Sada je: 31 kol 2026, 00:28.

Upala sinusa

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Upala sinusa

PostPostao/la Duga » 05 sij 2012, 13:57

Muku mučim s njima već godinama. Često mi se obična viroza zakomplicira i dođe do gnojne upale sinusa. To mi se učestalo od kada klinka ide u vrtić i ja na kraju zamirem k'o da me kuga stepla.
Jutros sam ispuhala čak i neki gnojni komad :shock pa sam, po prvi puta, odlučila otići doktoru.
Osim što ispuhujem i ispuhujem, a često i uzaludno jer je tu želatinoznu masu često nemoguće ispuhati (žuto-zelenu), glavobolja me ubija, ne smijem glavu nagnuti prema naprijed. Noćas sam imala i neku tresavicu, ali bez temperature .
Iskreno se nadam da će mi propisati neke kapi i da tako lokalno djelujem jer ću od ovih oralnih antibiotika pokupiti još sto čuda u vidu gljivica i bit će mi još gore. A kažu da zbog slabe prokrvljenosti ni to nije od neke koristi.
Naravno i ovoj upali je prethodila obična kijavica :|.
Ima netko sa sličnim mukama i kako preduhitriti da ne prijeđe u bakterijsku upalu sinusa sa svakom pišljivom virozom koja me zakači.

hvala
Duga
podobna za kumu

Re: Upala sinusa

PostPostao/la neda » 05 sij 2012, 13:59

jesi probala inhalirati čim te malo uhvati?
sa nekim kapima na bazi metvice?
moja sestra muči muku s time, ali puno puta uspije inhalacijama otjerati upalu
neda
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Duga » 05 sij 2012, 14:02

Nisam se nikada inhalirala.

Znala sam fiziološkom (na špricu) ispirati nos u nadi da ću ga malo odčepiti, čak mi se čini da sam jednom preduhitrila pa nije došlo do gnojne upale sinusa, ali ovaj puta nisam to radila...tko zna možda se ne bih dovela u ovako jadno stanje da sam bar fiziološkom ispirala.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la MALA2006 » 05 sij 2012, 14:06

Moj ti je savjet pregled kod ORL. Ja sam popila šleper antibiotika u svom životu, i valjda cisternu kapi za nos jer sam jedino tako mogla preživjeti zimu. Najmanja prehlada mi je izazivala oticanje sluznice, koja je automatski zatvarala ulaz u sinuse, a tamo se posljedićno razvijala upala. Konstantan osjećaj punog nosa kojeg nisam mogla ispuhati, glavobolje, grlobolje, migrene, nedostatak zraka.
Operirala sam septum i sad sam ko nova, dišem ko nikad u životu, nos ispušem bez problema, nema ni glavobolje ni migrene.

Fiziološka mi nije predstavlja baš ništa, komotno sam mogla vodu iz pipe koristiti :ajme
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la sigureca » 05 sij 2012, 14:26

Nemam velikih problema sa sinusima, ali jedan jedini put mi je bi dovoljan. Imala sam upalu sinusa i upalu oba uha. Ne mogu vam opisat bol. Pila sam antibiotike ali mi ništa nije pomoglo. Tada mi je sestra od mm dala kapi koje su na prirodnoj osnovi. Na komadić pamuka sam kapnula te kapi, stavila u nosnicu i udahnula kroz nos. Mislila sam da će mi oči iskočit, ali sljedećeg momenta se "otčepilo" i slijedi što slijedi da ne idem u detalje... A preventiva, pojačaj imunitet, dosta luka- posebno kod upale sinusa je dobra što toplija pileća juha i svježe nasickan češnjak. Možeš naribat malo hrena i stavit ga na komadić kruha kojeg staviš na jezik. Zatvorenih usta drži što duže, malo ti pročisti kanale.
M.2000, K.2002, N.2003
sigureca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 05 sij 2012, 15:14

Alternativa.
Ja sam tako ko ti dvadeset godina...
Sad već tri godine dišem ko velika :)
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 06 sij 2012, 22:42

Propisao mi je neki Klavo...nešto od Belupa (ne znam te novije nazive), kupila Operil (to se nije sjetio ni preporučiti), vaginalete (kad me napadnu gljivetine zbog atb :loce ) ne smije propisati jer nije ginekolog pa sam i to kupila. Rekao da mu se javim ako i dalje bude gnojni sekret i nakon sedam dana antibiotika :ajme. Ako me ne dotuku sinusi, presudit će mi hr zdravstvo :lol :loce.

IINA, ta alternativa, može li se ona samo kupiti ili se prije toga mora ići kod tete?
Može li mi tko reći kakve inhalacije su dobre za sinuse - hladne ili vruće?

Cure, hvala svima za info!
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la milka » 07 sij 2012, 01:28

ja čim ih osjetim da će me uhvatit OPERIL! i ništa mi drugo ne pomaže. nikakve fiziološke, čak ni inhalacije nisu pomagale. al nekome baš inhalacije pomognu, mislim sigurno neće odmoć
znači, dosta operila u obe nosnice i jaaaako ušmrkat da te ono "mozak zaboli" i tako par puta u jednu večer i ujutro ko nova budem, i i već sedam godina tako.
inače sam iamal jake upale par godina zaredom
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 07 sij 2012, 15:33

Duga, moraš kod tete :)
za sinuse samo toplo inhaliranje, nakon njega najbolje
hodat još sat vremena sa kapom na glavi Ili vunenom trakom preko čela.
hladno ne pali, jer nije kod njih bit u vlazi, nego u grijanju.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la danijela81 » 07 sij 2012, 16:05

nedavno sam dobila domaći recept, probaj, malo olakša:
prepržiti morsku sol i još toplu ju staviti na krpu (ja uzmem tetra pelenu), zamotati u tuljac i staviti na čelo (sinuse), ostaviti preko noći.
ja ne ostavim baš cijelu noć, nego par sati navečer.

isto sam zbog sinusa završila na plućnoj, meni se upale redovno zbog alergije. još je dobro kad su ovi gornji, jer oni se koliko-toliko cijede, muka je s ovima koje osjetiš na licu, oko nosa. kad bi mi se oni upalili, obavezno sam inhalirala, ispirala, čuda radila, i svejedno ih jako teško izliječila.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Duga » 07 sij 2012, 21:22

Cure, divne ste :kiss
Danas sam tako, tako...jučer mi je bilo koma, a ja sam ipak netko tko godinama pati od sinusa. Meni je čak nos i lice malo otečeno od upale :roll , a čim napravim grešku i malo sagnem glavu bude ludilo :loce od bola.
IINA, znala sam :| , samo zbog doktora ide mi na žifce ova moja provincija, ni zbog čega drugog :lol .
Mislim da kod mene nije u pitanju alergija, jednostavno sam tolika mrljuša da čim netko kihne u mene dva puta to često završi kod mene s gnojnom upalom sinusa.
Znači, vruće inhalacije?! Moram pronaći na netu neku posudicu za takve inhalacije i šta smijem u njih stavljati pa za ubuduće probati se ne dovesti u baš ovako jadno stanje.
Red Operila pa onda vruće inhaliranje nečim :dunno - ima li to smisla (za ubuduće pitam)?!
još jednom, thnx na svim savjetima
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la kimama1 » 07 sij 2012, 22:08

mene krene bolit oko, eee to je pak predivan osjecaj

ni sama ne znam što sam sve pokušala...ma svašta. sad sam kupila onaj rino horn, al nikako da ga upogonim.
moja se sveki kune u bioptron lampu, al tu treba jako uporan biti.
ima neki čovjek koji dolazi u Peroj ljeti, iz slovenije je, zovu ga čau bau, znam puno ljudi koji su bili kod njega i na par godina ih je riješio problema, nekim čepovima od trava koje im je gurao u nos, nakon čega su napunili ručnike gnojem...to košta neku lovu konkretnu, pojma nemam koliko, mislim 1000 kuna
i razmisljala sam više puta(jer doktorici svojoj više ne smijem na oči, slala me na operaciju a to ne bih), al malo mi se čini preinvazivno.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Ina66 » 08 sij 2012, 10:19

ja se preporodila otkad sam nabavila neti pot (iliti rino horn, kako kaže kimajka)
a čak ni ne ispirem svaki dan
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Stefanova_mama » 08 sij 2012, 18:07

Ina meni to funkcionise kad mi je nos prohodan, kad mi se zacepi sinus, boli dok pokusavam par puta (i voda ne moze proci na drugu stranu) i onda odustanem. Najbolje mi je pomagala zagrejana so ovako kako je opisala danijela i more i sunce.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la IINA » 09 sij 2012, 09:19

Duga, nikakve posudice.
Lonac, ručnik i udri.
To najbolje pomaže jer grije i izvana i iznutra.
Ja preporučam eukaliptus čisti. Pranarom ili Oshadi.
Ovi sinusani i slično su za ništa. :whew
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 09 sij 2012, 09:22

Stefanova_mama je napisao/la:Ina meni to funkcionise kad mi je nos prohodan, kad mi se zacepi sinus, boli dok pokusavam par puta (i voda ne moze proci na drugu stranu) i onda odustanem. Najbolje mi je pomagala zagrejana so ovako kako je opisala danijela i more i sunce.

normalno da teže ide kad je nos začepljen, ali ja sam neti koristila i prije nego se začepio jer svake zime budem kronično začepljena. ove godine je to skoro pa zanemarivo
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mirbi » 09 sij 2012, 10:08

Mene bi hvatali simptomi toga tipa obično u veljači. Prvi put se pojavili prije 7 godina, za trudnoće. S je imala gripu, pa sam mislila da je imam i ja. Vjerojatno i jesam, ali se ovoga nisam riješila tjednima. Ubilo me.

Na kraju odem kod ORL i kaže čovik čim me pogledao da imam alergiju. Na šta, ne znam, pretpostavljam najavu najave proljeća. :ajme Nikad ni na što nisam bila alergična.

Rinolan i one kapi za nos za alergičare, otad više nemam problema. I dovoljno mi je tjedan-dva terapije. :dunno
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Stefanova_mama » 09 sij 2012, 15:51

Ina66 je napisao/la:
Stefanova_mama je napisao/la:Ina meni to funkcionise kad mi je nos prohodan, kad mi se zacepi sinus, boli dok pokusavam par puta (i voda ne moze proci na drugu stranu) i onda odustanem. Najbolje mi je pomagala zagrejana so ovako kako je opisala danijela i more i sunce.

normalno da teže ide kad je nos začepljen, ali ja sam neti koristila i prije nego se začepio jer svake zime budem kronično začepljena. ove godine je to skoro pa zanemarivo

To je dobar glas, probacu onda redovnije. :dada
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la TmamaKiN2 » 11 sij 2012, 10:32

evo i ja se prijavljujem kao sinusokronicarka :alc svasta sam i ja probala, npr. iscijedila cesnjak i usmrkala :strah eee, nakon toga lupas glavom o zid... :ne ali, ni to mi nije pomoglo, na kraju uvijek zavrsim na atb. vec sam i bila kod orl i oni bi mene kao i kimu na op., ali ne dolazi u obzir. kod mene nisu gornji sinusi, vec ovi na licu (maksilarni) tako da mi kapa ne igra neku ulogu (iako ju uredno nosim).
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la teutonija » 11 sij 2012, 13:13

Evo još jedne . :ajme
I mene kod upale bole oči/oko i gornji zubi. Za poluditi.
Sad u zadnje vrijeme mi je bolje ,kuc pljuc jer ni cure nisu više toliko bolesne pa ne kupim njihove vrtićke beštije koje su kod mene uvijek išle na sinuse ,a i lani sam popila udarnu kuru Fromilida, 14 dana otelila se skoro što zbog lijeka što zbog upale ,al od onda mi je dobro. Kao da sam stalno imala neku tinjajuću upalu koja bi svako malo krenula i stvarala mi smetnje.

Sad kad ih krenem osjećati ,znači pritisak ,bol kod naginjana glave što mi bude redovno i kod najobičnije prehlade....počnem sprejati Operil ili nešto slično, i prođe bez komplikacija.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la newmom » 11 sij 2012, 13:47

teutonija je napisao/la:Evo još jedne . :ajme
I mene kod upale bole oči/oko i gornji zubi. Za poluditi.

x

godinama već, desetljećima :p dapače, bolujem od upale sinusa
sto atb, sto pregleda, ništa nije pomagalo
i mislim da sam najočajnija od svih vas, jer sam jedina ušmrkavala sok nekakvih divljih krastavaca :nepitaj
taj sok mi je doslovno spalio ždrijelo i glasnice, nisam mogla govoriti mjesec dana, ali sinusima ništa, ccc

uglavnom, prije nekih deset godina sam rekla antibioticima povijesno ne
sad ih tražim samo kad je jaaako gadno(kad počnu boliti i oči itd.)

a živim na moru, gdje nije pretjerano hladno, fini morski, slani zrak itd. niš ne vrijedi

što mi pomaže? ništa... inhaliram, udišem sinusan, to pomogne nakratko
kod mene su isto koma ovi sinusi na licu, mada se ponekad upale i gornji
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la Duga » 11 sij 2012, 16:54

Produžio mi je antibiotike na 14 dana. Nikad mi se nije dogodilo da oteknem u faci (oko nosa) kao ovaj puta. Još uvijek mi je desna strana malo otečena i na opip osjetljivija, manje ispuhujem, nekako je lakše, ali nisam sigurna je li od atb ili bi se i samo počelo smirivati.
I ja sam od onih koje boli oko i čelo i lične kosti kao i zubi skoro pa redovito kad me uhvati, ispuhati tu ljepljivu masu nema šanse (da prostite na izrazu :| , ne znam kako to drukčije opisati), ali ovaj puta me dotuklo.
Da, kupila i posudicu za toplo inhaliranje i čini mi se da mi se nakon toga otok počeo smanjivati i nakon nekih pola sata lakše ispušem sekret.
Iskreno, užasavam se bilo koga tko mi je u blizini a skužim da je šmrcav jer da to pokupim mala šansa da bi samo na tome ostalo, a sinusa mi je pun kufer :loce .
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Duga » 20 sij 2012, 18:36

:gace

Sinoć završila na pregledu na otorini (nakon što sam se nakon terapije javila svom doktoru da antibiotici nisu pomogli, i dalje oteknuće na desnom obrazu, ima gnojnog sekreta, glava puca...). Nakon pregleda i fiberom, otorinac je zaključio da nakon 14 dana Klavocina ne bi više davao antibiotike, da je sekret zakrčio kanalić za desni maksilarni i da napravim otopinu od 1l mlake prokuhane vode+1 čajna žlica sode bikarbone+ 2 čajne žlice morske soli, veću špricu i ujutro i navečer ispirati nos nad kadom...ulijevaš u gornju nosnicu, a curi kroz donju i na usta; Operil i Garasone kapi 3xdnevno kroz 5 dana.
Jedini problem je što je kod nas nestašica Garasone kapi.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la lara.b » 20 sij 2012, 19:48

Garason kapi sam dobivala i ja. Pila i po 4 tjedna atb :ajme
Najviše me rasturaju zubi, u biti imam osjećaj da se cijela glava raspada, da svi zubi istovremeno rastu, da imam upalu oba uha i tako to..
glavu ne spuštam ni pod razno.
A koje sam atb pila pojma nemam više, zadnji put su me sinusi napali pretprošle godine.
Znam samo da sam zadnju dozu tih atb pila u nekom XL izdanju tih istih.
Meni ne da ne paše toplo, nego ne mogu izdržati baš nikakvu toplinu...boli još više ako grijem :dunno
ja stavljam doslovno hladne obloge u područje obraza i očiju i bude bolje, ..ono, ko da vatru gasim.

Intenzitet boli često ovisi o tome koji sinusi su upaljeni. Razlikujemo:

•Maksilarne sinuse koji se nalaze u području jagodica, a koji uzrokuju bolove u gornjoj čeljusti, zubobolju te bolove u obrazima.
•Frontalne sinuse koji se nalaze na obje strane čela iznad očiju, a mogu uzrokovati bol u području iznad obrva te uz to, čelo može biti osjetljivo na dodir.
•Etmoidne sinuse u kostima iza nosnog grebena i između očiju, koji mogu uzrokovati bolove u području očiju i nosa.
•Sfenoidne sinuse u kostima iza etmoidnih sinusa u stražnjim regijama nosa, a koji uzrokuju bolove u području očiju i vrha glave. Upala sfenoidnih sinusa može uzrokovati i bolove u području uha i vrata.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 21 sij 2012, 12:28

Za ove što su ušmrkavale i češnjak i neke krastavce :lol :loce ...ja sam uspjela 4x provesti seansu ispiranja otopinom koju mi je otorinac preporučio i nema šanse više, mogu preživjeti nalijevanje u nos pola litre imitacije morske vode, ali poslije toga mi je sluznica nosa još suša i otečenija da sam kao riba na suhom, grcam bez zraka i onda završim s glavom na prozoru jer mi paše hladan i vlažan zrak :conf dok ne dođem do Operila i Garasone kapi. Mislim da ću ubuduće pokušati s Operilom preduhitriti komplikaciju da viroza ne ode na sinuse, ionako je to sve već kronično :whew .
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Diami » 22 sij 2012, 22:14

Meni je jedna prijateljica koja se godinama mučila sa sinusima pričala da se tek riješila kroničnih problema kad je počela žvakati pčelinje saće. E sad, nisam probala jer srećom imam samo lakše probleme sa sinusima, no - možda pomogne. Veli nije baš najbajnije, ona ne voli baš med, al kad zagusti pregrmi i prožvače to u par navrata i bude joj puno bolje. :dunno
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la newmom » 23 sij 2012, 13:49

Duga je napisao/la:Mislim da ću ubuduće pokušati s Operilom preduhitriti komplikaciju da viroza ne ode na sinuse,

ovo i meni zvuči kao dobar plan
međutim, ja sebi nikad nisam još u životu uspjela ukapati kapi u nos kako treba :dunno
uvijek odu tamo di ne treba, nikad u sinuse
imam neku devijaciju sinusa, pa možda zato (a možda sam jednostavno smotana :p )
(to u potpunosti objašnjava incident sa krastavcima :mrgreen )
mislim, sve napravim kako treba, očistim prvo aquamarisom, pa legnem, pa nagnem glavu, pa strpljivo kapnem
al "neće iđe" :mrgreen kako bi neki rekli , zaluta uvijek
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la Duga » 23 sij 2012, 14:18

Koristim Operil u spreju i dobar mi je.
Ovo je ujedno i prva moja upala sinusa u kojoj sam uopće koristila Operil, fakat me spašavalo kad sluznice nosa toliko otekne da imam osjećaj da će mi glava eksplodirati pa ipak otvori put da sekret iz sinusa krene nakon inhaliranja, nalijevanja fiziološkom i sl. :roll

Moja priča još traje, evo ulazim u treći tjedan, malo je nezgodno antibiotske kapi kapati u wc-u na poslu :lol - žalibože lijeka koji je ionako diskutabilan ima li ga smisla koristiti ( jer ga više završi u ždrijelu nego prema sinusima), ali da ne ispadne da nisam prošla terapiju :gaah
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Mihica » 23 sij 2012, 14:56

evo i mene k vama.
ove zime sam po prvi put u životu dobila upalu sinusa :ajme
pošto je mali stalno šmrkav ,jer ide u jalsice, prvo sam mislila da sam se samo prehladila, kihanje, šmrcanje..fala bogu prošlo je bez temp i oteklina
potrošila sam 3 bočice kapi za nos i ništa, gnoj i daje curi, nos zaštopan za popizdit i nakon 2 tjedan sam odlučila otići po antibitotik,malo mi je bolje, još pričam kroz nos iako mi je manje zaštopan :(
inhaliram se sa eukaliptusom i špricam sa miralysom :)
kaj to vama traje kroz cijelu godinu ili samo zimi?
slika
slika
Mihica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la rucho » 23 sij 2012, 15:06

cure moje..... kao netko ko je iz linije manjeg otpora unistio svoju sluznicu i postao ovisnik o operilu citajte pazljivo..... :mrgreen

prvo ako bas nije upaljeno sve tako da gori smanjite antibiotike..... nabavite one inhalatore ali ne trebate kapljice... uzmite u biljnoj ljekarni kadulju ili slicnu mjesavinu trava i uskuhajte te se tako parite... nemojte ujutro sad preko zime jer izlazite van... navecer i popodne ako mozete..... ako je bas zakrceno onda uzmite od theisa oni balzam koji nema mentol... i udisite ka ono kad vjezbate nos-usta.... ljeti kad ste na moru obavezno usmrkati more.... a vi cure pored mora kad se secete s klincima lipo do plicaka i usmrkat prvo jednom pa drugom nosnicom.....

proces je dugotrajan ali uspjeva.... barem popusti pritisak..... dok sam bila pod maminom jurisdikcijom (citaj do faksa) nos je svirao u tonalitetu... a onda sam otisla sama na svoje i nije vise nitko imao da me ganja pa je sad nos ajme i kuku...... tako da navedeni postupak funkcionira ali treba uredno i stalno.... nemojte operil iz iskustva vam kazem.... to vam je ko pusenje.... jednom se navuces i tesko prestanes.....

a sve koje bole sinusi onako debelo morate na op da vam ih ociste i onda primjenjivat sve navedeno... meni mm pati od tog plus ima devijaciju septuma i vec se godinama s njim natezem za to ciscenje nosa... ove godine se prviput inhalirao i tu noc spavao ko beba..... al eto... morala bi ja za njim ko za giricom trcat s inhalatorom i maramicom... :ajme
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.