Sada je: 12 kol 2026, 00:43.

VJEŽBAČI JURE DALJE U 2011.

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEŽBAČI JURE DALJE U 2011.

PostPostao/la Jullishka » 20 vel 2012, 17:12

bili smo prvi put.
spremna sam bila na njeno plakanje, i tako je i bilo.
prvo su radili te stimulacije masazicama i nekim elektrodama. ajmo reci neke vibrirajuce zezalice,ne mogu tacno opisati.
onda masaze.
pa na kraju vojta. onaj treci polozaj mi je prestrasan, moram priznati :ajme
zaspala je dok sam je oblacila, nadojila sam je spavajuci, spakovala,pa po vanju u vrtic i evo je, izvadila je iz kolica i dalje spava..
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la laya » 02 ožu 2012, 00:14

Pozdrav curke ovdje me uputila nasa moderatorica nevenera, zamolila bi vas ako mi netko moze objasnit nas nalaz i to konkretno sta koji pojam znaci
Spontana motorika srednje prezentirana,
u vertikalnoj suspenziji oslonac na prednji dio stopala
opistotonus u pronaciji
misićni tonus oscilira do povišenja na DE
palm grasp..

bila bi vam jako zahvalna :kiss
20.06.2009 slika
Nika 18.07.2011 slika
laya
slikofon

PostPostao/la martina mama » 02 ožu 2012, 00:37

Spontana motorika je nesvjesna motorika, tj kako dijete nesvjesno pomice rucice i nozice i barata njima. Srednje prezentirana znaci da bi mogla biti zivlja, raznolikija

Pri podizanju u verzikalu, kad dijete podignes uspravno, oslonac bi trebao biti na puna stopala. U vasem slucaju on je na prste, sto govori o odstupanju od normale.
Misicni tonus oscilira. Znaci da malo pokazuje visi, a malo nizi nivo od normale. Tonus je bitan jer se hipo i hiper tonus stvara kao odgovor na silu teze. Beba ne bi trebala dati taj odgovor.
Palm grasp ti je vezan uz sakicu. Ne sjecam se sto hoce reci.
Uputa: dobar terapeut i vjezba cini cuda

Nisi napisala koliko je beba stara, al po ovome ima odstupanja od normale. Treba vjezbati i to je to.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la laya » 02 ožu 2012, 01:04

Hvala puno :)
Mozes mi jos samo reci opistotonus u pronaciji.
Imamo 7 mj poceli smo vjezbat s 4 mj, nalaz je vise manje nepromjenjen od prosle kontrole..
a terapeutice nema vec 1,5 mj bila je na bolovanju pa je onda otisla na godisnji i toliko vec nemamo vjezbice nisu nam dali zamjenu doktor je poludio kad je to cuo tako da od sljedeceg tjedna opet idemo. Inace idemo 1x tjedno. Ubiti sam uvjerena da bi nalaz bio bolji da smo redovito imali vjezbice... uh sad cemo zapet da se popravimo do sljedece kontrole :dada
20.06.2009 slika
Nika 18.07.2011 slika
laya
slikofon

PostPostao/la martina mama » 02 ožu 2012, 10:25

Pronacija ti je potrbusni polozaj. Opistotonus znaci patolosko izvijanje u luk.
Sve u svemu, s obzirom na dob, krajnje vam je vrijeme da vjezbu ozbiljno pocmete primjenjivati.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la laya » 02 ožu 2012, 12:03

Vjezbamo mi svaki dan :dada
hvala na odgovoru... :)
20.06.2009 slika
Nika 18.07.2011 slika
laya
slikofon

PostPostao/la plavooka12 » 08 ožu 2012, 15:46

Jullishka je napisao/la:bili smo prvi put.
spremna sam bila na njeno plakanje, i tako je i bilo.
prvo su radili te stimulacije masazicama i nekim elektrodama. ajmo reci neke vibrirajuce zezalice,ne mogu tacno opisati.
onda masaze.
pa na kraju vojta. onaj treci polozaj mi je prestrasan, moram priznati :ajme
zaspala je dok sam je oblacila, nadojila sam je spavajuci, spakovala,pa po vanju u vrtic i evo je, izvadila je iz kolica i dalje spava..

vojta jako umara, ali moje je mišljenje da je to za prvi puta puno previše vježbanja!!! :strah
kao prvo dijete ti se treba općenito naviknuti na novi sistem vježbanja, kao drugo ona je još jako mala beba, treće- nema kondicije za to!!!
inzistiraj na tome da krenete puuuuno sporije, prvo se dobro istrenira položaj na leđima, pa se dobro istrenira položaj na boku, pa tek onda položaj na trbuhu, sve u razmacima od najmanje 2 tjedna!
moja četverogodišnjakinja ima razmake od mjesec dana kod uvođenja vježbi, iako je trenirala kao mala.
vjerujem da nije lako, i meni je koma koja sam sve to već jednom prošla, ali moli ih da malo uspore, to je stvarno previše, i vjerujem, u tom slučaju i više štete nego koristi, jer iscrpljeno dijete ne može kvalitetno odraditi vježbanje!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la papalinka » 09 ožu 2012, 18:44

drage mame vježbačice!
prvo pozdrav svima, nova sam na ovoj temi iako ne i u vježbanju :) . Nisam sigurna jesam li na pravom mjestu za postavljanje pitanja koja me muče, prebacite ako nisam. E ovako, imam bebača od 10 mj koji jednom tjedno vježba u bolnici, hipertonija, desna str.jača od lijeve, da sad ne duljim... Zanima me sljedeće- znam da imam pravo tražiti produljenje porodiljnog (što je fizijatar i preporučio), ali imam specifičnu situaciju- radim u školi i porodiljni mi ističe približno kad i škol.godina, nakon čega sam ja mislila otvorit nekakvo bolovanje 15 ak dana, a zatim na kolektivni godišnji i onda na posao u 9 mj. nadajući se da ce do tada sve biti ok tj.da više necemo morati vježbati. E, ali to mi je sve preriskantno jer putujemo dosta na vježbe pa me zanima slJedeće- MOGU LI PREKINUTI PORODILJNI NAKON GODINU DANA, "VRATITI SE NA POSAO", ISKORISTITI GODIŠNJI, A ZATIM PONOVNO OTVORITI PORODILJNI UKOLIKO TO BUDE TREBALO? I KOLIKO RANIJE TREBA POSLATI ZAHTJEV- MISLIM ZAŠTO DA GA SADA ŠALJEM AKO NE ZNAM HOĆE LI MI TO TREBATI? ako ne, ne bi ni produživala, da sam u nekoj firmi, radila bih pola radnog vremena, ali u nastavi ne znam kako bi to bilo izvedivo... tnx
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina mama » 09 ožu 2012, 22:40

Zahtjev za njegu djeteta mozes podnijeti kad god hoces ako imas preporuke nadleznih specijalista za istu. Hzzo ti zahtjev moze odobriti ili ne, ovisno o zakljucku koji donesu nakon vjrstacenja.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la papalinka » 10 ožu 2012, 13:49

ok, hvala, onda cu se najvjer.formalno vratit na posao tj.par dana bolovanja pa godišnji, a do tada ću vidjet hocemo li nastaviti s vjezbanjem i poslati zahtjev. Kakva su iskustva vas u Splitsko-dalmatinskoj županiji- koliko se čeka rješenje ? da znam otpr.kada poslati.
I ima li kakve veze koliko ce mjeseci odobriti to sto moramo dosta putovati do fizioterapeuta?
jos jedno pitanje, iako znam da je sve to individualno... Moj maleni je imao krvar.1.st., vodi se kao neuroriz.dijete, nalazi okuliste i neuropedij.su uredni, a vjezbamo ugl.radi "jače2 desne strane, prije vrata, sada leđa i zdjelice, a i vec su mi rekli da su mu spustena stopala pa cemo i s hodanjem morat pazit tj.ispravljat- s obzirom na vasa iskustva - prestaje li vjezbanje u takvim slučajevima otpr.s prohodavanjem? Teta vježbacica misli da cemo tada biti mirni... Ja nisam bas uvjerena... hvala!
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 10 ožu 2012, 15:31

papalinka, svugdje je isto, tj. čeka se u svim županijama. zato ako misliš koristiti ostanak doma zahtjev moraš poslati najmanje 2 do 3 mjeseca prije no što misliš početi koristiti pravo. ti ga se uvijek možeš odreći, ako neće biti potrebno da ostaneš doma s djetetom i otići raditi normalno. znači, ako misliš preko ljeta koristiti GO i bolovanje, a od 1.9. ostati doma, zahtjev bi ja slala najkasnije u 5. mjesecu, jer još ide i sezona godišnjih, čak mislim da se komisije preko ljeta ni ne sastaju.

što se pak tiče vježbanja, najčešće završava kvalitetnim prohodavanjem i najčešće se neke stvaričice još moraju malo kontrolirati u hodu. ali svako dijete je drugačiji slučaj pa ti to sada nitko ne može reći. možda budete srećkovići, prohodate školski i možete odmah zaboraviti vježbu.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la papalinka » 10 ožu 2012, 16:16

joj, sve sam napisala i zatim slucajno izbrisala :ajme
hvala na odgovoru, mislila sam vec sada poslati zahtjev tako da mi rješenje dođe do polovice lipnja, ali ako se porodiljni moze uz jednaka prava, naknadu itd. naknado tj.ponovno otvoriti onda mislim da mi to nema smisla. Naime, ovako bi od tog produljenja iskoristila 2-3 mj. koja u školi ionako ljeti (uz bolovanje koje bi tražila za odlazak na vježbe do kraja lipnja) imam, a mislim da mi je godišnji isplativija varijanta (putujemo svaki tjedan fizioterapeutu pa svaka kuna dobro dođe).jedino ne znam - produžuje li se to na osnovi poslanih nalaza ili na osnovi onoga što beba može u trenutku kada se komisija sastane? Nadam se da ovakvom odlukom necu nesto zeznuti.
A što se prohodavanja tice- cisto sumnjam- nista nije kao neki veliki problem, a dobro smo se navjezbali i nista nam do sada nije išlo "školski". Toliko sam uz sva ta putovanja, neprospavane noci i svakodnevno vjezbanje bez icije pomoci preeemorena da sam cak ionako razmišljala o produljenju porodiljnog neovisno o tome hocu li tremat nastavit s time kako bi malo i ja neopterećeno uživala s bebom doma, ali sam od toga odustala- cini mi se kao izazivanje "vraga", a i trebat ce mi kunica...
I još bi vas molila da mi netko napise što sve točno i gdje treba poslati za produlj.tj.ponovno otvaranje porod.
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina mama » 12 ožu 2012, 22:48

Papalinka, u st je dovoljno poslati dva mjeseca ranije.
Na hzzo-u pitaj tocno sto ti treba. Koliko znam, nalazi koji upucuju na trazenje njege (u vasem slucaju fizijatar i neuropedijatar, defektolog ako ste ukljuceni, potvrda od firme za tebe i muza da imate ugovore na neodredjeno ili kopija ugovora, kopija rodnog lista, nije lose priloziti i preporuku pedijatra)
Na vjestacenje ne zovu djecu. Dakle, procjenjuju prema nalazima. U vasem slucaju se ne nadaj preporuci duljoj od sest mjeseci.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la papalinka » 16 ožu 2012, 22:23

nadam se onome koliko ce mi stvarno i trebat, bilo bi najbolje nikoliko. tnx
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la papalinka » 16 ožu 2012, 22:23

nadam se onome koliko ce mi stvarno i trebat, bilo bi najbolje nikoliko. tnx
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina mama » 17 ožu 2012, 01:38

Bilo bi najbolje da se odmoris i malo gustas s bebom:-)
Bit ce to sve dobro kad ste do ovdje dogurali. Vjezbajte i shvatite i to kao zivot. Ima i u tome neke cari.:-)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la papalinka » 17 ožu 2012, 22:39

ima, prije svega je to ipak popr.kvalitetno provedeno vrijeme (iako se i kad ne vježbamo "bavim" njime, itekako :) ), zatim ta
spoznaja koliko sam snage sposobna izvuci iz sebe svaki, bas svaki dan, nekakva posebna povezanost itd.
Voljela bi da nije potrebno, ali glavno da je sve drugo u redu. Iako, i da nije- opet sam sigurna da bih imala još vise snage i zato sretno svim mamama i tatama koji se na poseban nacin skrbe o svojim andjelima! Nadam se da imate podrsku okoline, ako ne nikog drugog onda barem od bliznjih
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la papalinka » 25 ožu 2012, 22:31

imam još jedno pitanje - kada komisija odobri produljenje, računa li se to od dana poslanog zahtjeva, zadnjeg nalaza ili, što mi je najlogičnije dana do kada traje redovni porodiljni. npr.ako produlje 5 mj., a porod.ističe u 5 mj.onda sam doma do 10 mj. ? Ili je to 5 mj.otkad se pošalje zahtjev?
I još nešto- ukoliko rješenje ne dođe do zatvaranja porodiljnog, u međuvremenu se vraćam na posao?
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina mama » 25 ožu 2012, 22:57

Pravo na njegu ti se racuna od dana izdavanja rjesenja. Zato i moras sve na vrijeme predati kako bi ti rjesenje bilo izdano na dan isteka porodiljnog. Ako sve predas prekasno, oni ce rjesenje izdati na dan kad ga napisu. Ti moras predvidjeti cinjenicu da su spori, tromi, nepovezani sa samima sobom i medusobno:-)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la papalinka » 26 ožu 2012, 18:57

a svašta, a ja sam se danas mislila kako sam uopće glupo pitanje postavila, kao ono-pa naravno da je od dana kada istekne porodiljni. U biti, meni i odgovara predati šta kasnije,ako idem nesto kalkulirat jer ljeti u skoli ionako ne radim pa bolje da mi se racuna od recimo 8 mj.nego od 6.kada mi istice porodiljni tako da me uhvati bar zimski praznici jer se je nezgodno vratit usred polugod. Ali iskreno-to mi uopce nema nikakve logike.
hvala
papalinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Denny » 18 svi 2012, 09:23

Evo i nas, vježbamo, tri puta tjedno. Uz sve ostalo što nam se izdogađalo, vježbe su NA ŽALOST zadnje došle na red, tako da je Emma došla do faze da se okrene na trbuh, oslanja na dlanove i onda vrati na leđa. Neki dan se i pokušala (ali samo pokušala) posjesti. Laura je tek savladala rotaciju leđa-bok-trbuh. Obe se odguruju nogama, izvijaju i klize unazad, Emma se rotira na guzi... ukratko - rade sve što ne treba, a za ono što treba se jako bune i protestiraju. Lauri se ništa neda, nju treba poticati na sve, a Emma bi mogla jako puno, ali je užasno tvrdoglava - do te mjere da se ni neuropedijatrici nije dala okrenit na bok.
Kad to sve iskombiniram, plače mi se od nemoći, trudim se maksimalno, ali užasno je teško i užasno sporo nam ide. Njihov strah, plakanje i protestiranje dobrim djelom pripisujemo dugom boravku po bolnicama, a u stanju plača vježbanje nam ne daje nikakve rezultate, dapače, izazove kontraefekt jer se užasno izviju i ukoče, i sve što ne valja samo im se još više pojača.
Jedino rješenje nam je ići polako, mic po mic, ma koliko sporo i frustrirajuće bilo. :/
slika slika
Denny
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 18 svi 2012, 09:52

Denny :hug
jeste li probali s Vojtom? Kod nje plač daje dodatni efekt, a radi se "samo" 3x dnevno po 20-30 minuta
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Tanja77 » 18 svi 2012, 10:44

Joj Denny svi smo prošli tu fazu plača i odbijanja vježbi s tim da je tebi i još dodatno teže s dvije bebe. Ništa naoružaj se strpljenjen i kao što si rekla mic po mic samo treba biti uporan i ne odustajati. Znam kako je kad se koče i neće da odrade vježbu i mi smo imali tu fazu i meni se činilo da uopće nema smisla takvo vježbanje ali nakon nekog vremena kad je shvatio da mu nema druge počeo je surađivati tako da se nadam da će i tvoje cure tako samo treba biti uporan.
Je Nadice Vojta bi bila idealna ali ako se ne varam Denny je iz Splita a ovdje nema niti jednog Vojta terapeuta. Jedina koja radi Vojtu na ovom području još je na porodiljnom do Nove Godine. A i s Bobathom rezultati neće izostati samo treba vremena da cure počmu surađivati.
Sretno!
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Denny » 19 svi 2012, 17:14

Nismo probali Vojtu, svi (neuropedijatar, fizijatar) nam preporučuju Bobatha.
Evo da kucnem, nakon dobrih mjesec dana "upoznavanja" jučer je bila i pokoja pauza između plača! :yess
Ja se moram s drugom maknuti, čim me čuje ili vidi, gotovo.
slika slika
Denny
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MaminMacak » 21 svi 2012, 09:34

drzite se denny, sad moras imati celicno srce i pokusati ne biti previse osjetljiva na njihov plac, jer tako je sigurno najbolje za njih

sretan vam rockas!!!
:rodj :rodj
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 21 svi 2012, 09:55

klinci imaju jedan period kada se jako bune i plaču - to je dokaz njihove inteligencije.
Ja se sjećam koliko puta sam morala izaći iz prostorije za vježbanje jer je Denis jako plakao na Bobathu i kada bi se smirio, vraćale se unutra, pa opet nanovo :/
Baš sam se nedavno toga sjetila kada sma našoj udružnoj psihologici objašnjavala kako mi roditelji djece s pp ne smijemo instiktivno reagirati na djetetov plač, nego bravu na srce i guraj dalje :/
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Denny » 22 svi 2012, 09:36

Da, još odavno smo uvidjeli da je Emma jaako inteligentno biće. Iako ima problema s vidom, ona ima tako bistar pogled, za ne vjerovati, u dušu prodire, ćak se i okulisti čude. Jako dobro pamti, već par mjeseci je jako ljubomorna na seku, točno se zna izboriti za ono što želi... Odtud i taj pusti plač. Ona se boji točno određenih ljudi, neki dan se rasplakala čim smo ušli u praznu ordinaciju. :roll Sve su to znakovi da imamo posla s malom zvrkastom pametnicom. Laura, s druge strane jako teško uspostavlja kontakt oči u oči, ali i ona točno zna prepoznati koga se treba bojati, koga ne. Ona je nježnija, poslušnija i kod nje nema ljubomore, ona seku obožava - njoj se smije, njoj "priča", mazi je... seka je njezin najbolji terapeut.
Kad je o vježbanju riječ, Laura puno bolje vježba od Emme, Bogu hvala, jer njoj više i treba.
slika slika
Denny
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 22 svi 2012, 10:57

da se i mi javimo ovdje
imamo s damjanom pregled u fizijatra 12.6. a neuropedijatra 29.6.
koliko sad sama vidim rekla bih hipertonija, ili distonija. već se okreće na bok,noge krute, što još reći :gaah kad čeži na trbuhu asimetrično stoji, gornji dio trupa je izvijen nekako. no vidjet ćemo što će reći.... mislim da nam opet slijede vježbe
na trbuhu smo malo :/ povraća i kad ga stavim u 95% slučajeva povrati pa onda to radimo rijetko. a znam i sama koliko je to bitno :ajme glavicu drži dosta dobro.

tin isto ide u fizijatra na kontrolu, nadam se da će bit zadovoljna.
w sjed i dalje ima, no sad sam svjesno kad sjedne se ispravi ili ga mi ispravimo
fina motorika je ok, još zna hodati na prstima i jako ne spretan - pada dok trči
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Fantasy » 23 svi 2012, 18:34

Ajoj Neve, baš sam si pomislila kak ćeš sad napokon uživati u bezbrižnom odrastanju, nadam se da ipak nije ništa ozbiljnije. S druge strane, već si se dokazala kao fizioterapeut, pa je Damjan u najboljim rukama ako zagusti. Pusa tvom velikom mudracu!
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la amadea » 27 svi 2012, 07:54

Pozdrav svim vježbačima i njihovim mamama!

Javljam se nakon dugo vremena. Puno smo vremena proveli po bolnicama i ambulantama, uglavnom na fizioterapijama, a zatim i kod kuće, vježbajući. Nakon pola godine upornog vježbanja mogu reći da se rezultati itekako vide, iako još nismo riješili sve probleme. Bilo je tjedana kad mi se činilo da vježbe ne daju nikakve pomake, a onda bi odjednom došlo do velikog napretka u nekoliko dana.
Moje malo sunce je ispravno savladalo sve prijelaze od okretanja s boka na bok do posjedanja i postavljanja u četveronožni položaj. Ustaje pridržavajući se za namještaj, ponekad iskorakom, a ponekad tako da mi se kosa diže na glavi, ne znam to ni opisati. Dočekali smo i prve klimave koračiće uz namještaj koje dozvoljavam samo zato što mi ih je lijepo vidjeti, ali uglavnom ga vraćam na pod, jer mora što više puziti kako bi ojačao leđa.

S obzirom da sam dugo tražila dobrog terapeuta, maleni je prošao kroz ruke više njih. Od svih, posebno bih istaknula fizioterapeuticu iz Maka centra u Velikoj Gorici koja mi je puno pomogla i vježbama i savjetima. Toplo je preporučujem. Terapeutima na Goljaku (odjel majka-dijete) sam također vrlo zadovoljna. Odradili smo dva boravka i oba puta smo imali “skok”. Prvi put je uspio okrenuti se s leđa na trbuh, a drugi put je propuzao baš tamo. Sljedeći nas čeka u rujnu.

Puno su mi značili i vaši savjeti i podrška ovdje. Još vam jednom zahvaljujem.

I “starim” i “novim” vježbačima želim puno zdravlja i uspjeha!
optimist
oštrozubićka
brzić
amadea
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.