Sada je: 25 kol 2026, 21:29.

Bol-oteklina-zaušnjaci

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Bol-oteklina-zaušnjaci

PostPostao/la domy » 15 pro 2011, 14:48

Prije par dana me počelo boliti na vratu sa lijeve strane znaći na predjelu ispod uha prema dolje.
Ali nije konstantno evo danas me baš dosta boli i veli mi sveki da mi je oteklo i da je tvrdo.
Iako se meni ne čini tvrdo ali da je oteklo malo je.
Prvo mi je na pamet palo da su zaušnjaci...
Jel zna netko koji su simptomi posljedice ...
domy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Bol-oteklina-zaušnjaci

PostPostao/la snowwhite » 15 pro 2011, 15:22

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/cl ... -Mums.html

Simptomi zaušnjaka

Virus zaušnjaka u organizam ulazi kroz usta ili nos. Kako se razmnožava, može se širiti u mozak i ovojnicu, žlijezde (obično podušne žlijezde), gušteraču, testise, jajnike i druge dijelove tijela. Najčešći simptomi zaušnjaka su:

* Oteklina i bol u jednoj ili obje podušne žlijezde, što uzrokuje otečeni izgled jednog ili oba obraza. Oko 30-40% osoba zaraženih sa zaušnjacima imaju ovakav simptom. Iako se ovaj simptom smatra klasičnim znakom zaraženosti virusom mumsa, postoje i neke druge bolesti koje se manifestiraju na sličan način, pa je za točnu dijagnozu potrebno posavjetovati se s liječnikom;
* Visoka tjelesna temperatura, između 38 i 40°C;
* Glavobolja, bol u ušima, grlobolja, bol prilikom gutanja ili otvaranja usta;
* Bol prilikom konzumiranja kisele hrane ili pića, poput limuna ili voćnog soka;
* Umor, bol u mišićima i zglobovima;
* Slab apetit i povraćanje.

Prvi simptomi pojavljuju se najčešće između 16 i 18 dana nakon izlaganja virusu, iako period inkubacije može potrajati i do četiri tjedna. Otprilike jedna trećina osoba zaraženih virusom mumsa nemaju izraženih simptoma. Posavjetujte se s liječnikom i ako osjetite ukočenost u vratu i jaku glavobolju, bolne i osjetljive testise ili bolove u gornjem ili donjem dijelu trbuha.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

Re: Bol-oteklina-zaušnjaci

PostPostao/la teutonija » 16 pro 2011, 13:00

Prije naotečeni limfni čvor nego zaušnjaci. Možda čak i od zuba, umnjaka.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.