Sada je: 24 lip 2026, 23:03.

Školarci i testiranje nadarenosti

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Školarci i testiranje nadarenosti

PostPostao/la † Sanika » 28 pro 2011, 10:58

Sad ću ja s Marsa..no psihologica nam je na zadnjem roditeljskom najavila da u svibnju kreće testiranje nadarenosti djece, uz pristanak roditelja.

Znam da se nešto slično provodi i u vrtićima, no P. to iz nekog razloga nije zahvatilo (njena grupa je bila dosta mlađa, pa su ih testirali godinu nakon što je ona otišla iz vrtića u školu)..no sad to nema veze.

Mene zanima, čitajući malo forume, koliko je to uopće pametno? To je na neki način etiketiranje djece, bilo da jesu ili nisu nadarena, a to mi se ne sviđa ni u jednom ni u drugom slučaju.

Naravno, kao što sam napisala nije obavezno, traži se suglasnost roditelja, pa me zanima što vi mislite o tome, jeste li se sa time susreli i koliko je to potrebno?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

Re: Školarci i testiranje nadarenosti

PostPostao/la marsovka » 28 pro 2011, 11:09

Po mom misljenju to je mozda dobra ideja, ali je totalno neproduktivno i besmisleno :dunno
Kod nas su isla sva djeca prosle godine, nekima su rekli da su nadareni za npr. matematiku ili prirodu ili... i to je to. Nikada nakon toga ih nitko vise nije niti kontaktirao niti radio s njima :dunno Uglavnom, meni se cini totalno bzvz.
Psihologica nam je inace mlada i ambiciozna, ali nema u skoli tih sredstava s kojima bi se mogle realizirati njene ideje.
marsovka
celebrity

PostPostao/la thalia » 28 pro 2011, 11:17

sanika, darovitost nije etiketiranje, nije elitizam i nije ništa loše.

super, super da vam rade testiranje darovitosti jer s tom djecom treba raditi, moraju biti u grupi jer to im puno pomaže. ako se ne otkriju na vrijeme, može doći do podbacivanja, a vjeruj mi, djevojčice se jako dobro provuku ispod radara. na četvero darovite djece, samo je jedna (otkrivena) djevojčica.

jeste na črnomercu možda? znam da tamo melanija slaviček već dugo vodi ta testiranja i super je znati da ti je dijete darovito, roditeljima isto tako puno pomaže.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la † Sanika » 26 lip 2012, 15:03

Evo samo izvještaj, iako baš nije bila sretna što pišu taj test, moja Pauleta ispala je prilično darovita i pozvana je u neku grupu za darovite koja će se održavati u školi od listopada. Bumo vidjeli kako bude joj se to svidjelo. I hoće li od toga postati odgovornija :mrgreen
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 28 lip 2012, 10:20

neće postati odgovornija :lol nego će njena intelektualna glad biti zadovoljena.
Bravo na rezultatima testiranja, to ti možda otkriva neku drugu dimenziju djeteta :gata
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la † Sanika » 09 ožu 2016, 11:39

Uh, vidim da sam ovu temu započela davno, pa na nju zaboravila. Sad mi je sin krenuo u školu, pa me opet počela zanimati :mrgreen

Dakle, kod nas u školi nakon spomenutog testiranja daroviti su prošli neke radionice, radili su neki časopis, Pauli je to bilo dosadno..uglavnom nikakva korist od toga. Nakon tih radionica, s darovitima se više ništa nije radilo, niti se išta preporučilo ... kao nema se novaca za dalje. Uglavnom, bzvz.
Većina darovitih bile su cure, iz njihovog razreda samo jedan dečko.

Paula danas u 7. razredu nema problema sa školom, razrede završava s 5.0, lako savladava gradivo ... ali tu staje. Od obaveza koje nisu nužne i školski obavezne bježi kao od kuge. Jedino što ju zanima je informatika. Ali ako joj predložim neki tečaj, nema vremena. Za dodatni jezik, nema vremena. Ambicije su joj trenutno -1. I prilično je zatvorena u svoj krug prijateljica, nije nešto društvena i komunikativna.

Da, lijepo je imati crno na bijelo da ti je dijete darovito. No, nije mi to otvorilo nikakvu drugu dimenziju. Osobno mislim da je to sve s darovitošću pretjerivanje, pa onda djeca koja nemaju taj papir ispadnu manje važna i manje pametna. Što je skroz krivo. Po meni je to i dalje u ovom trenutku i s ovim programom ili bolje rečeno nepostojanjem programa, samo etiketiranje djece.
Pogotovo kad slušam mame oko sebe kojima su puna usta njihove pametne djece :ajme :roll
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la malamaja » 09 ožu 2016, 20:51

svi su klinci daroviti :mrgreen odnosno, veliki broj njih....ne znam da li je stvar do testova i testiranja ili do djece :lol
ta darovitost ništ ne garantira niti pomaže a niti odmaže....možda čak više odmaže s obzirom na očekivanja koja onda imamo.

najbolje je biti prosječan :mrgreen ak je to još danas moguće :roll
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la latica » 10 ožu 2016, 10:02

nisu svi klinci daroviti. testovi to jasno pokažu, tu nema zabune, većina je prosječna, a samo je malo iznadprosječnih. ili se darovitost različito definira, to sad ne znam tko na što točno misli ;)

na istom tom tragu ja ne mislim da su darovita djeca etiketirana, osim ako ih njihova obitelj tako ne prezentira i ne smatra to njihovom najvažnijom osobinom, da ne kažem opravdanjem za mnoge druge stvari koje nisu kako treba :mrgreen

ne znam što si ti sanika zapravo očekivala od prepoznavanja darovitosti. jer darovitost je zapravo samo potencijal, a na osobi je da ga iskoristi maksimalno ili malo manje. to nije garancija uspjeha. ako se dijete testira i taj potencijal se povtrdi on može biti nekome dodatna motivacija, može nekom djetetu olakšati da skuži da je možda "drugačiji" od ostalih i po tom nečemu, pa da to može utjecati i na to da se ponekad osjeća neuklopljeno, dakle opet može imati pozitivan utjecaj. naravno, najbolje bi bilo kad bi se onda sustavno radilo s tom djecom na razvijanju njihove darovitosti, ali za to se nikad nema novaca.
Ok, može biti i dodatno opterećenje u vidu očekivanja koja onda dijete ne ispuni zbog svog temperamenta, osobina ličnosti i sl.

ali potencijal nema rok trajanja. možda se tvoja kćer u nekoj kasnijoj životnoj fazi opredijeli za nešto, kad malo sazrije, to nešto je zainteresira i krene u tom smjeru, darovitost će joj tu sigurno biti prednost ;)
slika Moja 3M
latica
Bigul

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.