kad su u obliku adv kalendara ;) ),
za božić će biti skromniji pokloni.
I. 2000.
A. & R. 2007.
bailey
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sigureca » 30 stu 2011, 15:29

U nas je uvik sv.Luca donosila poklone, nakon 90-ih se pojavi sv.Nikola. A za Božić je donosi mali Isus. A otkad su cure krenule u vrtić poklone donosi i sv.Nikola. Mada se u nas štova sv.Nikola prvenstveno kao zaštitnik pomoraca i putnika. A za poklone, osim Božića, koja čokoladica, kinder jaje i sl. Za Božić u okvirima normale, nešto što će ih razveselit ali toplina oko srca i bez :baba nego :hug i :luv je najlipši poklon svima.
M.2000, K.2002, N.2003
sigureca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la palunkica » 30 stu 2011, 16:29

Za sv. Nikolu sitnica + voće + slatkiši i to smo uveli kad smo skužili u vrtiću da djeca na taj dan dobivaju poklone, prije je bilo samo voće + slatkiši. Pod bor veći poklon i onda šlag na kraju - rođendan - veliki poklon.

Tko zna zašto mu je prosinac najdraži mjesec u godini?? :ajme
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la gaga0305 » 30 stu 2011, 16:32

iako smo jos maleni kod nas je obicaj za sv.nikolu siba i isto nekakva sitnica,a za bozic bude neki malo veci i skupli poklon od malog isusa
Moje srce kuca za vas
Dalibor 21.04.2009.
Toni 07.03.2011.
Borna 22.06.2013.
gaga0305
od mama ni m

PostPostao/la dodoli » 07 pro 2011, 19:34

Kod mene za sv.Nikolu samo slatkiši i obavezna šiba ;)
Na sv.Luciju sijemo pšenicu :D a za Božić su bolji darovi. I isto ko' i volvo, uskladim se s ostatkom familije :mah
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.