Sada je: 26 srp 2026, 23:41.

Trudnoća i dijabetes

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Trudnoća i dijabetes

PostPostao/la 8tjedan » 21 pro 2011, 10:47

šećer kontroliram jednom mjesečno,i to tako što se doma sama pikam natašte,2 h poslije doručka,ručka i večere i nosim te 4 male epruvetice na vuk vrhovac drugi dan ujutro..zasad su svi ti nalazi bili uredni, ali imam dojam da se oni tamo bave isključivo povišenim šećerom u krvi, a ja imam ekstra povišen inzulin i sad pozitivne ketone u urinu što je sve vezano sa šećerom,ali time se nitko ne bavi,samo ih zanima jel nalaz isključivo šećera uredan, imam osjećaj da ne gledaju široku sliku i da uopće ne posvećuju ikakvu pozornost na druge stvari..i ne znam koga bi više pitati da mi malo objasni što to znači za bebu i kako to popravit..:(
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ana_ana » 21 pro 2011, 11:22

ja se kontroliram u Petrovoj, 1x mjesečno profile mi rade, doma sama uz inzulin i prehranu reguliram šećere. MOžda bi bilo dobro otići tamo ili privatno nekome iz toga tima da ti malo pojasne te nalaze da te smiri. a koliko sam čitala bebici je najbitnije da su šećeri ok, a kod tebe jesu :hug
13.2.2011.- G. †- voli te mama
26.4.2012.- R. - smjehuljica
ana_ana
istina uvijek pobjeđuje

PostPostao/la snowwhite » 21 pro 2011, 14:26

8 tjedan u kojoj bolnici misliš roditi? najbolje da se javiš tamo. meni su u vinogradskoj rekli da na vv gledaju dijabetes u trudnoći kao i svaki drugi dok su oni u vinogradskoj koncentrirani isključivo na to da je to gestacijski dijabetes, prate trudnicu i bebu.
ovo testiranje doma oni smatraju neodgovornim, tako su mi rekli. jer oni točno prate kad ti vade krv, što si jeo pa prema tome gledaju reakciju a doma to nije uvijek u isto vrijeme. da ne pišemo o uvjetima koje ti imaš doma i oni tamo. istina izgbuiš dan dva u bolnici ali to je najbolje za tebe i bebu.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la 8tjedan » 22 pro 2011, 10:54

Planiram roditi u Petrovoj, a već sam ginekologicu tražila da me pošalje u Petrovu zbog šećera,rekla je da ne dolazi u obzir jer se već kontroliram u Vuk Vrhovcu koji je kao najbolji..
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adry » 22 pro 2011, 12:24

8tj ne zna što bi ti rekla na te ketone. Kod mene su bili u redu pa nisam obraćala puno pozornosti na to i nisam se baš informirala.
Petrova je stvarno najbolja što se tiče trudnoće i dijabetesa svih tipova. Oni su ti referentni centar za dijabetes i trudnoću i stvarno su stručnjaci. Mislim da je tvoja gin jako blesava i da te svakako treba poslati u Petrovu jer ti oni tamo rade sve pretrage pored mjerenja šećera i reagiraju ako treba.
Možda bi trebalo da nazoveš svoju liječnicu opće prakse i da provjeriš za te ketone, da te ona posavjetuje.

ana_ana jesi se ti porodila u Petrovoj 13. veljače? Možda smo se srele ako sio ležala jednom mjesečno ;)
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snowwhite » 22 pro 2011, 12:28

8 tjedan odi kod ginekologice i inzistiraj na uputnici. mora ti dati. a uvijek možeš reći da su ti na vv savjetovali da odeš u petrovu :)
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la ana_ana » 22 pro 2011, 13:16

8 tjedan odi kod ginekologice i inzistiraj na uputnici.

:dada

ana_ana jesi se ti porodila u Petrovoj 13. veljače?

prvu trudnoću nisam vodila u Petrovoj, tada mi nije bio diagnosticiran dijabetes...to je jedna posebna priča, moj maleni je anđeo na nebu...
ovo mi je druga trudnoća, u 7tt otkriven dijabetes, sad sam 21 tt. i ovu trudnoću vodim u petrovoj, bila sam već 3x :)
ana_ana
istina uvijek pobjeđuje

PostPostao/la 8tjedan » 23 pro 2011, 22:20

Budem poduzela nešto konkretnije..
ana_ana.. :hug :hug :hug !!!
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la adry » 24 pro 2011, 20:59

8tj javi nam sto je bilo

ana_ana :grligrli
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la 8tjedan » 30 pro 2011, 20:57

evo mene, pitala sam na vuk vrhovcu i u petrovoj na uzv-u za ketone i rekli mi da je samo bitno da su šećeri ok (što i jesu)..
idem smišljati kolačić neki sad za novu, dobila sam tekuću steviju pod borom :)
8tjedan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ana_ana » 31 pro 2011, 15:34

odlično :kiss
ana_ana
istina uvijek pobjeđuje

PostPostao/la Tinica » 11 pro 2012, 10:44

Curke evo meni javili sad iz bolnice da imam dijabetes i da dođem gore u Vuk Vrhovec. Sva sam u panici jer mi je prva trudnoća bila uredna i sad evo 22. tjedan udebljala sam se 5 kila ali pošto je Franči bio velika beba 4.950 gr. i 56 cm slali su me na OGTT test. Jučer sam ga vadila i danas mi je to rečeno preko telefona. Jučer mi je sestra rekla da su jako postrožili vrijednosti i da prvo mjerenje natašte mora biti manje od 5. drugo manje od 10 a treće manje od 8,5. Jel to sad znaći da će me staviti u bolnicu na inzulin ili?
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Kaya071 » 11 pro 2012, 11:00

Ne, vjerovatno te zovu da ponove test. A, nece ti dati inzulin, nego ce te staviti na dijetu do kraja trudnoce.

Nista slatko, vocka moze samo jedna (i to mislim samo jabuka) dnevno. Ugljeni hidrati da se svedu na minimum. Nije najljepsi nacin ishrane, ali izdrzi se i bices hiper ober fit.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la adry » 11 pro 2012, 11:08

Tinice nemoj se brinuti, kao što Kaya reče ponovit će ti test pa će da vide kakve su vrijednosti. To ti je gestacijski dijabetes ili trudnički. Sad ga dosta žena ima. Najvjerovatnije ćeš na dijetu i ići ćeš svakih mjesec dana na kontrole. Možda ti uvedu inzulin ako vide da ne reagiraš na dijetu tj da su ti vrijednosti šećera velike. Možda te pošalju u Petrovu na promatranje, oni su tamo jako veliki stručnjaci za dijabetes i trudnoću.
Ako budeš imala još pitanja tu sam :xmasgrin

Edit: gramatika
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snowwhite » 11 pro 2012, 14:48

Tinice don't worry. moja prva trudnoća uredna, druga trudnički dijabetes, treća intolerancija na glukozu :nesvist.
sve riješeno samo dijetom.
sad ćeš prvo na vuk vrhovcu ponoviti ogtt a onda ovisno o nalazu vidjet ćeš što dalje. Ako se i kod njih pokaže povišeni šećer prepisat će ti dijetu i svaki mjesec morat ćeš raditi tzv. guk profil. dakle jedan dan vadiš krv iz prsta nekoliko puta u danu prema njihovim uputama. tako rade na VV.
e sada ne znam di planiraš roditi. u vinogradskoj ne priznaju taj njihov guk profil jer to bockanje radiš ti sama doma u svojim uvjetima a oni traže da uvjeti budu kontrolirani. dakle vadi krv med. sestra u točno određeno vrijeme. pa onda kad dođeš na prvi pregled u bolnicu oni traže da ostaneš tamo 24h da ti naprave taj profil. čula sam da se isto zna desiti i u petrovoj i na sv. duhu. Iako valjda sve ovisi na kojeg doktora nabasaš. meni u zadnjoj trudnoći u vinogradskoj rekli ajde prihvatit ćemo taj test jer im je bila gužva i nisu me imali di smjestiti.
Eh jesam se raspisala :xmasgrin , uglavnom ne brini ali svakako se drži uputa za dijetu. Nije to ništa strašno i imaju ga mnoge trudnoce. neke znaju neke ne.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Tinica » 11 pro 2012, 15:08

Evo me vratila se sa nalazom sa VV, šečer mi je 13.9, a natašte 5,9. :ajme Ma problem je bio ovaj vikend :ajme ...cijeli vikend smo bili doma i samo jeli, kad se sjetim da sam popila valjda 3 litre čaja sa medom :ajme naravno da mi se šečer digao. I večer prije navečer pršuta, buđole, sira, cole ..ma joj :ajme
I sad su mi dali drugu šansu za par dana i ukoliko se ponovi onda idem na inzulin. Neće mi raditi ponovni OGTT test. Dobila sam neku prehranu po kojoj moram jesti,one neke aparatiće po kojim moram par puta dnevno vaditi krv i u utorak ga odnijeti gore. Uglavnom šečer ni pogledati :ajme ... a kamoli ga staviti u sebe... ali ja sam karakter kad nešto odlučim ma nema šanse da pokleknem :liza i da uvjerena sam da će u utorak nalaz biti super...jer ako se pridržavam ovoga svega nema šanse da mi šečer bude visok jel tak? ak ne jedem šečer, sltakiše, kekse, kolače, sokove...i budem samo na vodi i svim tim stvarima nema šanse da mi bude veći nego kao prije mjesec dana kad mi je bio 4,3 ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la adry » 11 pro 2012, 16:25

Samo se ti pridržavaj dijete i biće sve cakum pakum ;)
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snowwhite » 11 pro 2012, 16:32

Drži se dijete i sigurno ćeš ga smanjiti :)
e sad ne bih rekla da vikend prehrana može toliko utjecati na visinu šećera. pogotovo na ovu nakon glukoze. to je reakcija tvog tjela na šećer. 2h nakon uzimanja on bi se trebao vratiti u normalu. zato moraš držati dijetu tijekom cijele trudnoće ako ti tako kažu.
nije to tako strašno. izdržat ćeš. i najbolje je što odmah po porodu povišeni šećer nestane :dada
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la IINA » 11 pro 2012, 17:09

Evo da ne pišem ponovno, kopiram:
:xmassanta
Tinice, dijabetes svakako imaš. Šećer ne može tako narasti od
buđole i kolača pa da si i tonu pojela.
Gestacijski je uglavnom prolazan, ali moraš se držati propisane dijete,
jesti često i malo, puno povrća, kuhanog, lešanog, jogurt...
Nema panike, ali niti zezancije sa time.
Samo ti pazi na jelo, biti će sve ok.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Tinica » 12 pro 2012, 10:39

Ina nažalost si u pravu si :up
Evo što mi je napisao moj ginekolog..ma najbolji na svijetu :joy
Možeš ti jesti koliko god želiš i kaj želiš - ako imaš dovoljno potencijala odnosno sposobnost stvaranja inzulina, bude to Ok.
Ovako...ti jesi načeta po tom pitanju i ovo ti je samo „opomena“ da u životu moraš po tom zauvjek biti vrlo, vrlo oprezna.
Prijašnji je nalaz bio dobar jer je trudnoća bila mala, ali se taj test ionako ne radi prije 22 tjedna, i to zato jer je u tom trenutku posteljica ta koja dodatno (u svrhu metabolizma ploda) počinje regulirati šećer, odnosno ima jedan hormon rasta koji djeluje dijabetogeno. Ako je sve ur edu – nema zime; ako je sposobnost stvaranja inzulina načeta – onda gušterača nije us tanju nadvladati taj učinak, pa šećer naraste unatoč tome kaj ona (gušterača) pokušava uz maksimalan trud dovesti stanje u red.
A rekoh ti da ne pretjeruješ s hranom, to je bilo jasno i u prvoj trudnoći
I...nije to dijabetes nego gestacijski dijabetes - nije isto!
Imaćeš zadatke za slijedeći period, odnosno do kraja trudnoće:
1. Pridržavaj se popisa prehrane, koja ograničava unos na 1850cal
2. Radit ćeš profile uz taj unos, i nema mrdanja - disciplina samo
Uglavnom sve vrijednosti su ti loše, i moraš fakat strogo (najstrože!!) paziti. Bude sve u redu, ali nema ti druge.
Sad slijedi sve upute koje su ti dali, radit ćeš profile svako malo, odnosno 1x mjesečno, pa ćemo polako – korak po korak.
E sad tu hrana dolazi do izražaja: manji unos, manje opterećenje gušterače. Mali obroci, 5x na dan. Više gladna, nego sita. Nema koncentrata šećera, nema pretjerivanja u ničemu. Uvijek trebaš ostati vitka, itd, itd.
Ajde...mirno i staloženo, ja sam to znao/očekivao zbog prve trudnoće, zato sam i inzistirao da odeš to napraviti gore, i samo gore (na Vuk Vrhovcu)
Nikakva tješenja na dolaze u obzir neg se primi posla, stisni se, i da to sve odradimo kako treba najbolje za tebe i trudnoćuJ.
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 12 pro 2012, 11:04

Tinice dobro da si kopirala njegov mail.
Odličan tekst. :dada
Samo prati upute i sve će doći na svoje. :hug
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Tinica » 19 pro 2012, 11:24

Curke evo dobila sam nalaze iz Vuk Vrhovca za GUK Profil koji sam radila ovaj ponedjeljak:
Natašte 3,9, 2 sata nakon doručka 3,7, dva sata nakon ručna 3,5, dva sata nakon večere 3,4 :joy
:kiss :kiss :kiss :kiss :kiss
I sad mi je samo rečeno da se i dalje pridržvama ove prehrane ;)
Ali zbilja sam pazila, od kruha jedem samo wasu :hahaha nisam okusila ni krumpir, ni tjestenine, osim riže, punoooo povrča, pijem isključivo vodu, jedem naranđe i mandarine i jabuke, posni sir, bioa ktiv, kefir, povrča, mesa na grilu, ma savršenooooooooooooo :kiss
rekla sam ja da sam karakter :hahaha
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 19 pro 2012, 11:37

Super za nalaze. :5
A fino se i hraniš bez obzira na dijetu. :dada
IINA
Sveta krava

PostPostao/la folne » 19 pro 2012, 11:39

Super za nalaze :joy , jedino mi žal što nema musake, lazanji i ostalih oblizeka na raceptima otkad si na dijeti.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Tinica » 19 pro 2012, 11:47

Curke evo vam još jedna pusa :kiss joj kako sam sretna :joy
Ali znaš kaj znam da glupo zvuči uopće mi ne pada na pamet da nešto pojedem što nesmijem...a one lazanje će sačekati neke bolje dane...
Makar sa kad bolje razmislim u lazanjama i musaki nema šečera ha? :hahaha
A zamisli jučer pržili kilu badema navečer i nisam ni okusila niti jednog...samo kad sam vidjela onaj šečer bojala sam se da će mi narasti :lol
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la adry » 19 pro 2012, 11:55

Bravo Tinice, baš so karakter :xmashappy
Šećeri su ti bolji neg moji, ma bravo. Samo tako nastavi i polako. Ma napravi si i lazanje ali samo malo pojedi, sve se može u normalnim količinama
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tinica » 03 sij 2013, 14:40

Ah evo....blagdani su napravili svoje...dobila sam dvije kile od prošlog puta :ajme tako da me jučer doktor baš pošpotao ko kakvu balavicu :hahaha
Ali evo od Nove godine pazim...danas je već drugi dan :liza i tako ću do kraja trudnoće :lol
Moram "kvotati" samu sebe [quote][ uopće mi ne pada na pamet da nešto pojedem što nesmijem/quote] Je baš sam o tome mislila kad sam mastila brk sa tortom od sira :ajme
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la adry » 04 sij 2013, 11:37

Joj Tinice baš si kraljica :xmasgrin
Sad se ne sjećam kad si bila prošli put kod doktora ali što oni očekuju da cijelu trudnoću ne dobiješ ni kile. Mislim kužim i više nego dobro kak je živjeti sa dijabetesom i biti trudan...hehehe... ali opet
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tinica » 04 sij 2013, 11:52

Adry prošli put sam bila 18.12 radila sam one profile i tijekom dana su mi bili manji od 4 ali mislim ruku na srce kako se oduprijeti svim tim bakanalijama na stolu...kad znaš da ćeš nakon toga opet paziti i da će ti se šečer vratiti u normalno stanje :liza
Doktor mi je rekao da na ovih 7 kila želi da ostanem jer sam sa tom težinom rodila i malca ;) a ja mu rekla "Sad ćete vi vidjeti da ću ja još i smršaviti" :hahaha
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 04 sij 2013, 14:17

Ja sam streberski odradila zadnje dvije dijabeticke trudnoce. Nisam ni jednom ogrijesila. Kad je bila kriza uzela bi cokoladu ili napolitanke za sijabeticare. Al mene i inace ima previse pa nije to bilo lose. Na sva tri poroda isla s istom kilazom.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.