Sada je: 10 lip 2026, 17:01.

Izdajanje, izdojeno mlijeko (što, kako?) spojene teme

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Izdajanje da ili ne?

PostPostao/la Diami » 13 ruj 2011, 08:42

Vidim da si na drugim podforumu pitala za to kako znati da beba dobro jede. Treba imati 6 do 8 popišanih pelena tijekom 24 sata (s time da je popišana pelena kao da si ulila žlicu, dvije vode u pelenu) i 2 do 3 pokakane tijekom dana (pokakano je ako je veličine kovanice 5kn ili veće). Ako je broj popišanih pelena ok, ali nema toliko pokakanih nekada je to do bebe, a nekada znači da ne dobiva dovoljno masnog mlijeka. Kako bi dobila i masnije mlijeko daje se ista dojka unutar 2h odn. kako procijeniš - ako ti se čini da isprazni cijelu dojku u sat vremena (više podoja), npr. u vrijeme skoka, možeš mijenjati i tada već, s vremenom vidiš kako vama paše, koji mu je ritam, koliko efektivno cica i slično.

Za bolne bradavice ti je snow već napisala, ima krema raznih, babylove u dm-u, purelan ili aventova u apoteci, one se ne ispiru. Neke cure koriste bepanthen ili melem, al te treba ispirati prije podoja, što može dodatno iritirati bradavice. Osim toga možeš nakon podoja probati istisnuti par kapi mlijeka prstima i namazti time bradavice, te pustiti da se posuši na zraku. Općenito luftanje jako pomaže.

I pripaziti da je tehniak sisanja dobra, dakle da je u ustima i dio areole (smeđeg dijela oko bradavice) posebno s donje strane gdje je bradica, usne ispupčene prema van, bradavica mora biti što dublje u ustima (što se može činiti kao znanstvena fantastika kad vidiš ta malena ustašca...). I to dođe s vremenom.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Stefanova_mama » 13 ruj 2011, 08:45

Diami je napisao/la:Mamamirna izdajanje može biti potrebno u nekim slučajevima, ako beba jako slabo sisa odnosno ima lošu tehniku, slabo napreduje, ako je došlo do zastoja a beba ne mož izvuć višak i slično. No ako dojiš na zahtjev, dakle kad god beba traži i želi, a beba ima ok tehniku, u najvećem broju slučajeva neće ti uopće trebati izdajalica. :) Dojke će proizvodnju uskladiti s potražnjom, koja se svakih par tjedana mijenja (otprilike sa tjedan dana, sa tri tjedna, sa tri mjeseca, sa 6 mjeseci starosti bebe su skokovi), kada je moguće da par dana puno češće traži sisu i doslovce "visi na cici" cijeli dan, ali to prođe kad se ponuda prilagodi povećanoj potražnji.

Samo da potpisem Diami. :)
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la milka » 13 ruj 2011, 13:58

potpis na sve rečeno gori

al meni se čini da kod tebe nema apsolutno nikakvih problema, znači sve radiš kako treba, samo ti tako nastavi

uživajte
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Izdojeno mlijeko

PostPostao/la rusulica » 23 ožu 2012, 14:47

postoje li posebne posudice za čuvanje mlijeka i ako da gdje ih ima za kupiti i koja im je cijena
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la nevenera » 23 ožu 2012, 14:50

najbolje uzeti sterilne posude za urin. jeftine su. ja sam ih koristila. gore napišeš datum i to je to-
uzela sam i aventove čašice, mislim 100 kn, nekoliko komada unutra. totalno mi je bilo neisplativo
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la rusulica » 23 ožu 2012, 15:06

ma da aventove su preskupe. a te za urin jel ih poslije baciš ili ih možeš sterilizirati za ponovno korištenje
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la nevenera » 23 ožu 2012, 15:15

baciš, ne može se koristit kasnije. no meni je bilo isplativo. nekih 2,5 kn, uzela sam ih 20. skroz isplativo
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la rusulica » 23 ožu 2012, 15:19

pa je jeftino je nego mislila sam da se može oprati pa puniti nekoliko puta. svejedno je isplativo. hvala Neve :kiss i sretno, vidim da skoro brojiš sitno
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la travka » 02 tra 2012, 10:44

Ja sam se ipak odlučila za Aventove, steriliziram ih po potrebi. Pri kupnji treba paziti što piše na kutiji - 20 komada znači 10 čašica i 10 poklopaca (i jedan nastavak za izdajalicu, ali - ma vidi! - to ne broje), ko kad kupuješ servis za jelo. Ako piše 10 čašica (i košta 50-60 kn), znači 10 čašica bez poklopaca - poklopci dolaze u drugom paketu, koji također treba platiti, ne znam koliko. A "ready to use" znači "čašice smo sterilizirali i zapakirali u vakumiranu vrećicu po pet, a pokloplopce smo samo ubacili u kutiju, pa niste valjda mislili da i poklopci trebaju biti sterilini?!"
Mislim da je dobra investicija, dobro je došlo u par situacija (npr. kad je imao 3 mjeseca, a mama nakon dojenja izašla u dućan udaljen 15 min. hoda - vadilo se iz zamrzivača prije nego što sam stigla do dućana), ali sad kad bi nam stvarno trebalo jer se uskoro vraćam na posao (on će imati 7 mj.) odjednom neće za bočicu ni čuti, pa dakle ni za izdojeno... Nije me bilo 4 sata i uredno me dočekao gladan :ajme
travka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nevenera » 02 tra 2012, 10:58

ja sam pročitala da se ti aventovi mogu sterilizirati samo 3x nakon prvog korištenja, tj nije neograničena upotreba. za nekog tko se često izdaja to mi onda nije isplativo.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la noah » 02 tra 2012, 15:53

Ja osobno ne bih urinske čaše koristila u tu svrhu,jer neznam kolilko je ta plastika sigurna po svom sastavu,s obzirom da većina proizvođača dječjih posuda i čaša za hranje i pijenje imaju certifikat o neštetnosti plastike
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
Naše dvije zvijezde doputovale sa nebeskog svoda u mamino i tatino srce...
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la travka » 03 tra 2012, 22:05

Nevenera, gdje si našla taj podatak? Ja sam ih sterilizirala više puta, a imam nekorištenih. Na kutiji ne piše da je broj ograničen. Čitala sam i da mame zaleđuju mlijeko u posudicama za led, što je vrlo praktično za vađenje (a i zauzima manje mjesta nego okrugle čašice), ali sam od te ideje odustala jer nisam znala smijem li ih sterilizirati....
Ove za urin - i ja sam razmišljala kao ivy - ne bi valjda smjelo ništa otpuštati, ali opet, nije izričito namijenjeno za držanje hrane. U jednom nalazu nedavno nam je pisalo, kao objašnjenje neke povišene vrijednosti, "(stajanje uzorka u plastičnoj epruveti?)". Nije se odnosilo na ove posudice za urin i nije analizirano mlijeko, nego urin, za koji mi je normalnije da "otopi" sastojke epruvete...
Općenito sam nepovjerljiva prema plastici, osobito grijanju plastike (sjetim se samo bisfenola - i te su se bočice prije par godina smatrale sigurnima), ali je na kraju ipak koristim. I zagrijavam. Imam dojam da ne možemo od toga pobjeći. Izabrala sam nešto što je deklarirano kao upravo za tu namjenu, a opet na kraju ne znam je li to dobar izbor.
travka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nevenera » 03 tra 2012, 22:13

ne mogu se sjetit gdje sam čitala, izdajala sam se prije skoro 3 godine, tad sam naletila nagdje na taj podatak.
nevenera
idejni kreator MUD-a

kako izdajati

PostPostao/la gilakova » 24 srp 2012, 16:29

Htjela bih izdojiti jer moram biti odvojena od bebe par sati, a ne bih joj davala ad, pa me zanima kako početi da si ne razvalim bradavice koje su se jedva sanirale nakon dojenja, dojenja na šeširiće, pa povratka na samo moje bradavice....izdajalica koju imam je ona klasična ručna aventova.....
ima li neka praktična preporuka?
Thanx
slika
gilakova
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: kako izdajati

PostPostao/la nevenera » 24 srp 2012, 16:43

topli tuš ili topli oblog prije
lijepo se namjestiti i udobno
nagnuti se naprijed
izdajati prvo polako i nježno
kad krene LD malo pojačati
po mogućnosti izdajati obje istodobno. brže je
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la gilakova » 24 srp 2012, 17:19

to s izdajalicom ili ručno? ja probala ručno..prema rodinim uputama...nema šanse, nit kapi...inače procurila i desna sisa danas! a blisteri otišli sami od sebe...N ih valjda probila sisanjem... :joy
slika
gilakova
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 24 srp 2012, 17:29

s izdajalicom
ručno ne mogu uvijek. nekad mogu, nekad ništa.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrs. eastwood » 24 srp 2012, 18:25

popolako. izdajanje je vjestina koju treba navjezbati. udobno se smjesti, po mogucnosti da gledas u svoju bebicu dok ne postignes let down. isprva mozda ti bude tek 20ml, ali povecavat ce se. sve to mozes cuvati u hladnjaku , zamrzivacu pa spojiti u oBrok. - treba ti za vas uzras oko dec?

vecini mama je ta izdajalica ok. pazi da cim osjetis neugodu ili bol da stanes.

gravitacija isto pomaze - nagnes se naprijed, je l. a i ako osjecas da ujutro imas vise mlijeka - probas tad izdajati.
pazi da ne pretjeras, da ne povecas produkciju, pa zaradis mastitis - to ako nakon sto izdojis, jos pumpas u prazno.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la olja2208 » 24 srp 2012, 21:30

ja sam se dugo izdajala sa drugom bebom, isto aventovom rucnom.
cure su sve rekle, dodajem nesto banalno ali vazno, da bi trebala pokvasiti bradavice a i izdajalicu (onaj sesiric) prije samog pocetka, u suprotnom bas boli dok ne krene.
mozda da pokusas prvo rukom pa tek onda izdajalicom.
ne ide uvijek glat, nekad sam znala izdojiti 20 ml a nekad 80.
najvise mlijeka bude ujutro, ja sam izdajala nakon podoja, i to saltala izdajalicu s jedne na drugu, tako bi bilo lakse.
ako beba jos uvijek doji na zahtjev i nepredvidivo, onda jednu izdojis do kraja a drugu ne.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la gilakova » 25 srp 2012, 16:38

fala cure...probat ću lagano...
slika
gilakova
Ovisna sam
Ovisna sam

Prethodna