Sada je: 01 svi 2026, 11:39.

mikrobiološke pretrage

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

mikrobiološke pretrage

PostPostao/la beammama » 05 ožu 2012, 21:33

Amadej je bio na nekim mikrobiološkim pretragama i dio toga je pozitivan. Sad me interesira što znače oznake:
Toxo IgGaviditet 0,350 (visoki)
TOXO IgG pozitivan
toxo IgM pozitivan
HSV1 IgG pozitivan
CMV IgG pozitivan
CMV IgM negativanRubella IgM negativan
Rubella IgG negativan
HSV1 IgM negativan
HSV2 IgM negativan
HSV2 IgG negativan
antitijela na N-AChR negativna
Antitijela na MuSK negativna
Znam što znači pozitivno, a što negativno, ali me interesira što su sve tražili.
beammama
burek pod bor

Re: mikrobiološke pretrage

PostPostao/la Madir » 05 ožu 2012, 23:57

toxo-toxoplasma,
HSV1- virus herpes simplex,
cmv-citomegalovirus,
rubela-virus rubeola, ovo zadnje nemam pojma šta je.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la beammama » 06 ožu 2012, 07:57

Sad imam dodatno pitanje: može li mi netko napisati nešto više o tom citomegalovirusu. Sve je na engleskom. Uspjela sam poloviti da nema lijeka ida ga vežu uz za paradontozu.
Bi li mogli Amadejevi problemi s vidnim poljem i očnim živcem biti povezani s toxoplasmosom?
beammama
burek pod bor

PostPostao/la alexandra » 06 ožu 2012, 14:14

ima dosta tekstova o cmv na hrvatskom. mada ukratko to je virus kao i ostali koji možeš pokupiti bilo gdje (kapljičono) i infekcija može proći kao lagana viroza, neprimjetno ili ne mora biti ama baš nikakvih simptoma. jedino što on ostaje u organizmu kao i virus herpesa. opasan je samo kod ljudi koji imaju ozbiljno narušen imunitet (hiv i sl.) kod kojih može izazvati komplikacije sa smrtnim ishodom (recimo upalu pluća koju već oslabljeni organizam primarnom infekcijom ne može savladati).
ja sam ga imala :mrgreen pronađen je prilikom pretraga za mononukleozu.

za toxoplazmozu nemam pojma.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la palunkica » 06 ožu 2012, 14:29

Iz ovoga proizlazi da on sada ima toxoplasmosu?

I malo oft, Alex, koje si pretrage radila za mononukleozu
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la danijela81 » 06 ožu 2012, 15:26

i citomegalovirus i toksoplazmoza mogu uzrokovati promjene na očima.
najčešće privremene, ali mogu biti i trajne, posebno ako je imunitet u akutnoj fazi bio izrazito slab. ali te promjene odnose se na stanje mrežnice i staklastog tijela, uzrokuju smanjenje vidne oštrine, pojavu "mušica" u vidnom polju ili čak ablaciju retine, a koliko se sjećam ti si pisala da Amadej ima oštećenje očnih živaca, a ne retine, i da ima smanjeno vidno polje, a ne smanjenu vidnu oštrinu. a to su dvije sasvim druge stvari :dunno
ali tko zna, moguće da može doći i do oštećenja očnih živaca. ako može uzrokovati oštećenje CNSa... :dunno ali te stvari su toliko rijetke da ti možda nijedan oftalmolog u HR neće znati reći za sigurno.

uguglaj okularna toksoplazmoza, ili cytomegalovirus i oči... ima dosta tekstova, ali najčešće se spominje da do takvih trajnih oštećenja dolazi kod djece koja imaju HIV, ili koja su transplatirala neki organ. obzirom na ono što je Amadej prošao, može biti da je akutna faza bila u nekom njegovom lošijem razdoblju, kada mu je imunitet bio jako mali. ja bih kao totalni laik rekla da je moguće i da mu je djelovalo na vid :dunno
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la beammama » 06 ožu 2012, 15:45

U međuvremenu sam našla nešto i na hrvatskom. Ne znam zašto mi je jučer navečer doma izbacivalo samo neke stručne stranice na engleskom.

T - Toksoplazmoza (uzročnik Toxoplasma gondii)
O - Ostale infekcije (to mogu biti: hepatitis B, sifilis, Varicella-zoster infekcije, Parvovirus B19, HIV i druge)
R - Rubella (uzročnik Rubella virus)
C - Citomegalovirusna infekcija (uzročnik Cytomegalovirus)
HE - HErpes (uzročnici - humani herpes simplex virusi - HSV 1 i 2)
S - Sifilis (uzročnik - bakterija iz roda spirocheta - Treponema pallidum)
Sve te bolesti slične su po simptomima, a promjene koje nastaju kao rezultat bolesti zahvaćaju vitalne organe malog organizma: srce, kožu, oči i središnji živčani sustav. Svih pet bolesti može uzrokovati upalnu bolest žilnice i mrežnice oka (chorioretinitis) i mikrocefaliju (smanjen obujam glave), kao posljedicu zastoja rasta mozga, te žarišne kalcifikacije u mozgu s trajnim oštećenjima i teškim posljedicama.
Većina je virusnog podrijetla, rjeđe bakterijskog. Prijenos uzročnika krvlju sa zaražene trudnice na plod moguć je bilo kad tijekom devet mjeseci trudnoće ili tijekom poroda, miješanjem fetomaternalnog krvotoka. Posebna je opasnost u činjenici da trudnica često ima blagu infekciju bez ikakvih simptoma.

Sad sam se čula s mm-om, naručen je u četvrtak kod okulistice. Sad idu na zaraznu.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la beammama » 06 ožu 2012, 16:01

Nakon neuropedijatrice u Vinogradskoj; opet je bila neka druga, koja do sad nije Amadeja vidjela i prvo se htjela skroz ograditi da ona njega ne pozna i blabla, na kraju je nešto napisala, pa su otišli s tim do okulistice da pogleda nalaze. Okulistica je kontaktirala doc. Bilića na Rebru, pa su iza Vinogradske išli kod njega na Rebro. Zaključak je da su najvjerojatnije svi ti njegovi problemi vezani za to. Sad su na putu za Zaraznu, pa ćemo vidjeti dalje.
U četvrtak ide ponovno kod okulistice.To je ukratko. mm je preživčan, a i juri dalje, da bi mi prepričavao sve detaljnije.
Pogotovo što u isto to vrijeme moramo još hrpu stvari obaviti s Benediktom prije i za talasoterapije u Crikvenici na koje je naručen od 16. 3.
Fakat vrag na vel'ku hrpu sere.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la danijela81 » 06 ožu 2012, 16:10

ako ništa drugo, barem ste na tragu uzroka, a to je pola puta do rješenja problema
kad vas nešto snađe, onda baš udara sa svih strana :hug
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la beammama » 06 ožu 2012, 17:09

danijela81 je napisao/la:ako ništa drugo, barem ste na tragu uzroka, a to je pola puta do rješenja problema
kad vas nešto snađe, onda baš udara sa svih strana :hug

Po doc. Biliću, to bi moglo biti rješenje. Spomenuo je neki lijek, čiji naziv mm nije zapamtio, i kad se to odradi moglo bi biti da i problemi s očima prestanu, a možda još i neke druge "sitnice" koje nismo tome pripisivali jer nismo znali da ima.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la danijela81 » 06 ožu 2012, 18:00

beammama je napisao/la:Po doc. Biliću, to bi moglo biti rješenje. Spomenuo je neki lijek, čiji naziv mm nije zapamtio, i kad se to odradi moglo bi biti da i problemi s očima prestanu, a možda još i neke druge "sitnice" koje nismo tome pripisivali jer nismo znali da ima.

ma odlično ako je tako :kiss
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Stefanova_mama » 06 ožu 2012, 19:43

Ovde na engleskoj stranici wikipedie navode neke lekove http://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmosis, medju njima i clyndamicin, ako je slucajno to taj lek jako je vazno da uz lek dobije i probiotike.

S. ga je dobijao za perihondritis (zapaljenje usne hrskavice sa otokom i strasnim mogucim komplikacijama, nakon sto je mikroskopski zagrebao uho igrajuci se u pesku u vrticu) i sama sam nasla na netu sta moze pomoci nakon sto je danima imao proliv od clyndamicina i bio u bolnici i uz kasniju konsultaciju sa doktorom smo uveli probiotik. Jako vazno, jer moze trajno ostetiti crevni trakt.

Znas da nisam doktor, samo sam htela da pomognem onim sto smo preziveli iz iskustva.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la teutonija » 07 ožu 2012, 09:23

Stefanova mama to vrijedi za svaki atb ne samo klindamicin.

Bea- o ovom vašem ne znam previše ,stoga vibram da izliječite i da teškoće nestanu. :hug
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la beammama » 08 ožu 2012, 17:02

Zaključak s Zarazne je da toxoplazmoza najvjerojatnije nije uzrok problema s očnim živcima i vidnim poljem jer bi se prvi simptomi bolesi pokazali na vanjskom dijelu oka u vidu neke infekcije, a on je na redovnim kontrolama kod okulista i to se sigurno ne bi previdjelo. Doktor sa zarazne je rekao da najvjerojatnije neće poduzeti nikakvo liječenje jer po njemu je kod Amadeja ta toxoplazmoza kao kod bilo kojeg zdravog djeteta bez simptoma i komplikacija.
Napravili ponovno vađenje krvi, briseve i sad moramo i na Zaraznu na dodatne kontrole, bez da smo se pomaknuli po pitanju što je s očnim živcima i vidnim poljem zbog kojih je i slan na te mikrobiološke pretrage. Mislim da nam je ostala samo genetika i šalju ponovno na neke pretrage koje smo već odradili, da slučajno nije što previđeno.
Ludi smo više od svih tih boleština i obilazaka doktora, ambulanti, laboratorija...... :gaah
beammama
burek pod bor

PostPostao/la danijela81 » 08 ožu 2012, 17:07

a ja sam se baš ponadala da su riješili stvar, i pronašli uzrok i rješenje :/
uf, bea, toliko pretraga, strke, i opet ste na početku :hug
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Liv Tyler » 08 ožu 2012, 17:39

beammama došla sam te samo :hug i vibram da čete pronaći riješenje.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Potica » 08 ožu 2012, 17:58

Bea :hug
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la beammama » 09 ožu 2012, 10:28

Samo dodajemo spisak bolnica i liječnika koje moramo obilaziti. :ajme
beammama
burek pod bor

PostPostao/la prhutic » 23 kol 2014, 14:54

Molim da mi netko očita nalaze o rubeoli:
Rubella IgG 100 pozitivan
Rubella IgM 20 negativan

Što to znači? Moram li se cijepiti ili ne da ne bih imala problema u trudnoći?
prhutic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.