Sada je: 30 tra 2026, 02:59.

Montessori u GRADSKIM vrtićima

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Montessori u GRADSKIM vrtićima

PostPostao/la mama njonji » 20 tra 2012, 12:10

Kada smo se nedavno u kvartovskom gradskom vrtiću (DV Siget) raspitivali o skorašnjim upisima, teta u tajništvu nam je izdeklamirala cijelu paletu programa (kraćih, poludnevnih, cjelodnevnih) koje vrtić nudi, i između ostalih, spomenula je i Montessori grupu u sklopu tog vrtića. Do tad nisam pojma imala da se išta sličnog nudi. Radi se o mješovitoj grupi (3-6 g.) i koliko sam shvatila cijena je 300kn+400kn, to je sve što sam "polovila"
Kako smo se mi došli prevenstveno raspitati o upisima, nisam stigla sve preispitati o tom programu, al mi je "bacila bubu u uho" pa me zanimaju iskustva mama čija djeca idu u takve grupe u gradskim vrtićima. Kako ste zadovoljne? Omjer broja teta i djece? Aktivnosti?
hvala!
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Montessori u GRADSKIM vrtićima

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 tra 2012, 12:24

ukratko:
omjer broja djece i teta ovisi o vrticu.
u grupi moga sina ove ih je godine 17 djece na 3 tete u 100 kvadrata :)
ja sam odusevljena montessorijem, nacinom na koji uce i metodoligijom rada (o cemu mozes puno toga naci na netu). imaju puno izleta (muzejima, eko selu, katedrala, dolac, botanicki, skola za obuku pasa vodica....), puno borave vani, djeca mogu brijati po svojim interesima individualno....
rade s posebnim montessori priborom (nema lutkica, autica i sl.) i kroz igru jako puno uce.
izuzetno sam zadovoljna, ali sam montessori nije garancija da ce djetetu u vrticu biti dobro, najvise toga ovisi o tetama, naravno.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mama njonji » 20 tra 2012, 12:35

fini omjer :)
u grupi mog starijeg sina (također u gradskom vrtiću, "vulgaris" program) bilo ih je 34 na 1 tetu (dvije u doba ručka) :mrgreen
iščitala sam malo o m. pedagogiji i zvuči primamljivo al baš zato zanimaju me stvarna iskustva - kako se to provodi u uvjetima današnjih gradskih vrtića?
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 20 tra 2012, 12:37

Samo da odmah srežem iluziju-prostor od 100 kvadrata u
vrtiću Siget ne postoji. I grupa se sastoji od 18 do 22 djece.
I kako puno toga ovisi o vrtiću, hm, nisam sigurna da to
kod nas baš štima. :/
I sigurno je jedno, a to je da se ne provodi u svim vrtićima jednako, tako
da ti relevantnu info može dati samo netko ko pohađa taj program baš
u našem vrtiću.
Bojim se da je u ovom slučaju branje para u pitanju.
Da ne lupetam napamet bum se raspitala.
edit: tipfeleri :ajme
Zadnja izmjena: IINA; 20 tra 2012, 12:49; ukupno mijenjano 1 put/a.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mama njonji » 20 tra 2012, 12:45

Ajde, pliz!
Baš zato i pitam, zbog svega ovog sta si napisala, jer mi sam vrtić (naš budući, DV Siget) ne djeluje kao mjesto gdje bi se sve ono što je obuhvaćeno u tom programu moglo provoditi :dunno
Al, opet... vjerojatno nije sve u fizičkom izgledu zgrade i soba.
INNA, ako čuješ štogod o montessoriju u Sigetu, napiši :kiss
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 20 tra 2012, 14:35

Provjeri imaju li u montessori grupi u vasem vrticu sav potreban pribor za provodjenje tog programa (to su ti drveni valjci, neke ploce za zbrajanje, oduzimanje, mnozenje..., drvene kocke... da ne nabrajam dalje, klasicnih igracaka bi zapravo trebalo biti minimalno). Bez tog pribora ne moze se provoditi montessori program. Pitaj imaju li tete zavrsenu edukaciju za montessori odgajatelja i gdje. Pitaj kako je strukturiran dan (nasi - isti vrtic kao od Shnite - imaju ujutro poslije dorucka rad s montessori priborom kojem slijedi takozvani zajednicki krug, pa vjezba tisine, odlazak van...).
Medjutim kao sto ti kaze Shnita tete su kljucne osobe zajedno s potrebnim priborom za provodjenje tog programa. Cula sam iz nekih drugih vrtica da ne izgleda montessori svugdje isto. Velicina vrtickog prostora inace nije presudna za dobro provodjenje tog programa.
Lukas mi je isao u montessori i malisa ce takodjer kad dodje njegovo vrijeme. Ja sam s tim programom prezadovoljna odnosno prezadovoljna sam s tetama kako ga provode. Mjesovita grupa od 3-7 ima mane a i prednosti. U nasem slucaju je mana bila ta da je Lukas kad je krenuo s nepunih 4 bio jako fokusiran na starije decke koji ga nisu bas fermali sto je iziskivalo odredjene frustracije, dobra strana ta da ipak mladji od starijih dosta nauce i da stariji prema mladjima razvijaju nekakav zastitnicki odnos. Moj je Lukas jako jako empaticno dijete i vjerujem da je to djelomicno i zbog vrtica.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Nada » 20 tra 2012, 15:45

Moja cura je isla u DV Jabuka.

Vec sam 100 puta na forumu napisala I jos cu 100 puta ako treba, moje cure su isle u najbolji vrtic GRADA ZAGREBA.

Takvu organizaciju, divno osoblje vrtica (spremacice, domar, pedagoginja, ravnateljica, tete-svi su za 5), toliko volje, paznje, zelje, suradnje, takvu atmosferu…To jos nisam cula a vid’la pogotovo….

U tom vrticu zaista POZNAJU dijete I SRKBE o njemu (mene je pedagoginja pozvala na razgovor, vrlo pazljiv I konstruktivan, jer se bojala da Loru forsiram sa ucenjem pisanja I citanja, eto, sve vide, sve znaju).

Cesto za roditelje organiziraju radionice, uvijek neka nova tema (zdrava pregrana, odgoj, UNICEFove radionice “Prve 3 su najvaznije…), sa roditeljima cesto sudjeluju u raznim akcijama (humanitarne, uredjivanje vrtickog dvorista, itd.)

Mi smo bili jedina Montessori grupa, nase tete su stalno bile po raznim predavanjim, radionicama…a kolegice iz vrtica su cesto primjenivale Montessori metode I obradjivale teme, po uzoru na nase tete pa je, nakon 2 godine nastala jos jedna Montessori grupa (educirane tete).

Montessorijem sam odusevljena, mojim curama jako odgovara….

Nase tete, uz Montessori program, svake godine osmisle projekt-temu koju ce sa djecom obradjivati tijekom cijele godine. Jedne godine to su bili kontinenti (ucili su sve: drzave, kakvi ljudi tamo zive, kojim jezicima govore, kakvih zivotinja ima, bla….), druge pak evolucija biljaka, zivotinja, ljudi (e tu su I hijeroglife ucili, radili pokuse sa vulkanima, punoglavce uzgajali, sadili bilje-vani I u vrticu, promatrali, biljezili promjene-pravi mali znanstvenici).
Od Montessori pribora smo imali SVE ali tete I ravnateljica su uvijek nasle nacina da usicare jos ponesto (duplo).

Od materijala, mislim da nema sto nisu upotrebljavali, reciklirali…

Izuzetno svestrano, poucno I poticajno.
Cak smo I mi roditelji zakljucili da jako puno utjecu I na nas, nase slobodno vrijeme I koliko nam ideja daju (popratili smo temu odlaskom u muzej, knjiznicu, na izlet….).

Slazem se, uvelike ovisi o tetama, u nasem slucaju velika je zasluga I ravnatelja.

Nasa pedagoginja, psihologinja I ravnateljica konstantno su bile prisutne I koliko sam primjetila, svakom djetetu su znale ime.

Jako zalim za tim vrticem…

edit: nase sobice su bile male ali vesele. Tete su, na vlasitu inicijativu, integrirale i engleski jezik, na tjelesnom su obavezno radile i vjezbice za stopala...Ma premalo mi jedan post da sve napisem....
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 20 tra 2012, 15:55

samo je u SIgetu Montessori s ranim ucenjem njemackog i francuskog :|
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 21 tra 2012, 14:47

A da, velim čini mi se da je to u ovom vrtiću branje para.
Inače su tome skloni...za ništa pokupit pare.
I čini mi se da nije njemački, nego engleski ili francuski.
I to je ok, jer bi po logici stvari vrtić se nastavljao na školu, a u
našoj školi uči se engleski i francuski.
Na žalost jako malo djece u vrtiću uopće i je odavde :/ :/
edit: e sad vidim da ipak nije engleski.
Onda ukoliko se odlučiš uzmeš francuski :dunno
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 21 tra 2012, 14:53

Sta to znaci rano ucenje jezika???
Kod nas su isto brojali na engleskom i njemackom, mozda i po koja pjesmica pala na ta dva jezika, to je sve.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la IINA » 21 tra 2012, 14:56

Pa to opet ovisi o teti. Kod tete koja je učila R. engleski bilo
je manje od ovoga što si ti navela, a išla je tri godine :roll
Fora je da je pred pet godina samo jedna teta vodila dadatne programe,
a sad vode gotovo pa sve i naravno gadno naplaćuju nešto za što, večim
dijelom, nisu sposobne. Čast par iznimki.
Bojim se da je i Montessori ista takva "patka"
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 21 tra 2012, 15:17

kod nas nakon jedne godine vrtića u eng. grupi znaju engleski puno bolje nego djeca nakon 1.razreda
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mama njonji » 23 tra 2012, 09:40

hvala na iskustvima, kasnije sam vidjela i na webu da je u sigetski montessori program uključen francuski i njemački
nekako mi je ona jos puno premala za te jezike, tek ce u rujnu imati 3 godine, ne mogu bas zamislit adaptaciju na francuskom :lol (karikiram, vjerojatno je nece tete tjesit i objasnjavat se s njom na stranom jeziku, al to mi se ipak malo cini preambiciozno za tako ranu dob...)
budemo jos razmislili, al svoja iskustva slobodno pišite, naročito ako netko zna nesto o ovom konkkretnom vrticu
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la viki » 23 tra 2012, 09:46

- moj ide u engl. grupu od četvrte godine, da su ga pustili ranije, dala bih ga i ranije
- edit: nije montessori
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nada » 23 tra 2012, 11:26

Kod nas je engleski prve godine bio 1x tjedno 45 min, medjutim, teta je primjetila da bi klincima bilo zgodnije, vise bi i lakse naucili ukoliko se jezik integrira u svakodnevni program.
Npr. kada su ucili u vulkanima, kontinentima, biljkama, zivotinjama-imenovali bi i na engleskom i zaista, u praksi se pokazalo daleko efektnijim

Drzim da dijete ne moze biti premalo za "ucenje" stranog jezika.

To sto Iina pise, koliko cujem od prijateljica, vidim da je trend u poslijednje vrijeme da po vrticima pa imaju sportske grupe, montessori, vjerske, eko...i naplacuju ih cca 200 kn vise.
Ne mogu tvrditi, radi se o osobnom vidjenju ali stvar kao da se zahutala kada je Grad vrticima srezao "budzete" pa sada pronalaze nacina da dodju do para...

Stoga bih svakako bila oprezna ali za DV Jabuku odgovorno tvrdim da su zaista profesionalci.

Kod Montessorija, koliko znam, postoje odredjeni uvjeti koji trebaju biti ispunjeni kako bi se dobio certifikat. Da li i koliko se to kontrolira, ne znam...
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 tra 2012, 11:31

Nada je napisao/la:Kod Montessorija, koliko znam, postoje odredjeni uvjeti koji trebaju biti ispunjeni kako bi se dobio certifikat. Da li i koliko se to kontrolira, ne znam...

da, ja sam isto shvatila da ne može svaka šuša voditi montessori :dunno
bas cu se raspitati-
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la mama njonji » 23 tra 2012, 11:32

Nada je napisao/la:Ne mogu tvrditi, radi se o osobnom vidjenju ali stvar kao da se zahutala kada je Grad vrticima srezao "budzete" pa sada pronalaze nacina da dodju do para...

Stoga bih svakako bila oprezna ali za DV Jabuku odgovorno tvrdim da su zaista profesionalci.

Kod Montessorija, koliko znam, postoje odredjeni uvjeti koji trebaju biti ispunjeni kako bi se dobio certifikat. Da li i koliko se to kontrolira, ne znam...

Upravo zato se i raspitujem okolo (u RL ne nalazim baš ljude čija djeca idu u montessori gradske vrtiće) :/ .
Nekako mi je bilo čudno kad sam došla u tajništvo pitat samo kad su upisi i gdje spadamo, da mi je teta odmah izdeklamirala cijelu silu programa.
Ipak, vjerujem da ne mogu samo tako uvoditi programe bez educiranih ljudi, ipak su gradski vrtić i podliježu kontrolama :dunno .
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Potica » 23 tra 2012, 11:57

Teta koja je vodila mog P. je prešla u Montesori grupu, ona je vodila i njemačku grupu u vrtiću.
Kad smo mi upisivani nije bilo njemačkih grupa, nakon dvije godine je išla anketa za njemačku grupu ali nije bilo dovoljno djece za punu grupi i tako da je pol grupe bilo njemci - pol oni drugi (takav je bio i stav te tete :roll ).
P. je to ipak koristilo, iako ga ja nisam htjela dati na njemački s obzirom da ga nema u školi, od toga što je ona pričala sa "njemcima" P. je njemački super ušao u uho, a s obzirom da zbog njemačkog nije bilo vremena za drugo :roll i tako je više pjesmica znao na njemačkom nego na hrvatskom, sve u svemu za učenje jezika nije loše.
Kad je P. krenuo u školu oformljena je ta Montesori grupa i ona je prešla tamo, dakle ako je i ostala ekipa takva šteta ti baciti pare. :dunno
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Barbi » 23 tra 2012, 12:29

Sta to znaci rano ucenje jezika???
Kod nas su isto brojali na engleskom i njemackom, mozda i po koja pjesmica pala na ta dva jezika, to je sve.

Moj P je išao na engleski u vrtiću ali ne englesku grupu već dvaput tjedno po sat engleskom i u prvom razredu, čak i drugom sve što su učili iz engleskog mu je bilo zapravo ponavljanje.
F ide sad drugu godinu na takav engleski (zapravo je to škola stranih jezika no u vrijeme i prostoru vrtića), ona ima baš smisla za jezike i već sad može govoriti jednostavnije rečenice, prevesti nešto sa hrvatskog na engleski i obrnuto, kada čuje na tv-u ili u nekoj pjesmi na eng. pita me nepoznatu riječ što znači.
Mislim da je taj rani engleski jako dobro predznanje.

edit: sad vidim da nisam ni spomenula temu topica :ajme
Jedino sam čula za montessori program u vrtiću na Jarunu da su roditelji jako zadovoljni.
Znam neke koji su tamo išli.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la mamashnita od noje » 23 tra 2012, 12:33

evo znas i tanju i mene koje smo jako zadovoljne vjevericom na salati ;)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Barbi » 23 tra 2012, 12:38

Da, samo zaboravim uvijek da je i taj vaš montessori.:)
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la mama njonji » 23 tra 2012, 12:52

što se tiče jezika u vrtiću tu imam svoje mišljenje i iskustvo (starije dijete učilo je engleski u gradskom vrtiću)
ima i struka svoje mišljenje o tome :mrgreen
ipak bih malo više insajderskih montessori iskustava... što je po vašem mišljenju ono najbitnije što ih razlikuje od vulgaris vrtića?
potica, daklem, niste bili zadovoljni tom tetom koja je sad u m. programu u sigetu?
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Potica » 23 tra 2012, 13:12

:dada
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la IINA » 23 tra 2012, 13:30

Nada je napisao/la:Drzim da dijete ne moze biti premalo za "ucenje" stranog jezika.

vidim da je trend u poslijednje vrijeme da po vrticima pa imaju sportske grupe, montessori, vjerske, eko...i naplacuju ih cca 200 kn vise.
Ne mogu tvrditi, radi se o osobnom vidjenju ali stvar kao da se zahutala kada je Grad vrticima srezao "budzete" pa sada pronalaze nacina da dodju do para...

Točno tako.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 23 tra 2012, 13:34

mama njonji je napisao/la:što se tiče jezika u vrtiću tu imam svoje mišljenje i iskustvo (starije dijete učilo je engleski u gradskom vrtiću)
ima i struka svoje mišljenje o tome :mrgreen
ipak bih malo više insajderskih montessori iskustava... što je po vašem mišljenju ono najbitnije što ih razlikuje od vulgaris vrtića?
potica, daklem, niste bili zadovoljni tom tetom koja je sad u m. programu u sigetu?

evo ovo
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la IINA » 23 tra 2012, 13:37

[quote="Barbi(zapravo je to škola stranih jezika no u vrijeme i prostoru vrtića)[/quote]
E to i pričam. Kod nas toga više nema. :angry
Potjerali su npr. Cvrčak koji je držao ritmiku sa profesionalnim plesnim pedagozima i sad ritmiku drže tete za naravnoviše love. Takvu ritmiku mogu držat i ja :whew
Vidim i po priredbama :roll
Ništa, samo zadovoljavanje forme i ubiranje love.
Strane jezike ne drže jezičari nego vrtičke tete sa nekim tečajem :whew
I tako apsolutno SVE aktivnosti. Za pretpostaviti je i taj Montessori program.
Bah :whew
IINA
Sveta krava

PostPostao/la † Volvo » 23 tra 2012, 13:47

Sto ljudi sto ćudi - u našem je vrtiću bila i mogućnost učenja preko Cvrčka i onog s tetama koje su završile (jesu, doista) dobre tečajeve. Spletom okolnosti je naša grupa prerasla u "englesku" i to mogu reći, na moje zadovoljstvo: puno svakodnevno upotrebnih predmeta je dijete naučilo imenovati, i raspoloženja, životinje, hranu (pjesmice ne spominjem, to vrte svi) razumijevanje je bilo izvrsno, ok, ne bi mogao na svako pitanje odgovoriti na engleskom ali bi na pitanje na engleskom mogao odgovoriti na hrvatskom a kao tip znam da nije bio zainteresiran za "strukturirano" učenje, tipa 2 puta tjedno po sat ili tako nešto, ovo je bilo svakodnevno u raznim situacijama i "neprimjetno" učenje. Osim toga, kako su po dobi miješane grupe, bilo je mogućnosti da oni koji to žele pohvataju više, družeći se sa starijima. Fond riječi i izgovor je bio puno više od gradiva 1. razreda npr.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la viki » 23 tra 2012, 14:03

- X na Volvo, kod nas postoji opcija 2 školska sata tjedno engleskog ili engleska grupa već odavno... išao stariji i ide sad mlađi i ja prezadovoljna, dok recimo ne bih dodatno plaćala sportsku ili eko grupu :dunno
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 23 tra 2012, 14:56

Pa napisala sam da se raspitaj imaju li tete zavrsenu edukaciju za Montessori odgajatelja i gdje, te ima li vrtic sav potreban pribor za provodjenje Montessori programa.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la zara01 » 23 tra 2012, 15:06

Tete moraju imati završenu edukaciju za Montessori odgajatelja,inače ne bi mogle provoditi taj pogram.
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.