Sada je: 11 lip 2026, 18:43.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la mare979 » 24 svi 2012, 09:31

Pazi s rižinim pahuljicama, da je ne zatvore.
mare979
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la TOMISLAVA » 24 svi 2012, 09:53

Ja svojima dajem tikvicu s rizinim pahuljicama, bas su jucer to papali. Mi imamo 6 mjeseci i tjedan dana i poceli smo polako s dohranom prije nesto manje od pola mjeseca. Za sada nam dobro ide ali jos nismo zamjenili jedan obrok s kasicom mada je dosta pojedu. Katja mi pojede bez problema malu kasicu cijelu ( pojela bi ona i jos ali joj nedam ) a Filip nekad cijelu nekad ne zavisi sta je na meniju :D
Presli smo na bebimil 2 i tamo pise da je preporuceni broj obroka 2-3 na dan a moji i dalje jedu svaka tri - tri i pol sata po 170. Neznam je li to puno ??? Da li da kombiniram s 1-om ???
slika
TOMISLAVA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la adry » 24 svi 2012, 10:32

naravno da im možeš sve kombinirati, ono što se nama čini čudno je njima super :D
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lenkica » 24 svi 2012, 12:15

RasteBusa, hvala na savjetu, probat cu. Kupila sam knjigu Boban Pejic pa cu pokusat i s tim receptima. Nisam sigurna da li je to bila reakcija na rizine pahuljice, sitni crvenkasti osip na ledjima, mozda je to bilo od vrucine...cudno mi je jer je riza jedna od prvih namirnica koja se uvodi. Da probam sa smedjom rizom umjesto pahuljica? Danas cu pocet s palentom...
Lenkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la RasteBuša » 24 svi 2012, 22:33

Super za knjigu.I mi smo po njoj krenuli i nastavit ćemo!!!! Samo ti kuhaj svom zlatu fino i zdravo!!!

Mi smo počeli sa smeđom rižom i super nam je sjela!!!Pa nakon 4 dana smo probali jabuku,pa dodali tu jabuku u smeđu rižu...I to nam je bilo super!!!Danas smo smazali i sve tikvice.Jedva čekam (čuj mene,ja jedva čekam jer i ja to sve jedem) amarant,proso i sve redom kombinacije s voćem i povrćem.Pa s palentom itd...

Javi kako je prošlo sa smeđom rižom!!!
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RasteBuša » 24 svi 2012, 22:36

Što se tiče osipa na leđima,mislim da bi sve mi reakciju na hranu prepoznale.Koliko sam shvatila to se razlikuje od osipa od znoja.I ja je stalno provjeravam i stalno ima neke sitne piknjice...No vjerujem da nije to -to.
Ipak,treba bit na oprezu.

Ne znam dal dojiš,ali ako dojiš,probaj joj kapnut svog mlijeka u smeđu rižu...da joj zasladiš dan!!!
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RasteBuša » 24 svi 2012, 22:42

mare979 je napisao/la:Pazi s rižinim pahuljicama, da je ne zatvore.

meni je baš čudno jer mi otkako smo krenuli s dohranom,skoro svaki dan 7 dana je papala rižu,solo,pa kombinacija jabuka,pa tikvice i ona kaka svaki dan.4 dana 2x dnevno...a prije dohrane smo muku mučili sa nekakanjem i po 8 dana...Ali da,promijenit ću malo papicu,naravno.Malo amaranta? hehe
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 24 svi 2012, 23:14

S rzinim ili bilo kojim pahuljicama se moze mjesati kako voce tako i povrce.
Sitni osip po ledjima ce prije biti od znoja ili mozda neceg na odjeci, nego od rize.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Lenkica » 25 svi 2012, 08:32

Tanjabb hvala na odgovoru. Da li su probavljivije rizine pahuljice ili smedja riza? Smije li se stavljati malo soli ili bas nista od zacina?
Lenkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thinkPINK » 25 svi 2012, 08:41

Nista od zacina, teze je probavljiva smeda riza.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la RasteBuša » 25 svi 2012, 10:38

Skuhala sam amarant 1.put.I nije mi sad jasno...Raskuhat se ne može...nije kao kašica,ja ga grickam cijelo vrijeme,a beba ne može grickati...Da li sam u nečem pogriješila?Iako ne znam u čemu....Strah me dat joj,zna li ona to gutati?

Onda sam odlučila ispasirati...i dobila jako jako malo,a stvarno sam se trudila.Kako vi to pripremate?
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mala Bornica » 25 svi 2012, 11:45

Amarant sam smiksala sa jabukom. To je jedna od rijetkih kasica koje je moje dijete s gustom pojelo. Nije imao problema s gutanjem. A citala sam da posto oni kristi ne znaju amarant je bolje izmiksati kako bi dijete dobilo ono hranjivo oz njega, inace valjda samo 'prodje' kroz njih, u istom obliku unutra i van :). Mislimda sam cak na ovom forumu to procitala, stari neki topic, a sada ne mogu trazizi jer sam na mobu.

David koliko god malo pojede, probava mu se usporila totalno...
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la tanjabb » 25 svi 2012, 14:35

Lukas kad je poceo s mrkvicom pojeo bi max 2 zlicice dnevno pa nije kakao tjedan dana.
Amaranth se ne moze skroz raskuhati, savjet MB je odlican. Neke bebe inace bez problema prihvate zrnatu hranu, druge pljuju sve sto nije posve glatko. Treba probati.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la RasteBuša » 30 svi 2012, 22:15

mi od amaranta kaikmo sve u 16.Bilo mi je žao koliko je kakala i kako se crvenila dok je stiskala :oops: :oops:
Sve voli papat,jedino na mrkvu radi face,al papa.Samo otvara usta i traži još...pa ona puno pojede..ja joj dajem dokle traži.I obavezno ciki iza toga.Zar je toliko gladna'
Neki dan je toliko plakala kad sam jela jabuku da sam joj morala malo dati.A već je papala taj dan..

Prema knjizi JBP piše da kelj smiju jesti u dobi od 6 do 8 mj.Al 6 i pol je pretpostavljam rano??
Smije li buću?Kako je pripremate?
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la adry » 30 svi 2012, 22:46

Buća/bundeva/tikva može, naravski. Možeš je skuhati ili peći u rerni. Leni je njam njam.
Mi smo kelj dali malo kasnije, mislim da im je malo teži za stomačić.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kittyilevin » 04 lip 2012, 18:16

mi pravi početnici. dala malenoj malo jabučice. no nije puno pojela jer stalno "plazi" jezik (ne zna što bi sa žličicom). to je, valjda, normalno i OK u počecima? :da?
koliko obično treba da se dohrana profunkcionira...?
:hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adry » 04 lip 2012, 18:27

kitty to vam je sasvim normalno, nama je odmah krenulo super a nekima su trebali mjeseci.
Samo polako i opušteno
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kittyilevin » 04 lip 2012, 19:50

adry, thanx! :mah
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 04 lip 2012, 20:05

kitty, blue pojede trecinu one male kasice. i vise nego dovoljno za pocetak :up
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la RasteBuša » 04 lip 2012, 22:21

pitanjce:Dobila sam Milupa kašicu.Od riže,kao može od 4.mj.starosti.
Zbunjuje me jer sadrži šećer (pojela sam je pola,jako je slatka) i AD.Smijem li malo dat mojoj curki od 6,5 mj.? Mislim već sam joj dala da proba (na vodi naravno) i jako joj se sviđa jer je slatko naravno.Ali muči me taj šećer i AD....??Mi cikimo samo.

Inače,papamo po JBP knjizi i ovo bi joj došlo kao desert (ne sviđaju joj se ni mrkvica,ni korabica, buća....)

Pa eto, pretpostavljam da ako to bebe jedu neće njoj biti ništa ako dobije malo??
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 lip 2012, 08:54

RasteBuša je napisao/la:Od riže,kao može od 4.mj.starosti.

ako pogledas po policama - koliko sam ja shvatila jedini kriterij tih kasica po mjesecima je koliko su usitnjeni komadi, to jest koliko su kašaste...
po meni buckuris od AD vam ne treba :dunno

jos jedna opaska za JBP, ta prehrana se zasniva na makrobiotickim principima, zato je nagrasak dan i na takve namirnice. je li ti isto planiras u tom smjeru? mislis li davati meso?

koliko ste stare sad, sori nemas ticker, a nisam upratila. desert ti dođe užina ili?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 lip 2012, 09:42

mozda mjesto nije primjereno, ali ponukana zadnjim postom moram pitati:
zbog cega tako ucestalo dizanje na zadnje noge kada se spomene ad u kasicama ili u nekom miksu? dijete uredno doji i kroz majcino mlijeko dobiva sve ono sto treba dobivati. sto ce se dogoditi ako pojede i ad kroz neku od kasica? mislim, neka djeca (mnoga djeca) se othranjuju na ad-u i ziva su i zdrava i nije bas buckuris u pitanju, a ovdje govorimo o uzimanju minimalne doze ad kroz kasicu.
jasno mi je zagovaranje dojenja i slazem se s tim u potpunosti, ali tretiranje adaptiranog mlijeka na nacin da ga se naziva buckurisem ne svidja mi se nimalo.
:/
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 lip 2012, 10:02

ma.. joj... nece joj nista bit, naravno. nije AD neka kuga. ok, mozda je buckuris preteska rijec... ali ima adaptiranih mlijeka svakakvih, sto jest jest.
samo kazem da nema potrebe za tim.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la RasteBuša » 05 lip 2012, 10:10

mrs. eastwood je napisao/la:
RasteBuša je napisao/la:Od riže,kao može od 4.mj.starosti.

ako pogledas po policama - koliko sam ja shvatila jedini kriterij tih kasica po mjesecima je koliko su usitnjeni komadi, to jest koliko su kašaste...
po meni buckuris od AD vam ne treba :dunno

jos jedna opaska za JBP, ta prehrana se zasniva na makrobiotickim principima, zato je nagrasak dan i na takve namirnice. je li ti isto planiras u tom smjeru? mislis li davati meso?

koliko ste stare sad, sori nemas ticker, a nisam upratila. desert ti dođe užina ili?

Imamo malo više od 6 i pol mjeseci,dakle nepuna 3 smo na dohrani. Kao desert sam mislila njoj bi ta slatka kašica bila desert kad je sve ovo što je do sad papala bilo bljutavo.Ajd korabica i mrkvica nisu-al njoj nisu fine.Za sada. :D
Papamo naravno samo 1 obrok prijepodne.

Bez brige,neće beba ostati bez mesa.Meni se knjiga JBP svidjela zbog žitarica za koje nisam ni znala da postoje,a jako su zdrave i super za početak dohrane.Uz njih naravno kombiniram povrće i voće koje nam po tablici ionako dolazi.Papat ćemo mi i meseko i ribicu...ma sve!!Al žitarice,alge i dr.iz te knjige su mi otkriće.I tata i mama se vesele tome.

Kašicu sam dobila, nemam s tim iskustva i malo me zbunila činjenica da sadrži AD i šećer u čini se velikim količinama kad je meni to osobno preslatko.Njoj se svidjelo kad je probala pa sam eto samo htjela čut dal ima tko iskustva baš s tom kašicom.I kao što sam napisala-znam da tolika djeca odrastaju na kašicama i AD-u i naravno da su ok.A ja sam eto valjda htjela potvrdu da joj kad je već imam smijem malo dati..Zbunjena sam,prva beba pa možda postavljam i bedasta pitanja. :ajme
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 lip 2012, 15:18

ad je ad :)

imam pitanje.
na frankovoj kukuruznoj krupici koju imam pise da moze sadrzavati gluten u tragovima.
narucila sam drugu iz bio&bio i na njoj pise da moze sadrzavati sezam i orasaste plodove u tragovima.
sjecam se da sam smrdi sa sest mjeseci kuhala zgance na rijetko pa s maslinjakom, sta sad da radim?
na piru koji sam narucila pise da sadrzi gluten.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Bubidea » 05 lip 2012, 15:35

kaj te muci ovo sto pise u tragovima?
to nema veze, to je cisto da se zastite
jer mogu na istom mjestu pakirati neku namirnicu koja sadrzi gluten, pa onda ociste traku, pa onda ide ta palenta bez glutena.
a moze se dogoditi da je ostalo nesto, da nisu bas bas dobro ocistili
to si mislila?
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 lip 2012, 15:37

muci me to smijem li mu dati zgance na kojima pise to sto pise.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Bubidea » 05 lip 2012, 15:40

ja bih rekla da
ali neka ti jos netko potvrdi, netko tko je vise u tim vodama
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la tanjabb » 05 lip 2012, 15:42

daj mu slobodno
to samo znaci da masineriju koja je samljela taj kukuruz nisu prije toga dezinficirali nego je moglo na njoj biti tragova glutena, orasastih plodova i slicno
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mamashnita od noje » 05 lip 2012, 15:50

tenkju :kiss
na kasici od pira jasno pise da sadrzi gluten, kao i da je namijenjena djeci od 4 mjeseca navise :ajme
mamashnita od noje
Muza

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.